|
|
|
... pár virsli, 2 evőkanál olívaolaj, 5-6 karika csípős zöldpaprika, 3-4 gerezd fokhagyma, bors, só.
Elkészítése:
A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. A csípős zöldpaprikát megmossuk, felkarikázzuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit és magjait eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vagy ujjnyi vastag karikákra szeljük. A ha... |
|
|
|
|
|
|
|
... C-fokra. A csirkét megmossuk, lecsepegtetjük, kisebb darabokra bontjuk, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, mély tepsibe tesszük. A vörös- és a fokhagymát meghámozzuk, az előbbit karcsú gerezdekre vágjuk, majd a fokhagymával együtt a hús közé szórjuk.
2. Meglocsoljuk a húst az olajjal és a borral, alufólia alatt 30 percig pároljuk, majd fólia nélkül, a pecsenyelével locsolgatva ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... paradicsomokat almaszerűen, vékony csíkban meghámozzuk, héjukat (mintegy rózsát formálva) feltekerjük, és félretesszük a díszítéshez. Magjaikat-levüket eltávolítjuk, a paradicsomhúst karcsú gerezdekre szeljük.
2. A pulykahúst leöblítjük, vékony szeletekre, majd kisujjnyi csíkokra vágjuk, és fehéredésig pirítjuk a felforrósított olajban. Meghintjük egy kevés sóval és frissen ő... |
|
|
|
|
|
|
|
... felső oldalát bekenjük mézzel, majd a mézes felével lefordítjuk, és így sütjük tovább. Közben megkenjük a másik felét ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... összegyúrjuk. 4 kis tortaformát megtöltünk a tésztával, és közepes hőmérsékletű sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. A maradék túrót az ásványvízzel összekeverjük... |
|
|
|
|
|
|
|
... kelesztjük.
A tésztát ismét átkeverjük, sütőpapírra tesszük, átlátszó háztartási fóliával letakarjuk (hogy ne ragadjon oda a nyújtófához) és kerekre nyújtjuk.
Az almákat gerezdekre vágjuk, magházukat eltávolítjuk, vékonyan felszeleteljük és körkörösen a süteménybe nyomkodjuk. 30 percig tovább kelesztjük.
A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. Az almatortá... |
|
|
|
|
|
|
|
... palacsintákat sütünk, a mézes gyümölcsökkel megtöltjük, és feltekerjük. Kivajazott sütőlapra tesszük a palacsi... |
|
|
|
|
|
|
|
... a fahéjjal felforraljuk. A tűzről levéve, lefedve 5 percig állni hagyjuk, majd a fahéjat kidobjuk belőle. A narancsokat meghámozzuk, a fehér héjat és a magokat is eltávolítjuk, majd gerezdekre szedjük. A banánokat felkarikázzuk. 4 egyforma nagyságú alufóliadarabra szorosan egymásra tesszük a gerezdeket és a banánkarikákat, az alufólia széleit felhajtjuk, majd a rumos sziruppal meg... |
|
|
|
|
|
|
|
... a vaníliaaromát, ismét felforraljuk, és sűrű, sima masszává keverjük. Kihűtjük, majd a formába öntjük, és 3 órára hűtőbe tesszük. Az ananászszeleteket negyedekre vágjuk. A grépfútot gerezdekre szedjük, és minden fehér részt lehámozunk róluk. Tálaláskor a kocsonyát felszeleteljük, a gyümölcsdarabokkal körítjük, és mentával díszítjük.
Jó tudni
Agar-agar ... |
|
|
|
|
|
|
|
... narancs
2 tojásfehérje
só
6 dkg cukor
3 mandulás sütemény
1 evőkanál narancslikőr
ELKÉSZÍTÉS
A déligyümölcsöket meghámozzuk, gerezdekre szedjük, a fehér héjat, a hártyákat és a magokat is eltávolítjuk. A tojásfehérjét csipetnyi sóval habbá verjük, majd lassanként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, amíg buborékos lesz. A... |
|
|
|
|
|
|
|
... szegfűszeg
2 evőkanál málnaszörp
5 cl rum
ELKÉSZÍTÉS
Az ananász húsát felkockázzuk. A mangókat meghámozzuk, negyedekre vágjuk. A narancsot gerezdekre szedjük. A banánokat felkarikázzuk, és azonnal meglocsoljuk citromlével, nehogy megbarnuljanak. Az almákat és a körtéket is meghámozzuk, felszeleteljük, és citromlével meglocsoljuk. A pisk... |
|
|
|
|
|
|
|
... 10 percig főzzük. Leszűrjük, és a műveletet megismételjük, de most már csak 3-4 percig forraljuk a héjakat. Leszűrjük, lecsepegtetjük, és száradni konyharuhára tesszük. A narancsokat gerezdekre szedjük, és még a gerezdek vékony héját is leszedjük. A műveletet vágódeszkán végezzük, a narancsok lecsöpögő levét kis tálkában fogjuk fel. Egy lábosba kimérünk 8 dl vizet, hozzáadjuk a cu... |
|
|
|
|
|
|
|
... citrom
ELKÉSZÍTÉS
Az almabort a sziruppal, a szegfűszeggel, a fahéjjal, a szere... |
|
|
|
|
|
|
|
...1 személyre
HOZZÁVALÓK:
ELKÉSZÍTÉS
20 dkg tisztított epret (fagyasztott is lehet), 2 dl joghurtot, 1 dl tejet és gerezdekre szedett fél narancsot gyümölcspréssel összedolgozunk. Félbevágott eperszemekkel díszítjük.
Variáció
Fél banánt simára turmixolunk, 1 narancs levét kinyomjuk. A kettőt összekeverjük, é... |
|
|
|
|
|
|
|
... pászkát, ízlés szerint sót és borsot, végül lefedjük, és fél órát pihentetjük.
3. A levest leszűrjük, beledobjuk a megtisztított ceruzabab-szálakat, és félig lefedve puhára főzzük. A gerezdekre vágott paradicsomokat éppen csak átforrósítjuk benne.
4. Miközben a bab fő, a maceszmasszából vizes kézzel kis gombócokat formálunk, és
2 l enyhén sós, gyöngyözve forrdogáló ... |
|
|
|
|
|
|
|
... megmossuk, lecsepegtetjük, a szebb leveleket félretesszük a tálaláshoz, a többit összetépkedjük. Az uborkát, zöldpaprikát, újhagymát, retket, lilaha... |
|
|
|
|
|
|
|
... fedő alatt pároljuk. Ha a levét elfőtte, egy kis levessel meglocsoljuk.
A paradicsomokat megmossuk, megtöröljük, a héjukat lehúzzuk, negyedeljük, eltávolítjuk a magjukat, és gerezdekre vágjuk őket.
4. A tejfölt és a tejszínt a liszttel simára keverjük, a mártáshoz adjuk, majd kevergetve felforraljuk, hogy a mártást besűrítsük. Végül belekeverjük a paradicsomgerezde... |
|
|
|
|
|
|
|
... készítik, a lényeg, hogy valamilyen tömény szeszes ital, bor és/vagy pezsgő, cukor és gyümölcs legyen benne.
Őszibarack bólé
Hat darab szép őszibarackot meghámozunk, gerezdekre vágjuk, és ízlés szerint lecukrozzuk. Öntünk rá 1-1 dl triplesec-ket és konyakot. Hagyjuk állni 20-30 percig, majd felöntjük 2 üveg száraz fehérborral, 1 üveg szódával.
Zell... |
|
|
|
|
|
|
|
... kg krumpli, 1 fej fokhagyma, 3 dl tej, pirospaprika, kakukkfű
oregánó, petrezselyemzöld (lehet szárított), só
A hússzeleteket vékonyra kiklopfoljuk.
A fokhagymát gerezdekre szedjük, kettévágjuk a cikkeket, beletesszük a tejbe, majd a húst is beletesszük, és hűtőben legalább 2 órát /de akár 1 napot is/ állni hagyjuk.
Ezután a húst kiszedjük a tejből. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... saláta
A narancsos öntethez:
1 nagyobb narancs
1 citrom
2 evőkanál olívaolaj
2 kávéskanál édesítő
Elkészítés: A káposztát vékony metéltre, a 2 narancsot gerezdekre szedve szeletekre vágjuk, a salátaleveleket kisebb darabokra tépkedjük és lazán összekeverjük. Leöntjük a páclével, majd hűtőszekrényben érleljük tálalásig.
Narancsos salátaöntet: A n... |
|
|
|
|
|