|
|
|
... dl tejszín, 1 kk. ételízesítő, 120 g finomliszt.
1. A padlizsánt 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk, majd szűrőtálba szórjuk, fél órára erősen besózzuk, azután leöblítjük, és alaposan kinyomkodjuk. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A hámozatlan cukkinikat, valamint a póré fehér és világoszöld részét 2 cm vastag karikákra, a paprikákat 5 mm-es csíkokra, a sonkát apró kockákra v... |
|
|
|
|
|
|
|
... majd simára keverjük a lecsöpögtetett mazsolával, a dióval és a rummal. Mély tálban csipetnyi sóval és a citromhéjjal habosra keverjük a tojásokat. A kenyeret tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és a tojásos keverékhez adjuk, végül fakanállal mindent simára keverünk. Beledolgozzuk a lisztet és a cukrot, kivajazott tortaformába simítjuk a masszát, és az almás-mazsolás krémmel befedj... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
összegyúrunk és egyenletesre nyújtva, a tészta nagyobbik felét nagyobb tepsi aljára helyezzük, széleit ujjunkkal lenyomkodjuk. 1 kg édes almát káposztagyalun összevágunk, két marokkal gyengén kinyomkodjuk, majd 12 deka porcukor és 1/2 csomag vanilincukor keverékével vegyítve, egyenletesen elosztjuk a tésztán, és 5 deka tisztított, lágy mazsolával megszórjuk.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... bors
só
A díszítéshez:
1 sárgadinnye (zöld)
mentalevelek
ELKÉSZÍTÉS
A zselatinlapokat néhány percre hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és a tejszínbe keverjük. A ricottát és 2 apróra vágott mentalevelet is beledolgozunk. Sóval, borssal ízesítjük. A dinnyét meghámozzuk, belsejét kikaparjuk, húsát kis hasábokra vágjuk... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... közepes sebességen verjük, majd állandóan kevergetve lassanként beleöntjük a tejszínt. Az egészet lábasban kislángon sűrűre főzzük, közben fakanállal állandóan kevergetjük. A zselatint kinyomkodjuk, és a tűzről levett krémhez adjuk. A krémet kihűlésig keverjük, majd átpasszírozzuk. Szív alakú formát olajjal kikenünk, beleöntjük a krémet, és 12 órára hűtőbe tesszük. A piros gyümölc... |
|
|
|
|
|
|
|
... evőkanál málnaszörp
2 evőkanál fehér mentaszirup
4 dl joghurt
ELKÉSZÍTÉS
A zselatinlapokat kettesével 10 percre hideg vízbe tesszük, majd kinyomkodjuk. A ringlót megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, húsát felkockázzuk. A darabokkal 4 pudingforma alját kirakjuk, és 1 evőkanál cukorral megszórjuk. Lábasban 2 dl vizet és a szörpöt együtt fel... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejjel felöntjük, és a kávéval ízesítjük. Kislángon sűrűre főzzük, majd levesszük a tűzről, és a vajjal habosra keverjük. Közben a zselatint néhány percre hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk belőle a vizet, és a felmelegített tejszínbe keverjük. Végül óvatosan a hideg kávés krémhez adjuk. Kerek tortaformát zsírpapírral kibélelünk, Beleöntjük, és másnapig hűtőben állni hagyjuk.... |
|
|
|
|
|
|
|
... helyezünk a tésztára, és közepes hőmérsékletű sütőben 15-20 percig sütjük. A papírt eltávolítjuk, és még 10 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és melegítve feloldjuk. 2 citrom héját lereszeljük, és mindhárom citrom levét kifacsarjuk. 2 tojást, 10 dkg cukrot és a vaníliáscukrot habosra keverjük. A túrót, a krémsajtot, a cit... |
|
|
|
|
|
|
|
... - nehogy a szálak összetapadjanak - 3 percig forraljuk. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.
3. A beáztatott gombát miután a vizet leöntöttük róla, kézzel kinyomkodjuk, majd nem túl apró darabokra vágjuk.
4. A wok serpenyőt közepes lángon felhevítjük, beleöntjük az olajat, és körbefuttatjuk az edény oldalán. Beleszórjuk a gyömbért és a fokhagym... |
|
|
|
|
|
|
|
... fölforralunk kb. fél liter vizet, beledobjuk a mandulát, aztán ismét forrpontig hevítjük. Ezzel készen is van. Hideg vizet öntünk hozzá, így kéz-melegre lehűtjük. A mandulaszemeket a héjából kinyomkodjuk, kissé összevagdaljuk, majd fölhevített vajban világosra pirítjuk egy csipet sóval. Tálaláskor köretként vajas-petrezselymes burgonyát adunk. Friss kaporral, petrezselyemzölddel d... |
|
|
|
|
|
|
|
... fölforralunk kb. fél liter vizet, beledobjuk a mandulát, aztán ismét forrpontig hevítjük. Ezzel készen is van. Hideg vizet öntünk hozzá, így kéz-melegre lehűtjük. A mandulaszemeket a héjából kinyomkodjuk, kissé összevagdaljuk, majd fölhevített vajban világosra pirítjuk egy csipet sóval. Tálaláskor köretként vajas-petrezselymes burgonyát adunk. Friss kaporral, petrezselyemzölddel d... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejet, a tojást és a sót, majd rugalmas, sima tésztát dagasztunk belőle. Megint letakarjuk, és további 30 percig kelesztjük.
A fasírthoz a zsemlét tejbe áztatjuk, majd kiszedjük, kinyomkodjuk és átpasszírozzuk. A füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk.
Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A fasírthoz a szalonnakockákat... |
|
|
|
|
|
|
|
... vízbe áztatjuk puhulni; a tejszínt a vaníliával és a porcukorral kemény habbá verjük; majd beleforgatjuk a diót, a mandulát, a kandírozott narancshéjat és a krokantot. A zselatint jól kinyomkodjuk, majd a maradék rumot felmelegítjük, feloldjuk benne a zselatint, és a tejszínhez keverjük.
4. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral; az alsó tortalapot beletesszük a formába, rásim... |
|
|
|
|
|
|
|
... ízesítője.
Bodzaszörp (termésből)
Az érett bodzatermést megmossuk, lebogyózzuk, s lefedve néhány napig állni hagyjuk. Ezt követően leöntjük a levét, alaposan kinyomkodjuk, s az eredeti bodzamennyiség súlyával azonos súlyú cukorral sűrűre főzzük. Előmelegített, száraz üvegekbe töltjük, s szárazon kidunsztoljuk.
Bodzaöntet
A feketére érett... |
|
|
|
|
|
|
|
... C-vitamint, valamint ásványi anyagot tartalmaz. Tonizáló hatású, tehát tisztítja és frissíti a bőrt. Bármilyen bőrtípusra alkalmazható.
ĺgy készítjük: a reszelt káposzta levét kinyomkodjuk, tejporral keverjük és a pépet felkenjük arcunkra. Fél óra elteltével langyos vízzel öblítsük le. (A maszkhoz savanyú káposzta nem használható!)
Színesítő sárgarépa
... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejből palacsintatészta-szerű csomómentes, sűrű egyveleget készítünk. Cukrot, sót ne adjunk hozzá, mert a jellege ellenére nem palacsintát készítünk belőle.
A szilvákat kinyomkodjuk, és kettőnként összetapasztjuk őket, olyan módon, hogy középen egy kis marcipánlabdacsot helyezünk el. (Marcipán házi elkészítéséről talán majd máskor, ehhez nyugodtan használhatunk bolti m... |
|
|
|
|
|
|
|
... lisztbe morzsolni); akkor jó, amikor az edény falától elválik.
Amíg a töltelék készül, letakarva hűtőbe tesszük.
A meggyet leszárazzuk, kimagozzuk, majd a gyümölcsöt kissé kinyomkodjuk, különösen a fagyasztottat (ezt a gyümölcslevet azonnal igyuk meg, hogy erőt gyűjtsünk a további munkához), majd a fahéjjal fűszerezzük, a cukorral édesítjük, és a kemény habbá vert tojá... |
|
|
|
|
|
|
|
... lisztbe morzsolni); akkor jó, amikor az edény falától elválik.
Amíg a töltelék készül, letakarva hűtőbe tesszük.
A meggyet leszárazzuk, kimagozzuk, majd a gyümölcsöt kissé kinyomkodjuk, különösen a fagyasztottat (ezt a gyümölcslevet azonnal igyuk meg, hogy erőt gyűjtsünk a további munkához), majd a fahéjjal fűszerezzük, a cukorral édesítjük, és a kemény habbá vert tojá... |
|
|
|
|
|
|
|
... mandulát zsiradék nélkül megpirítjuk.
2. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A spenótot annyi vízzel, amennyi mosáskor a leveleken marad, fedő alatt megfonnyasztjuk. Alaposan kinyomkodjuk, azután 3 dkg felforrósított vajban/margarinban átforgatjuk-megszikkasztjuk. A sárgarépát felkarikázzuk, és 3 dkg vajban/margarinban puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a... |
|
|
|
|
|
|
|
... aljára valamivel több tészta kell. Amíg elkészítjük a tölteléket, letakarva pihentetjük.
2. Az almát megmossuk, a reszelő nagy lyukú oldalán héjastól lereszeljük. Ezután egy kicsit kinyomkodjuk (frissen facsart levét igyuk meg) -, majd az olvasztott margarinon 6-7 perc alatt megpároljuk. Kétféle cukorral ízesítjük, fahéjjal fűszerezzük, ha kihűlt, morzsával egy kicsit m... |
|
|
|
|
|