|
|
|
... oxál- és almasavtartalma következtében a rebarbara igen frissítő, szomjat csillapító hatású zöldség. Az emésztést is serkenti, egyúttal baktériumölő hatású. A levélnek csak a nyelét fogyaszthatjuk, mert a levéllemezben túl sok az oxálsav és a keserűanyag, így élvezhetetlen. A vesebántalmakban szenvedőknek és a cukorbetegeknek a levélnyél fogyasztását sem ajánlják nagyobb mennyiség... |
|
|
|
|
|
|
|
... B-vitamin is. Az ásványi anyagok közül főként mész- és foszfortartalma nagy. Bár van benne vas is, a közhiedelemmel ellentétben nem olyan sok. Frissen vagy feldolgozva egész évben fogyaszthatjuk.
Hőigénye közepes. Mivel fejlődéséhez nem sok fényt kíván, a kert árnyékosabb részén is termeszthető. A nagy meleg és az erős fény sietteti a magszár képződését. Rövid a tenyészideje ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... egy méteres közre 2-3 magot vagy egy palántát tegyünk. Termeszthetjük síkágyban vagy bakhátban is. Zömök bokrot nevel, a szerves trágyát meghálálja. Indát nem nevel. Szedhetjük és fogyaszthatjuk zsenge állapotban, amikor 10-20 cm hosszú a hengeres termése, de később is bármikor fogyasztható, sőt jól tárolható hűvösebb helyiségben is. Jó szomszédja a kukorica és a spenót. Az ... |
|
|
|
|
|
|
|
... vesehomoktól.
Étvágycsökkentő
Ha a zeller levébe egy kávéskanál mézet teszünk, és lassan kortyolgatjuk ebéd előtt, csökken az étvágyunk. Ugyanezt az összetételt lefekvés előtt is fogyaszthatjuk, nyugalmas alvásban lesz részünk.
Sűrűvérűség ellen
A nátrium fontos szerepet játszik a test működési folyamatában. Az egyik tulajdonsága, hogy j... |
|
|
|
|
|
|
|
... pirítsuk meg. Tegyünk az alsó felére összevágott jégsalátát, tetejére halmozzunk a tonhalsalátából, majd szórjuk meg összevágott metél... |
|
|
|
|
|
|
|
... folyamatos ellátást szeretnénk, több tányérba vessünk, vagy kevés földet is keverhetünk a búza közé. Amikor hat-hét cm-re nő, kezdhetjük az aratást visszavágva 4-5 cm-re. Naponta fogyaszthatjuk, amíg csak van táptalaja.
Tápértéke:
A csirázott búza az egyik legtartalmasabb táplálék. Csirázással az ásványi sók és a vitaminok megsokszorozódnak, hogy a n... |
|
|
|
|
|
|
|
... tehéntejre, kitűnő tejpótló lehet a szójatej. Egy csésze langyos vízhez adunk egy negyed csésze szója csírát, és egy kiskanál barna mézet. Összekeverjük a turmix géppel és fogyaszthatjuk, vagy felfőzzük néhány percig, ha lehűlt hűtőszekrénybe tároljuk. Bármely étel-recepthez használhatjuk tehéntej helyett. Ha nem csíráztatjuk a száraz hüvelye... |
|
|
|
|
|
|
|
Schobert Norbert nemrégen mutatta be az újságíróknak és a nagy nyilvánosságnak A karcsúság receptjei című könyvének szlovák fordítását a Panta Rhei egyik pozsonyi könyvesboltjában. A könyv a Noxi Kiadó gondozásában jelent meg, s Magyarországon minden addigi eladási rekordot megdöntve került a bestsellerlista élére - az eredetileg húszezres példányszámban megjelent mű 2004 júl... |
|
|
|
|
|
|
|
Karácsonyi ételek
Almával töltött fácán
Hozzávalók: 2 db fácán (fiatal), 10 dkg füstölt szalonna, 2 g majoránna, 4 db alma, 10-12 db szegfűszeg, 1 dl olaj, só.
Az előkészített fácán mellét vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük. Kívül-belül megsózzuk, a hasüregébe majoránnát szórunk. Az alma héját kissé bevagdaljuk, mindegyikbe 2-3 db sz... |
|
|
|
|
|
|
|
Karácsonyi ételek
Almával töltött fácán
Hozzávalók: 2 db fácán (fiatal), 10 dkg füstölt szalonna, 2 g majoránna, 4 db alma, 10-12 db szegfűszeg, 1 dl olaj, só.
Az előkészített fácán mellét vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük. Kívül-belül megsózzuk, a hasüregébe majoránnát szórunk. Az alma héját kissé bevagdaljuk, mindegyikbe 2-3 db sz... |
|
|
|
|
|
|
|
... ha szükséges a pároló levét pótoljuk vízzel. Mielőtt levennénk a tűzről, forraljuk hozzá a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... lehet kerülni a vérnyomás emelkedését, illetve az azzal kapcsolatos kellemetlenségeket.
Elkészítési mód:
A csicsókát megmossuk és levét kicentrifugázzuk. Fogyaszthatjuk magában is, vagy más lével, így céklával, vagy sárgarépa lével, vagy azokkal a zöldséglékkel, melyek fogyasztása ízben támogatást igényel számunkra. Sportolók tehetnek bele lecitint is. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... darabolva tesszük a rántásba, csak dobjuk bele, és máris keverjük el a főzelékkel, ne hagyjuk a zsíron pirulni, mert megkeseredik.( és ami fő, hatását veszíti) ... |
|
|
|
|
|
|
|
... számtalan gyógytermék is készül. Pompás reggelit készíthetünk belőlük, ha túróval vagy juhsajttal keverjük össze, esetleg vacsorára salátát fűszerezünk velük. De főzött ételekben is fogyaszthatjuk, például levesekben, szószokban, pürékben, melyeknek a csíra enyhén pikáns, fűszeres ízt kölcsönöz. Minél érettebb a csíra, annál markánsabb az íze.
Csíráztatnál?
1. He... |
|
|
|
|
|
|
|
... halványtól a vörösesbarnáig terjedő árnyalatúak, dióízűek.
Sokféleképpen fogyasztható
Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban; párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat; kitűnő turmixital naranccsal, citrommal, mézzel, almával; vagy köretként csicsókalepényt készíthetünk kelbimbóhoz, csirkéhe... |
|
|
|
|
|
|
|
... és egy-egy fél csokor hagyományos és fodros petrezselyem zöldjét. Mire az összes vaj belekerül, habos, krémszerű lesz.
Sült húsokhoz vagy langyosan párolt zöldségekhez fogyaszthatjuk.
A Paloise mártásnak a béarni mártás az alapja, ahol is a tárkony helyett apróra vágott mentalevelekkel fűszerezünk. Párolt zöldségekhez, bárányhúshoz adhatjuk.
A Chor... |
|
|
|
|
|
|
|
... étkezést megelőző fél órával; a különböző nyugtató és hashajtó hatású keverék fogyasztását lefekvés előtt, az esti órákban javallják. A hasmenés elleni teákat naponta többször is fogyaszthatjuk, ezt viszont szigorúan édesítés nélkül kell megtennünk.
Megfázás elleni teát készíthetünk csipkebogyóból, amelyet mézzel ízesítve preventív jelleggel naponta többször fogyaszthatunk. H... |
|
|
|
|
|
|
|
... gondoskodnak a normális bélflóráról. Megakadályozzák a puffadást okozó baktériumok és gombák szaporodását, elősegítik ugyanakkor az emésztést.
Zabpehely
Sokféleképpen fogyaszthatjuk - reggelihez például joghurtba, délben sűríthetjük vele a szószt, de belekeverhetjük a leves húsgombócába is. Este pedig meghinthetjük vele a gyümölcssalátát. A zabpehely r... |
|
|
|
|
|