|
|
|
... érinti, de nem ritkán a térdet, a vállat, a csuklót, a könyököt is sújtja. Régebben a gazdagok betegségének tartották, mert azok a férfiak betegedtek meg, akik sokat ettek és alkoholt fogyasztottak. A roham gyakran bor- vagy sörfogyasztás után jelentkezik, vagy pedig akkor, amikor belsőséget, néhány halfajtát, húst, mártást fogyaszt az ember. Kiválthatják vízhajtók, só, sült étel,... |
|
|
|
|
|
|
|
... elbírt: a korábbi 121 kilogramm/ gigabájtos mutatót ezzel a modellel 42-re csökkentette a vállalat. Ez a meghajtó az energiát is hatékonyabban használta fel, 80 százalékkal kevesebbet fogyasztott, mint az előző, 14 hüvelykes generáció.
A Kaliforniai Egyetem tanulmánya szerint a ma élő 6,3 milliárd ember fejenként és évente 800 megabájtnyi adatot generál, ez 276 terabájt... |
|
|
|
|
|
|
|
... esetben a bibeszálakból és a torzsavirágzatot burkoló fellevelekből, az utóbbi panaszra pedig a szemtermésekből vagy az egész kukoricacsőből ,,hajastúl" készített gyógyteát fogyasztották. A mézes kukoricamag-teát egyes vidékeken a köhögés csillapításán kívül a torokfájás ellen is hatásosnak tartották.
Napjainkban a teáját elsősorban húgyúti betegségek esetén,... |
|
|
|
|
|
|
|
... lassító, agyi keringést javító hatással bírnak. Fogyasztható salátához, előételekhez.
Ismerje meg az articsókát!
Származási hely: Már az ókori görögök és rómaiak is fogyasztották, és azóta is a mediterrán konyha egyik legkedveltebb alapanyaga.
ĺze: Egyedi, különleges, ezért is érdemes megkóstolni.
Mire jó? Mártásokkal, töltve vagy köretk... |
|
|
|
|
|
|
|
... rózsa-félék családjába tartozik. Az egész világon jól ismert és mivel jó alkalmazkodó képességű, szinte minden égöv alatt megterem.
Az almát a rómaiak is ismerték és fogyasztották, a mai választék-bővülés ebben a században alakult ki, nemesítéssel és keresztezéssel. Számos fajtáját ismerjük, a nyári almától a késő őszi fajtáig, ami csak télen... |
|
|
|
|
|
|
|
... legjobban elterjedve. Régebben a szegények eledelének tartották, mert igen csak igénytelen a talajban és jól terem. Õsszel a krumplival együtt takarították be, s főleg nyersen fogyasztották télen bármilyen étel mellé.
Tápértéke:
A keményítők közé soroljuk mely inulint tartalmaz. Az ásványok közül legtöbb benne káliumot és tartalmaz enzi... |
|
|
|
|
|
|
|
... szellemeit. Például az 1046. évi Vata féle pogánylázadás: Vatáék lóáldozatot mutattak be engesztelésül őseik szellemének népük hűtlenségéért, ennek az áldozatnak egy részét el is fogyasztották. Itt szükségeltetik néhány szertartás-formula elemzése.
a.) Lóáldozat - ételáldozat
Anonymustól, Béla király jegyzőjétől, tudjuk,... |
|
|
|
|
|
|
|
... fokozza az inzulintermelést, és ahelyett, hogy emelkedne, csökken a vércukorszint, s az idegrendszer nem jut hozzá a számára elengedhetetlen energiaforráshoz...
A télen gyakran fogyasztott készételek és konzervek tápanyagban és életenergiában igen szegények, megváltoztatják az idegsejtek védőrétegének folyadéktartalmát, így az idegtevékenység újabb károsodást szenved.... |
|
|
|
|
|
|
|
... sütije volt ez az egyszerű kinézetű piskótatorta (csak lekvárral és keményre vert tejszínhabbal volt megtöltve, teljesen díszítetlenül), amit a délutáni teázások alkalmával szívesen fogyasztott. Egyszerű kinézetét napjainkban is megtartotta, de lekvár helyett szokás sűrű narancs- vagy citromkrémmel (curd), esetleg gyümölcs hozzáadásával ízesíteni, tetejét tejszínhabbal vagy porcuk... |
|
|
|
|
|
|
|
... egész növényt - a gumóival együtt. Rövid idő múlva kellemes illat terjedt el a teremben: a sülő krumpli illata. Nosza, kikapkodták, kikotorták az urak a tűzből a gumókat, és élvezettel fogyasztották el az omlós, finom csemegét. Azóta van becsülete a burgonyának a királyi palotákban és a legszegényebb emberek hajlékában.
Ne feledjük el, hogy a burgonya sokat köszönhet Pa... |
|
|
|
|
|
|
|
Története
A gombák az emberiség legősibb táplálékai közé tartoznak. Tudjuk például, hogy őskori elődeink vad gombákat fogyasztottak, a kínaiak pedig több ezer éve termesztik a shiitake-gombát, amelyet ma a piacon is megvásárolhatunk. A gombákat kedvelő görögök és rómaiak ismerték a tőkegomb... |
|
|
|
|
|
|
|
... készült tûzhely és az állati csontok, marháé, ürüé, sertésé egyaránt ezt igazolják. A cserépedények darabjai arra engednek következtetni, hogy az itt lakók mediterrán vidékek borait fogyasztották.
A középkorban Glastonbury szerzetesei Szent Mihály arkangyal tiszteletére templomot építettek a Tor tetején, ezt azonban egy földrengés lerombolta. A ma itt emelkedő... |
|
|
|
|
|
|
|
...
az ideje!
A nappalok és éjszakák eghangúan teltek, a rituálé előírása szerinti ételt és italt kapta amit
el is fogyasztott.
Álmaiban Ramon továbbra is jelenvolt, de ezek az éjszakák már mások voltak, mint amit meg-
szokott, sétáltak a régi templomrészekben, Ramon magyará... |
|
|
|
|
|
|
|
... megnevezéseket, s egyszerűbbé tette az élelmiszerekben található kiegészítő anyagok csoportosítását. A hatályos szabályozás szerint ,,adalékanyag minden olyan, élelmiszerként önmagában nem fogyasztott és jellemző élelmiszer-összetevőként nem alkalmazott anyag - tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem -, amelyet az adott élelmiszer gyártása, feldolgozás... |
|
|
|
|
|
|
|
... készült tûzhely és az állati csontok, marháé, ürüé, sertésé egyaránt ezt igazolják. A cserépedények darabjai arra engednek következtetni, hogy az itt lakók mediterrán vidékek borait fogyasztották.
A középkorban Glastonbury szerzetesei Szent Mihály arkangyal tiszteletére templomot építettek a Tor tetején, ezt azonban egy földrengés lerombolta. A ma itt emelkedő... |
|
|
|
|
|
|
|
... potenciálisan rákkeltő anyagok egyvelege.
A Cola Light-ot, másnéven Diet Coke-ot 1982 júliusában mutatták be az Egyesült Államokban, azóta pedig világszerte a negyedik leggyakrabban fogyasztott szénsavas üdítőitallá vált.
Amellett, hogy a világ cukorfóbiás fogyasztóinak egyes számú választása, a Coca-Cola a leghosszabb ideje (1974 óta) vállalati partnere a F... |
|
|
|
|
|
|
|
... kellene inniuk
A kerttulajdonosok irtják, kellemetlen gyomnövénynek tartják, ám a természetgyógyászat egyre több gyógyhatását fedezi fel. Régen a csalánt zöldségként fogyasztották, s a kacsákat és a libákat etették vele. Néhány országban a sörgyártásban használják. Csalánból vásznat is szőttek, hasonlóan, mint a kenderből.
Mit tartalmaz?
Fehé... |
|
|
|
|
|
|
|
Sok C-vitamint, K-vitamint, béta-karotint, B1-vitamint, folsavat és E-vitamint tartalmaz
Savanyú káposztából készül pl. a korhelyleves, melyet a legtöbb háznál az év utolsó napján, éjfél után kínál a háziasszony a mulatozóknak. Csokonai Vitéz Mihály is úgy tartotta, hogy ,,a megterhelt és heves gyomrunknak új erőt ad a korhelyleves".
Karácsonykor va... |
|
|
|
|
|
|
|
... hogy radikálisan megújul ám az oldal hamarosan) a legkülönbözőbb hírportálok böngészésével pihentettem magam. Mondhatni egy teljes fél napra átmentem hagyományos újságolvasóba: csak fogyasztottam a híreket tucatszám, amíg csak végleg be nem sokalltam.
És nem az információ mennyiségéből lett elegem, még csak nem is a minőségükből - habár a listavezető, "Megmutatjuk, kit ... |
|
|
|
|
|
|
|
Emmanuelle Arsan
Emmanuelle
Európa Könyvkiadó - MOKÉP
Budapest, 1989
©Editions Robert Laffont, S. A., Paris, 1988
Fordította Váradyné Sz. Hermina
Hungarian translation © Váradyné Sz. Hermina, 1989
Európa Könyvkiadó, Budapest
Felelős kiadó az Európa Könyvkiadó és a MOKÉP igazgatója
Szedt... |
|
|
|
|
|