|
|
|
... sajt.
Elkészítése:
Vágjuk négyfelé a csirkemelleket, hagyjuk rajta bőrüket is. Szúrjunk bele a késsel, majd ezekbe a vágásokba nyomjunk egy-egy gerezd fokhagymát, majd szórjuk meg sóval és darált feketeborssal. Csorgassuk meg olívaolajjal és tegyük a hűtőbe pár órára, hogy az ízek jól átjárják a húst.
Forraljunk fel egy lábasban egy liter vizet, íz... |
|
|
|
|
|
|
|
...30 dkg paradicsomot leforrázuk, meghámozzuk és apróra vágjuk (turmixgéppel is összetörhetjük). Egy kevés vízzel jól kiforraljuk. Sóval, őrölt feketeborssal, reszelt gyömbérrel és delikáttal ízesítjük. Jól kiforraljuk. Ha ezt a készítési módot választjuk, akkor is 1 dl mártás kell adagonként, és persze a jó öreg csipetnyi kreativitást se hagyd ki... :-)... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... barnuljon meg. A tetejüket a következő krémmel megkenjük: puha sajtot elkeverünk egy kevés vajjal, 1 gerezd zúzott fokhagymával; vagy: túrót (juhtúrót) és vajat habosra keverünk, őrölt feketeborssal ízesítjük. Pirított kenyeret adunk hozzá.
Karamellizált alma
Az almát meghámozzuk, apróra vágjuk (kockára vagy csak forgácsoljuk, ahogy tetszik). Cukrot pirítunk,... |
|
|
|
|
|
|
|
... összevagdalom. Egy tál közepére teszem úgy, hogy egy mélyedés legyen... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... szedjük ki a főzővizéből, és tegyük egy tányérra. Szórjuk a sárgaborsót a sonka főzővizébe, adjuk hozzá a felkockázott burgonyát és a fagyasztott zöldborsót. ĺzesítsük sóval és darált feketeborssal, majd főzzük 15 percig. Ha a zöldségek is megpuhultak, botmixerrel pürésítsük, de ne teljesen, elég ha csak párszor belekeverünk a bekapcsolt mixerrel, hogy maradjanak benne nagyobb dar... |
|
|
|
|
|
|
|
... lisztet, keverjük jól el, majd kis adagokban, állandóan kevergetve öntsük hozzá a forró tejet. A sűrű mártáshoz adjuk hozzá a mustárt és a reszelt sajtot. Ízesítsük sóval és darált feketeborssal, majd forraljuk jól ki.
Egy kisebb méretű tűzálló tálat kenjünk ki olívaolajjal, tegyük bele a megfőzött karfioldarabokat, vonjuk be a mustáros mártással, majd előmelegített sütőben, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... g sárgarépa, 300 g zöldség, 100 g zellerszár, 1 kis fej karlábé, 1 db vöröshagyma, 1 kis fej fokhagyma, 1 db paradicsom és 1 db zöldpaprika hozzáadásával sóval, lestyánnal, egész feketeborssal, szegfűszeggel és gyömbérrel ízesített levest főzünk)
- só, őrölt feketebors ízlés szerint
- 1 fűszercsokor petrezselyemzöldből, rozmaringból és kakukkfűből kötve
... |
|
|
|
|
|
|
|
... tyúkhúsleves (1 db gyöngytyúkból, 350 g sárgarépából, 200 g gyökérből, 50 g zellerből, 50 g karalábéból egy kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika hozzáadásával sóval, egész feketeborssal, lestyánnal, gyömbérrel és szegfűszeggel ízesített tyúkhúslevest főzünk.)
- 60 g apróra vágott vöröshagyma
- 300 g zöldborsó
- 50 ml olívaolaj... |
|
|
|
|
|
|
|
... réteslapok.
Elkészítése: A káposztát legyaluljuk, besózzuk, és egy órán át állni hagyjuk, majd kicsavarjuk. A zsírban megpirítjuk a cukrot, hozzáadjuk a káposztát, és őrölt feketeborssal fûszerezzük. 20-25 percig pároljuk, majd hagyjuk kihûlni. A réteslapokat ezzel a káposztakeverékkel megtöltjük, feltekerjük, és kivajazott tepsiben, közepes lángon készre süt... |
|
|
|
|
|
|
|
... gömböcöt, ezzel is alaposan átsütjük, legvégén
hozzá öntjük a gombát, ízesítjük sóval (vegetával) s megszórjuk kevés
őrölt feketeborssal.
Párolt rizst kínálhatunk mellé.
Ötlet. A paprika helyett , vagy akár mellé tehetünk cukkinit, vag... |
|
|
|
|
|
|
|
... őrölt bors.
Elkészítése:
A káposztát legyaluljuk, besózzuk, egy órán át állni hagyjuk. A zsírban megpirítjuk a cukrot, hozzáadjuk a kinyomot... |
|
|
|
|
|
|
|
... Összekeverjük egy csipet sóval, a zsírral, a tojással és annyi liszttel, hogy nyújtható masszát kapjunk.
3. A párizsit apró kockára vágjuk, fél dl tejföllel, sóval és őrölt feketeborssal összekeverjük.
4. A burgonyás tésztát 3-4 mm-esre nyújtjuk, és egyforma négyszögekre vágjuk.
5. Mindegyik közepébe teszünk egy kiskanálnyi tölteléket, majd először... |
|
|
|
|
|
|
|
... meg, amíg a répa és a hagyma megpuhul, majd vedd ki a zöldséget, és tedd félre. Szűrd át a szószt, forrald be, amíg a szósz besűrűsödik, és utána ízlés szerint fűszerezd. A bárányt feketeborssal és sóval fűszerezd, és mindkét oldalát süsd meg, majd 140 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig süsd rózsaszínre. A tálaláskor a párolt zöldséget tedd tányérra, vágd fel hozzá a bárányt,... |
|
|
|
|
|
|
|
... fel főni kb. 3 liter vízbe.
Miután felforrt, szedd le a habját és tedd bele a vöröshagymát, a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot.
Ízesítsd sáfránnyal, gyömbérrel, feketeborssal, sóval.
Főzd lassú tűzön.
Tisztítsd meg és darabold fel a zöldségeket.
Amikor a hús már majdnem puha, tedd bele a sárgarépát, a gyökeret, a zellert, a karalábét és a gombát.... |
|
|
|
|
|
|
|
... Vegyük le a tűzről, és kenjük rá a pesztót. Egy másik nagy serpenyőben forrósítsuk fel a maradék olívaolajat, szórjuk bele a kis darabokra felvágott paprikát és lilahagymát. Darált feketeborssal, kakukkfűvel ízesítsük, majd erős lángon pár percig pirítsuk. Halmozzuk a megsütött burgonyalepényre a pirított zöldségeket, tetejére helyezzük a félbevágott koktélparadicsomokat, majd szó... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsiradékon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd paprikázzuk és beletesszük a húst is, amit kissé pörkölünk, majd kevés vizet aláöntve főzünk. Izesitjük sóval, kevés őrölt feketeborssal. A zöldségeket tisztitás után felszeleteljük, daraboljuk, majd belefőzzük. Az egészet felhígítjuk, majd belefőzzük az apróra szaggatott galuskát, tovább borsozzuk, s a csipős paprikáva... |
|
|
|
|
|
|
|
... beletesszük a barnarizst, majd hozzáöntünk kétszerannyi vizet és felforraljuk. Ha felforrt kislángra tesszük, és addig főzzük, amíg az összes levet felszívja. A rizst ízlés szerint kevés feketeborssal, vegetával és egy csipet sóval ízesítjük. Tegyük félre kihűlni!
2. Közben készítsük el a paradicsommártást! Vágjuk össze a három nagyobb fej hagymát apró kockákra. A fazék... |
|
|
|
|
|
|
|
... beletesszük a barnarizst, majd hozzáöntünk kétszerannyi vizet és felforraljuk. Ha felforrt kislángra tesszük, és addig főzzük, amíg az összes levet felszívja. A rizst ízlés szerint kevés feketeborssal, vegetával és egy csipet sóval ízesítjük. Tegyük félre kihűlni!
Közben készítsük el a paradicsommártást! Vágjuk össze a három nagyobb fej hagymát apró kockákra. A fazékba ... |
|
|
|
|
|
|
|
... pirítjuk. A petrezselymet finomra aprítjuk, a sajtot lereszeljük. Az áztatott zsemlét összegyúrjuk a szalonnával, a sajttal, a petrezselyemmel és a tojásokkal. Ízesítjük sóval, őrölt feketeborssal és szerecsendióval. Az így elkészült tölteléket a csirke bőre alá töltjük.
Tepsibe tesszük, kevés olajat és vizet öntünk rá, és 170 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Időnként meg... |
|
|
|
|
|
|
|
... olívaolaj maradékát is. Folytassuk a főzést legalább 50 percig, közben időnként keverjük meg és pótoljuk az elforrt vizet.
5. Mielőtt a tésztára szedjük, szórjuk meg fri... |
|
|
|
|
|