Belépés
Műtét
... anyámat, miért van ez. Azért, mondta, mert a születésnapod van. Nem hagyott nyugton a dolog, s megjegyeztem, hogy korábban nem volt így. Megpróbálta számomra érthető módon elmagyarázni, hogy jeles napon születtem, és azért teszik ki a zászlót az emberek, mert egy régi napra emlékeznek.

- Ha nagyobb leszel, az iskolában tanulsz róla és megérted, hogy miről van szó ...
Márton napja
... különböző részein, illetve az állatfajtáktól függően Szent Mihály (szeptember 29.), Vendel (október 20.), Dömötör (október 26.) és végezetül Szent Márton (november 11.) voltak az állatbehajtás jeles napjai.

A pásztorok frissen vágott, zöld ággal sorra járták a házakat, köszöntőt mondtak:

,,Elhoztam Szent Márton püspök vesszejét,
A szokást nem mi k...
Luca nap
... engedtek be a házba, se rokont, se szomszédot; nem adtak kölcsön semmit, ha valaki mégis kölcsönkapott valamit, "az elvitte a szerencsét is".


Luca-napkor a fonóban együtt mulatott a falu egész ifjúsága. Ettek, ittak, muzsikáltak, társasjátékokat játszottak. Sötétedéskor beállítottak a lucák: fehér le...
Advent jeles névnapjai
ADVENT JELES NÉVNAPJAI ÉS A HOZZÁJUK FŰZŐDŐ NÉPI HAGYOMÁNYOK


A Miklós-nap (dec. 6.) megünneplése fiatalabb népszokásaink közé tartozik. Így a gyermekek megajándékozása a magyar falvakban csak az előző évszázadban kezdett terjedni. Az alakoskodásokat, vagyis a fehér szakállú, piros csuhájú Mikulás-jelmezbe öltözést is nyugatról vettük át.

A Mikulás ünne...
Külhoni szokások ellenében
... különféle pulzáló ablakdíszekre, ezeket aztán a lehető legízléstelenebb formában tálalja föl a tulajdonos.

Nekem szívügyem lenne hogy nézzük meg a magyar népszokásokat, ami a jeles napokra vonatkozik. Nem is hinnétek micsoda gazdag kincs van nekünk, én ezt szeretném föltálalni, és nem a 300 db kültéri égősort.
Én a magam részéről bojkott alá helyeztem minden abla...
Kiskarácsony, Nagykarácsony
... rendkívül sűrűn követik egymást. Ennek oka, hogy a hagyományos társadalmakban a mezőgazdasági és a háztáji munka az évszak adottságainak megfelelően kevesebb volt. Az ünnepkör két kiemelkedő jeles napja a nagykarácsony és a kiskarácsony.


Nagykarácsony december 25.

Az ünnep tulajdonképpen karácsony első napja, a nyugati kereszténységben a 4. század ó...
Karácsonyi és Újévi üzenetek
... hozhat: vigye el a régi rosszat! BUÉK!

Kései szán fut, csillog a hó, jégrögös úton villog a patkó. Cinke szeméről foszlik az álom, csenget egy csengő, ITT A KARÁCSONY!

Jeles ünnep, szép zöld fenyő, csengő csilingel a fákon,legyen békés-boldog ünnepetek, szívemből kívánom!

Karácsonyi fénybe öltöznek s ragyognak a fák, felmelegedsz s szívedet az öröm...
Karácsony a nép-hagyományban
... a karácsonyfán legyen szaloncukor, és karácsonykor legyen hó, legyen ,,fehér" a karácsony.


A már említett karácsonyi szokásokon kívül még számosat lejegyeztek jeles folkloristáink.
Például Bálint Sándor (1904-80), aki egy életen át kutatta a keresztyén ünnepek néprajzát. Szerinte ez a gondolat, hogy: "az élet forrása megnyílt ez éjjel", a ka...
Téli Napforduló
... a Hétboldogasszony ünnepek is az évkör menetéhez, a természet rendjéhez, a tűz növekvő, vagy csökkenő erejéhez, hatásához igazodtak.

A karácsony az év tűzhöz leginkább kötődő jeles napja. A szó jelentése Téli Napforduló. kara = sötét, fekete, csony =változik, fordul.

A fenyő jelentése

Ekkor áll meg a sötét időszak növekedése és háromnapnyi ̶...
Jeles napok JANUÁR I. rész
... ma is ismert szokások és hiedelmek, és vannak helyi hagyományok.

A gazdasági élet kedvező alakulását nagymértékben befolyásolta az időjárás, így nem véletlen, hogy az ünnepek, jeles napok szinte kivétel nélkül az időjárásjóslás alkalmai is voltak. ,,Ha újesztendő napján szép napfényes üdő van, az jó esztendőt jelent" - tartották például a bukovinai magy...
Vízkereszt
... használták a mezőgazdaság és állattar...
Jeles napok JANUÁR II.
JANUÁR 6. VÍZKERESZT

Vízkereszt vagy háromkirályok napja a karácsonyi ünnepkör zárónapja és a farsang kezdőnapja. A keleti egyház ezen a napon ünnepli Jézus születését. A Gáspár, Menyhért, Boldizsár néven emlegetett napkeleti királyok az utasok, útonjárók, vendégfogadósok védőszentjei voltak.

Január 6-án a katolikus falvakban országszerte szokás volt a víz- és...
Február 02.
... ereszről, annál hosszabb kukoricacsövek teremnek majd.........Hát, ahogy elnézem a mai ...
Karády Katalin
... 2004)

Ki az a dr. Varga László?

Dr. Varga László (1910 - 2003) ügyvéd az, aki közbenjárásával tehát Karády Dél-Amerikából New Yorkba jut. Dr. Varga egyébiránt a magyar kultúra egyik jeles képviselője az emigrációs észak-amerikai magyarság körében. Nevéhez fűződik egyebek mellett a New York-i Magyar Színház alapítása is, amelyet hazatelepüléséig, 1989-ig vezet...
Bálint-napra
... uralkodása idején, a keresztényüldözés során fejezték le 269-ben. A másik, a terni Bálint püspök, vértanúhalált halt. Ők ketten osztoznak február 14-én, alakjuk keveredik. (Halász Albert: Jeles napok, népi ünnepek a Muravidéken)

Szent Bálint ókeresztény vértanúhoz szoktak imádkozni a nyavalyatörés (epilepszia) gyógyulásáért, mert a legenda szerint Szent Vitus és Szent B...
Elbert János halála
... tanúskodik

A gyilkosság tehát üzenet lehetett, szimbólum és dezinformáció egyszerre, úgy mint
Popielusko atya 1984-es megölése.
Címzettje a magyar értelmiség volt, amelynek egyes jeles alakjai kapcsolatokat építettek ki a kommunista párt kemény vonalasaihoz kötődő titkosszolgálatokkal, de a hetvenes végétől kezdtek
visszatáncolni, nyugati kapcsolatokat k...
Nemzeti ünnep
Március 15.A Magyar Országgyűlés 1991-es határozata értelmében március 15-e az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja és a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe.

A forradalom kitörésének történelmi előzményei
Az 1830-as é...
Nemzeti ünnep március 15.
... "forradalmi ifjúsági napok" elnevezéssel összemosták március 15-ét olyan napokkal, olyan kommunista évfordulókkal, amelyeknek semmi közük nem volt a márciusi ifjúsághoz.

Akik e jeles nap eseményeihez méltóan akartak ünnepelni, azokra nem ritkán rendőri gumibot várt. Az 1980-as évek végén rendőrök sorfalai között tízezres tömegek ünnepelhettek méltósággal.
Petőfi: F...
József nap
Március 19. József napja

A gyermek Jézus gondviselőjének, Józsefnek az ünnepe. A három jeles nap közül (Sándor, József, Benedek) szokásokban és hiedelmekben a leggazdagabb József napja. E naphoz fűződik az időjárás - és természetjóslás, sőt a haláljóslás is. Ezen a napon érkeznek a fecskék. Ide kapcsolódik ez a kedves mondás: "Fecskét látok, szeplőt hányok!"

...
Böjti időszak
Böjti időszak: Hamvazószerdától húsvétigA legtöbb vallás ismeri a böjtöt és rituáléként használták az emberi fejlődés céljára, ilyenkor a lélek és a szellem is megtisztul a testtel együtt. Gondoljuk csak végig, hogy < mennyiféle méreg lehet a szervezetünkben és a környezetünkben! Bizonyos anyagok rö...
1 2 3 ............43 44 .......65 66 .......86 87 88 
Címkék: Téli Napforduló, JANUÁR II, Karády Katalin, Elbert János, Szent Mihály, Szent Márton, Elhoztam Szent Márton, ADVENT JELES NÉVNAPJAI ÉS HOZZÁJUK FŰZŐDŐ NÉPI HAGYOMÁNYOK, Például Bálint Sándor, Varga László, Karády Dél-Amerikából New Yorkba, York-i Magyar Színház, Halász Albert, Szent Bálint, Szent Vitus, Szent, Magyar Országgyűlés, Magyar Köztársaság, régi napra, iskolában tanulsz, állatfajtáktól függően, állatbehajtás jeles, pásztorok frissen, szerencsét is&#8221, fonóban együtt, falu egész, gyermekek megajándékozása, magyar falvakban, előző évszázadban, fehér szakállú, lehető legízléstelenebb, magyar népszokásokat, jeles napokra, magam részéről, hagyományos társadalmakban, háztáji munka, évszak adottságainak, ünnep tulajdonképpen, nyugati kereszténységben, régi rosszat, karácsonyfán legyen, keresztyén ünnepek, élet forrása, évkör menetéhez, természet rendjéhez, fenyő jelentése, sötét időszak, gazdasági élet, időjárásjóslás alkalmai, bukovinai magy, karácsonyi ünnepkör, farsang kezdőnapja,
© 2013 TVN.HU Kft.