|
|
|
... kevergette volna a kapucsínót. Hiába akart megfelelni az anyósnak, aki szerint a nő a férfi szolgálója, mindig ,,ura“ elé teszi a meleg ételt, ő maga pedig csak maradék csirkecsontokat szopogat a hokedlin kuporogva, valahol a konyhasarokban.
Áldozathozatalával csak azt éri el, hogy lelke örökké háborogni fog a vélt és valós megaláztatások, elszenvedett sérelmek mia... |
|
|
|
|
|
|
|
... Közép-Ázsiában is és további átmeneti szállásterületeiken is ismerték és tartottak baromfit, hiszen környezetük is tartott és sírjaikban is ott vannak az útravalónak adott ételek között a csirkecsontok és a tojáshéjak. Hogy hoztak-e magukkal azt eddig nem sikerült bizonyítani. Mivel őseinknek egyetlen szálláshelyükről sem kellett menekülniük, teljes állatállományukkal, növényi mag... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Almás csirkefasírt
Hozzávalók (3-4 személyre):
30 dkg csirkemellfilé
20 dkg alma
1,5 zsemle
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
olaj
zsemlemorzsa
tej
borsikafű
só
A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hag... |
|
|
|
|
|
|
|
...
DPG Recepttár 271.
Barangolás Nagy-Magyarországon
Tartalomjegyzék
DPG Recepttár 271. 1
B... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... mélykék az űr
tiszta tudása szóval ezzel a szűzi nézéssel indultam szemetemmel
a nagy találkozásra hol a fáradt vegetáció alatt a hamut tétován
megkapartam s kifehéredett csirkecsontok haláltáncba indultak
alattam mely nézés váratlanul összevillant egy kezdetleges konyhai
a la carte-tal az anyukát széltében dicsőítő paprikás csirke galuskával
örökre s... |
|
|
|
|
|
|
|
... egyre több tudós kutatja a régvolt állatok és növények örökítő anyagát, például az emberi történelem pontosítása érdekében.
Így tett Lisa Matisoo-Smith is, aki a chilei csirkecsontok vizsgálatával jutott a meglepő következtetésre. Azokból az ásatásokból ugyanis, amelyet egy chilei város mellett végeztek, nemcsak az évszázadokkal ezelőtt élt bennszülöttek maradványai ker... |
|
|
|
|
|
|
|
... elgyönyörködtek játékunkban.
Egyszer csak ismerős hangot hallottam:
- Ni, a Buksi! A mi Buksink!
A hang egy idős asszonyé volt, aki az üdülőben csirkecsontokat szokott adni nekem. Most is szeretet csillant a hangjában. Férje, köpcös, rövidlátó ember, összehúzott szemmel vizsgálgatott. Végül mosolyogva közelebb lépett hozzám.
... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók 6 tálkához:
1 egész csirkemell,
csirkecsontok (mell, farhát, comb),
3 felsőcomb,
6 db csirkeláb,
6 db csirkemáj (dupla),
20 dkg füstölt hús (comb),
só,
8 szem egész feketebors,
1 pici darabka szerecsendió,
1 nagyon pici darab (10 cm-es sárgarépa),
1 pici fehérrépa,
1/2 pingponglabdányi zeller vagy
1 csokor ... |
|
|
|
|
|
|
|
Nyári csibekocsonya
Hozzávalók 6 tálkához:
1 egész csirkemell,
csirkecsontok (mell, farhát, comb),
3 felsőcomb,
6 db csirkeláb,
6 db csirkemáj (dupla),
20 dkg füstölt hús (comb),
1 egész fej (nagyobb) fokhagyma,
só,
8 szem egész feketebors,
1 pici darabka szerecsendió,
1 nagyon pici darab (10 cm-es sárgarépa)... |
|
|
|
|
|
|
|
... füstölt tarja, vagy comb, 1 dl édeskés tokaji bor, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és őrölt fehér bors.
Elkészítése: A csirkecsontokat egy liter sós vízben 20 percig főzöm a kuktában, majd leszűröm. Közben a főtt füstölt tarját apró kockákra vágom, és az olajon átpirítom. Megszórom a finomra vágott petrezselyemzölddel... |
|
|
|
|
|
|
|
... fűszerekkel.
b) Viszont ha meg akarom adni a módját, és megközelítőleg az eredeti ízt szeretném a tányéromban érezni (megéri!), előző nap az alábbi alaplét készítem el: a húsos csirkecsontokat 200 fokra hevített sütőben enyhén megpirítom. Vigyázok rá, hogy meg ne égjen! Ezután fazékba teszem, felöntöm hideg vízzel és felfőzöm. Amikor a habját feladta, leszedem azt kis szűrőve... |
|
|
|
|
|
|
|
... csirkemáj, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg cérnametélt, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött fekete bors, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál pirospaprika.
A csirkecsontokat kuktafazékba teszem, ráöntök 1,2 liter vizet és 25 percig főzöm, majd leszűröm. Közben a csirkemájat és a füstölt szalonnát nagyon apró darabokra vágom. A szalonna zsírját kiolvaszt... |
|
|
|
|
|
|
|
... 10 dkg főtt füstölt tarja vagy comb, 1 dl édeskés tokaji bor, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és őrölt fehér bors.
A csirkecsontokat egy liter sós vízben 20 percig főzöm a kuktában, majd leszűröm. Közben a főtt füstölt tarját apró kockákra vágom és az olajon átpirítom. Megszórom a finomra vágott petrezselyemzölddel, ho... |
|
|
|
|
|
|
|
... szeletelem, majd 2 evőkanál olajon, sóval, borssal, a finomra vágott petrezselyemzölddel, fedő alatt, saját levében puhára párolom, és zsírjára sütöm. Ha a töltelék langyosra hűlt, a csirkecsontok helyére töltöm. A combokat hústűvel összefogom és lisztbe mártom, majd a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és tejjel ízesített tojásba hempergetem. Ezután ismét lisztbe forgatom, végül... |
|
|
|
|
|
|
|
... csirkemáj, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg cérnametélt, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött fekete bors, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál pirospaprika.
A csirkecsontokat kuktafazékba teszem, ráöntök 1,2 liter vizet és 25 percig főzöm, majd leszűröm. Közben a csirkemájat és a füstölt szalonnát nagyon apró darabokra vágom. A szalonna zsírját kiolvaszt... |
|
|
|
|
|
|
|
... 10 dkg főtt füstölt tarja vagy comb, 1 dl édeskés tokaji bor, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és őrölt fehér bors.
A csirkecsontokat egy liter sós vízben 20 percig főzöm a kuktában, majd leszűröm. Közben a főtt füstölt tarját apró kockákra vágom, és az olajon átpirítom. Megszórom a finomra vágott petrezselyemzölddel, h... |
|
|
|
|
|
|
|
... csirkemáj, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg cérnametélt, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött fekete bors, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál pirospaprika.
A csirkecsontokat kuktafazékba teszem, ráöntök 1,2 liter vizet és 25 percig főzöm, majd leszűröm. Közben a csirkemájat és a füstölt szalonnát nagyon apró darabokra vágom. A szalonna zsírját kiolvaszt... |
|
|
|
|
|
|
|
... 10 dkg főtt füstölt tarja vagy comb, 1 dl édeskés tokaji bor, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és őrölt fehér bors.
A csirkecsontokat egy liter sós vízben 20 percig főzöm a kuktában, majd leszűröm. Közben a főtt füstölt tarját apró kockákra vágom, és az olajon átpirítom. Megszórom a finomra vágott petrezselyemzölddel, h... |
|
|
|
|
|
|
|
... csirkemáj, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg cérnametélt, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött fekete bors, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál pirospaprika.
A csirkecsontokat kuktafazékba teszem, ráöntök 1,2 liter vizet és 25 percig főzöm, majd leszűröm. Közben a csirkemájat és a füstölt szalonnát nagyon apró darabokra vágom. A szalonna zsírját kiolvaszt... |
|
|
|
|
|
|
|
... 10 dkg főtt füstölt tarja vagy comb, 1 dl édeskés tokaji bor, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és őrölt fehér bors.
A csirkecsontokat egy liter sós vízben 20 percig főzöm a kuktában, majd leszűröm. Közben a főtt füstölt tarját apró kockákra vágom és az olajon átpirítom. Megszórom a finomra vágott petrezselyemzölddel, ho... |
|
|
|
|
|