|
|
|
... elkészítésével érdemes kezdeni, így van ideje kihűlni, amíg elkészítjük a masszát. Tehát veszem a diódarabokat, és egy serpenyőben (palacsintasütőben) csak úgy szárazon, állandóan rázogatva, illatosra pirítom (néhány perc), majd egy tányérra öntöm hűlni (nem érdemes a serpenyőben hagyni, mert a tűzről levéve is pirul még és megéghet). Ezután a darált diót fakanál segítségével össz... |
|
|
|
|
|
|
|
... a területre jellemző, védett növényfaj mellett ritka, csak a Mecsekre jellemző fajok is előfordulnak. Kora tavasszal bontja szirmait a májvirág, a szártalan kankalin és a ma már védett illatos hunyor. Nagy területeket borít a szúrós csodabogyó, de a szintén piros bogyós rokonának, a lónyelvű csodabogyónak is felfedezhetjük télen is zöld csokrait.
A Kelet-Mecsekben több, mint ... |
|
|
|
|
|
|
|
... családjába tartozó növényfaj.
Száraz gyepekben, sziklás helyeken, tölgyesekben közönséges, de kertek díszeként is termesztett, hagymás növény. Sötétkék vagy kékeslila, gömbölyded, illatos virágai kb. 5 mm-esek, hosszúkás, összeforrt húsos lepellevelekből állnak. A pártacimpák kicsik, fehéresek. A virágok a tőkocsányon ülnek, rövid fürtös virágzatot alkotnak, melynek felső vir... |
|
|
|
|
|
|
|
... burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.
Fűszereket nemcsak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy
más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.
A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá.
Ez... |
|
|
|
|
|
|
|
... markáns, találhatunk benne C- és E-vitamint, valamint számos B-vitamint is. Használhatjuk levesekhez, süteményekhez, köretekhez is. De a legnagyobb kedvenc talán a gesztenyepüré, és sült, illatos gesztenye.
Dió, mandula, mogyoró
A diófélék is hamisítatlanul az ősz és a tél termései. Olajokban gazdagok, frissítik agyműködésünket, energiát adnak a fáradt, szürke nap... |
|
|
|
|
|
|
|
... jönnél, elsimulna köröttünk a rét
És csend volna. Nagy csend.
De hallanánk titkos éjjeli zenét,
A szívünk muzsikálna ajkainkon
És beleolvadnánk lassa... |
|
|
|
|
|
|
|
... földre terítette, a holdvilágot
eltakarta hatalmas eső-felleg, nem látszott már piros szárny,
sem a fekete pöttyek, az egész napi röpködéstől a szerelmes
elpilledt, egy estike illatos szirmán üldögélt, s pityergett,
az égen az éji felhő megdagadt-megszakadt, eső áztatta
lucskosra a pillangó szárnyakat, elnehezedtek a
fátyol szárnyak, csak úgy mint a l... |
|
|
|
|
|
|
|
... épp nincs a szobában a beteg, vagy biztosak lehetünk benne, hogy nem zavarja a füst. (Érdekesség, hogy vannak már füstmentes japán füstölők is.) Persze a szellőztetést nem helyettesíti az illatos rúd, de mindenképp javít a betegszoba nyomasztó kisugárzásán többek között az eukaliptusz, a fahéj, a levendula, az ilang-ilang, a mandula és a rózsa.
A meditációhoz szük... |
|
|
|
|
|
|
|
... ruha.
3.) A drága öblítő is felesleges, mert a gyógyszertárban kapható gyógynövényekből készült illóolajok sokkal jobbak.
Általában a levendulától, a rozmaringtól VALÓBAN ILLATOS LESZ A RUHA! (Az illóolajat nagy tételben (50-100 g) meg kell rendelni a gyógyszertárban!
(Egy tanács: ha nagy üvegben kapod, érdemes azt kis üvegbe átönteni, mert a nagy üvegből reng... |
|
|
|
|
|
|
|
... pedig a benne található, az illatáért felelős illóolaj az, amelynek köszönhetően a fokhagyma véd a nátha, a köhögés, az influenza vagy más kellemetlen fertőzések és betegségek ellen. Az illatos fokhagyma méregtelenítő antioxidánsokat és allicin nevű aminósavat tartalmaz, előbbi a ráncok elleni harcban segít, utóbbi vírus- és baktériumölő hatású. Ha érzékeny vagy az időjárásváltozá... |
|
|
|
|
|
|
|
... barna
cukrot, és hígítsuk fel a hagymafőzettel. Mézzel édesítve igyuk, aprókat kortyolgatva.
Forralt bor
A népi gyógyászat egyik legjobb módszere a melegen gőzölgő, illatos forralt bor elkortyolgatása. A bort - legyen az vörös vagy fehér - forralás előtt érdemes vízzel felhígítani. Ezután már kedvünk szerint
fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... evőkanálnyi barna cukrot, és hígítsuk fel a hagymafőzettel. Mézzel édesítve igyuk, aprókat kortyolgatva.
Forralt bor
A népi gyógyászat egyik legjobb módszere a melegen gőzölgő, illatos forralt bor elkortyolgatása. A bort -legyen az vörös vagy fehér - forralás előtt érdemes vízzel felhígítani. Ezután már kedvünk szerint fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel... |
|
|
|
|
|
|
|
... felhasználásával készítettek: arrak (rumhoz hasonló aromájú, cukornád- vagy rizspálinka), cukor, citrom, tea vagy fűszerek és víz. Egyik variációja a tojáspuncs, melyet tojáshabbal és rummal illatosított tojássárgával készítenek.
Szilveszteri puncs avagy a krampampuli
1900 körül készítették először Németországban szilveszterkor. (A pezsgő csak később jött div... |
|
|
|
|
|
|
|
Dutka Ákos
Engedd, hogy vékony, reszkető kezemmel
Lebontsam hamvas, illatos hajad.
Ha így ülsz elém, - mintha ezer éve
Sok ezer meghitt, boldogságos éve
Ismerném a szemed, puha válladat.
Száz asszony, kiket őseim szerettek,
Kikért fellobbant mindig ez a vér,
Száz ősöm minden szomorú, szent álma,
Száz ősöm csókot, vág... |
|
|
|
|
|
|
|
... megőrizd a hűtő friss illatát, tegyél be egy tasak szódabikarbónát, kinyitva.
5. Az illóolajokkal becsepegtetett, nedves vattacsomó vagy szivacs nemcsak beszívja a szagokat, de illatosít is.
6. A kávé az egyik legjobb szagsemlegesítő, nem véletlenül teszik ki a parfümériák polcaira. Tegyél egy csésze kávébabot a hűtőbe.
7. A paradicsomlé az enyhe s... |
|
|
|
|
|
|
|
... evőkanálnyi barna cukrot, és hígítsuk fel a hagymafőzettel. Mézzel édesítve igyuk, aprókat kortyolgatva.
Forralt bor
A népi gyógyászat egyik legjobb módszere a melegen gőzölgő, illatos forralt bor elkortyolgatása. A bort
- legyen az vörös vagy fehér - forralás előtt érdemes vízzel felhígítani. Ezután már kedvünk szerint fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel,... |
|
|
|
|
|
|
|
... evőkanálnyi barna cukrot, és hígítsuk fel a hagymafőzettel. Mézzel édesítve igyuk, aprókat kortyolgatva.
Forralt bor
A népi gyógyászat egyik legjobb módszere a melegen gőzölgő, illatos forralt bor elkortyolgatása. A bort
- legyen az vörös vagy fehér - forralás előtt érdemes vízzel felhígítani. Ezután már kedvünk szerint fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... többi..
Elalszik majd a hívás, mint a gyertya.
Hidak pillérét hó rajzolja körbe.
Hajnalseprűkkel szavaink behordja
az olvasztóba felejtés-anyó!
Könnyedhez készít illatos kalácsot;
meggyógyítanak házi jótanácsok,
s kerül majd, hogyha elmerengenél,
halaszthatatlan megtennivaló.
A járdasziget békéje vagyok,
nem kezde... |
|
|
|
|
|
|
|
... étkezése, a szalonna pedig a reggeli legjobb része. Miért nem árasszunk magunkból ilyen illatot?" - id... |
|
|
|
|
|