|
|
|
... közepük rózsaszínű maradjon. Ezután elkészítjük a mártást. A húsléhez adjuk a tejszínt, fűszerezzük és kiforraljuk. Hozzáadjuk ... |
|
|
|
|
|
|
|
... együtt összeturmixoljuk. A lisztből a margarinon világos rántást készítünk, ezzel sűrítjük a turmixolt levest. A tűzről levéve, állandó k... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... porcukorral és a citrom átszűrt levével, lefedjük, 30 percig pácoljuk-érleljük, majd levével együtt, lábaskába szedjük. Fedő nélkül 3 percig főzzük, aztán hozzáadjuk a 0,5 dl hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, éppen csak felforraljuk, besűrítjük, melegen tartjuk.
3. A töltelékhez a pudingporból, a tejből és a maradék 50 g porcukorból krémet főzünk. Hagyjuk langyosra h... |
|
|
|
|
|
|
|
... felöntjük a húslevessel, és az egészet puhára pároljuk.
3. Hozzáadjuk a hagymát, a paradicsomot és a kaprot, élénk tűzön 5 percig forraljuk, aztán hozzáöntjük a fél dl hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, és éppen csak besűrítjük.
4. Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, összekeverjük az olívaolajjal, majd 4 tányérra elosztva fészkeket tekerünk belőle. K... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... az egészet jól összedolgozzuk. Legalább egy órát kelesztjük. Közben a tortaformát először sütőpapírral, majd a megkelt tésztával kibéleljük. A kalács tetejét egy kicsit bevagdossuk, az elkevert tojással megkenjük, esetleg darált dióval vagy mandulával meghintjük, és ismét egy órát kelesztjük. A sütőbe téve 180 fokon mintegy 50 percig sütjük. Nem lesz olyan száraz a kalács, ha fogy... |
|
|
|
|
|
|
|
... apróra vágva.
Ha az alma puhára megfőtt, készitsünk bele habarást: minden személyre számitsunk egy kanál tejfÖlt és egy kávéskanál lisztet; ezeket keverjük jól össze, ha simára elkevertük, a forró almát levével együtt lassanként keverjük fel a habarással, ügyelve, hogy kicsi edénybe ne készitsük a habarást, mert akkor csomós marad és rossz lesz a mártás. Ha felvegyitet... |
|
|
|
|
|
|
|
...
1/2 csomag sütőpor,
kevés tej,
kakaópor,
baracklekvár.
A tojássárgáját a zsírral, a porcukorral és a citromhéjjal habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és annyi tejet, hogy jól gyúrható legyen. 3 részre osztjuk. 2 részbe kakaót gyúrunk. A barna tészta felét tepsibe téve lekvárral megkenjük, majd rátesszük a fehér tésztát, e... |
|
|
|
|
|
|
|
...
30 deka liszttel elkevert
1/2 csomag sütőport
20 deka vajjal vagy 15 deka zsírral késsel jól összedolgozzuk, azután
5 tojás sárgájával gyúrjuk.
A tésztából kis, dió nagyságú gömböket formálunk, melyeket vékonyra nyújtva, a következő töltelékkel közepén egy ujjnyi szélesen vastagon megkenünk.
Töltelék:
5 tojás habját,
20 de... |
|
|
|
|
|
|
|
...
1 csomag vaníliás cukor,
40 dkg liszt.
A zsírt a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... sütőpor,
1 csomag vaníliás cukor,
citrom reszelt héja és leve,
tej,
kakaópor,
meggy,
20 dkg porcukor,
16 dkg darált dió.
A sütőporral elkevert lisztet a zsírral elmorzsoljuk, majd cukrot, 3 tojássárgáját, vaníliás cukrot, és kis reszelt citromhéjat adunk hozzá. Kevés tejjel tésztát gyúrunk belőle. Két részre osztjuk, az egyik f... |
|
|
|
|
|
|
|
...
kevés tejföl,
lekvár,
10 dkg darált dió.
A tojássárgáját a margarinnal és a porcukorral habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a citrom l... |
|
|
|
|
|
|
|
... mérve 1 adag cukor, 2 pohár liszt, 3/4 pohár étolaj, 1/2 csomag sütőpor, 3 tojás, vegyes gyümölcs.
A joghurtot a cukorral, a tojással simára keverjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és az olajat. Tepsibe öntjük, és gazdagon megszórjuk gyümölcsökkel (almával, meggyel, cseresznyével, szilvával, stb.).
Közepes vagy nagy tepsinél dupla adagot készítsünk! |... |
|
|
|
|
|
|
|
... elkeverjük, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, és jól összekeverjük. Erősen kizsírozott tepsibe ... |
|
|
|
|
|
|
|
... többibe pedig elkeverjük a megfőtt makarónit.
Megízleljük, s ha kell, utánízesítjük.
Ezután kivajazunk egy tűzálló edényt, zsömlemorzsával vékonyan meghintjük, és a mártással elkevert makarónit beletesszük. Tetejét a félretett mártással bevonjuk, kevés tejföllel megöntözzük, reszelt sajttal meghintjük, zsemlemorzsával, és kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk, majd forró ... |
|
|
|
|
|
|
|
... tej.
Serpenyőben felhevítjük a zsírt és megpirítjuk benne a finomra vágott sonkát.
Ügyeljünk, hogy csak félig pirítsuk meg a sonkát. Ezután hozzáadjuk a tejszínnel vagy tejjel e... |
|
|
|
|
|
|
|
... paprikát teszünk és elkeverjük, majd hozzáadjuk a halszeleteket, kellően megsózzuk s a hagymás, paprikás zsíron megpörköljük - keverni nem s... |
|
|
|
|
|
|
|
... feleresztjük, és fedő alatt puhára pároljuk. Hozzátesszük a szétnyomott gerezd fokhagymát is.
Ha a hús puh... |
|
|
|
|
|
|
|
... szilva, porcukor, 2 dl tejszín, 0,5 dl szilvapálinka, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kiskanálnyi zselatin, 4 szem kockacukor.
Elkészítése:
Az aszalt szilvákat pálinkával elkevert (vagy aromás) vízbe áztatjuk. A túrót villával összetörjük, elkeverjük 0,5 deci tejszínnel, 3-4 kanál porcukorral, vaníliás cukorral, és összeturmixoljuk. A maradék tejszint kemény habbá... |
|
|
|
|
|
|
|
... beletesszük a kicsumázott, négybe vágott almát. Ahasüreget össze!űzzük, és felforrósított vaj és olaj keverékén körbesütjük, pirítjuk a csirkét. Kívülről is besózzuk, aláöntjük a narancslével elkevert bort. Fóliával letakarva, előmelegített sütőbe toljuk, és közepes hőfokon, 30-40 percig pároljuk. A fóliát levesszük, néhány szelet narancsot szegfűszeggel a csirke mellére szúrunk, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... méz
2 dl cukormentes szőlőlé
2 fürt muskotályos szőlő
1 alma
1 vilmoskörte
16 diógerezd
ELKÉSZÍTÉS
Előző nap annyi, konyakkal elkevert vízbe áztatjuk a mazsolát, amennyi ellepi. Másnap a citrom héjának felét lereszeljük, 30 percre forró vízbe tesszük, majd hideg vízzel leöblítjük, és lecsöpögtetjük. A citrom levét kinyomju... |
|
|
|
|
|