|
|
|
... fűszeres-boros hagymát beleöntjük, és hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen. Tálalás előtt elkészítjük a mártást: serpenyőben a cukrot aranybarnára karamellizáljuk, a bort beleöntjük, 5 percig forraljuk, majd a tejszínt folyamatosan kevergetve, apránként belecsorgatjuk. Tálalás előtt az őzgerincformát egy pillanatra forró vízbe mártjuk, a hagymakocsonyát forró vízbe mártott ké... |
|
|
|
|
|
|
|
... saját levében félpuhára pároljuk. Rádobjuk a gombát, felöntjük a húslevessel, és az egészet puhára pároljuk.
3. Hozzáadjuk a hagymát, a paradicsomot és a kaprot, élénk tűzön 5 percig forraljuk, aztán hozzáöntjük a fél dl hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, és éppen csak besűrítjük.
4. Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, összekeverjük az olívaolajjal, ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... amikor azt állítja, hogy a tea formájában fogyasztott spenótnál nincs jobb altató. Az alaposan megmosott levelekből 2 maréknyit dobjunk bele 0,75 l szénsavmentes ásványvízbe, lassú tűzön forraljuk 10 percig, tartsuk lefedve újabb 10 percig, majd szűrjük le. Vacsora után igyunk meg egy csészényit mézzel édesítve, majd lefekvés előtt még eggyel, s a kúrát folytassuk legalább két hét... |
|
|
|
|
|
|
|
... össze keverjük, kizsírozott lisztezet tepsibe öntjük el igazítjuk és sütjük.
Máz:
20 dkg cukor 10 dkg vaj ½ dl rum 3 e. kanál kakaó 3 e. kanál tej felmelegítjük de nem forraljuk fel össze kavarjuk A tésztát kockára vágjuk a mázba meg forgatjuk, és a kókuszba megforgatjuk.
Kókusz lepény
40 dkg lisztből 40 dkg margarinból 20 dkg cukorral és 2 e... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 doboz sűrített paradicsom,
l szál zeller,
2 kanál olaj,
2-3 kanál liszt,
1 szál zeller,
só,
cukor.
Az olajból, lisztből rántást készítünk, beleöntjük a sűrített paradicsomot, felöntjük vízzel. Belerakjuk a zellerlevelet, a sót, cukrot, sűrű keverés mellett néhány percig forraljuk. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... olajat, rászórjuk a
cukrot, és kevergetve világos karamellé pirítjuk. Ezután
nagyon óvatosan - nehogy a forró cukor kifröccsenjen -
ráöntjük a zöldséges pépet, és addig forraljuk, amíg a
cukor egészen felolvad benne. Hozzáadjuk a mustárt, a
citromlevet és a reszelt citromhéjat, valamint a
tejföllel és 1/2 dl vízzel simára kevert lisztet.
Keverget... |
|
|
|
|
|
|
|
... lerázzuk róluk. A citromhéjat finomra reszeljük. A citrom levét kinyomjuk, negyed kávéskanálnyit félreteszünk, a többit az aromával összekeverjük. 4 evőkanál tejet félreteszünk, a többit felforraljuk. A megmaradt tejet 5 dkg cukorral és a liszttel felforraljuk, majd állandóan kevergetve hozzáadunk 2 evőkanál tejet. Tovább kevergetve a maradék forró tejet is hozzáadjuk, végül 2 per... |
|
|
|
|
|
|
|
... Felforrósítjuk a vajat, és üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Rádobjuk a kockákra vágott burgonyát, rövid ideig együtt pároljuk őket.
2. Felöntjük a zöldséglevessel és a borral, majd addig forraljuk, amíg a burgonya meg nem puhul. Botmixerrel pépesítjük.
3. Eközben a csíkokra metélt burgonyát a forró olajban kisebb adagokban aranysárgára sütjük, lecsöpögtetjük.
4. A... |
|
|
|
|
|
|
|
... használati utasítás szerint hideg vízbe tesszük, hagyjuk kocsonyásodni. A túrót, a tejfölt, a cukrot és a citrom levét jól kikeverjük. A kocsonyás zselatint takaréklángon fölolvasztjuk (de nem forraljuk) állandó keverés mellett, majd belekeverjük a túrókrémbe. A masszát 20 percre hűtőbe tesszük. A tejszínt vaníliás cukorral fölverjük, majd óvatosan belekeverjük a kihűlt túrókrémbe... |
|
|
|
|
|
|
|
... végül kislángon sűrűre főzzük. Áttörjük, kihűtjük, és tál... |
|
|
|
|
|
|
|
... sütőpapírral, egyenletesen kenjük szét benne a masszát, és 180 fokos sütőben 5-7 perc alatt süssük készre.
A krémhez a tojássárgáját és a lisztet kevés tejjel keverjük csomómentesre. Forraljuk fel a maradék tejet a cukorral, majd állandóan kever getve öntsük hozzá a tojásos-lisztes tejet, és addig főzzük, míg besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni. Közben vízgőz fölött olvasszuk fel a... |
|
|
|
|
|
|
|
... de a felső részénél hagyjuk meg cikk-cakkosan a héját, hogy szebb legyen. A talpán át vegyük ki a magházat is. Egy fél liter vízbe tegyük bele a szegfűszeget, a fahéjat és a fehérbort, forraljuk egy negyed órát, majd öt percre tegyük bele főni a körtéket. Tegyük félre hűlni, és közben készítsük el a tölteléket: Keverjük el a vízben a mézet, a vaníliáscukrot és a reszelt citromhéja... |
|
|
|
|
|
|
|
... megmossuk, megtörüljük, és hegyes késsel kettőt spirálban meghámozunk. A narancsokat darabokra vágjuk, a levüket kifacsarjuk. Egy lábasba 1 dl vizet öntünk, hozzáadjuk a mézet és a cukrot, felforraljuk, és beletesszük a narancshéjat. Még 5 percig gyöngyöztetve forraljuk, majd levesszük a tűzről, beleöntjük a narancsok levét, és félretesszük. Az epret megtisztítjuk, félbevágjuk, a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... víz
10 dkg cukor
50 dkg eper
1 evőkanál rózsavíz
A díszítéshez:
8 eper
néhány rózsaszirom
ELKÉSZÍTÉS
A vizet a cukorral felforraljuk, 5 percig közepes lángon forraljuk, majd kihűtjük. Az epret pürésítjük, és szitán áttörjük, hogy sima krémet kapjunk. Ezt a cukorsziruppal és a rózsavízzel összekeverjük, majd fagy... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojássárgája
9 dkg cukor
7,5 dkg vegyes gyümölcs (piros színű)
3 tasak vaníliáscukor
pár darab mentalevél
ELKÉSZÍTÉS
A tejszínt felforraljuk, belekeverjük a teát, lefedjük, és 15 percig állni hagyjuk. Közben a zselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk. 15 perc után a jázminos tejszínt felforraljuk. A tojássárgáját és a cukrot ha... |
|
|
|
|
|
|
|
... hogy összesen 13-14 deci levest kapjunk.
A megtisztított vöröshagymát egészben nyersen beletesszük, haso... |
|
|
|
|
|
|
|
... mellett 8-10 perc alatt sűrű pép-pé főzzük. Ekkor meghintjük liszttel, felengedjü... |
|
|
|
|
|
|
|
... eltávolítjuk, majd apró kockákra vágjuk össze. Az így felap-rított almát a cukorral, szegfűszeggel és a tejjel feltesszük főni. Megsózzuk, kevés citromhéjat teszünk bele, majd néhány percig... |
|
|
|
|
|
|
|
... világos rántást készítünk. A rántást habverővel való állandó keve-rés mellett forró tejjel felengedjük. Sóval, borssal ízesítjük és a tűzhely szélén lassú, egyenletes melegen kb. fél óráig forraljuk.
Ezután szűrőruhán átszűrjük és habverővel állandó keverés mellett a 3 deka vajat elmorzsoljuk benne. A tejmártás (besamell) alapmártás, amelynek felhasználásával többféle mártás... |
|
|
|
|
|
|
|
... kihűtjük, hogy meggyőződjünk róla, elég kemény-re fagy-e, vagy kissé lágy marad-e. Ha lágy, a halat tálkákba rakjuk, az ikrát vagy tejet arányosan ... |
|
|
|
|
|