|
|
|
... anyagcsere-folyamathoz, pl. a vas felszívódásához.
Mely élelmiszerekben található meg? A táplálkozásban jó C-vitamin-források a zöldpaprika, a saláta, a brokkoli, a kelbimbó, a burgonya, a csipkebogyó, a friss gyümölcsök. A főzés, a sütés, a tartós áztatás, a főzővíz leöntése, az ételek ismételt melegítése jelentős aszkorbinsav-veszteséget okoz.
Kit fenyeget ... |
|
|
|
|
|
|
|
... számos más anyagcsere-folyamathoz.
Mely élelmiszerekben található meg? A táplálkozásban jó C-vitamin-források a zöldpaprika, a saláta, a brokkoli, a kelbimbó, a burgonya, a csipkebogyó, a friss gyümölcsök.
Kit fenyeget C-vitamin-hiány, és mit okoz a hiányállapot? Hiánybetegsége a skorbut, ami évszázadokig pusztított világszerte. Pl. amikor Vasco da Gama Afrik... |
|
|
|
|
|
|
|
Csipkebogyóíz, -dzsem, -tea
Október elején a vadrózsa teljesen érett, dércsípte, de még nem puha termését ollóval tisztítsuk meg a szárától és a csumájától, és mosás után deszkán, egy éles késsel hosszában vágjuk ketté! Utána késsel kaparjuk ki belőle a szőrös-magvas belső részt, majd a visszamaradt héjat erős vízsugár alatt mossuk meg újra! Öntsünk rá annyi vizet, hogy ... |
|
|
|
|
|
|
|
... a tartósítók, színezékek mennyiségét az étrendben. A csipszet és a szénsavas üdítőket korlátozzuk minimumra.
Iszogassunk gyógyteákat, például citromfüvet, hársfát, bodzát, csipkebogyót, kis mennyiségű kamillát és körömvirágot! A teát mézzel ízesítsük!
Ne feledjük: az elegendő alvás, a megfelelő pihenés nagyon fontos a betegségek elkerülésében.
A le... |
|
|
|
|
|
|
|
A csipkebogyóból is készülhet finom bor
Az természetes, hogy az ember szőlőből bort készít, de nagyon sokféle gyümölcsből is lehet bort előállítani. Ősszel érik például a csipkebogyó, ami kitűnő alapanyaga lehet a jó bornak. A hozzávalók: kettő kiló friss csipkebogyóhoz három és fél liter víz és másfél kiló cukor kell, majd borszirupot főzünk és ráöntjük a bogyóra. Persz... |
|
|
|
|
|
|
|
... következő keverék: csalánlevél (15 g), zsurló (15 g), aranyvessző (15 g), gyermekláncfűgyökér és -levél (15 g), fehér-árvacsalánvirág (10 g), réti legyezőfű (10 g), közönséges galaj (10 g), csipkebogyó (5 g), körömvirágszirom (5 g). A teából több héten át napi 3-5 csészével kell inni.
Külsőleg a kezdeti stádiumban segíthetnek a hidratáló és gyulladásgátló kenőcsök... |
|
|
|
|
|
|
|
... sem.
Tipp
Ha meg akarjuk őrizni jó egészségi állapotunkat, naponta 50 mg C-vi... |
|
|
|
|
|
|
|
... használjuk!
Gyógyteák gyakori panaszokra
/Tíz népszerű gyógyteakeverék/
Meghűlésre
1. Egyenlő arányban keverjünk össze kamillát, hársfát, csipkebogyót és csalánlevelet. Egy púpozott teáskanálnyit tegyünk egy csésze (1,5 dl) vízhez, öntsük le meleg, de nem forró vízzel; áztassuk a keveréket 15 percig. Naponta három alkalommal fo... |
|
|
|
|
|
|
|
... pirospaprikában van: 10 dkg paprikának 369 mg a C-vitamin-tartalma, ezzel szemben egy citrom csupán 47 mg C-vitamint tartalmaz. További értékes forrásai ennek a vitaminnak a fekete ribizli, a csipkebogyó, a kivi, a brokkoli, a burgonya és a káposzta -ezek közül is egyik-másik ötször-hatszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom.
A diszkrimináló aszpirin...... |
|
|
|
|
|
|
|
... felhasználja.
Rozmaring, boróka - Nyugtatóan hatnak a bőrre. Kivonatukból napraforgóolajjal, liposzómákkal, C- és E-vitaminnal kiegészítve hidratálókrémek készülnek.
Csipkebogyó, citrusfélék: citrom, narancs, grapefrút - Elsősorban C-vitamin tartalmuk miatt hasznosak. Bőrtápláló készítmények fontos alapanyagai.
Őszibarack - Kivonatát szintén hid... |
|
|
|
|
|
|
|
... ,,vértisztítónak" tartott növényből, a csalánból vagy ,,vértisztító" növények keverékéből (a csalán mellett gyermekláncfű, zsurló, medvehagyma, nyírfalevél, málnalevél, bodza, bab, csipkebogyó, fekete ribiszke, tövises iglice) készített tea kúraszerű fogyasztása. Megelőzésként ezt akár be is iktathatjuk a minden tavasszal és ősszel ránk váró teendők közé.... |
|
|
|
|
|
|
|
... kevertünk, 15 percig lassú tűzön főzzük. Halvány ibolyától a mélyvörösig terjedhet a színe, attól függően, mennyi ideig áztatjuk a lében.
- Rózsaszín - főzzünk jó erős csipkebogyó teát, lehet filteres is. A főtt tojásokat helyezzük a lehűlt teába. Áztathatjuk málnaszörpbe is a tojásokat.
- Kék - vágjunk apróra vöröskáposztát, öntsünk rá annyi vi... |
|
|
|
|
|
|
|
... -zsálya, kövirózsa, turbolya, gye... |
|
|
|
|
|
|
|
... szaporulat.
Nyár folyamán az étlapjukon már megjelennek az ízeltlábúak is, később pedig a gyümölcsök és termések teszik ki a táplálék nagy részét: többek között som, makk, csipkebogyó vagy kökény.
Mivel a pelék télen a felhalmozott energiát használják fel, fontos, hogy az erre való felkészülési, vagyis táplálkozási idő minél hosszabb legyen. Ez főleg a fiat... |
|
|
|
|
|
|
|
P-vitamin
Szereted a csipkebogyót, a citrusféléket és az áfonyát? Étrendedben fontos szerepet játszik a paradicsom, a brokkoli és a legtöbb gyümölcs- és zöldségféle? Ha kérdésünkre igen a válaszod, biztosítunk afelől, hogy máris sokat teszel azért, hogy lelassítsd szervezeted öregedési folyamatait, és hozzájárulj a káros szabad gyökök elleni harc sikeréhez. Ha a P-vitamint tar... |
|
|
|
|
|
|
|
... ÁFONYA
BERKENYE-------KOCSONYA--SZÖRP--NATU R--ÜDITŐ--LEKVÁR--BEFŐTT--DZSEM
BIRS--------BEFŐTT-- DZSEM--LEKVÁR--BIRS KONYAKKAL VANILIÁVAL
FEKETE BODZA-------BODZALÉ--TURMIXITAL--LEK VÁR--DZSEM--KOCSONYA---BEFŐTT--ASZAL TBODZA--ASZALTBODZÁBÓL TEA
CSIPKEBOGYÓ---------BEFŐTT---CS.B.ÍZ ---LEKVÁR---LIKŐR--MÁRTÁS---ASZALT
FŐLDI EPER----... |
|
|
|
|
|
|
|
... méregtelenítési folyamatába.
Adagolás: étkezés alatt vagy után kell bevenni bő folyadékkal, állapottól függően naponta egy-két alkalommal.
Készült: alma, szőlő, narancs, hibis... |
|
|
|
|
|
|
|
Nemcsak mint ínyencség,de
gyógyszerként is régota is-
mert ez a különleges bogyós
gyümölcs.A csipkebogyó C-
vitamin-tartalma csaknem
háromszorosa a zöldpapri-
káénak.A C-vitamin a termé-
szetben előforduló legfonto-
sabb antioxidáns,melynek
fontos szerepe van a szabad
gyökök hatástalanításában és
szervezetünk számos rákkeltő... |
|
|
|
|
|
|
|
... puffasztott rizs, köles. Zöldség: padlizsán, savanyú káposzta.
Gyümölcs: szőlő, ananász, mandula, dió, gesztenye. Fűszer: curry, gyömbér, petrezselyem.
Ital: zöld tea, gyömbérital, csipkebogyó tea, zsályatea.
*Ne egye*
Hús: kacsa, liba, csirke, sertés, tenger gyümölcsei. Tejtermék: lágy sajtok, fagylalt.
Zsiradék: mogyoróolaj, repceolaj. |... |
|
|
|
|
|
|
|
... zeller.
Gyümölcs: ananász, füge, kivi, cseresznye, szilva, citrom, szőlő, mogyoró, dió, gesztenye.
Fűszer: curry, fokhagyma, petrezselyem.
Ital: zöld tea, kávé, víz, csipkebogyó- és kamilla tea, sárgarépalé.
*Ne egye*
Hús: kacsa, liba, csirke, marha, sertés, vadak, füstölt lazac, osztriga.
Tejtermék: tej, vaj, camembert, fagylalt.... |
|
|
|
|
|