|
|
|
... arab pitára, az indiaiak lepénykenyerére vagy az amerikai őslakók kukoricalepényére.
Hogy milyen ízű lehetett az első kenyér, azt legföljebb sejthetjük, egy azonban bizonyos: keletlen volt. A kelt tészták ideje a tönkölybúza megjelenésével érkezett el. Az egyiptomiak rájöttek, hogy a kenyértészta bizonyos körülmények között megerjed, megsavanyodik, és lyukacsos lesz. Me... |
|
|
|
|
|
|
|
... helységet. Önámítok, és bízva bízok...
Mi mást is tehetnék? Hiszen kínai állóvízben tenyésző kacsát, vágóhídi melléktermékből tömbösített sonkát és nitrátos sárgarépát eszem, némi keletlen kenyérrel és vizezett, alig pasztőrözött tejjel. Aluminium és clórtartalmú vizzzel, máskor pedig kalciumbontó, savas colával oltom a szomjamat.
Nincs mese... menthetetlen áldozata vagy... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... odáig.
Kínrímtől ódáig.
*
Hiszed, hogy szín ész,
pedig csak egy szerep-pancser,
ahogy ámít,
ahogy kábít,
mit hisz, mikor és hol kell.
Keletlen nyugtat
dagasztani ép eszet.
Deletlen évszak
marasztalni éveket.
Sötétben világos,
tapogatni talányos
csipp-csupp csóka
vak varjúcska
mó... |
|
|
|
|
|
|
|
... mindenekelőtt orvoslást találni nem fognak még a "nemzettudattal" eltöltött magyarázgatók sem, mert hiányzik belőlük, világészlelésükből az élesztő, mint a rossz tésztából, ami nem kel meg. Keletlen és sületlen marad a sok magyarázat, ideje abbahagyni az idővesztegetést rájuk. Mert a tényt tudjuk régóta! Tenni és szólni kell ellene, noha az veszélyekkel jár. És hogy ma már csak ve... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... Akkor megfelelő a kovász, ha a tészta felülete domború és már nem rugalmas, vagyis az ujjunkat belenyomva, megmarad a helye. Ha a kovász lapos, már túlérett, ha még rugalmas, éretlen. A keletlen, éretlen kovásszal sütött tészta sűrű, nehéz. A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel és a többi hozzávalóval együtt - a tej kivételével.
Dagasztani mély, nagy tálban célszerű... |
|
|
|
|
|
|
|
... bibliamagyarázó (Toledó, 1089-Róma, 1164), aki beutazta szinte az egész akkor ismert világot, Indiában arra lett figyelmes, hogy a legalsóbb kaszt tagjai, ahol még a nők is dolgozni kénytelenek (!), keletlen kenyeret esznek. Még napfelkelte előtt az asszonyok lapos köveken kinyújtják a tésztát, s mire este hazatérnek, a napon az kiszikkad, "megsül". Ibn Ezra arra gondolt: így kész... |
|
|
|
|
|
|
|
... szerencse
-pénteken nevetsz, vasárnap sírsz
-pénteken útnakindulni, kész szerencsétlenség
-aki pénteken fekszik betegágba, az többé fel sem kel
-pénteken sütött kenyér keletlen marad
-aki pénteken fűt be először télen, annak leég a háza
-ha az új esztendő péntekkel kezdődik, akkor az év terméketlen lesz
[m... |
|
|
|
|
|
|
|
... szerelmek, önzés; nem ritkán: főnökbe szerelmesedés.
KENYÉR - Egészség, testi és lelki értelemben egyaránt. „Az életnek jó jele„ Krúdy. Száraz kenyér: aggodalom a jövő miatt; keletlen kenyér: gondoskodás. Kenyérhéj: jókedv, nem csinálsz magadnak gondot minden csip-csup ügyből. Kenyérpirító: tervszerűség. Pirított kenyér, toast, ha üres angol magyarázat szerint: nehezen ... |
|
|
|
|
|
|
|
I. FEJEZET
A reformtáplálkozás egyre nagyobb teret hódít, jelenleg hozzávetőleges becslések szerint 500 millió vegetárius él a világon. Százalékos arányukat tekintve tehát a húsevők száma ma még legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint a természetes módon táplálkozóké. Ez a jelentős arányeltolódás azonban a legtöbb esetben csupán a megszokásnak tudható be. Gasztro... |
|
|
|
|
|
|
|
... indulni szerencsétlenség. Aki pénteken fekszik betegágyba,az többé nem kel fel egészségesen. Pénteken nem jó semmiyle munkába kezdeni,mert nincs rajta áldás. Pénteken a sütött kenyér is keletlen marad. Pénteken mosott ruhától kiütést kap az ember. Aki pénteken fűt be először télvíz idején,annak leég a háza. Ha a kisgyermek pénteki napon kapja az első fogát,többé nem nő már foga. A... |
|
|
|
|
|
|
|
... kezdhetünk valami újat. Minden reggel, minden ébredés, minden egyes nap esélyt ad az újrakezdésre és dolgaink helyreállítására.
Január 4.
A lelkesedés az élet kovásza. Keletlen kenyér vagy nélküle.
Január 5.
Pénzért sokmindent megkaphatsz, de a világ összes pénze sem tehet elégedetté!
Január 6.
Reménnyel tekints elő... |
|
|
|
|
|
|
|
... beletenni langyos vizet többet is, de egyszerre mindig csak keveset!!! Addig dagasztjuk, amíg a tészta leválik az edény faláról és a kezünkről is. Langyos helyen kelesztjük! Én meg szoktam a keletlen tésztát formázni, és abba az edénybe teszem kelni, amelyikben sütni fogom. Tetejét tetszés szerint meg lehet vágni. Készülhet belőle kerek vagy hagyományos alakú kenyér is. Kb.200 fok... |
|
|
|
|
|
|
|
... asztalra.
Maga gyúrta, maga szakajtotta másnap a királyné a kenyeret, még tán a sütőlapátra is maga tette rá, de azért csak nem olyan volt az, mint a gyöngyösi cipó.
- Kéz után keletlen, lapát után sületlen - csóválta meg Mátyás a fejét, s egy hét múlva már megint benézett Gyöngyösre cipót enni. De már akkor nem egyedül ment ám, hanem minden vadásztársát magá... |
|
|
|
|
|
|
|
... chároszet (alma, körte, dió borral leöntött elegye) az építésre használ... |
|
|
|
|
|
|
|
Keletlen rétes---Penyigei recept !
Hozzávalók:
1 kg liszt,
1 púpos evőkanál sertészsír,
1 tojás,
1 kávéskanál só,
1 evőkanál cukor,
1 evőkanál ecet,
1 kávéskanál szódabikarbóna.
A töltelékhez:
fél kg túró,
1 tojás sárgája,
3 evőkanál cukor,
3 teáskanál vaníliás cukor.
A tészták kenéséhez é... |
|
|
|
|
|
|
|
... gyors elkészítését teszi lehetetlenné.
Gyakran megtörténik, hogy türelmetlenségből vagy elnézésből nem várjuk be az élesztővel
készített tészta teljes megkelését s süteményünk keletlen, élvezhetetlen lesz. Sok más bajon és kellemetlenségen
kívül még édes süteményeink kenyérszerű mellékíz is nyernek, mely bizony semmiképpen
sem válik azok előnyére. A gyakorlati ... |
|
|
|
|
|
|
|
... pihentetjük. Akkor megfelelő a
kovász, ha az ujjunkkal benyomva, megmarad a helye és az egész kissé domború. (Ha a kovász lapos,
akkor már túlkelt, ha pedig még rugalmas, akkor keletlen.) A megkelt kovászt bedagasztjuk a
többi liszttel és a hozzávalókkal. Nagy, mély tálban kell dagasztani. A lisztet beleszórjuk a tálba, a
közepébe mélyedést vájunk, ebbe öntjük ... |
|
|
|
|
|
|
|
... hőmérsékleten pihentetjük. Akkor megfelelő a kovász, ha az ujjunkkal benyomva, megmarad a helye, és az egész kissé domború. (ha a kovász lapos, akkor túlkelt, ha pedig még rugalmas, akkor még keletlen).
A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel és hozzávalóval. A liszt és az összes nyersanyag legyen egyformán langyos. Ezért a sütemény összes hozzávalóját egyszerre kész... |
|
|
|
|
|
|
|
... hőmérsékleten pihentetjük. Akkor megfelelő a kovász, ha az ujjunkkal benyomva, megmarad a helye, és az egész kissé domború. (ha a kovász lapos, akkor túlkelt, ha pedig még rugalmas, akkor még keletlen).
A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel és hozzávalóval. A liszt és az összes nyersanyag legyen egyformán langyos. Ezért a sütemény összes hozzávalóját egyszerre... |
|
|
|
|
|
|
|
... hőmérsékleten pihentetjük. Akkor megfelelő a kovász, ha az ujjunkkal benyomva, megmarad a helye, és az egész kissé domború. (ha a kovász lapos, akkor túlkelt, ha pedig még rugalmas, akkor még keletlen).
A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel és hozzávalóval. A liszt és az összes nyersanyag legyen egyformán langyos. Ezért a sütemény összes hozzávalóját e... |
|
|
|
|
|