|
|
|
... 4 vékony gerezd kivételével felaprózzuk. Az átszűrt citromlét, az őszibaracklikőrt/-vodkát elkeverjük a maradék 2 ek. cukorral, beleforgatjuk a nektarint (óvatosan a díszítésre szánt gerezdeket is), lefedjük, hidegre tesszük. A ribizlifürtöket leöblítjük, felitatjuk róluk a vizet.
3. Közvetlenül tálalás előtt a csokoládépuding tetejére szedjük a likőrben érlelt nektarint. A t... |
|
|
|
|
|
|
|
... narancsokat meghámozzuk, a fehér héjat és a magokat is eltávolítjuk, majd gerezdekre szedjük. A banánokat felkarikázzuk. 4 egyforma nagyságú alufóliadarabra szorosan egymásra tesszük a gerezdeket és a banánkarikákat, az alufólia széleit felhajtjuk, majd a rumos sziruppal meglocsoljuk. A mazsolával és a narancshéjjal megszórjuk. Az alufóliát felcsavarjuk, tepsibe tesszük, és meleg ... |
|
|
|
|
|
|
|
... desszertbor
ELKÉSZÍTÉS
Az egyik narancs levét kifacsarjuk, a héját lereszeljük. A másik két narancsot meghámozzuk, a fehér héját is leszedjük, kibújtatjuk belőle a gerezdeket, és hűtőbe tesszük. A kicsöpögő levét felfogjuk, és a többihez öntjük. Kis lábasban felforraljuk a narancslevet és benne a reszelt héjat, a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a s... |
|
|
|
|
|
|
|
Csonti István
Vasárnap délután
a narancs húsáról lefejtette
a fehér hártyákat és a kis gerezdeket
egyenként a számba nyomta
pecsenyelét csorgatott egy darab
ropogós kenyérre és azt mondta nem szabad
amikor bugyija korcát tapintotta... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejcsokoládé
• 3 narancs
• Tejszínhab
• Maréknyi mogyoró
• Maréknyi cseresznye
• Zselatin
Vágd félbe a narancsokat, és szedd ki a gerezdeket úgy, hogy a héja egyben maradjon. A kiszedett narancsot vágd fel kis kockákra, tegyél hozzá narancsszörpöt, és egy kis cukrot. A babapiskótákat tördeld apró darabokra, a diót úgyszin... |
|
|
|
|
|
|
|
... kerül, felvágás előtt tanácsos néhány másodpercig vízzel locsolni. Így a szemet kevésbé csípi, s illata és íze is szelídebbé válik.
v A fokhagyma héja könnyebben lehántható, ha a gerezdeket előzőleg négy-öt percig hideg vízben áztatjuk.
Ananászkarikák
Ki gondolta volna néhány éve, hogy az ananász nemcsak deszszertként, gyümölcs vagy befőtt formájában kerülhet ... |
|
|
|
|
|
|
|
... egészben (héjában vagy a nélkül) sütőben vagy serpenyőben sütjük-pároljuk, a fokhagyma krémessé, majdhogynem édessé válik. Ha köretként kívánjuk tálalni, 3-4 váltás vízben kell megfőzni a gerezdeket. Ha ezt az elkészítési módot választjuk, ügyeljünk arra, hogy forrás után mindig három percig főzzük a gerezdeket!
... |
|
|
|
|
|
|
|
... társaik.
Mojito
Összetevők:
4 cl fehér rum
1 lime gerezdekre vágva
friss menta (6-7 levél)
2 cl nádcukorszirup
Szódavíz v. ásványvíz
Elkészítése: Long drinkes pohárban a limegerezdeket törőfával jól kinyomkodjuk, majd hozzáadjuk a mentaleveleket és kissé megnyomkodjuk. Beleöntjük a rumot és a cukorszirupot, feltöltjük tört jéggel, majd... |
|
|
|
|
|
|
|
... gombabetegségek megelőzését, s a pockokat, csigákat is elűzi. Nem kell feltétlenül külön ágyásba telepítenünk, megteszi, ha szamóca, málna, paradicsom, cékla vagy uborka közé duggatjuk a gerezdeket. Sőt virágoskertbe is tehetjük, bármennyire szokatlan is ez még nálunk. Rózsa, tulipán, liliom közé rakva dísznövényeink egészségesebbek lesznek, és tovább virágoznak.
A fokhagyma ... |
|
|
|
|
|
|
|
... lecsöpögtetjük róluk a nedvességet. A májakat kettévesszük, és egyenként betekerjük a szalonnaszeletekbe. A banánokat meghámozzuk, és négyfelé vágjuk. Az almákat negyedeljük, kimagozzuk, majd a gerezdeket keresztben megfelezzük. Az alapanyagokat nyársakra tűzzük úgy, hogy az alkotórészek váltakozzanak. Egy nagyobb serpenyőben olajat forrósítunk, és a nyársakat kb. 15 perc alatt me... |
|
|
|
|
|
|
|
... cm magasan bakhát formára felhúzott nyirkos földhalomba ültethetjük, kb. 80 cm-es tőtávolságokra. Fagymentes időben, művelhető talajba még a fokhagyma is dugványozható. A szétszedett gerezdeket 25 cm sor és 10 cm tőtávolságra kell rakni. A telet jól tűri, nem kell tartani a kifagyástól.
A novemberi termény-betakarításnál ügyeljünk arra, hogy az esetleg fagyott állapotú ... |
|
|
|
|
|
|
|
Leányneveldében
Éreztél már esoillatot? Tudod olyat, mint amikor a forró júliusi délutánt elmossa a zápor, és a házakon túl a rétek tiszta, huvös illatát hozza a szél. Jellegzetes tiszta illat. Igen, biztosan ismered! Nem használt parfümöt. Mégis, a borének illata volt. Nyári záporillata... Akkor fejeztem be a foiskolát. Véget értek a diákévek. Az állás után... |
|
|
|
|
|
|
|
... krumplihoz:
1.5 kg krumpli (kifejezetten apró szemű!),
Só és frissen őrölt bors,
1- 1.5 dl olívolaj.
Elkészítés:
Kiteszem magam elé a csirkecombokat, aztán a fokhagyma gerezdeket tüskékre vágom, majd a combok húsos részébe egy éles késsel pici zsebeket vágok, és elrejtem a vágatokban sorban a fokhagyma tüskéket. A tojást egy tányérba töröm, hozzáöntö... |
|
|
|
|
|
|
|
... narancsbor
Hozzávalók:
1 l vörösbor
1 pohár tiszta alkohol
4 darab narancs
egy narancs héja
25 darab kockacukor
Elkészítés:
Hámozzuk meg a narancsokat, és a gerezdeket vágjuk fel apró darabokra. Keressünk egy jó nagy (kb 1,5-2 literes) üveget, és töltsük bele a bort a narancsdarabkákkal. Zárjuk le, és tegyük félre egy hétre ̵... |
|
|
|
|
|
|
|
... egy átlátszó, szélein felfelé hajlított négyszögletű üvegtányért! Személyenként két gombóc fagylaltot helyezz a tányérokra, és borítsd a fagyi oldalához a mézes, likőrben párolt barack gerezdeket. A gombócok tetejére nyomj tejszínhab rózsákat, és helyezz a tejszínhab tetejére egy-egy mentalevelet, végezetül hints meg kevés fahéjjal! Ha elég hely maradt a tányérok szélén, oda is ny... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Diólevél,
Diófa kéreg,
A termés külső zöld héja a diókopács,
A termés kemény fás héja (tisztításkor különítsük el),
A dióban a gerezdeket elválasztó belső fás rész (tisztításkor különítsük el),
Tartalmaz:
Rendkívül sok vitamint és ásványt tartalmaz, valamint hatvan százalékos zsírtart... |
|
|
|
|
|
|
|
A fokhagyma egyike a legfontosabb fűszernövényeknek, a magyaros ételek elengedhetetlen ízesítője. Nem magyar specialitás azonban, mert az egész világon termelik és fogyasztják - helyenként nagyobb mértékben és kiterjedtebben, mint nálunk.
A korszerű orvostu... |
|
|
|
|
|
|
|
... megpirítod éppen hogy,majd veszel egy jénait,beleteszed,fel öntöd annyi tejjel hogy a teteje a csirkének kilátszódjon.A többit csak beledobálod,a tejbe a fahéj darabot,citromhéjat,a fokhagyma gerezdeket legalább 5-6 db,de héjastól,és a végén a csirke tetejére szórj kakukkfüvet.beteheted a sütőbe kb.fél óra fedővel,anélkül is még egy negyed óra és kész is.
Tanácsok: Már az ill... |
|
|
|
|
|
|
|
... tesszük. A grillcsirke bőrét leszedjük, a húsát kockákra vágjuk, és egy serpenyőben 2 evőkanál olajban átforgatjuk. Meghámozzuk a narancsokat, egy kis tálka fölött gerezdekre szedjük, és a gerezdeket is meghámozzuk. A fenyőmagot tapadásmentes serpenyőben zsiradék nélkül megpörköljük. A salátástálban a babhoz keverjük a csirkét, a narancshúst és a fenyőmagot. A maradék olajat össze... |
|
|
|
|
|
|
|
... Amikor megpirul, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Akkor szép, ha a rács lenyomata látszik a cukkinin. A faszénen közben megsütünk egy teljes fej fokhagymát. Ha jól átpirul, a gerezdeket kinyomkodjuk. Az átsült cukkini chips-szet tálba tesszük, összekeverjük a fokhagymával, megöntözzük az olívával és citromlével. Lehűtjük, mert hidegen finomabb.
Ha már ég a ... |
|
|
|
|
|