|
|
|
Vészjelzések
------------------------------------ ------------------------------------ --------
Gyakran már apró elváltozások vagy csekélyke fájdalmak is aggódásra adnak okot. Rögtön feltesszük magunkban a kérdést: vajon mi a bajom, menjek-e orvoshoz? Összeállításunk áttekintést nyújt a problémákról - és választ adhat a kérdésekre.
... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 nagyobb, füstölt csülök, 20 dkg száraz tarkabab, 2 kisebb sárgarépa, 1 kisebb petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 1 közepes vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyem zöldje, 1 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, ecet, 1 babérlevél, pirospaprika, só, a csipetkéhez: 10 dkg liszt, 1 tojás, só.
Elkészítése:
Az előző ... |
|
|
|
|
|
|
|
Félreértés ne essék,nem tériteni akarok senkit,csak most egy olyan oldalt olvasgatok ahol ilyen irások vannak.Szerintem van bennük pár érdekes dolog...
Ébresztő Amerika!
Billy Graham - amerikai prédikátor - lányával készítettek interjút a kora reggeli műsorban, és Jane Clayson, a riporternő megkérdezte tőle: "Hogyan engedhette meg Isten, hogy ilyesmi meg... |
|
|
|
|
|
|
|
Zöldborsóleves
Hozzávalók: 2 deci kifejtett zöldborsó, negyed kiló borjúcsont, 4 deka vaj, 3 deka liszt, kis csomó zöld-petrezselyem, só, fél deci tejszín, 1 tojás, 3 deka cukor.
A zöldborsót a csonttal másfél liter vízben feltesszük, és puhára főzzük.
Ezalatt elkészítjük a világos rántást, melybe finomra vágott zöldpetrezselymet teszünk. Feleresztjük le-vessel... |
|
|
|
|
|
|
|
Sárgaborsópüré-leves
Hozzávalók: 20 deka feles sárgaborsó, 5 deka zsír, 4 deka liszt, 6 deka hagyma,
1 g pirospaprika, 2 g törött bors, 1 apró kockákra vágott zsömle, só.
A kiválogatott és tisztára mosott sárgaborsót gyengén sózva, egészben hagyott hagymával feltesszük főni. Gyakori kevergetés mellett nem túl erős tűzön puhára főzzük. Az egészben főtt hagymát e... |
|
|
|
|
|
|
|
Szárnyas raguleves
Hozzávalók: Csirke- vagy egyéb szárnyasaprólék, 20 deka vegyes zöldség, 10 deka zöldborsó, 10 deka sampinyongomba, 6 deka zsír, 4 deka liszt, 3 deka vöröshagyma, 1 kis csomó zöldpetrezselyem, 20 deka kelvirág, 2 g törött bors, 2 deka vaj, só.
A szárnyasaprólékot előkészítjük a leveshez, összevágjuk. Jól megmosva kis fej hagymával feltesszük főni. ... |
|
|
|
|
|
|
|
Lencseleves
Hozzávalók: 20 deka lencse, 5 deka zsír, 4 deka liszt, 1 babérlevél, 4 deka vöröshagyma, 1 gerezd fok-hagyma, 2 deci tejföl, 1 evőkanál ecet, de lehet fél citrom is, só, 3 deka cukor, 1 G pirospaprika, negyed kiló sertéscsont, 2 deka mustár.
A főzésre előkészített, beáztatott lencsét csontlébe vagy füstölt hús levébe feltesszük főni. Finom, apróra vágott... |
|
|
|
|
|
|
|
Almamártás
Hozzávalók: 6 deka liszt, fél citrom, 35 deka alma, másfél deci tejföl, 5 deka cukor, 5 deka vaj, 2 G só, 1 darab szegfűszeg, 2 deci tej.
Meghámozzuk az almát, magját és magházát eltávolítjuk, majd apró kockákra vágjuk össze. Az így felap-rított almát a cukorral, szegfűszeggel és a tejjel feltesszük főni. Megsózzuk, kevés citromhéjat teszünk bele, majd né... |
|
|
|
|
|
|
|
Barnamártás (spanyol)
Hozzávalók: 1 kiló sertéscsont, 15 deka vegyes zöldség, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, babér-levél, kakukkfű, 10 szem egész bors, 6 deka zsír, 3 deka cukor, 6 deka liszt, evőkanálnyi paradicsompüré, 2 deci vörösbor, só.
Az apróra vágott sertéscsontot, a megtisztított és szeletekre vágott vegyes zöldséget, a hagymát, a fok-hagymát, a bab... |
|
|
|
|
|
|
|
Sertéskocsonya
Hozzávalók: 1 kiló kocsonyahús (fej, köröm, bőrös csülök). Mivel ezek a részek csontosak, személyen-ként 20-25 dekát számítunk belőlük. 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 10-15 szem egész bors, 1--2 cseresznyepaprika, só.
A megtisztított fejet, lábat, körmöt célszerű gázlángon jól átperzselni. A perzselés célja kettős: részben a vágóhídi forrázá... |
|
|
|
|
|
|
|
Kocsonyázott ponty magyarosan
Hozzávalók: 1 kiló tükörponty, 10 deka vöröshagyma, 1 friss paradicsom, 2—4 zöldpaprika (télen lecsó-konzerv), 1 cseresznyepaprika, fél deka pirospaprika, só.
Erre a célra legalkalmasabb a tükörponty, amelynek külső bőrét csak kis részben borítja pikkely, bőre vastagabb, s így nagyobb az enyvtartalma.
A halat megtisztítjuk, ... |
|
|
|
|
|
|
|
Zöldséges rizses hús
Hozzávalók: 40 deka sertéshús, 24 deka rizs, 8 deka zsír, 20 deka vegyes zöldség, 1 zöldpaprika, kis cso-mó zöldpetrezselyem, törött bors, só.
A húst apró kockákra vágjuk és feltesszük főni 1 liter vízben. Ha forr, leszedjük a habját és az apró koc-kákra vágott vegyes zöldséget, és a zöldpaprikát hozzátéve megsózzuk, megborsozzuk, majd lefedve, ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
75 dkg alma, 25 dkg körte, 50 dkg cukor, kevés víz, 1 citrom leve, tartósítószer
Elkészítése:
Az érett, borízű almát és érett körtét mosás után meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, szeletekre vágjuk és kevés vízzel puhára főzzük. Miután kissé lehűlt, összeturmixoljuk, és ismét feltesszük főni. Amikor már jó sűrű, hozzáadjuk a cukrot, és t... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
3 kg körte, 2 citrom, 60 dkg cukor, 3 kiskanál ánizs, víz
Elkészítése:
A három kilogramm körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk, kevés citromos vízbe feltesszük főni. Ha megpuhult, krumplitörővel összetörjük, esetleg összeturmixoljuk. A masszához kilónként 20 dkg cukrot adunk, felfőzzük, a végén kilónként egy kiskanálnyi ánizsmagot adunk ... |
|
|
|
|
|
|
|
...1 literhez
HOZZÁVALÓK:
2 kg rebarbara
20 dkg cukor
2,5 dl piros ribizliszörp
2 dl víz
5 cl málnalikőr
jégkockák
citromszeletek
ELKÉSZÍTÉS
A megtisztított rebarbarát nagyobb darabokra vágjuk, majd a cukorral, a vízzel és a szörppel feltesszük főni. Lassú tűzön 15 percig főzzük. A levét átszűrjü... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg marha-ritkacsont, 50 dkg füstölt csont, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 szerecsendió-virág, 6-8 szem szegfűbors, 3-4 szál zellerzöld, só, bors, 400 g vegyes leveszöldség, 100 g ceruzabab (zöldbab), 2 kemény paradicsom. A gombóchoz: 5 dkg pászka (macesz), 1 kis fej hagyma, egy kis csokor petrezselyem, 30 g libazsír, 1 tojás.... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Pacalpörkölt
Hozzávalók:
# 1 kg tisztított marhapacal,
# 1 nagy fej hagyma,
# 2 gerezd fokhagyma,
# 1 paradicsom,
# 1 zöldpaprika,
# 5 evőkanál olaj,
# 1 evőkanál édes-nemes pirospaprika,
# 1 csipet őrölt kömény,
# 1 mokkáskanál szárított majoránna
Elkészítés:
1. A pacalt többször váltott hideg vízben meg... |
|
|
|
|
|
|
|
Mi nők sokszor feltesszük a kérdést, hogy mit esznek a "Gizin" a pasik?
Ha megkérdezzük a teremtés koronáit, ők sem tudnának egyértelmű választ adni rá. A férfiak érzik, ha a nőnek kisugárzása van, megnézik, ha szexisen néz ki, de a vonzást a szexis gondolkodás generálja.
A nemek közötti különbségből fakad, hogy a férfiak mindig megnézik a szexis nőket. Ez nem felt... |
|
|
|
|
|
|
|
Szöveges kalandjátékok készítésének gyakorlati problémái.
------------------------------------ ------------------------------------ ---
1. TARTALOMJEGYZÉK
1. TARTALOMJEGYZÉK
2. ÖSSZEFOGLALÓ
3. KIDOLGOZÁS
3.1. A kalandjáték-készítés általános tudnivalói
3.1.1. A kalandjáték fogalmának tisztázása
3.1.2. Kalandjáték és mitológia... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg spárga, 1 szem burgonya, 2 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 citrom leve, 2 dl tejszín, 1 ek. összevágott metélőhagyma, 12 szelet kenyér.
Előkészítés: A spárgát megtisztítjuk, megmossuk. A fejeket levágjuk kb. 5 cm hosszú darabban. A szárakat elkarikázzuk, és 1 liter vízben feltesszük főni. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, vékonyra... |
|
|
|
|
|