Belépés
Karácsony
... hogy Befana jól lakhasson, ha arra jár. Ezt általában a szülők szokták suttyomban elfogyasztani. Január 6-án reggelre pedig megjönnek az ajándékok is, amelyek általában finom csoki és karamella.

Lengyelország
Lengyelországban a karácsony elsősorban keresztény (katolikus) ünnep, de természetesen családi jellege is igen erős.
Egy nagyon szép szokással kezdődik ...
Kérsz egy teát?
... jólesik a hűvös napokon. No és milyen teát innál? Forrót, jegeset, zöldet, feketét? Citrommal, tejjel vagy mézzel kéred?


Karamellás tea
Hozzávalók 1 személyre: 1 teáskanál teafű vagy 1 csomag filteres tea,2 dl víz, 2- 3 teáskanál cukor, víz, ízlés szerint tej, tejszínhab és fahéj a díszítéshez
Készítsd el ...
Élelmiszer adalékok (E)
... ártalmatlan
E-141 (klorofill- és klorofillin rézkomplexek) Zöld Káros hatása nem ismert
E-142 (brillant-zöld S) Zöld Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották
E-150 (karamell) E-150b (szulfitos karamell)
E-150c (ammóniás karamell)
E-150d (ammónium-szulfi- tos karamell)
Barna A cukor hevítésével nyerik, patkányokon végzett kísérletekben...
Étlapszótár 3
... hús) jól átsütve
Wellington módra = (ha bélszín) gombapéppel leveles tészt...
Étlapszótár 3
... hús) jól átsütve
Wellington módra = (ha bélszín) gombapéppel leveles tészt...
Amit a kévéról tudni kell
... legismertebb. A kávé aromáját a pörkölés során keletkező illékony vegyületek és az italban levő karbonsavak minősége befolyásolja, a 2-metil-valeriánsav például csokoládés, míg a piroszőlősav karamelles aromát kölcsönöz a kávénak.

9. Egy csésze kávé elfogyasztása után már öt perccel kimutatható a koffein a szövetekben, koncentrációja húszharminc perc múlva éri el maxim...
Csokoládé! Ez az igazi jó!
... fahéj, 1 deci tejszín. A díszítéshez: tejszínhab, reszelt csokoládé.
Elkészítése:
A sütőpapírt megkenjük olajjal. A cukrot aranybarnára olvasztjuk egy edényben (zsiradék nélkül), karamellt készítünk, s belekeverjük az apróra vágott mandulát, majd a sütőpapírra öntjük, vékonyan elkenjük. Ha megszilárdult, darabokra törjük.
A csokoládébevonatot a nugáttal együtt edény...
Ti, akik zárt ajtók előtt szep
... hajjal,
kék nyakkendővel menjetek tova,
legyen tiétek az alkony, a hajnal,
a kincs, a gyémánt, a v...
A 25 legnépszerűbb
... küldjék el minél több ismerősüknek, s így vághasson vissza a boltnak, ahol átejtették. A történet először a negyvenes években jelent meg egy szakácskönyvben - ott még 25 dolláros karamellás süteményről volt szó -, a hatvanas években már ,,Waldorf-Astoria vörösbársony-sütemény", majd egy évtized múlva már ,,Mrs. Fields sütije“ néven írtak a receptr...
Hoaxok,kacsák,legendák mítoszo
... receptjét küldjék el minél több ismerősüknek, s így vághasson vissza a boltnak, ahol átejtették. A történet először a negyvenes években jelent meg egy szakácskönyvben - ott még 25 dolláros karamellás süteményről volt szó -, a hatvanas években már "Waldorf-Astoria vörösbársony-sütemény", majd egy évtized múlva már "Mrs. Fields sütije" néven írtak a receptről.

Ingyennyar...
Mivel E-tetnek minket?
...

Hasonló álláspontot képvisel az ügyben Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke is. ,,Nem minden E-szám mesterséges és káros: az E 150 például a karamell-tartalomra utal, az E 300 a C-vitamint jelzi, az E 307 pedig egy másik antioxidánst" - szögezi le a dietetikus, aki szerint ma már lehetetlen, de nem is feltétlenül kell kike...
Élelmiszer-hamisítások
... adta a "tej" egy részét. A XIX. század végén azonban a kémiai vizsgálatok már kimutatták a tejhamisítást. A csalók ekkor olyan keveréket állítottak össze vízből, cukorból, sóból és karamellből, amely négyszeres mennyiségű tejjel hígítva becsapta a tejvizsgálókat.

A tejhamisítás ma sem szünetel. Nemrégiben a Milánói Egyetemen nagy teljesítményű folyadékkromatog...
Adalékanyagok az élelmiszerekb
... adalékanyagok: E 140, E 150, E 153, E 171, E 477.

Az élelmiszerben képződnek vagy az élelmiszert színezik vele. Például rézvegyületek hozzáadásával állandósul a növények zöld színe. A karamell a cukor hőkezelésével jön létre.

A gyümölcs tartósítása: E 200

- világszerte a dzsem, lekvár készítéséhez, gyümölcsök tartósításához használják, a házt...
Gondolat a napi betevőről
... algafehérje az agaragar nevű, máskülönben a laboratóriumokban táptalajként használt moszatféle fehérjéje.
Mit egyen helyette:pulykamellsonka.

2. FRUTTI
Mi van benne: karamella, cukor, kismértékben vegyipari alapanyagok, műanyag gyanta, állományjavító anyag (gumiarábikum).
Ami miatt ne fogyassza: igen érdekes felsorolás, amihez nincs mit hozzátenni. Talán ...
Almadzsem
... pürésítsük a gyümölcsdarabokat, amíg egyöntetű szósszá nem válik.

Ezután a masszát főzzük folyamatos kevergetés mellett 45-60 percen keresztül. Addig kell sűríteni, amíg a színe mély karamelles árnyalatúvá nem válik.

Ha édesszájúak vagyunk, adjunk hozzá egy kis cukrot, fahéjat vagy akár fahéjas kandiscukrot.
Ez az almás nyalánkság 2 hétig is eltartható a...
Bőrös malackaraj, párolt k.
... bordák közé, locsolgatom. Két óra után grillezem kicsit.
Puha, fűszeres, szelhető. (Az időt mindenki maga gondolja ki.)
Egy serpenyőben olajaj hevítek, egy evőkanál cukorral karamellt készítek, ebe beleforgatom a savanyúkápozstát. Kevés fehér száraz borral felöntöm, lepirítom.
Ez az egyik köret.
Néhány közepes krumplit megmosok, fóliába tekerem, s a sütőben íg...
Mi köze a fahéjnak ...
... ezt csak kisebb adagban tanácsos fogyasztani. Az Európai Unió szabályai szerint 2mg/kg-ot engedélyeznek az élelmiszerekben és italokban, 10 mg/kg-ot a szeszes italokban, ugyanennyit a karamellás süteményekben és 50 mg/kg-ot a rágógumiban.

A sok megpróbáltatást átélő vásárló számára tehát nem jelent törvényszerűen újabb riadalmat, ha fahéjat akar vásárolni, és fogyasztan...
Vegye ezt-azt!
... algafehérje az agaragar nevű, máskülönben a laboratóriumokban táptalajként használt moszatféle fehérjéje.
Mit egyen helyette:pulykamellsonka.

2. FRUTTI
Mi van benne: karamella, cukor, kismértékben vegyipari alapanyagok, műanyag gyanta, állományjavító anyag (gumiarábikum).
Ami miatt ne fogyassza: igen érdekes felsorolás, amihez nincs mit hozzátenni. Talán ...
Dióparfé áfonyaöntettel
... tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, és habzsákba szedjük. A formákat ...
Emmanuelle
Emmanuelle Arsan
Emmanuelle

Európa Könyvkiadó - MOKÉP
Budapest, 1989

©Editions Robert Laffont, S. A., Paris, 1988

Fordította Váradyné Sz. Hermina

Hungarian translation © Váradyné Sz. Hermina, 1989


Európa Könyvkiadó, Budapest
Felelős kiadó az Európa Könyvkiadó és a MOKÉP igazgatója
Szedt...
1 2 3 ....16 17 ..25 26 ..32 33 34 
Címkék: Mivel E-tetnek, Amerikai Egyesült Államokban, Antal Emese, Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének, Milánói Egyetemen, Európai Unió, Emmanuelle Arsan, Európa Könyvkiadó, Editions Robert Laffont, Fordította Váradyné Sz, Váradyné Sz, kévéról tudni, napi betevőről, szülők szokták, karácsony elsősorban, nagyon szép, hűvös napokon, kávé aromáját, pörkölés során, italban levő, piroszőlősav karamelles, csésze kávé, sütőpapírt megkenjük, cukrot aranybarnára, apróra vágott, sütőpapírra öntjük, nugáttal együtt, történet először, negyvenes években, szakácskönyvben &#8211, hatvanas években, évtized múlva, ügyben Antal, másik antioxidánst, kémiai vizsgálatok, csalók ekkor, élelmiszerben képződnek, élelmiszert színezik, növények zöld, cukor hőkezelésével, gyümölcs tartósítása, agaragar nevű, laboratóriumokban táptalajként, masszát főzzük, színe mély, almás nyalánkság, időt mindenki, serpenyőben olajaj, evőkanál cukorral, egyik köret, szeszes italokban, karamellás süteményekben, savanyúkápozstát,
© 2013 TVN.HU Kft.