|
|
|
... - nyújtsuk ki körülbelül egy centi vastagra, s na... |
|
|
|
|
|
|
|
... kenéshez.
1. A tésztához a lisztet elmorzsoljuk az apróra felkockázott vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, sót, sütőport, a reszelt citromhéjat és a tejföllel elhabart tojássárgáját. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk belőle (3:1 arányban). Fóliába csomagoljuk, fél órára a hűtőbe tesszük.
2. A r... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... levéve beletörjük a megtisztított fokhagymát, elkeverünk benne egy ... |
|
|
|
|
|
|
|
... vágva)
sonka (szeletelve)
1 tojás
vaj
só
2 szelet pirított kenyér
A hagymát és a zöldpaprikát - kevés vajon - pirítsd meg, add hozzá a sonkát, majd az elhabart (sózott) tojást, s ezt süsd meg rántottának. A pirítósokat vajazd meg, s tedd közéjük a rántottát.
Monte Christo sandwich
Hozzávalók:
sajt (szelete... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... karfiolt, és óvatosan keverve, kissé megfuttatjuk a hagymás zsíron. Ezután meghintjük liszttel és petrezselyemmel, kettőt-hármat keverünk még rajta, majd fél kávéskanál pirospaprikával elhabart tejfölt öntünk rá. Ezzel is jól elkeverjük, és vízzel vagy húslével felöntjük. Lefedve, kis lángon kb. 20-25 percig főzzük, míg a karfiol szára kezd puhulni. Ekkor beletesszük a reszelt tés... |
|
|
|
|
|
|
|
... letakarjuk és 1 éjszaka hideg, de nem fagyos helyen pihentetjük (hűtőben).
Másnap lazán átgyúrjuk, nyújtjuk, óvatosan, inkább kis lángon sütjük.
Tetejét meg lehet kenni tejszínnel elhabart tojással is.
Dobozba téve 3-4 hétig is eláll(na).
Vigyázat, ez is nagyon hamar készen van (12-15 perc)! Úgy emlékszem, 150-160 fokos sütőben sütöttem, sütőpapíron.
A hőf... |
|
|
|
|
|
|
|
... és min. 3 órára a hűtőbe tettem (végül egy éjszakát pihent). Utána lisztezett felületen fél centis karikákra vágtam a tésztát, mindet sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem, megkentem az elhabart tojássárgájával, rányomtam egy citromkarikát és megszórtam egy kevés barnacukorral. Ment is a sütőbe 180 fokra, középső rácson, hagyományos üzemmódra. Kb. 12 perc alatt szép barnásra sült.... |
|
|
|
|
|
|
|
... vízzel. Amikor a hús félig puhára főtt, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, a vágott petrezselymet, és puhára főzzük. Ezután a levest levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojássárgájával elhabart tejfölt, végül pedig kevés ecettel enyhén savanykásra ízesítjük.
Húsételek
Farsangi részeges csirke
hozzávalók: egy csirke, 8 dkg vaj, 3 dl fehérbor, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... tegyünk rá 5 dkg reszelt sajtot, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... felmelegített liszt közepébe kis mélyedésbe beleöntjük a tejben feloldott élesztőt. Belekeverünk egy kevés lisztet, és meleg helyre téve megkelesztjük. Mikor jól megkelt, hozzákeverjük az elhabart tojásokat és a langyosra lehűtött felforralt tejet. Ezután belekeverjük a cukrot, vajat, mandulát, mazsolát, apró szőlőt, 1 citrom reszelt héját és egy csipet sót. A tésztát kézzel jól k... |
|
|
|
|
|
|
|
... víz
Elkészítés:
A tésztához: felfuttatjuk az élesztőt a tejjel és a 3 evőkanálnyi cukorral. Az átszitált lisztet összedolgozzuk az elmorzsolt margarinnal, az elhabart tojásokkal, egy csipet sóval és az élesztős tejjel. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, s az egyes cipókat téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 3 mm vastagságúra).
A töltelékhez: a diót ös... |
|
|
|
|
|
|
|
... szirupot, összedolgozzuk a masszát és hagyjuk kihűlni.
Az élesztőt a tejjel és a 3 evőkanálnyi cukorral felfuttatjuk. A lisztet összedolgozzuk össze az elmorzsolt margarinnal, az elhabart tojásokkal, egy csipet sóval és az élesztős tejjel. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, s az egyes cipókat téglalap alakúra nyújtjuk (kb. A/4-es méretűre).
A kihűlt (és ugyancsak kiadag... |
|
|
|
|
|
|
|
... merőkanál vizet öntünk alá. Ha megpuhult, áttörjük, felengedjük csontlével és folytonos keverés közben belefőzzük a liszttel elkevert tejszínt(tejet).Cukrozzuk, sózzuk, és ráöntjük az elhabart tojássárgákra. Ezzel már nem főzzük!Elkeverjük és megszórjuk petrezselyemmel. Pirított zsemlekockát adunk hozzá.
[m... |
|
|
|
|
|
|
|
... vaj
zsemlemorzsa
Rácsorgatni:
porcukorral kikevert tejföl
Az öntethez:
magozott meggy
méz
A túrót villával áttörtem, hozzákevertem az elhabart egész tojást, a grízt, a mákot és a lisztet. Sóval, cukorral ízesítettem, végül a felvert tojásfehérjét is óvatosan beleforgattam. Az így kapott masszát fél órára a hűtőbe tettem. Közben ... |
|
|
|
|
|
|
|
... gyümölcs felaprítva (pl. cseresznye és szilva)
A tetejére: cukrozott darált mák (opcionális)
A liszteket egy tálba szitáltam. A tojást beleütöttem egy nagy tálba és elhabartam, majd hozzáadtam a tejtermékeket. Megsóztam, megcukroztam, majd fokozatosan belekevertem a sütőporral és őrölt mandulával elegyített liszteket. Végül beleforgattam az aszalt gyümölcsö... |
|
|
|
|
|
|
|
... vöröshagymát üvegesre pirítjuk, rátesszük a gombát, sóval, törött borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük és addig pároljuk, ameddig víztartalmát elveszíti. Ekkor hozzákeverjük az elhabart 1 db tojást, és lágy rántottaszerűen megsütjük. A szétterített kelkáposztaleveleket a gombával megtöltjük, szorosan felgöngyöljük, kissé meglapítjuk, majd lisztbe, felvert tojásba... |
|
|
|
|
|
|
|
... gyúródeszkára. Formázzunk belőle 2 kis cipót, ezeket vegyük 3 felé, a darabokat sodorjuk rúddá, majd fonjuk össze. Í... |
|
|
|
|
|
|
|
... üvegesre pirítjuk, ráteszszük a gombát, sóval, törött borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük, és addig pároljuk, ameddig víztartalmát elveszíti. Ekkor hozzákeverjük az elhabart 1 db tojást, és lágy rántottaszerűen megsütjük. A szétterített kelkáposztaleveleket a gombával megtöltjük, szorosan felgöngyöljük, kissé meglapítjuk, majd lisztbe, felvert tojásba, és reszel... |
|
|
|
|
|
|
|
... vöröshagyma
zsír
bors
só
A nyers krumplit hámozd meg, reszeld le, a levét nyomkodt ki, szűrőben csurgasd le. Add hozzá a lisztet, az áttört főtt krumplit, az elhabart tojást, sózd és borsozd. Kevés zsíron párold meg az apróra vágott hagymát és a szálakra vágott káposztát, ezt is sózd és borsozd. Egy kizsírozott tepsibe terítsd el a krumpli felét, arra a... |
|
|
|
|
|
|
|
Almás csirkefasírt
Hozzávalók (3-4 személyre):
30 dkg csirkemellfilé
20 dkg alma
1,5 zsemle
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
olaj
zsemlemorzsa
tej
borsikafű
só
A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hag... |
|
|
|
|
|