|
|
|
... keverjük ki. Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban, habverővel végzett gyors keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a forró tejet, mérsékelt tűzön forrpontig hevítjük, de felforralni nem szabad. A tűzről levéve, az öntetet egy ideig még kevergetjük, majd fokozatosan a tejszínhabhoz vegyítjük, végül hozzáadjuk a rumot. Öntetünk ne legyen túl édes, de ízlés szerint,... |
|
|
|
|
|
|
|
... keverjük ki. Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban, habverővel végzett gyors keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a forró tejet, mérsékelt tűzön forrpontig hevítjük. Felforralni nem szabad! A tűzről levéve a mártást egy ideig még kevergetjük, majd fokozatosan a tejszínhabhoz vegyítjük, végül hozzáadjuk a rum másik felét. Mártásunk ne legyen túl édes, de ízlés sz... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... Az így kezelt tejet aztán lehűtik 3-4 fokra. A háziasszony megóvhatja az összemenéstől a tejet, ha jégszekrényben, hideg vízben tartja. Felesleges a tejet a háztartásban még egyszer felforralni. Megóvja a tejet néhány napig a savanyodástól az is, ha egy kanál reszelt tormát teszünk bele.
Faluhelyen úgy óvják meg a romlástól a tejet, hogy szűknyakú, palackalakú anyagedén... |
|
|
|
|
|
|
|
... savfoltokat dörzsöljük be félbevágott nyers burgonyával.
A teflonedény foltjai. Készítsük... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... porcukor.
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukat habosra keverjük a kristálycukorral, apránként hozzászűrjük a tejet, visszaöntjük a tejes lábasba, és felforrósítjuk (felforralni nem szabad!). A kiflire öntjük, és 15-20 percet áztatjuk. A sütőt 120 fokra előmelegítjük. A vaj felével kikenünk egy sütőtálat. A mákot összekeverjük 5 dkg porcukorra... |
|
|
|
|
|
|
|
... keverjük. Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban, habverővel végzett gyors keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a forró tejet, mérsékelt tűzön forrpontig hevítjük, de felforralni nem szabad.A tűzről levéve, a mártást egy ideig még kevergetjük, majd fokozatosan a tejszínhabhoz keverjük, végül hozzáadjuk a rum másik felét. A megtöltött palacsinták mindkét oldalát e... |
|
|
|
|
|
|
|
... csomómentesre, majd vajazott és lisztezett tepsibe öntve forró sütőben kisütni. (kb. 170-180 fokon) Hagyni kihülni, majd kockákra vágni. A massza hozzávalóit forró gőz felett összekeverni, majd felforralni. Ebbe a masszába belemártogatni a sütemény kockákat, majd kókusz reszelékbe forgatni.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... vaníliás cukor, 40 dkg cukor, 16 evőkanál liszt, 2 vaníliás puding. Tej előtt kirámázni a lábost!
Simára keverni a tejet, 2 vaníliás pudingot, lisztet, cukrot + tojás sárgákat, felforralni, és sűrűre főzni.
Gázt lekapcsolni, de még melegen a tojáshabot belekeverni.
Az egész lapokra még melegen rákenni a krémet, rá a négyzeteket, tepsivel lenyomatn... |
|
|
|
|
|
|
|
... szemhéjait, hogy el ne aludjon: belőlük lett a tealevél. Jó történet, de feltehetően nem igaz. Sokkal több alapja van annak, hogy Kínában, a Jangce folyó partján bevett szokás volt ivás előtt felforralni a vizet. Ezt aztán megpróbálták különböző levelekkel ízesíteni. A leforrázott tealevél főzete bizonyult a legízletesebbnek. A legédesebb harmat Zöld. A teákat főzetük színe alapjá... |
|
|
|
|
|
|
|
... biztosan nem lesz csomós! A lisztes habarékhoz hozzákeverjük a 2 dl 20%-os tejfölt, és az apróra vágott kapro... |
|
|
|
|
|
|
|
... 1
Hozzávalók:
1/2l tej
1 vanilia rúd
4 tojássárga
20 dkg cukor
2dl vodka
1dl rum
Elkészítés:
A tejet a vaníliarúddal felforralni, majd leszedni a fölét. A tojássárgákat a cukorral krémesre keverni, majd beleönteni a szeszeket. A még meleg tejből kivenni a vaníliarudat, ketté vágni, belsejét kikaparni... |
|
|
|
|
|
|
|
... hűtőbe. A maradékot szeljük fel 2 cm-es kockákra. 15 percnyi állás után felfőzzük.
Öntsük fel a sajtkockákat 48 fokos vízzel, tegyük a fazekat forró vízfürdőbe. Kezdjük lassan felforralni úgy, hogy a hőmérséklete 10 percenként emelkedjen 2 fokkal. Ilyenkor óvatosan kavarjuk meg, a kockák ne essenek szét.
1 1/4 óra múlva a kockák kissé összeaszalódnak, ezzel elválta... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsurlóval.
Ha mezei zsurlóból készítünk teát, elég egy csésze forró vízzel leforrázni egy teáskanálnyit. Ülőfürdőhöz a növényből 10 dkg-ot egy éjszakára hideg vízben kell áztatni, ezután felforralni, majd a fürdővízhez adni. (Alapszabály, hogy aki ülőfürdőt vesz, az ne egy egész kád vízbe üljön, a víz derékig érhet, ám a szívet, szívtájékot semmiképpen nem érheti el. A ... |
|
|
|
|
|
|
|
... koktélok
Hozzávalók: Cukor:4kg.,
Víz:2liter,
Borkősav:5dkg.,
Citrom:3db.,
Bodzavirág:20-25db.,
Szalicil:1 mokkáskanál.
Elkészítés: 1kg.cukrot megpirítani,felengedni 1 liter vízzel,felforralni.
Ha elolvadt a piritott cukor,akkor hozzáadni 1 liter vizet,+ 3kg.cukrot.Felforralni.
Ha kihűlt belekeverni a bórkősavat,a citromot belekarikázni,... |
|
|
|
|
|
|
|
... recept.
Hozzávalók:
Cukor:4kg.,
Víz:2liter,
Borkősav:5dkg.,
Citrom:3db.,
Bodzavirág:20-25db.,
Szalicil:1 mokkáskanál.
Elkészítés:
1kg.cukrot megpirítani,felengedni 1 liter vízzel,felforralni.
Ha elolvadt a pirított cukor, akkor hozzáadni 1 liter vizet,+ 3kg.cukrot.Felforralni.
Ha kihűlt belekeverni a borkősavat,a citromo... |
|
|
|
|
|
|
|
... Szörpnek
20-25 vörös, bársonyrózsának a szirma
1,5 lit. viz
Ezt főzzük 20-30 percig, mig a szirmok kifakulnak.
Külön
3 kg cukrot
1,5 lit. vizzel felforralni.
A rózsaszirmokat kinyomkodni, kicsavarni, a lét átszűrni, és a felfőzött cukros vizbe keverni,
5 zacskó ( 50 gr ) citromsavat hozzáadni, majd belekeverni... |
|
|
|
|
|
|
|
... szirma
7,5 dcl viz
Ezt főzni, mig a szirmok kifakulnak, (kb:20-30 perc) majd leszűrni, és hozzáadni
1 zacskó citromsavat ( 10gr)
Külön:
80dkg cukrot
7,5 dcl vizben felforralni ( csak addig, mig a cukor el nem olvad)
A két folyékony anyagot összekeverni, amikor kihült hozzáadni :
2,5 dcl alkoholt ( 96,4%)
A kész likőr mennyisége: ... |
|
|
|
|
|
|
|
... az említett folyamatok során biztosan elpusztulnak az egészségre veszélyes kórokozók. Tudományos vizsgálatok során sikerült kimutatni, hogy ehhez az étel teljes mennyiségét szükséges felforralni, illetve az is elég, ha az élelmiszer hőfoka néhány percig eléri a 75 fokot. Az egész baromfi, a nagy darabban sülő húsok, a darált hússal készülő ételek, illetve a göngyölt húsok különös ... |
|
|
|
|
|
|
|
... vajjal kikent tortaforma aljára ízlésesen kirakom. A joghurtot, a cukrot, a vaníliás cukrot és a zselatint összekeverem, majd felmelegítem, hogy a zselatin felolvadjon, de nem szabad felforralni. Ebbe a masszába beleöntöm a feldarabolt gyümölcsöket és a keményre felvert tejszínt. Alaposan összekeverem, és a gyümölcsökkel kirakott tortaformába öntöm. Hűtőben 4-5 órán át dermesztem.... |
|
|
|
|
|
|
|
... zselatinnal készítettem a túrókrémet. Ebben az esetben tejport nem rakok bele, viszont 2 csomag (50 dkg) túró megy bele. 2 dl langyos vízben el kell keverni 3 púpos kiskanál zselatint, s felforralni. Kicsit hűteni, s ha langyos, hozzákeverni a túrókrémhez, majd rákenni a sütire.
Végül, de nem utolsósorban egy újabb tipp, amit kedves fogyistársamtól, Icustól származik: h... |
|
|
|
|
|