|
|
|
Mi kell a jó grillpartihoz, avagy a kerti sütögetéshez? Jó idő, jó társaság, jó sütni való hús vagy zöldség.
Aki húst szeretne sütni, fémrostélyt vagy rácsot helyezzen a lehetőség szerint téglából összeállított tűzhelyre. Akinek pedig faszénparázzsal működő, lábakon álló kerti grillezője van, annak igazán nem lesz nehéz dolga.
Grillezni csak parázson lehet, a ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre): 8 felső csirkecomb, só, bors, 150 g lángolt kolbász, egy ágacska rozmaring, 2-3 szál kakukkfű, 8-10 zsályalevél, 15-20 citromfűlevél, 2 gerezd fokhagyma, 4 ek. olaj, 1,5 dl félszáraz fehérbor.
1. A felső combokat a bőr nélküli, belső oldalukon hosszában felvágjuk, kiemeljük belőlük a csontot, kissé kiverjük, besózzuk őket. A kolbászt héjának lehúzása ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta, 2 db csirkemell filé, 1-1 db sárga és piros kaliforniai paprika, 2-3 evőkanál olívaolaj, 6-8 levél bazsalikom, só, darált bors, 1 ág kakukkfű.
Elkészítése:
Mossuk meg jól a paprikákat, majd forró sütőben addig süssük, míg a bőre barnulni kezd. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, majd amikor... |
|
|
|
|
|
|
|
... bőrápoló, nyugtató és hidratáló készítmény. Az Aloe Vera csodálatos hatóanyagainak (78%-ban tartalmaz tiszta, folyékony Aloe Vera Gélt). A speciálisan válogatott 11 gyógynövény (körömvirág-, kakukkfű-, cickafark - kóró, kamilla-, pitypang-, eukaliptusz-, Golgota-virág-, zsálya-, gyömbér-, borrágó fű-, szantálfa-kivonat), propolisz, természetes E vitamin tartalom miatt köszönhetően... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
40 dkg lilahagyma, 5 dl félédes vörösbor, 2 ek. méz, só, őrölt fehér bors, 1 ágacska friss kakukkfű, 2 ek. olaj, 2 csapott kiskanál zselatinpor, 20 dkg brokkoli, a mártáshoz: 2 ek. cukor, 2 dl félédes vörösbor, 1,5 dl tejszín, a forma kikenéséhez: olaj, a díszítéshez: 20 dkg brokkoli.
Elkészítése:
A hagymát vastagabb szeletekre vágjuk. B... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók: 1 kg szarvashátszín, 6 gerezd fokhagyma, bors, 1 kávéskanál kakukkfű, borókabogyó, olívaolaj, 2 evőkanál mustár, áfonyalekvár, 2 dl vörösbor, 20 dkg erdeigomba-keverék, 4 adag zsemlegombóc.
Elkészítése:
A szarvashátszínt megtisztítjuk, a 3 gerezd lereszelt fokhagymával, borssal, kakukkfűvel, őrölt babérral, borókabogyóval és borsikafűvel ízesítjük,... |
|
|
|
|
|
|
|
... tudott az újabb fertőzésnek ellenállni.
Ebben az esetben is általános tisztító kúrával lehet segíteni. Már a méregtelenítő tea is megöli a cérnaférgeket. A beleket a bazsalikom, a kakukkfű, a diólevél, a borsikafű, a szurokfű, az orvosi zsálya, a majoránna, a levendula és a citromfű is fertőtleníti. A felsorolt gyógynövényekből teakeveréket is lehet készíteni: 1:1 arány... |
|
|
|
|
|
|
|
... hámosító, gyulladáscsökkentő
Teafaolaj: fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő
Cickafarkfű: hámosító, gyulladáscsökkentő
Borsmenta: ... |
|
|
|
|
|
|
|
... 1 közepes fej vöröshagyma, 2 dkg vaj, 1 liter zöldségleves kockából, 1,5 dl fehérbor, 5 ek. olaj, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1 csomag vegyes aprított zöldfűszer (petrezselyem, kapor, kakukkfű, bazsalikom), 2 ek. citromlé.
Előkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, egynegyedét gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, és hideg vízzel teli tálban félretesszük. A ... |
|
|
|
|
|
|
|
... elérjük.
Nálunk Horčica biela néven kapható.
Oregánó (Origanum vulgare)
Közönséges szurokfű vagy vadmajoránna néven is ismert. Aromája a majoránna és a kakukkfű keverékére emlékeztet. A leveles hajtásait frissen szedve vagy szárítva használjuk paradicsomos ételekhez, burgonyához, halakhoz, baromfi-, sertés- és marhahúsokhoz, sajtokhoz, mártások kés... |
|
|
|
|
|
|
|
Barnamártás (spanyol)
Hozzávalók: 1 kiló sertéscsont, 15 deka vegyes zöldség, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, babér-levél, kakukkfű, 10 szem egész bors, 6 deka zsír, 3 deka cukor, 6 deka liszt, evőkanálnyi paradicsompüré, 2 deci vörösbor, só.
Az apróra vágott sertéscsontot, a megtisztított és szeletekre vágott vegyes zöldséget, a hagymát, a fok-hagymát, a bab... |
|
|
|
|
|
|
|
... gyulladásgátló hatású, és jobb minőségűvé teszi az antibiotikumos kezelést. Erre a célra felhasználhatók az aromatikus illóolajokat tartalmazó gyógynövények, mint például a bazsalikom, édeskömény, kakukkfű, szurokfű, majoránna, porcsinfű és a levendula. Ezeket kiegészítjük olyan gyógynövényekkel, amelyek vizelethajtóként és egyben fertőtlenítőként hatnak.
Recept:
1... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
2 ciabatta
fél doboz provence-i szendvicskrém
3 paradicsom
3 újhagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
4 szál friss kakukkfű
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A ciabattát hosszában és keresztben is félbevágjuk, hogy 8 szeletet kapjunk. Bedörzsöljük a kenyérszeleteket a fokhagymával, é... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2 kicsi csirke (1 kg alattiak), 8-10 szelet baconszalonna, 4 kis fej vöröshagyma, 40 dkg apró csiperkegomba, 80 dkg apró sárgarépa, vaj, kakukkfű, 4-5 dl száraz fehérbor (rizling), 3 dl húsleves (kockából), só, bors, petrezselyem.
Ekkészítése:
A kis csirkéket sóval, borssal bedörzsöljük, és baconszalonnába tekerjük. Felforrósított vajon... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
gomba, vöröshagyma, kukorica, paradicsompüré, száraz fehérbor, citrom, őrölt babérlevél, kakukkfű, bors, só, olaj.
Elkészítése:
Kevés olajon fonnyasszuk üvegesre az egészen apróra vágott vöröshagymát. Majd tegyük bele a megtisztított és cikkekre vágott gombát és a kukoricát is. Adjunk hozzá néhány kanálnyi sűrített paradicsompürét, sózzu... |
|
|
|
|
|
|
|
... vágva
- 3 sárgarépa, felkarikázva
- 3 közepes méretű vöröshagyma
- őrölt bors
- 2 csésze leves (lehet kockából)
- kis kávéskanálnyi kakukkfű
- díszítésnek frissen felaprózott petrezselyem
A húsról vágjuk le a zsíros részeket, s kockázzuk fel. A szalonnát két centis csíkokra vágjuk fel. A zsírt forrósítsuk... |
|
|
|
|
|
|
|
... negyed kg sovány báránynyak csontosan
- 1 kisebb fehérrépa fele
- 1 nagy sárgarépa
- 1 fej nagy hagyma
- 1 kisebb alma
- 1 csipet kakukkfű
- 1 késhegynyi szerecsendió
- fehér bors
- petrezselyem
- 1 teáskanál curry por
- 28 g kukoricaliszt
Elkészítés: Vágjuk le ... |
|
|
|
|
|
|
|
... leveszöldség (répa, zöldség, karalábé, zeller)
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
60 dkg stefánia (fartő, hátszín)
4+2 evőkanál olaj
1 babérlevél
1 csipet szárított kakukkfű
1 dl száraz, testes vörösbor
2 evőkanál liszt
1 evőkanál cukor
3+1 dl tejföl
1 evőkanál mustár
1-2 kávéskanál citromlé
borókabogyó
... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
8-10 darab érett paradicsom, 1 ág friss bazsalikom, 1 ág friss kakukkfű, 2 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 2-3 szelet fehérkenyér, 1 evőkanál méz, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl tejszín, só, darált bors.
Elkészítése:
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy fazékban, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és az összezúzott fokha... |
|
|
|
|
|
|
|
... időben lehetőleg ne utazzunk zsúfolt autóbuszon, és kerüljük a rendezvényeket!
Kérjük meg az óvó-, vagy tanító nénit, hogy a terem levegőjét aromaolajjal (teafaolaj, citromolaj, kakukkfű, borsmenta) fertőtlenítse! Még a tanulás is jobban megy friss illat hatására.
A rosszul táplálkozó, elhízott, keveset mozgó gyerek gyakrabban betegszik meg.
Éljünk... |
|
|
|
|
|