|
|
|
Daramorzsa 1.
Hozzávalók: 15 dkg zsír, 10 dkg cukor, 4 db tojás, 5 dl tej, 30 dkg búzadara, citromhéj, só
A fele mennyiségű zsírt a fele cukorral, a tojások sárgájával, csepp sóval simára keverjük. Hozzáöntjük a tejet, beletesszük a darát, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Kb. 25-30 percig állni hagyjuk, hogy a dara a tejben megfelelően megduzzadhasson, majd lazán ... |
|
|
|
|
|
|
|
Német konyha
A német konyha főzéshez vajat, növényi olajokat, vagy margarint használ és csak nagyon kevés sertészsírt. A bajor konyha az, amelyik nagyobb mértékben főz sertészsírral.
Kedvelt fűszerük a bors, a szerecsendió, a vadas ételekhez a majoránna és a babérlevél, használják a fahéjat, a szegfűszeget, kismértékben a curryt és a fűszerpaprikát, a zöldpetr... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Császármorzsa, daramorzsa, smarni
DPG Recepttár 255. könyv
... |
|
|
|
|
|
|
|
Kajszis smarni avagy császármorzsa aszalt sárgabarackkal és dióval
Amikor először átlapoztam Lévai Anikó szakácskönyvét, ezen a recepten akadt meg a szemem. Izgalmasan hangzott ez a barackkal, dióval felturbózott változat. És az ösztönöm nem csalt, finom lett a végeredmény.
Én eddig a császármorzsát, vagy ahogy Horváth Ilona nevezi, daramorzsát, búzadarával készítet... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Daramorzsa
Hozzávalók:
4 tojás
1citrom
5 dkg mazsola
15 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dl tej
20 dkg búzadara
porcukor a szóráshoz
Előkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. A mazsolát megmossuk.
Elkészítés: A vaj kétharmadát, a cukor f... |
|
|
|
|
|
|
|
Gárdonyi Géza
Ida regénye
7
Reggel pont kilenckor Csaba kopogtatott:
- Én vagyok. Ha nem öltözött még fel, lent várom meg az utcán.
Ida kinyitotta egy ujjnyira az ajtót.
- Már félórája sétálok lent a... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
* 4 tojás
* 1 citrom
* 5 dkg mazsola
* 15 dkg vaj
* 10 dkg kristálycukor
* 1 csomag vaníliás cukor
* 5 dl tej
* 20 dkg búzadara
* porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. A mazs... |
|
|
|
|
|
|
|
... Tej helyett tejfölt használnak, amitől lazább, magasabb lesz a tészta. Csak a sütés végén keverik meg fakanállal, hogy darabos legyen. Mellékesen megjegyezve a fenti recept inkább a daramorzsa és a kiflimorzsa ötvözte. Az eredeti császármorzsát liszttel készítették, de ezzel nem olyan jó. A bécsi császári udvarban a mazsola mellett 5 dkg apróra vágott mandulával is dúsították, és ... |
|
|
|
|
|
|
|
Császármorzsa vagy Daramorzsa
Hozzávalók: negyed kg liszt, negyed liter búzadara, fél liter tej, 4 tojás, 5 dkg cukor, fél citrom reszelt haja, 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír, esetleg vaj, 10 dkg mazsola, csipet só
A darát, a lisztet meg a tejet habverővel simára keverjük, és beleadjuk a sót meg a mazsolát. Legalább egy fél napig állni hagyjuk, hogy a dara megduzzadjo... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
Elkészítés: 2,5 dl búzadarát leöntünk fél liter tejjel (vagy szódavízzel oldott tejporral), belekeverünk 2 tojássárgáját, 6 tabletta feloldott Polisett-tet, csipetnyi sót, majd elvegyítjük a tojásfehérjéből vert kemény habbal.
Elkészítés:
2-3 óráig állni hagyjuk. Egy lábosban megforrósítunk 2-3 evőkanál olajat, beleöntjük a keveréket, és előbb a ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
A mai német ételek elődei a XVII-XVIII. századi udvaroknál és a polgári házaknál alakultak ki. Az 1800-as évek elejéről származó szakácskönyvek sokféle halat említenek, vadakat, kevesebb zöldséget, főzeléket. A napóleoni háborúkkal a francia konyha is megjelent Németországban, sok ételt átvettek, ill. finomítottak francia mintára. Természetesen itt is eltérések vannak táje... |
|
|
|
|
|
|
|
Morzsák: a császári és a dara
A császármorzsa és a daramorzsa két különböző étel. Gyerekjáték mind a kettő, nem kell sok alapanyag, de izgi, mert habot kell verni és tojást szétválasztani, és még sütögetni is.
A császármorzsa, más néven smarni vagy cicvara, esetleg csicsvara néven ismert édesség, sokunk kedvence. A daramorzsát sokan keverik a császármorzsá... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Daramorzsa baracklekvárral
Hozzávalók:
30 dkg búzadara,
0,5 liter tej
1,5 dl étolaj
5 db tojás
6 dkg mazsola
10 dkg kristálycukor
1 csipetnyi só
5 dkg vaj
Elkészítése:
A búzadarára ráöntjük a tejet, ázni hagyjuk... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1/4 l búzadara (20 dkg)
1/4 l liszt (18 dkg)
1/2 l tej
10 dkg mazsola
½ db citrom héja
5 dkg zsír vagy olaj
4 db tojás
10 dkg kristálycukor
ízlés szerint: porcukor és lekvár
összesen: 6 adag/3015, 1 adag/502 kcal (lekvár és porcukor nélkül)
Elkészítés:
A darát, liszte... |
|
|
|
|
|
|
|
... és beleöntjük a tésztát. A smarnit addig sütjük, míg az alja megpirul. Ekkor megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. Villával nagyobb darabokra tépkedjük és forrón tálaljuk.
Daramorzsa
Hozzávalók:
4 tojás
1 citrom
5 dkg mazsola
15 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dl tej
20 dkg búzadara
porcukor... |
|
|
|
|
|
|
|
KOSZTOLÁNYI DEZSŐ
SÖTÉT BÚJÓCSKA
Az írásokat összegyűjtötte és a szöveget gondozta
RÉZ PÁL
TARTALOM
PILLANATKÉPEK
A MI NÓTÁINK
EMBER ÉS VILÁG
SZÜRKE RAJZOK
NAPLÓM
TAPS
A KÖLTŐ
SZABADSÁG
ÓDA A TELEFONHOZ
EMBER ÉS VIL... |
|
|
|
|
|
|
|
HARMADIK RÉSZ
1
Délután háromkor meg is érkezett Ó Péter. Másodmagával jött be az autón, egy drapp-szín felöltős, cilinderes fiatalemberrel. De csak eltöffögött a ház előtt.
Távolabb állt meg, a Városi közfürdő előtt. Ott a cilinderes úr leszállott. Néhány szót váltott Ó Péterre... |
|
|
|
|
|
|
|
Daramorzsa:
30dkg búzadarát annyi tejbe áztatunk hogy ellepje,30percig állni hagyjuk.
Sárga édes keveréket készítünk:4tojássárgája,15dkg cukor,2 vaníliáscukor,1ek. mazsola,1 citrom reszelt héja + tojásfehérjehab.
Sárga édes keveréket és a búzadarát lazán összekeverjük, zsiradékon addig sütjük amíg összeáll,majd 150fokos sütőben készre sütjük (keverjük meg néha).... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...
*Mindenki kedvence* pogácsa
Hozzávalók:
# 1 kg liszt (ha van, félfogós)
# 30 dkg főtt, áttört burgonya
# 5 dkg élesztő
# 5 dl tej
# só
# 25 dkg margarin
Elkészítés: Az élesztőt kevés cukorral, langyos tejjel felfuttatjuk, és a margari... |
|
|
|
|
|
|
|
Tortaalap sütés nélkül, morzsából
A különféle túrótortákhoz, krémsajttal készülő tortákhoz nagyszerű alap a sütés nélkül is gyorsan kivitelezhető, vajjal kevert kekszből vagy babapiskóta-őrleményből álló tészta.
Egyszerű tortaalap sütés nélkül - kekszőrleményből
Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortaformához:
15 dkg vajas keksz (vagy babapiskóta, eset... |
|
|
|
|
|