|
|
|
Az élénk színek, édes illatok jelentik számára a legnagyobb vonzerőt
A hideg cukrozott üdítőket, a fagylaltot, a gyümölcsleveket és a szezonális, magas cukortartalmú gyümölcsöket nemcsak mi kedveljük, hanem a darazsak is. A méhekkel ellentétben a darazsak nem alakítanak ki nagy kolóniákat. Papírvékony, szürkés színű fészkeiket az ablak és a roló között, a postaládákban, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... csontépítésben játszik szerepet. A... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... alaposan megmosva - a héjával együtt fogyasztják, ezért nagy mennyiségű védőhatású béta-karotint is tartalmaz. A cukkíni ezenkívül bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, nyákszerű és keserű anyagokat, valamint nyomokban még élettanilag értékes szelént is. Ez az ízletes zöldség egyesíti magában az uborka és a tök minden jóték... |
|
|
|
|
|
|
|
Két hónapos kortól elvileg nincs akadálya, hogy a családdal együtt nyaraljon a gyermek, de egyévesnél kisebb babákat lehetőleg ne vigyünk hosszabb útra! Az apróságoknak több időre van szükségük ahhoz, hogy hozzászokjanak a környezethez, hogy élvezni tudják az új helyzetet.
Strandon, tóparton, tengernél nagyon körültekintőnek kell lennünk. Hogy hány éves kortól szabad bev... |
|
|
|
|
|
|
|
|
A legújabb kutatások megerősítették, hogy a kalcium mellett más makro- és mikroelemek, valamint vitaminok is a kívánatosnál alacsonyabb értékeket mutatnak azoknál, akik csontritkulásban szenvednek. Ugyanakkor az, hogy a betegség sokkal nagyobb számban érinti az idősebb nőket, azt is jelzi, hogy a hormonoknak is szerepük van a folyamat kialakulásában. Vagyis egy nagyon összetett, az... |
|
|
|
|
|
|
|
A betegség kialakulása
A csontlágyulás leggyakoribb kiváltó oka a kalcium csontba való beépüléséhez szükséges D-vitamin hiánya. A vitaminhiány korábban a rossz táplálkozás és a kevés napsugárzás (UV-sugárzás) következtében alakult ki. Ma a D-vitamin már mesterségesen is pótolható. Veseelégtelenég és bizonyos bélbetegségek is okozhatnak D-vitamin-hiányt. A csontritkulás oka nem... |
|
|
|
|
|
|
|
... (kalciferol)
Szerepe: szervezetünk a bőrünket érő napfény segítségével képes előállítani, ezért heti kétszer harmincpercnyi séta a friss levegőn alkalmat kínál a pótlására. Gyorsítja a kalcium beépülését a csontokba, valamint a vese működését és a sejtosztódást is befolyásolja.
Hiányának tünetei: az angolkór lassan már az elfelejtett betegségek közé tartozik,... |
|
|
|
|
|
|
|
... B-, C-, A- és E-vitaminok regeneráló tulajdonsággal bírnak, így a fáradt, érzékeny arcbőr frissebb, fiatalosabb kinézetű lesz.
A szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek (kalcium, magnézium, foszfor, vas, nátrium, kén, jód, stb.) is megtalálhatók benne.
A mézkivonat gazdag cukrokban (80-90 százalékát a szőlő-, illetve gyümölcscukor teszi ki), amely... |
|
|
|
|
|
|
|
... bántalmakat. Mézzel keverve köhögéscsilla... |
|
|
|
|
|
|
|
... metélőhagymával együtt, jó saláta-alapanyagot szolgáltat.
A zsázsa friss levelei kellemes, enyhén csípős ízűek. A levelek C-vitamin-tartalma jelentős, ezenkívül B-vitamint, vasat, kalciumot és káliumot is tartalmaznak. A növény baktériumölő anyagot is tartalmaz. Salátaként, körítések, húsok és töltelékek fűszerezésére, szendvicsek és hidegtálak díszítésére kiválóan megfelel.|... |
|
|
|
|
|
|
|
... bőrreakció, a beteg bevehet egy kávéskanálnyit belőle, és további 24 órát vár. Ha nem jelentkeznek allergiás tünetek, el lehet kezdeni az adagolást, de jó, ha valamilyen antiallergiás szer (pl. kalcium pezsgőtabletta) kéznél van, hogy ha kell, azonnal lehessen segíteni.
Krónikus
vesegyulladás
Az elhanyagolt, kezeletlen heveny vesegyulladásból jön létre. Idült ... |
|
|
|
|
|
|
|
... köszönhetően mára foszforfogyasztásunk sokszorosan megnövekedett. Joggal kérdezhetjük: a foszfor nem a csontok egyik építőeleme? De sajnos csak egy bizonyos menynyiségig hasznos. Afölött gátolja a kalcium felszívódását és beépülését a csontokba. Vigyázzunk hát, mit teszünk kalciumdús ételünk mellé! Egy doboz joghurt nagyon gazdag kalciumban, de utána egy pohár kóla az egészet romb... |
|
|
|
|
|
|
|
... gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és nyomelemekben. Ezek között sok olyan van, amelyek jót tesznek a hajnak, a bőrnek és a körmöknek. Melyek azok? A magnézium, vas, foszfor, fluor, kalcium, szilícium, tokoferol, B6-vitamon, timian és biotin, valamint sok kovasav. Az utóbbi fontos a feszesebb kötőszövetek kialakulásáért. A kölesben esszenciális zsírsavakat is találunk, pl. li... |
|
|
|
|
|
|
|
... betegek is ihatják, mindennapi fogyasztásra alkalmas. Összetételének köszönhetően csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét, erősíti a csontokat, megelőzi az izomgörcsök kialakulását (kalcium), segít az alvásproblémák megoldásában, stresszoldó, rákmegelőző hatású, és megakadályozza a mésznek az erekben való lerakódását (magnézium).
Könnyű, alkalikus asztali víznek szá... |
|
|
|
|
|
|
|
... néhány más italtól eltérően - viszonylag kevés nátriumot tartalmaz. A sörben a Na:K arány 1:4, míg egyes sportitalokban 29:1 az arány.
A sörben rendszerint kevés a kalcium, csak fele annyi, mint a fehérborban, és a nitráttartalom (üvegenként kb. 5 µg) jóval kisebb, mint az Egészségügyi Világszervezet által felállított határérték.
Mérgező ... |
|
|
|
|
|
|
|
A zeller leve rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér sav-lúg egyensúlyát
Rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz. Van benne továbbá kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium, A-, B-, C-vitaminok és nyomelemek. Gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk. Tele van ugyanis szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér s... |
|
|
|
|
|
|
|
... tanácsoljuk, hogy fogyassza. A tudósokat is sokkolta, amikor kiderült, hogy a mogyoró annyi antioxidánst tartalmaz, mint a többi gyümölcs. Ezenkívül A- és E-vitamin, továbbá folsav, magnézium, kalcium, cink és vas is van benne. A zsiradék miatt ne fájjon a feje, ez jó zsiradék, ami azt jelenti, hogy csökkenti a koleszterinszintet. Ezzel függ össze a hír, hogy a szlovákiai férfiak ... |
|
|
|
|
|
|
|
... betegség okát a nem megfelelő víz- és tápanyagellátásban kell keresnünk. Különösen a mész hiánya idézheti elő, ám egyes nagyobb gyümölcsök is hajlamosak a taplófoltosságra. Védekezésként kalciumnitrátos permetezés javasolható.
A héjbarnulás
a tárolóban leggyakrabban a tárolási idény végén vagy a hosszan tartó szállítás során keletkezik. Héjbarnulások elsősorb... |
|
|
|
|
|
|
|
... gabonás-tejes kását is adhatunk a kicsinek gyümölccsel vagy zöldséggel. A természetes gyümölcslevet az 5. hónaptól ajánlatos besorolni az étrendbe.
Étkezésünket általában rost-, kalcium-, magnézium-, fluór-, C-vitamin- és karotenoidszegény ételek jellemzik, de a D- és E-vitamin mennyisége sem megfelelő. Mivel kevesebb a mozgás és a terhelés, emelni kell ezeknek az anyag... |
|
|
|
|
|
|
|
... gramm.
Kedvencünk a spárga
A spárga gazdag ballasztanyagokban, folsavban, E-, B1-, B2- és C-vitaminban, de jelentős mennyiségben tartalmaz A- és K-vitamint, niacint, kalciumot, foszfort, vasat és káliumot is. A benne lévő cinknek köszönhetően - amely 300 létfontosságú enzim működéséhez szükséges - erősíti a kötőszöveteket és az erek falát, valamin... |
|
|
|
|
|