|
|
|
... hogy Befana jól lakhasson, ha arra jár. Ezt általában a szülők szokták suttyomban elfogyasztani. Január 6-án reggelre pedig megjönnek az ajándékok is, amelyek általában finom csoki és karamella.
Lengyelország
Lengyelországban a karácsony elsősorban keresztény (katolikus) ünnep, de természetesen családi jellege is igen erős.
Egy nagyon szép szokással kezdődik ... |
|
|
|
|
|
|
|
... jólesik a hűvös napokon. No és milyen teát innál? Forrót, jegeset, zöldet, feketét? Citrommal, tejjel vagy mézzel kéred?
Karamellás tea
Hozzávalók 1 személyre: 1 teáskanál teafű vagy 1 csomag filteres tea,2 dl víz, 2- 3 teáskanál cukor, víz, ízlés szerint tej, tejszínhab és fahéj a díszítéshez
Készítsd el ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... ártalmatlan
E-141 (klorofill- és klorofillin rézkomplexek) Zöld Káros hatása nem ismert
E-142 (brillant-zöld S) Zöld Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották
E-150 (karamell) E-150b (szulfitos karamell)
E-150c (ammóniás karamell)
E-150d (ammónium-szulfi- tos karamell)
Barna A cukor hevítésével nyerik, patkányokon végzett kísérletekben... |
|
|
|
|
|
|
|
... hús) jól átsütve
Wellington módra = (ha bélszín) gombapéppel leveles tészt... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... hús) jól átsütve
Wellington módra = (ha bélszín) gombapéppel leveles tészt... |
|
|
|
|
|
|
|
... legismertebb. A kávé aromáját a pörkölés során keletkező illékony vegyületek és az italban levő karbonsavak minősége befolyásolja, a 2-metil-valeriánsav például csokoládés, míg a piroszőlősav karamelles aromát kölcsönöz a kávénak.
9. Egy csésze kávé elfogyasztása után már öt perccel kimutatható a koffein a szövetekben, koncentrációja húszharminc perc múlva éri el maxim... |
|
|
|
|
|
|
|
... fahéj, 1 deci tejszín. A díszítéshez: tejszínhab, reszelt csokoládé.
Elkészítése:
A sütőpapírt megkenjük olajjal. A cukrot aranybarnára olvasztjuk egy edényben (zsiradék nélkül), karamellt készítünk, s belekeverjük az apróra vágott mandulát, majd a sütőpapírra öntjük, vékonyan elkenjük. Ha megszilárdult, darabokra törjük.
A csokoládébevonatot a nugáttal együtt edény... |
|
|
|
|
|
|
|
... hajjal,
kék nyakkendővel menjetek tova,
legyen tiétek az alkony, a hajnal,
a kincs, a gyémánt, a v... |
|
|
|
|
|
|
|
... küldjék el minél több ismerősüknek, s így vághasson vissza a boltnak, ahol átejtették. A történet először a negyvenes években jelent meg egy szakácskönyvben - ott még 25 dolláros karamellás süteményről volt szó -, a hatvanas években már ,,Waldorf-Astoria vörösbársony-sütemény", majd egy évtized múlva már ,,Mrs. Fields sütije“ néven írtak a receptr... |
|
|
|
|
|
|
|
... receptjét küldjék el minél több ismerősüknek, s így vághasson vissza a boltnak, ahol átejtették. A történet először a negyvenes években jelent meg egy szakácskönyvben - ott még 25 dolláros karamellás süteményről volt szó -, a hatvanas években már "Waldorf-Astoria vörösbársony-sütemény", majd egy évtized múlva már "Mrs. Fields sütije" néven írtak a receptről.
Ingyennyar... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hasonló álláspontot képvisel az ügyben Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke is. ,,Nem minden E-szám mesterséges és káros: az E 150 például a karamell-tartalomra utal, az E 300 a C-vitamint jelzi, az E 307 pedig egy másik antioxidánst" - szögezi le a dietetikus, aki szerint ma már lehetetlen, de nem is feltétlenül kell kike... |
|
|
|
|
|
|
|
... adta a "tej" egy részét. A XIX. század végén azonban a kémiai vizsgálatok már kimutatták a tejhamisítást. A csalók ekkor olyan keveréket állítottak össze vízből, cukorból, sóból és karamellből, amely négyszeres mennyiségű tejjel hígítva becsapta a tejvizsgálókat.
A tejhamisítás ma sem szünetel. Nemrégiben a Milánói Egyetemen nagy teljesítményű folyadékkromatog... |
|
|
|
|
|
|
|
... adalékanyagok: E 140, E 150, E 153, E 171, E 477.
Az élelmiszerben képződnek vagy az élelmiszert színezik vele. Például rézvegyületek hozzáadásával állandósul a növények zöld színe. A karamell a cukor hőkezelésével jön létre.
A gyümölcs tartósítása: E 200
- világszerte a dzsem, lekvár készítéséhez, gyümölcsök tartósításához használják, a házt... |
|
|
|
|
|
|
|
... algafehérje az agaragar nevű, máskülönben a laboratóriumokban táptalajként használt moszatféle fehérjéje.
Mit egyen helyette:pulykamellsonka.
2. FRUTTI
Mi van benne: karamella, cukor, kismértékben vegyipari alapanyagok, műanyag gyanta, állományjavító anyag (gumiarábikum).
Ami miatt ne fogyassza: igen érdekes felsorolás, amihez nincs mit hozzátenni. Talán ... |
|
|
|
|
|
|
|
... pürésítsük a gyümölcsdarabokat, amíg egyöntetű szósszá nem válik.
Ezután a masszát főzzük folyamatos kevergetés mellett 45-60 percen keresztül. Addig kell sűríteni, amíg a színe mély karamelles árnyalatúvá nem válik.
Ha édesszájúak vagyunk, adjunk hozzá egy kis cukrot, fahéjat vagy akár fahéjas kandiscukrot.
Ez az almás nyalánkság 2 hétig is eltartható a... |
|
|
|
|
|
|
|
... bordák közé, locsolgatom. Két óra után grillezem kicsit.
Puha, fűszeres, szelhető. (Az időt mindenki maga gondolja ki.)
Egy serpenyőben olajaj hevítek, egy evőkanál cukorral karamellt készítek, ebe beleforgatom a savanyúkápozstát. Kevés fehér száraz borral felöntöm, lepirítom.
Ez az egyik köret.
Néhány közepes krumplit megmosok, fóliába tekerem, s a sütőben íg... |
|
|
|
|
|
|
|
... ezt csak kisebb adagban tanácsos fogyasztani. Az Európai Unió szabályai szerint 2mg/kg-ot engedélyeznek az élelmiszerekben és italokban, 10 mg/kg-ot a szeszes italokban, ugyanennyit a karamellás süteményekben és 50 mg/kg-ot a rágógumiban.
A sok megpróbáltatást átélő vásárló számára tehát nem jelent törvényszerűen újabb riadalmat, ha fahéjat akar vásárolni, és fogyasztan... |
|
|
|
|
|
|
|
... algafehérje az agaragar nevű, máskülönben a laboratóriumokban táptalajként használt moszatféle fehérjéje.
Mit egyen helyette:pulykamellsonka.
2. FRUTTI
Mi van benne: karamella, cukor, kismértékben vegyipari alapanyagok, műanyag gyanta, állományjavító anyag (gumiarábikum).
Ami miatt ne fogyassza: igen érdekes felsorolás, amihez nincs mit hozzátenni. Talán ... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, és habzsákba szedjük. A formákat ... |
|
|
|
|
|
|
|
Emmanuelle Arsan
Emmanuelle
Európa Könyvkiadó - MOKÉP
Budapest, 1989
©Editions Robert Laffont, S. A., Paris, 1988
Fordította Váradyné Sz. Hermina
Hungarian translation © Váradyné Sz. Hermina, 1989
Európa Könyvkiadó, Budapest
Felelős kiadó az Európa Könyvkiadó és a MOKÉP igazgatója
Szedt... |
|
|
|
|
|