|
|
|
Na, most egy kicsit visszaugrunk az időben még a kijevi kirándulás utánra. Aki olvasta a leveleket korábban (e-mail) az tudja, hogy ez Áprilisban volt. Londont tulajdonképpen a Húsvét adta hosszú hétvégén látogattuk meg. Ez a bejegyzés erről az utazásról fog beszámolni. (Ja, a bejegyzés alapvetően a Móni legfrissebb levelének az átmelt változata, úgyhogy a szám és személy ennek fo... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg tisztított zöldborsó, 20 dkg burgonya, két csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyem, 12-16 szál metélőhagyma, 4 szem retek, 2 ek. olaj, 3 dl tej, 2 zöldségleveskocka, 2 dl főzőtejszín.
1. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Felöntjük 1,2 liter vízzel és a tejjel, bele... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (8 palacsintához):
100 g finomliszt, 2 tojás, egy csipet só, 2,5 dl tej, 1 ek. olaj, 1 ek. rum, 4 citromfű-/mentabóbita. A mártáshoz és a töltelékhez: 50 dkg eper, 10 + 5 dkg cukor, 1 citrom, 1 ek. étkezési keményítő, 1 tasak vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 0,5 dl rum.
1. A palacsintákhoz simára keverjük a lisztet a tojásokkal, a sóval és a tejjel, lefedjük, 30 ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 paprikához):
12,5 dkg tehéntúró, 1 közepes fej hagyma, 12-15 szál metélőhagyma, 12,5 dkg juhtúró, 12,5 dkg lágy margarin, 1 kk. mustár, 1 púpos kk. pirospaprika, 1 kk. mustár, 1 púpos kk. pirospaprika, 1 kk. paprikakrém, 1 mk. őrölt köménymag, 4 ek. sör, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 4 nagyobb, húsos paprika.
1. A tehéntúrót szitán vagy (kétszer) krum... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, pirospaprika, köménymag, só, 80 dkg marhalábszár, 1-2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 dl vörösbor, 1 kg burgonya.
Elkészítése:
A megtisztított, apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát az olajon megfuttatjuk. A tűzről lehúzzuk, a pirospaprikával, a köménnyel meghintjük, és sóval ízesít... |
|
|
|
|
|
|
|
Pincepörkölt vörösborral
Hozzávalók:
2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, pirospaprika,
köménymag, só, 80 dkg marhalábszár, 1-2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 dl
vörösbor, 1 kg burgonya.
Elkészítése:
A megtisztított, apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát az olajon
megfuttatjuk. A tűzről le... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg tisztított zöldborsó, 20 dkg burgonya, 2 csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyem, 12-16 szál metélőhagyma, 4 szem retek, 2 ek. olaj, 3 dl tej, 2 zöldségleveskocka, 2 dl főzőtejszín.
1. A zöldborsót megtisztítjuk. A burgonyát, az újhagymát és a fokhagymát meghámozzuk. A burgonyát kockákra, az újhagymát 8-10 cm-es... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
8 közepes, kemény paradicsom, só, őrölt fehér bors, fél citrom, 3 ek. olívaolaj, 100 g kígyóuborka, egy csokor újhagyma, 2 dús szál bazsalikom, 100 g gépsonka, 100 g trappista/Pannónia sajt, néhány salátalevél.
1. A paradicsomokat megmossuk, kalapkájukat levágjuk (félretesszük a díszítéshez), belsejüket karalábévájóval/kiskanállal kivájjuk, enyh... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg fejes káposzta, 50 dkg mélyhűtött fejtett bab, 2 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, egy csomó leveszöldség, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 2-3 evőkanál olaj, só, bors, köménymag, a díszítéshez friss zellerzöld.
1. A vöröshagymát megtisztítjuk, és négyfelé vágjuk. A megtisztított, megmosott leveszöldséget kock... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
8 főtt tojás,
2 főtt burgonya,
1 közepes lilahagyma
1 kisebb kígyóuborka,
1 húsos,
piros kaliforniai paprika
Az öntethez:
7 evőkanál majonéz,
2,5 dl joghurt
1 kiskanál citromlé,
só,
őrölt bors,
mustár
1 evőkanál currypor,
fél csokor petrezselyem
A díszítéshe... |
|
|
|
|
|
|
|
...
1/2 kg lisztet
1/4 kg zsírral,
1 egész tojással,
20 deka porcukorral,
1 Váncza-sütőporral,
1 pohárka rummal,
1 deka törött fahéjjal,
1/2 csomag vanilincukorral,
1 csipetnyi sóval és
annyi tejföllel, amennyit felvesz, összegyúrunk és zsírozott tepsiben lekvárral megkenve a tésztából készült ráccsal díszítve sütjük. Va... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
5 dkg étcsokoládé
12,5 dkg vaj
12,5 dkg zsemlemorzsa
3 evőkanál barna cukor
50 dkg almakompót
7,5 dkg vaj
A tetejére
2 dl tejszín
2 evőkanál porcukor
3 evőkanál málnadzsem
ELKÉSZÍTÉS
A csokoládét lereszeljük. A vajat felolvasztjuk, majd a zsemlemorzsával és a cukorral kev... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
8 kávéskanál rizs
8 kávéskanál olaj
24 szem mogyoró
2 citrom
2 alma
4 kis banán
20 dkg sovány fehér sajt
A díszítéshez
almagerezdek
mogyoró
ELKÉSZÍTÉS
A rizst és a mogyorót finomra daráljuk, a citromok levét kinyomjuk. Az almákat meghámozzuk, a magházukat kiszedjük, húsuk... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
4 dl tejszín
3 zselatinlap
4 citrom
2 citrom (zöld)
15 dkg cukor
8 dkg eper
A díszítéshez
mentalevelek
ELKÉSZÍTÉS
A tejszínt 10 percre fagyasztóba tesszük. A zselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk. A citromok héját lereszeljük, a levüket kinyomjuk, és a cukorral együtt serpenyőbe... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
csipetnyi só
1 dl víz
A tetejére
2 citrom
2 tojás
15 dkg cukor
8 dkg vaj
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához a lisztet a sóval és a vajjal gyorsan összegyúrjuk. Beledolgozzuk a vizet, és a masszából golyót formálunk. Folpackkal lefedjük, és 2 órára hűtőbe tesszük.... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
A piskótához:
4 tojás
18 dkg cukor
15 dkg liszt
10 dkg mandula (őrölt)
A krémhez:
3 citrom (leve)
12,5 dkg margarin
10 dkg porcukor
10 dkg mandula
5 tojás
1 citrom (reszelt héja)
A díszítéshez:
8 dkg cukor
citromszeletek
ELKÉSZÍTÉS
A p... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
5 dl tej, 5 dkg cukor, 2 tojássárgája, 2 csapott evőkanál rizsliszt, 1 evőkanál zselatin, 0,5 dl eperszörp, 25 dkg eper megmosva, lecsumázva, negyedekbe vágva, 2 dl tejszín kemény habbá verve.
Elkészítése:
A tejet felforraljuk, a cukorral édesítjük. A tojássárgáját a rizsliszttel simára keverjük, 2-3 evőkanál tejjel lazítjuk, majd a forr... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
A sziruphoz:
7,5 dkg cukor
2 evőkanál cseresznyepálinka
A krémhez:
30 dkg eper
1 kávéskanál narancslé
2 zselatinlap
2,5 dl tej
1 tojás
1 tojássárgája
5 dkg cukor
2,5 dkg kukoricakeményítő
1 kerek piskótatorta
10 dkg fehér marcipánmassza
A díszítéshez:
eper
ma... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
3-4 szem füge (friss)
10 dkg liszt
1 darab tojás
1 darab tojássárgája
1 evőkanál dió (darált)
20 dkg cukor
8 dkg vaj
fél citrom (héja)
fél csomag sütőpor
ELKÉSZÍTÉS
15 dkg cukorból fél deci vízzel készítsünk karamellt, és öntsük egy közepes tortaforma aljába. Felezzük el a fügéket, ... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
2,5 dkg kukoricapehely (corn-flakes)
30 dkg cseresznye
3 dl joghurt
1 kávéskanál őrölt fahéj
2 tojássárgája
fél kávéskanál vaníliaaroma
1 evőkanál akácméz
A díszítéshez:
cseresznye
ELKÉSZÍTÉS
A kimagozott cseresznyét a kivajazott kis formákba töltjük, és a fahéj felével megszó... |
|
|
|
|
|