|
|
|
... teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors és currypor; a tészta tetejére: 1/2 dl tej.
Elkészítés:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, és felfuttatjuk. Közben a vajat szétmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a juhtúrót, a tejfölt, a sajt felét, a sót, a curryport és a borsot, majd jól összegyúrva, lisztezett,... |
|
|
|
|
|
|
|
... olaj.
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, burgonyanyomóval összetörjük. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összegyúrjuk a tojással, a puha vajjal, az élesztős folyadékkal. Végül összedolgozzuk a főtt burgonyával és a sóval. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. A tésztát lisztezet... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... (szilva, mazsola, alma, körte, narancshéj), 2,5 dkg dió, 2,5 dkg mogyoró, fahéj, szegfűszeg, gyömbér.
Elkészítése:
Az élesztőt a tejjel és egy kevés cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, az olvasztott, de nem forró margarint, jól összedolgozzuk, majd megkelesztjük. A gyümölcsöket centis darabokra vagdaljuk, fűszerezzük, kevés rumot és vörösbort adunk h... |
|
|
|
|
|
|
|
... liszt, 2,5 dl tej, 4 dkg élesztő, 7 dkg cukor, 1 tojás, csipetnyi só, kevéske reszelt citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztbe öntjük. A cukrot, a citromhéjat, a tojást, a sót és a vaníliás cukrot is a liszthez adjuk, és az egészet jól összedolgozzuk. Legalább egy órát kelesztjük. Közben a tort... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... dkg cukor
ELKÉSZÍTÉS
1.
A tojásokat, a vajat és a tejet 1órára szobahőmérsékletre tesszük. A lisztet és a sót átszitáljuk. 2 evőkanál tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tojásokat a cukorral simára keverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztőt, a tejet és a tojásokat.
2.
Kézzel elkeverjük a mélyedésben ... |
|
|
|
|
|
|
|
... tej
12,5 dkg vaj
2 dkg élesztő
25 dkg liszt
másfél evőkanál olaj
5 tojás
porcukor vagy cukorszirup
ELKÉSZÍTÉS
1 dl tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd apránként belekeverjük a lisztet. A maradék langyos tejben megolvasztjuk a kis darabokra vágott vajat. Folyamatosan verve hozzáadjuk az olajat, majd a tojássárgákat i... |
|
|
|
|
|
|
|
Pirog
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 3 evőkanál vaj, 3 tojás, 1 evőkanál cukor, só, tej.
Az élesztőt langyos, egy kissé cukros vízben felfuttatjuk, majd a hozzávalókból jól kidolgozott tésztát készítünk úgy, hogy a margarint olvasztva és a szükséges mennyiségű tejet langyosan adjuk hozzá. Kétszeresére kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett gyúrótáblán kinyújtjuk, k... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
35 dkg áttört főtt krumpli, 45 dkg liszt, só, 35 dkg nyers reszelt káposzta, 4 dkg élesztő, 2 evőkanál olaj, 2 db tojás, tej, cukor.
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, majd a többi hozzávalóval együtt jól összedolgozzuk. Kb. 1 órát kelesztjük, utána gyúródeszkára borítjuk, nyújtjuk és apró pogácsákat szaggatunk belőle... |
|
|
|
|
|
|
|
... rozsliszt
20 dkg árpaliszt
45 dkg finomliszt (vagy más, magas sikértartalmú búzaliszt)
3-4 dkg élesztő
5 dl víz
1 kávéskanál só
Langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a sót, a lisztféléket, és kenyértésztává dagasztjuk. Meleg helyen kelni hagyjuk. A megkelt tésztából két kerek kenyeret formálunk, s még hagyjuk kelni. Vízzel me... |
|
|
|
|
|
|
|
... tej, 1 kiskanál só; a szóráshoz eidami sajt
Elkészítés:
A lisztbe beleszórjuk a sót, elmorzsoljuk benne a margarint, a csipetnyi cukorral fellangyosított tejben felfuttatjuk az élesztőt, s a tojással együtt jól összedolgozzuk (kb. háromnegyed órát pihentetjük). A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 3 egyforma cipót formálunk belőle, mindegyiket 7 m... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg margarin,
15 dkg tehéntúró,
3 dkg élesztő,
tej a futtatáshoz
2 tojás,
2 dl tejföl,
só
Kevés langyos tejben egy evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt.
lisztet, korpát összemorzsoljuk, margarinnal túrót hozzáadni,
a kovászt,tojásokat, tejfölt, sót. 2 óráig kelesztjük. kinyújtani,
kiszaggatni,bevagdosni. Margar... |
|
|
|
|
|
|
|
... pizza
Hozzávalók:
30 dkg simaliszt, olívaolaj, só, 3 dkg élesztő, 2 dl tej, sajt, sonka, kukorica-, gombakonzerv
Elkészítése:
Az élesztőt kevés cukorral felfuttatjuk, a hozzávalókkal bedagasztjuk. Kevés pizzakrémet kecsappal összekeverünk. Miután a tészta megkelt, újra meggyúrjuk, és olívaolajjal kikent tepsibe nyújtom. Megkenem a pizzak... |
|
|
|
|
|
|
|
... 1,5 dkg élesztő, 6 dkg cukor
Elkészítése:
A tojásokat, a vajat és a tejet 1 órára szobahőmérsékletre tesszük. A lisztet és a sót átszitáljuk. 2 evőkanál tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tojásokat a cukorral simára keverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztőt, a tejet és a tojásokat. Kézzel elkeverjük a mélyedésben lévő anyagokat, m... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg élesztő, 0,5 dl tej, 1 citrom reszelt h.1 kg. liszt, 5 db. tojás, 6 dkg. vaj,
3 csom. vaniliás cukor , 3 evőkanál cukor .
Az élesztőt a szokásos módon 2 dl. tejben felfuttatjuk,
1 kg. lisztet előmelegítjük, az élesztős tejjel kevés kovászt készítünk a liszt közepébe.
Félretesszük kelesztésre.
6 dkg vajat 3 evőkanál cukorral , 5 db. tojással ... |
|
|
|
|
|
|
|
... élesztő, 4 dl tej, 3 kanál kristálycukor, 1 dl olaj, másfél mokkáskanál só, 1 db Hera, 2 tojás sárgája, másfél kávéskanál só.
Elkészítése:
A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, a többi adalékkal jól összedolgozzuk és megkelesztjük. Utána a tésztát 2 részre osztjuk és hosszúkás, keskeny téglalap alakúra sodorjuk, rákenjük a herás masszát. Lehet rá ... |
|
|
|
|
|
|
|
... élesztő
# 2 dl olaj
# töltelék: virsli, kolbász, darált hús, füstölt sajt vagy édes töltelékhez lekvár, dió, mák
Elkészítés: Az élesztőt, 2 dl langyos tejet és a cukrot felfuttatjuk. Az egy kiló langyos lisztbe beleöntjük, a maradék langyos tejjel és az olajjal eldolgozzuk /lehet robotgéppel is/.
Fél órát kelesztjük, majd 6 cipót készítünk belőle. A... |
|
|
|
|
|
|
|
... sóöntethez: 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál só és annyi víz, hogy híg massza legyen belőle.
1. A 2,5 dl langyos vízbe belekeverjük az élesztőt és három csipet cukrot, majd felfuttatjuk. Ha ez megtörtént, akkor a liszthez hozzáöntjük az élesztős vizet, és összekeverjük, hogy puha tésztát kapjunk.
2. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, s 4 egyforma kupacot készítünk belő... |
|
|
|
|
|
|
|
... használok, annak az íze nem érződik, így nem lesz kalácsos íze a kenyérnek), 1 evőkanál olaj, víz (amennyit a tészta felvesz).
A szárított kovászt a cukorral langyos tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval és a szükséges vízmennyiséggel összegyúrjuk. Kemény kalácstészta állagnak kell lennie. Másfél órát kelesztjük, majd átdagasztjuk, és kivajazott kerek tortaformába (... |
|
|
|
|
|
|
|
... dió, 100 g darált mák, késhegynyi őrölt fahéj, negyed kk. őrölt szegfűszeg, a kenéshez 2 tojás.
1. Egy deci meglangyosított tejben elkeverjük a mokkacukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölben eldolgozott tojássárgáját, sót és reszelt citromhéjat, összegyúrjuk. Két cipóra osztjuk, letakarjuk... |
|
|
|
|
|
|
|
... mázhoz: 12 dkg porcukor, fél teáskanál őrölt fahéj.
Elkészítés:
1. A tej felét meglangyosítjuk. Feloldjuk benne az élesztőt, meghintjük 1 teáskanál cukorral, és felfuttatjuk.
2. A lisztet tálba szitáljuk, és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, vagy robotgép segítségével összedolgozzuk, majd letakarva, meleg helyen 15 percig kelesztjük. Közb... |
|
|
|
|
|