|
|
|
... metélőhagymával, majd sóval, borssal, cukorral ízesítjük. Végül beledolgozzuk az olajat.
3. A kihűlt burgonyát felkarikázzuk, majd az uborka- és a retekszeletekkel egy... |
|
|
|
|
|
|
|
... formálunk, és gyöngyözve forró, enyhén sós vízben kifőzzük. A vajat megforró... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... átnyomott fokhagymával, liszttel, sóval, borssal, majoránnával és a kétféle fűszerpaprikával. A masszából nedves kézzel ujjnyi vastagságú, kb. 2 cm-es kolbászokat formálunk, lisztben megforgatjuk, és egy órára a hűtőszekrénybe teszszük. A margarint kicsit felolvasztjuk, megkenegetjük vele a kolbászokat, és 10 percre a grillsütőbe tesszük. Közben gyakran forgatjuk. Tálaláskor papri... |
|
|
|
|
|
|
|
... fakanállal össze állítjuk. Pihentetjük, majd nyújtjuk, szaggatjuk.
Tetejére a hab
2 tojás fehérjét 2 e. kanál vizet 20 dkg cukorral kemény habbá verünk a forró tésztát megforgatjuk benne ,nem kell vissza tenni mert úgyis rá szárad.
Sajtos sós pálca vagy pogácsa
75 dkg liszt 1 cs. Margarin 2 dkg élesztő 1 dl cukros langyos vízbe meg futatni. 1... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... összekeverjük. A tojássárgákat meg a vajat is hozzáadvjuk, és simára dolgozzuk. Apránként beledolgozzuk a tejet. A tojásfehérjét a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába forgatjuk. A palacsintákat kis serpenyőben sütjük úgy, hogy csak egyik oldalukon süljenek meg, a másik oldal krémes-lágy maradjon. Egymásra halmozzuk. Az ananászt simára turmixoljuk. A cukro... |
|
|
|
|
|
|
|
... (akkor jó, ha minden tejet magába szívott a rizs). A cukrot 2 evőkanál vízzel felforraljuk, aranyszínűre karamellizáljuk, majd a kerek közepű (savarin) formába öntjük. A formát addig forgatjuk minden irányba, míg mindenhová eljut a karamell. Amikor a rizs puha, hozzáadjuk a cukrot, a vajat és a tojásokat. Óvatosan összekeverjük, és egy kis részét a forma aljába simítjuk. Befedjük... |
|
|
|
|
|
|
|
... hozzáadjuk a többi alkatrészt, és jól kidolgozzuk.
A tepsit kivajazva kilisztezve megtöltjük a híg állagu tésztával.
A tetejére pl: ha meggyet rakunk , kimagozzuk, és ha lisztbe forgatjuk, akkor nem fog lesüllyedni a tészta aljára sütésnél.
Előmelegített sütőben sütjük, 25 percig nem szabad kinyitni , mert akkor összeesik a tésztánk.
Kiadós nagy adag, gáztepsi... |
|
|
|
|
|
|
|
... nagy tepsiben, hogy ne legyen magas
a tészta. Ha kihűlt kiszaggatjuk kis kerek formákkal a
tésztát, kettévágjuk és megkenjük a krémmel majd az
kókuszreszelékbe forgatjuk. Krém: A cukrot a vajjal és a
rummal jól elkeverjük. A tejből, vaníliából és a
lisztből kemény krémet főzünk. Ha ez kihűlt, elkeverjük
a simára vajjal, majd a fent e... |
|
|
|
|
|
|
|
... és gőz fölött addig keverjük, amíg a krém besűrűsödik, majd hűlni hagyjuk.
A mascarponét a kihűlt krémbe keverjük. A tojásfehérjét habbá verjük, és óvatosan a mascarponés krémbe forgatjuk.
A babapiskótákat a kávéba mártjuk (éppen csak nedves legyen, áztatni nem szabad!). A kávés piskóták negyedrészével kibélelünk egy tál alját, majd megkenjük a krém egyharmadával. A réte... |
|
|
|
|
|
|
|
... belekeverjük a tejet, majd kislángon sűrűre főzzük. Amint forrni kezd, levesszük a tűzről, és belekeverjük a citrom levét és reszelt héját. A tojásfehérjét habosra keverjük, és óvatosan a krémbe forgatjuk. A szokásos módon megsütjük a palacsintákat, mindegyikre néhány kávéskanál tölteléket kenünk, kettéhajtjuk, majd sütőlapra tesszük úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Tetejüket porcu... |
|
|
|
|
|
|
|
... segítségével a fehérjéket 1 evőkanál hideg vízzel kemény habbá verjük, és közben beleszórunk 7-8 dkg finom kristálycukrot. Habverővel egymás után beledolgozzuk a 6 tojássárgáját, majd beleforgatjuk a sütőporral elvegyített lisztet. A masszát sütőpapírral kibélelt kb. 32 x 37 cm-es tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, 200 fokon (10-12 perc alatt) megsütjük.
2. A piskótá... |
|
|
|
|
|
|
|
... főzzük, majd ugyanennyi ideig állni hagyjuk. Amikor langyosra hűlt, simára keverjük a tojássárgákkal és a cukorral. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan a darás krémbe forgatjuk. A vizet a cukorral felforraljuk, 5 percig főzzük benne a kimagozott a cseresznyét, majd lecsöpögtetjük, és a darás krémbe keverjük. Kerek tortaformába simítjuk, és vízgőz felett, meleg süt... |
|
|
|
|
|
|
|
... felett megolvasztjuk. Amikor forrni kezd, belekeverjük a kis darabkákra tördelt vajat, majd a tojássárgákat. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a csokikrémbe forgatjuk. A krémet kelyhekbe töltjük, és hideg helyre tesszük. A vizet a cukorral felforraljuk, 10 percig főzzük benne a cseresznyét, majd kihűtjük, és hűtőbe tesszük. A csokikrém mellé kínáljuk.... |
|
|
|
|
|
|
|
... mártogathatunk a csokiba. Készíthetjük úgy is, hogy a gyümölcsdarabok... |
|
|
|
|
|
|
|
... felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a margarint, végül a tojássárgákat egyesével a krémhez keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan, a liszttel felváltva, a krémbe forgatjuk. Kivajazott, lisztezett, téglalap alakú formába simítjuk a krémet, és meleg sütőben kb. 20 percig sütjük. Rácsra borítjuk, és kihűtjük. A krémhez a csokoládét kis darabokra tördeljük, a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... Levesszük a tűzről, és a tojássárgákat is hozzáadjuk. A diót durvára vágjuk (néhány gerezdet félreteszünk), és a krémhez keverjük. A tojásfehérjét habbá verjük, majd óvatosan a krémbe forgatjuk. Üvegkelyhekbe töltjük, és dióval díszítjük. Tálalásig hűtőbe állítjuk.
Jó tudni
A csokoládé akkor áll el sokáig, ha hideg helyen tartjuk. Könnyen megolvasztha... |
|
|
|
|
|
|
|
... kávéskanál segítségével a belsejükbe töltjük a krémet. Ujjainkkal addig formázzuk a fügéket, amíg eredeti, aszalás előtti alakjukat visszanyerik. A tetejüket visszatesszük, mindegyiket kakaóba forgatjuk, és minyonpapírokra tesszük. Porcukorral megszórjuk, és 15 percre hűtőbe tesszük.
Ha a fügék túlságosan összeaszalódtak, akkor 10 percre állítsuk vízgőzbe, majd hű... |
|
|
|
|
|
|
|
... felvert tojást. Végül a gyümölcsdarabokat, a mazsolát és a fenyőmagot is belekeverjük. 1 órára hűtőbe tesszük, majd 12 golyót formálunk a masszából. Felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, és a forró olajban aranyszínűre sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Jó tudni
Az olajat nem égetjük le, és még egyszer felhasználhatjuk, ha a kroketteket nem... |
|
|
|
|
|
|
|
... díszítéshez:
tejszínhab
ELKÉSZÍTÉS
A zselatint 1 dl hideg vízbe áztatjuk. A sajtot, a cukrot és az őrölt mandulát habosra keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a mandulás krémbe forgatjuk. A feloldott zselatint is belekeverjük. Charlotte-formát alufóliával kibélelünk. A vízzel, a cukorral és a likőrrel szirupot főzünk. 8 bab... |
|
|
|
|
|
|
|
... Belekeverjük a margarint, a gesztenyepürét ... |
|
|
|
|
|