|
|
|
... kávéskanál citromaroma
2,5 dl tej
7 dkg cukor
4,5 dkg liszt
3 dkg vaj
3 tojás
só
cukor
ELKÉSZÍTÉS
4 kis agyag sütőformát kivajazunk, az aljukat és a széleiket cukorral meghintjük, majd a fölösleget lerázzuk róluk. A citromhéjat finomra reszeljük. A citrom levét kinyomjuk, negyed kávéskanálnyit félreteszünk, a töb... |
|
|
|
|
|
|
|
... mindkét citrom levét kinyomjuk. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a levet. Az olvasztott vajjal összekeverjük. 23 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, a tésztát belesimítjuk, a citromos krémmel megkenjük, és meleg sütőben készre sütjük. Citromkarikákkal díszítve tálaljuk.
Variáció
Elkészíthetjük úgy is, ho... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... mandulaforgács
ELKÉSZÍTÉS
A cseresznyét kimagozzuk, a cukorral, a citromlével, a keményítővel, a fahéjjal és a mandulaaromával elkeverjük. 22 cm átmérőjű, cakkos szélű tortaformát kivajazunk, és liszttel meghintünk. Zsírpapírt teszünk bele, belerakjuk a tortalapot, és rászórjuk a cseresznyés keveréket. A torta szélét felvert tojással megkenjük, ma... |
|
|
|
|
|
|
|
... sűrűre főzzük. Ezt a keveréket az eprekre öntjük, folpackkal letakarjuk, majd 1 óráig állni hagyjuk a hűtőben. A vajat megolvasztjuk, és belekeverjük a fahéjat. 4 kis kerek sütőformát kivajazunk.
2.
A kinyújtott réteslapokat ecsettel a fahéjas vajjal megkenjük, cukorral megszórjuk, és kettesével a formákba tesszük, óvatosan összefogva a széleket. 10 perc alatt mel... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... a maradék cukrot habosra keverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd a lisztet, a cukros pisztáciát és a vaníliaaromát is belekeverjük. 22 cm átmérőjű, kipattintható tortaformát kivajazunk, beleöntjük a masszát, és meleg sütőben megsütjük. 15 percig hűlni hagyjuk, majd óvatosan kivesszük a formából, és rácson kihűtjük. A krémhez a tejet felforraljuk. A tojást, a cukrot és a l... |
|
|
|
|
|
|
|
... szilvakockákat, a mazsolát és a diódarabokat. A lisztet, az élesztőt és a sót tálba szitáljuk, és fakanállal kevergetve hozzáadjuk a gyümölcskrémet. Őzgerincformát vagy téglalap alakú sütőformát kivajazunk, beleöntjük a masszát, és meleg sütőben megsütjük. Amikor kész, grillrácsra borítjuk, és kihűtjük. Vékony szeletekre vágva kínáljuk.
- Nagyon finom, ha sárgabar... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukor
1 narancs
A öntethez:
2 cl narancslé
1 evőkanál gyümölcskenyér-morzsa
ELKÉSZÍTÉS
A tejet felforraljuk. Két kis sütőformát kivajazunk, az aljukra és az oldalukra gyümölcskenyér-morzsát szórunk. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük, majd hozzáöntjük a forró tejet. Beleszórjuk a fűszer... |
|
|
|
|
|
|
|
... vajat megolvasztjuk. A tojásokat és a cukrot habosra verjük. Állandóan kevergetve a cukros habhoz adjuk a lisztes keveréket, a vajat és a narancshéjat. 28 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, kilisztezünk, majd beleöntjük a tésztát, és meleg sütőben megsütjük.
2.
A krémhez a csokoládét és a vajat vízfürdőben felolvasztjuk, simára keverjük, és langyosra hűtjük. A... |
|
|
|
|
|
|
|
... sós vízben puhára főzzük, meghámozzuk, vastagabb karikákra vágjuk. A brokkolit rózsákra szedjük, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
Elkészítés:
1. Egy hőálló tálat kivajazunk, egy sor burgonyát fektetünk bele, majd brokkolit és megint burgonyát. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a szerecsendióval.
2. A sütőt 200 °C-ra (a gázsütő 3. fokozata) előmelegítjük.... |
|
|
|
|
|
|
|
... kevés tejföllel vagy tejszínnel lágyítjuk. A mártásból egy keveset félreteszünk, a többibe pedig elkeverjük a megfőtt makarónit.
Megízleljük, s ha kell, utánízesítjük.
Ezután kivajazunk egy tűzálló edényt, zsömlemorzsával vékonyan meghintjük, és a mártással elkevert makarónit beletesszük. Tetejét a félretett mártással bevonjuk, kevés tejföllel megöntözzük, reszelt sajtta... |
|
|
|
|
|
|
|
... 10 dkg vaj, törött bors, só, burgonyaliszt, citromlé, 2 dl pezsgő (száraz).
1. A heringet megtisztítjuk és kifilézzük. Sózzuk, citromlével meglocsoljuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk.
2. A heringfiléket burgonyalisztbe mártjuk, és az előkészített tálba tesszük.
3. Az almát felszeleteljük, a póréhagymát karikákra vágjuk, a gyömbért lereszeljük. A heringfilékre h... |
|
|
|
|
|
|
|
... percig kislángon főzzük. Levesszük a tűzről, állandóan kevergetve hozzáadjuk a lágy vajat, egyenként a tojássárgákat, a mandulaaromát, a cukrot és a mézet. 20x20 cm-es tűzálló tálat kivajazunk, és beleöntjük a tésztát. 5 cm-es kockákra vágjuk, mindegyik közepére 1-1 mandulaszemet teszünk, és óvatosan belenyomjuk a tésztába. Alufóliával lefedjük, és 20 percig forró sütőben sütjük, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... adunk hozzá, hogy formázható legyen. Golyót csinálunk belőle, liszttel megszórjuk, és legalább 1 órára hideg helyre tesszük. Közben a mazsolát a rumba áztatjuk. Kerek gyümölcstortaformát kivajazunk. A tésztát a forma nagyságára kinyújtjuk, és a formába simítjuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk, húsukat lereszeljük úgy, mint a sárgarépát. Rögtön meglocsoljuk a citromlév... |
|
|
|
|
|
|
|
... tej
só
ELKÉSZÍTÉS
A lisztet, 7,5 dkg cukrot, 12,5 dkg vajat, 1 tojást összegyúrunk, és 30 percig pihentetjük. Egy 28 cm átmérőjű gyümölcstortaformát kivajazunk, kilisztezünk. A tésztát 30-32 cm átmérőjűre kinyújtjuk, és kibéleljük vele a formát. A tészta kissé magasabb legyen, mint a forma pereme. Egy nagy sütőpapírt helyezünk a tésztára, és ... |
|
|
|
|
|
|
|
... Hozzáadjuk a lisztet, és fényes, sima masszává dagasztjuk. Golyót formálunk belőle, lefedjük, és meleg helyen 10 percig állni hagyjuk. Szavarinformát vagy nagy, lyukas közepű, kerek sütőtálat kivajazunk, kilisztezünk, belesimítjuk a tésztát, majd kis golyókra osztjuk, és a golyókat kissé eltávolítjuk egymástól. Lefedjük, és meleg helyen a duplájára kelesztjük. A tetejét felvert to... |
|
|
|
|
|
|
|
... levét és héját, a tököt és a mandulát. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét, majd a két masszát jól összekeverjük. 8 kis tortaformát kivajazunk, beszórjuk őrölt mandulával, és beleöntjük a tésztát. Közepes hőmérsékletű sütőben kb. 25 percig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk, a formákból kivesszük, és rácsra tesszük. A porcukrot 3-4 evőkan... |
|
|
|
|
|
|
|
... élesztő
mandulaforgács
ELKÉSZÍTÉS
A szilvákat meg leszárítjuk, tetejükön kis rést vágunk, ezen keresztül kimagozzuk. Minden szilvamag helyére 1-1 kockacukrot teszünk. Tortaformát kivajazunk, erre tesszük a szilvákat a lyukas felükkel felfelé. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a vajat és a lecsöpögtetett sajtot. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... kettéválasztjuk, és a hideg mákba keverjük a tojások sárgáját és a rumot.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a mákmasszába forgatjuk vigyázva, nehogy összetörjön.
Kivajazunk közepes nagyságú káváscsészéket (kb. 1dl-es), és háromnegyedig töltjük a masszával.
Kettesével a mikróba tesszük, és 650W-on két percig főzzük.
Ha kész, tányérra borítjuk,... |
|
|
|
|
|
|
|
... mogyoró
Tetejére:
½ csésze barna cukor
½ csésze cukor
2 evőkanál liszt
2 evőkanál olvasztott vaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, kivajazunk, vagy papírral kibélelünk egy 12 részes muffinsütőt.
A lisztet, a sütőport és a sót egy tálban összekeverjük.
Egy másik tálban habosra keverjük a tojást a mézzel, a tejj... |
|
|
|
|
|
|
|
... eleinte ragacsos lesz, de nem kell megijedni. Fóliába csomagoljuk, és 4-5 órát pihentetjük. Legegyszerűbb, ha előző este készítjük el.
220 C-ra előmelegítjük a sütőt. Vékonyan kivajazunk 2 nagy sütőtepsit.
Lisztezett deszkán 3 mm vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és különféle alakzatokat szúrunk ki belőle. Tepsibe rakjuk és tetejüket fantáziánk szerint különféle finomságo... |
|
|
|
|
|