Belépés
A burgonya


El se lehet képzelni, hogy miképpen táplálkozhatott Európa népessége a burgonya megjelenését megelőző időszakban, hiszen a növény gumója kétszáz éve egyike a legfontosabb alapélelmeknek, és valószínűleg még sokáig az is marad.

A krumpli az Andok hegyláncairól származik, Európába pedig a XV...
Gaspacho
EGYSZERÛ GASPACHO

Hozzávalók 4 személyre: 6-7 paradicsom, egy uborka, négy zöldpaprika (lehetőleg több színből), egy hagyma, két gerezd fokhagyma, négy kanál olaj, egy kanál borecet, 15 dkg szikkadt kenyér vagy prézli, kevés pirospaprika, só, bors, tálaláskor 1 evőkanál finomra vágott zellerlevél vagy zöldpetrezselyem.

A zöldségféléket (és ...
Csirkesaláta
Hozzávalók:
20 dkg csirkemellfilé, 2 evőkanál olaj, 5 dkg majonéz, 1 dl joghurt, kiskanál currypor, só, őrölt bors, póréhagyma

Elkészítés:
A csíkokra vágott csirkemellet fûszerezés (só, bors) után megpirítjuk az olajon, majd lehûtjük. A majonézt elkeverjük a joghurttal, a curryporral, kevés sóval, őrölt borssal és egy pár csepp citromlé...
Madártej torta
...
Madártej torta

2db 16 szeletes; 24 cm; 4,5 cm magas tortához

Piskóta:
margarin 0,25 kg (Maister krém)
porcukor 0,075 kg
tojás sárgája 0,1 kg
tojás fehérje 0,175 kg
cukor 0,175 kg
liszt 0,22 kg
sütőpor 0,005 kg
keményítő 0,05 kg
tejpor (zsíros) 0,05 kg

A margarint a porcukorral habosra k...
Májasok
Gombás máj
25 perc
40 dkg sertésmáj, 25 dkg gomba, 1 dl vörös bor (lehetőleg száraz), 4 evőkanál olaj (vagy zsír), 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint törött fekete bors, só.
A gombát megmossuk, földes végét levágjuk. Nagyon vékonyra szeleteljük. Az apróra metélt petrezselyemzölddel és a megtisztított, megreszelt (vagy n...
Májasok
Tavaszi máj
30 perc
30 dkg sertésmáj, 20 dkg kifejtett zöldborsó (konzerv vagy mirelit is lehet), 15 dkg gomba, 1 sárgarépa, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 dl száraz fehér bor, törött bors, só.
A nagyon apróra vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, majd zsírján üvegesre pirítjuk a tisztított és finomra vágott (vagy megreszelt)...
savanyúság
Hozzávalók: 1 kg uborka, 5 dkg só, tartósítószer

Az uborkákat alaposan megmossuk és meghámozzuk. Legyaluljuk, fele mennyiségű sóval besózzuk, elkeverjük és rövid ideig állni hagyjuk, majd gyengén kinyomjuk. Az üvegek aljára sót szórunk, erre ujjnyi vastagon uborkát, ismét sót, majd uborkát teszünk. Tetejére sót és tartósítószert szórunk.
Használat előt...
Előételek
Tárkonyos körözött
Hozzávalók: 25 dkg juhtúró, 20 dkg vaj, 3 fej lilahagyma, 8 dkg póréhagyma, 1 dl tejföl, tárkonylevél, őrölt köménymag, pirospaprika, só.

A juhtúrót áttörjük, belekeverjük a vajat, a fűszereket és a tejfölt, majd az apróra vágott friss tárkonylevelet és póréhagymát is. Salátalevelekkel díszített üvegtálba kanalazzuk, és vékonyra res...
A tartósítás
A tartósítás története dióhéjban

Őseink a leszedett bogyókat, gyümölcsöket napon szárították, majd jégverembe tették, hogy tovább tartósítsák azokat. A görögök és a rómaiak már mézben és mustban tartósították gyümölcseiket, sőt, a cukrozott gyümölcsök receptje is tőlük ered. A befőzve tartósítás alapját egy 18. századi francia cukrászmester teremtette meg azzal, hogy ráj...
Előételek
Előételek

Tárkonyos körözött
Hozzávalók: 25 dkg juhtúró, 20 dkg vaj, 3 fej lilahagyma, 8 dkg póréhagyma, 1 dl tejföl, tárkonylevél, őrölt köménymag, pirospaprika, só.

A juhtúrót áttörjük, belekeverjük a vajat, a fűszereket és a tejfölt, majd az apróra vágott friss tárkonylevelet és póréhagymát is. Salátalevelekkel díszített üvegtálba kanala...
Sütemények
Sütemények

Emeletes linzer
Hozzávalók: 300 g liszt, 100 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom lereszelt héja,
1 tojás, 200 g hideg vaj vagy margarin; a töltelékhez: 175 g vörös ribizlilekvár;
a megszóráshoz: 2 evőkanál porcukor.

Halmozzuk a lisztet a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal együtt gyúródeszkára. A közepé...
Italok
Italok

Õszibarack-ivólé
Hozzávalók: őszibarack, 1 kg őszibarackpéphez 2 kg cukor, 1 l víz,
2 teáskanál citromsav
Érett őszibarackból készítjük. Az érett gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk. Ezután annyi vizet öntünk rá, amennyiben fedő alatt puhára tudjuk párolni. A megfőtt barackot turmixoljuk és megmérjük. A ba...
Gasztronómiai lexikon H-I-J
... Gasztronómiai lexikon H-I-J

Habverés:

Többnyire a tojásfehérjét és a tejszínt szokás habbá felverni.
Tojásfehérjét csak tiszta edényben és tiszta habverővel verhetünk keményre. Mielőtt a tojáshab teljesen felverődik, tegyünk bele kevés cukrot, ezáltal jobb tartása lesz. Mind a tojásfehérje, ...
madartej torta
Madártej torta

2db 16 szeletes; 24 cm; 4,5 cm magas tortához

Piskóta
margarin 0,25 kg (Maister krém)
porcukor 0,075 kg
tojás sárgája 0,1 kg
tojás fehérje 0,175 kg
cukor 0,175 kg
liszt 0,22 kg
sütőpor 0,005 kg
keményítő 0,05 kg
tejpor (zsíros) 0,05 kg


A margarint a porcukorral habosra...
tökmagos sütötökös bukta
...2,5 dkg élesztő,
10 dkg cukor,
3 dl tej,
45 dkg liszt,
8 dkg tökmag,
3 tojássárgája,
10 dkg vaj,
1 tasak vaníliás cukor,
1 evőkanál porcukor a szóráshoz
A töltelékhez
: 50 dkg sütőtök, tisztítva
10 dkg cukor
1 merőkanál reszelt gyömbér,
1 csipetnyi őrölt fahéj
o Elkészí...
Sütés nélküli sütemények...


Ma kaptam ezeket a recepteket, megosztom veletek.

SÜTES NELKÜLI SÜTEMENYEK - MIGNYONOK (Marianna)

Hóvirágtorta

Édes kétszersültet meglocsolok rumoskávéval, beterítem vaníliapudinggal réteg újabb lekávézott kétszersülttel, rá a habos-kakaós mascarponet, egy adag tejszínhabot (porból), rá olvasztott csokoládé...
Süssünk!
...e-mailben kaptam............

Kanonok lepény (kitőnő)
½ kg lisztet 2 evőkanál fagyos margarinnal, 1 csomag sütoporral, 25 deka cukorral, 2 egész tojással, 1 citrom reszelt héjával és annyi tejjel, hogy könnyen dolgozható legyen, jól összegyúrunk. A tészta egyik felét tepsibe téve, barackízzel vastagon megkenjük és őrölt mogyoróval ...
alma
...

*Mézes Pite*
A *recept* többféle Origine étcsokoládéval elkészíthető.

Kompozíció:
- Édes tészta (szemcsés)
- Mézes *Madagaszkár Origine csokoládé *ganache

Édes tészta

Hozzávalók:
600 g vaj
400 g porcukor
4 g

4 g
vanília kivonat
250 g tojás
100 g mandula por
1000 g...
Egyszerű Sütemények:-
Kókuszdió
Hozzávalók:
A külsejéhez:
rum: 2 ev kanál
...
Kávékocka
Kávékocka
Hozzávalók:
A tésztához:
süt por: fél zacskó
rétesliszt: 3 ev kanál
darált dió: 20 dkg
kristálycukor: 12 dkg
tojásfehérje: 6 db
A töltelékhez:
Rama süt margarin: 12 dkg
feketekávé: 1,5 dl
csokoládédara: 12 dkg
vaníliás cukor: 1 csomag
kristálycukor: 20 dkg
tojássárgája: 6 db



El...
1 2 3 4 
Címkék: Egyszerű Sütemények, SÜTES NELKÜLI SÜTEMENYEK, burgonya megjelenését, növény gumója, legfontosabb alapélelmeknek, kanál borecet, csíkokra vágott, majonézt elkeverjük, porcukorral habosra, gombát megmossuk, apróra metélt, nagyon apróra, uborkákat alaposan, üvegek aljára, juhtúrót áttörjük, apróra vágott, tartósítás története, leszedett bogyókat, cukrozott gyümölcsök, befőzve tartósítás, vaníliás cukorral, citromhéjjal együtt, érett gyümölcsöket, tejszínt szokás, tojáshab teljesen, habos-kakaós mascarponet, adag tejszínhabot, tészta egyik, *recept* többféle, salátalevelekkel, petrezselyemzöld, vaníliapudinggal, zöldpetrezselyem, szibarackpéphez, táplálkozhatott, zoldseggyumolcs, zöldségféléket, csirkemellfilé, étcsokoládéval, tartósítószert, kétszersülttel, tárkonylevelet, alapélelmeknek, hegyláncairól, tojásfehérjét, csokoládédara, gasztronómiai, tartósították, gyümölcseiket, cukrászmester, gyúródeszkára, kristálycukor, megtisztított, kétszersültet, ribizlilekvár, tartósítószer, tejszínhabot, tojásfehérje,
© 2013 TVN.HU Kft.