|
|
|
... juhtúró, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors és currypor; a tészta tetejére: 1/2 dl tej.
Elkészítés:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, és felfuttatjuk. Közben a vajat szétmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a juhtúrót, a tejfölt, a sajt felét, a sót, a c... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojássárgája,
porcukor.
A töltelékhez:
baracklekvár vagy
dió, esetleg mák, amit legjobban szeretünk.
A lisztet a szobahőmérsékletű vajjal elmorzsoljuk. A tejfölt a tojássárgájával elkeverjük, és az egészet jól összegyúrjuk.
16 egyforma kis gombócra osztjuk. Jól lezárt nejlonzacskóban másnapig hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap egy ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
15 dkg margarin,
1dkg élesztő,
10 dkg cukor,
só,
reszelt citromhéj,
2 tojás,
kevés rum,
szilvalekvár vagy máktöltelék.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Belekeverjük a cukrot, a sót, a citromhéjat, a két tojást, és annyi rumot adunk hozzá, hogy jól nyújtható tészta legyen. Kinyújtjuk, és háromszögletű d... |
|
|
|
|
|
|
|
... hozzáadjuk a csokoládét, és kihűtjük. Kivajazott porcelán gyümölcstortaformába simítjuk a csokis zsemlemorzsa felét, rátesszük a kompótot, és a maradék zsemlemorzsáv... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... cukor,
citrom reszelt héja és leve,
tej,
kakaópor,
meggy,
20 dkg porcukor,
16 dkg darált dió.
A sütőporral elkevert lisztet a zsírral elmorzsoljuk, majd cukrot, 3 tojássárgáját, vaníliás cukrot, és kis reszelt citromhéjat adunk hozzá. Kevés tejjel tésztát gyúrunk belőle. Két részre osztjuk, az egyik felébe kakaót teszünk, kinyújtjuk.... |
|
|
|
|
|
|
|
...
kevés vaníliás cukor és
fahéj,
1 db citrom reszelt héja,
1 kanál méz
Elkészítés:
Egy tálba vagy gyúrótáblára helyezve a lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, majd a langyos tejben oldott élesztővel, a tojások sárgájával, a porcukor és a só hozzáadásával tésztát gyúrunk belőle. A tésztából 4 db kis cipót formázunk, majd fél órát hűtősze... |
|
|
|
|
|
|
|
... reszelt alma, 3 dkg margarin, 1/2 citrom leve, cukor (ízlés szerint), 3 dl tej, 25 dkg darált mák, 25 dkg darált dió, barackíz.
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tejben megfuttatott élesztőt, a tejfölt, az ízesítő anyagokat és jól kigyúrjuk. Fóliával letakarjuk, és hűtőszekrényben egy órán keresztül pihentetjük
... |
|
|
|
|
|
|
|
... nyújtáshoz: liszt.
Elkészítése:
A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Az élesztőt a tejben feloldjuk. A lisztet egy csipet sóval összekeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk. A tojásos cukrot és az élesztőt beleöntjük, majd alaposan összedolgozzuk. Ezután 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A töltelékhez a tojásfehérjéket a cukorral forró vízfürd... |
|
|
|
|
|
|
|
... zselatinpor
10 dkg porcukor
10 dkg zöld színű marcipán
fél dl narancslikőr
1 tasak vaníliáscukor
3 dl tejszín
ELKÉSZÍTÉS
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sót, 2 tojássárgáját, a cukrot meg a tejfölt, és kézzel simára összedolgozzuk. Cipót formálunk belőle, és 1 óráig hűtőszekrényben pihentetjük. Tojás ala... |
|
|
|
|
|
|
|
... díszítéshez:
porcukor
mandulaforgács
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk. A vajat kis darabokra vágjuk, a mélyedésbe rakjuk, és elmorzsoljuk a liszttel. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd a tésztához adjuk. Ruganyos, sima tésztává gyúrjuk, golyót formálunk belőle, és letakarva egy órá... |
|
|
|
|
|
|
|
... jázminaroma
a forma kikenéséhez: vaj
ELKÉSZÍTÉS
A babot 12 órára hideg vízbe áztatjuk, majd váltott vízben többször megmossuk, és ujjainkkal elmorzsoljuk, hogy a zöld héj lejöjjön róla. Fazékba tesszük, annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi, és fedő alatt felforraljuk. 20 percig főzzük. Amikor kész, lecsöpögtetjük, és a cukorral, a kókuszos... |
|
|
|
|
|
|
|
... Sóval, borssal ízesítjük és a tűzhely szélén lassú, egyenletes melegen kb. fél óráig forraljuk.
Ezután szűrőruhán átszűrjük és habverővel állandó keverés... |
|
|
|
|
|
|
|
... vagy margarin, 25 dkg friss tehéntúró,
25 dkg liszt, 1 dl tejföl, 1 db tojás és kevés só.
Elkészítése:
A lisztet a gyúródeszkára szitáljuk és a zsiradékkal elmorzsoljuk. A túrót szitán áttörjük, Ízlés szerint sózzuk, és az egészet összegyúrjuk. Ha a túró száraz lenne, akkor a tejfölt belegyúrjuk. A tészta se túl kemény, se túl lágy ne legyen. A tésztát ... |
|
|
|
|
|
|
|
... szemet félreteszünk, a többit szitán áttörjük. 1 citrom héját lereszeljük, a húsát karikákra vágjuk, a másik citrom levét kinyomjuk. Salátástálban a citromhéjat és a porcukrot kézzel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, és 5 percig habverővel közepes sebességen verjük. Belekeverjük a tejet, a lisztet és az élesztőt, a vajat és a citromlét. A massza egyharmadát egy kivajazott... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsemlemorzsa
70 dkg szeder
5 dkg cukor
A díszítéshez:
1 tojássárgája
1 evőkanál tejszín
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk, és fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük. A mandulát egy száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk. Az almát meghámozzuk, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... evőkanál sütőpor
1 alma
25 dkg szeder
ELKÉSZÍTÉS
A porcukrot a fahéjjal egy kis tálkában összekeverjük. A lisztet, a margarint és a cukrot elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sütőport. A tojásokat villával kissé felverjük, belekeverjük a reszelt almát, a narancshéjat, majd hozzákeverjük a lisztes masszához. A szedret óvatosan beleforgatjuk, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... ek. tejföl, 1 tojássárgája. Továbbá: 4 dkg dió, 30 dkg sűrű szilva-/baracklekvár, 5 dkg ribizli/áfonya (mélyhűtött), 1 tojássárgája a kenéshez.
1. A tésztához a lisztet elmorzsoljuk az apróra felkockázott vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, sót, sütőport, a reszelt citromhéjat és a tejföllel elhabart tojássárgáját. Gyors mozdulatokkal összegyúrj... |
|
|
|
|
|
|
|
... 1.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 dkg vaj (vagy 25 dkg vaj, 20 dkg libazsír), 3 dkg élesztő, 2 tojás, 6 dkg cukor, só, 4 dl tej.
A lisztet a cukorral, sóval, zsiradékkal deszkán elmorzsoljuk, az élesztőt egy kevés langyos tejben feloldjuk, és az egészet megfelelő mennyiségű tejjel összegyúrjuk. A tésztának keménynek kell lennie, hogy a kéztől elváljon. Letakarva rövid idei... |
|
|
|
|
|
|
|
... szerint baracklekvár, darált dió vagy mák a töltelékhez
kb. 10 dkg vaníliás porcukor
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros tejben megfuttatjuk.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, az élesztőt, a tejfölt és annyi tejet, hogy összeálljon.
Hagyjuk egy órát pihenni.
3 mm vastagra kinyújtjuk, és pogácsa szaggatóval ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
50 dkg liszt, 40 dkg margarin, 4 tojássárgája, egy kocka élesztő, tej, 1 kiskanál só; a szóráshoz eidami sajt
Elkészítés:
A lisztbe beleszórjuk a sót, elmorzsoljuk benne a margarint, a csipetnyi cukorral fellangyosított tejben felfuttatjuk az élesztőt, s a tojással együtt jól összedolgozzuk (kb. háromnegyed órát pihentetjük). A megkelt tésztát li... |
|
|
|
|
|