|
|
|
... úgy, hogy a férfiaknál elérje a 2500, a nôknél pedig megközelítse a 2200 kcal-t.
A ,,korszeru" étrend reggelire 5 dkg sajtos párizsit, 8 dkg barna kenyeret és 10 dkg csemegeuborkát, ebédre karalábélevest, pirított csirkemájat (a férfiak 20, a nôk 10 dkg-t kaptak!), fôtt burgonyát (férfiak 30, nôk 20 dkg!), céklasalátát, uzsonnára 2 dl gyümölcsjoghurtot, vacsorára ... |
|
|
|
|
|
|
|
A tartósítás története dióhéjban
Őseink a leszedett bogyókat, gyümölcsöket napon szárították, majd jégverembe tették, hogy tovább tartósítsák azokat. A görögök és a rómaiak már mézben és mustban tartósították gyümölcseiket, sőt, a cukrozott gyümölcsök receptje is tőlük ered. A befőzve tartósítás alapját egy 18. századi francia cukrászmester teremtette meg azzal, hogy ráj... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... felével.
Halkrémes szendvicsfalat
Hozzávalók: 8 szelet szendvicskenyér, 1 doboz halkonzerv, 1 dl tejföl, 1-1 evőkanál majonéz és citromlé, 2 főtt tojás, 3 csemegeuborka, só, őrölt bors.
A halkonzervről az olajat lecsepegtetjük, a halhúst a tejföllel, citromlével és az apró kockákra vágott uborkával összekeverjük. Sóval, bors... |
|
|
|
|
|
|
|
Almás csirkefasírt
Hozzávalók (3-4 személyre):
30 dkg csirkemellfilé
20 dkg alma
1,5 zsemle
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
olaj
zsemlemorzsa
tej
borsikafű
só
A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hag... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... fehérborsot, sót, citromlevet és az egészet keverd simára.
AJÓKAMÁRTÁS 2 dl majonézhez végy 1 tucat ringlit (a levével együtt), 1 kis fej vöröshagymát, 1 evőkanálnyi kapribogyót, 1 csemegeuborkát, 1-1 csokor kaprot és petrezselyemzöldet, valamint egy teáskanálnyi őrölt turbolyát. A vöröshagymát, a kaprit, a petrezselymet és a kaprot vágd apróra, az uborkát reszeld le. A... |
|
|
|
|
|
|
|
... hűvös helyre, hogy érjen.
Bajor párizsisaláta
Hozzávalók (2-4 személyre):
40 dkg párizsi
3 db kaliforniai paprika
1 nagy fej főzőhagyma
1-2 csemegeuborka
ecet
olaj
só
bors
cukor
A párizsit darabold ujjnyi csíkokra; a (különböző színű) paprikákat, a hagymát és az uborkákat ugyancsak csíkozd fel, s minde... |
|
|
|
|
|
|
|
SERTÉSHÚSBÓL KÉSZÜLT ÉTELEK
A HÚS ELŐKÉSZÍTÉSE
A húst bő, hideg vízben mossuk tisztára. Ha nagyon szennyezett és zsíros, akkor langyos vizet használunk, de - kivéve a pácolt, sózott, füstölt húsokat - sosem áztatjuk. (Az erősen sózott, füstölt húst néhányszor leforrázzuk, majd hideg vízben lemossuk. A túlontúl sötét húsok színének frissítésére is szokás, forrázást a... |
|
|
|
|
|
|
|
... öntünk rá, amit vízből, sóból, ecetből és borsból készítettünk. Metélőhagymával díszítve tálaljuk.
Burgonyasaláta uborkás.
Hozzávalók: 40 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 4-5 db csemegeuborka, 1 fej vöröshagyma, só, bors.
A burgonyát héjában megfőzzük, és karikára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, majd ezt is lekarikázzuk, megsózzuk, és 10-12 percig állni hagyjuk. A b... |
|
|
|
|
|
|
|
... olcsón elkészíthető étel.
Orosz hússaláta Kata módra
Hozzávalók: 25 dkg szeletelt felvágott (párizsi, zalai, sonka), 3 közepes főtt krumpli, 3 főtt tojás, 3 hámozott alma, 3 csemegeuborka, 5 dl tejföl, 2 dl kefir, Kb. 2 ek. majonéz, kb. 1 tk. Mustár, pici só, kevés porcukor, őrölt fehér bors, ízlés szerint
A felvágottat, krumplit, tojást, almát és uborkát vékony s... |
|
|
|
|
|
|
|
Csülökkocsonya
Hozzávalók: 2db füstölt csülök, 200g vöröshagyma, 200g sárgarépa, 150g csemegeuborka, 200g ecetes gyöngyhagyma, 20g zselatin, 20g mustármag, 0,5dl tárkonyecet, 3db babérlevél, 5g egész bors, 3szál petrezselyemzöld, só, bors, a díszítéshez: néhány salátalevél vagy friss babérlevél
A csülköt megmossuk, fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi... |
|
|
|
|
|
|
|
... vágott anyagokhoz 2dl nyers sertésvért is keverünk, és kevés pirospaprikával fűszerezzük.
Csülökkocsonya
Hozzávalók: 2db füstölt csülök, 200g vöröshagyma, 200g sárgarépa, 150g csemegeuborka, 200g ecetes gyöngyhagyma, 20g zselatin, 20g mustármag, 0,5dl tárkonyecet, 3db babérlevél, 5g egész bors, 3szál petrezselyemzöld, só, bors, a díszítéshez: néhány salátalevél vagy fris... |
|
|
|
|
|
|
|
... savanyú tejföllel ízesítjük. A levesbe keverve egyszer meglobbantjuk és tálaljuk.
Alföldi batyu
Sertéshússzeleteket jól kiverünk, sózunk és borsozunk. Gyulai kolbászt és csemegeuborkát karikára, főtt tojást negyedbe vágunk. A szelet húsok közepére tesszük őket, majd az egészet batyu alakúra formázzuk, fogpiszkálóval összetűzzük, és forró zsírban hirtelen átsütjük.
A... |
|
|
|
|
|
|
|
... keverjünk szójaszószt, durvára vágott diót, sót, borsot és felaprított újhagymát.
Ezersziget:
Majonézbe, tejfölbe vagy natúr joghurtba keverjünk ketchupot, apróra vágott csemegeuborkát és kapribogyót.
Fokhagymás:
Majonézbe, tejfölbe vagy natúr joghurtba keverjünk zúzott fokhagymát, pár csepp olívaolajat, kis sót, és pár csepp citromot. Petrezselyemm... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók
25 dkg puha vaj, 20 dkg füstölt-főtt sonka, 4 főtt tojás, 3 csemegeuborka, 5 kisebb kemény húsú paradicsom, 1 paprika, 100 g mozzerela, 1 csokor petrezselyem, 8db magvas kifli, 3 db kifli bele + 2-3 ek víz, só, bors
1.A puha vajat tálba tess... |
|
|
|
|
|
|
|
... teáskanál mustárt. Csepegtessünk hozzá kb. fél dl olívaolajat, azt követően pedig 1 teáskanál vörösborecetet, folyamatosan kevergetve. Ezután vagdaljuk apróra a főtt tojásfehérjét és 1 csemegeuborkát. Keverjük ezt, valamint 8-10 szem kapribogyót és egy fél csokornyi petrezselyem felaprított levelét is a szószhoz. Ízesítsük sóval-borssal, szobahőmérsékleten kínáljuk (a hűtőben egy ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók: 2db füstölt csülök, 200g vöröshagyma, 200g sárgarépa, 150g csemegeuborka, 200g ecetes gyöngyhagyma, 20g zselatin, 20g mustármag, 0,5dl tárkonyecet, 3db babérlevél, 5g egész bors, 3szál petrezselyemzöld, só, bors, a díszítéshez: néhány salátalevél vagy friss babérlevél
A csülköt megmossuk, fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a m... |
|
|
|
|
|
|
|
... (kiskagyló, csiga, csipet stb.)
* 20 dkg zöldborsó
* 3 db sárgarépa (kb 20 dkg)
* 1 fej karalábé (kb 20 dkg)
* 1 közepes vöröshagyma
* 3 db csemegeuborka (kb 10 dkg)
* 2 pár virsli
* 2 tojás
* 1 tojásból majonéz / 1 kis tubus majonéz
* 1 nagy pohár tejföl
* só
* bors
* 1-2 t... |
|
|
|
|
|
|
|
... (kiskagyló, csiga, csipet stb.)
* 20 dkg zöldborsó
* 3 db sárgarépa (kb 20 dkg)
* 1 fej karalábé (kb 20 dkg)
* 1 közepes vöröshagyma
* 3 db csemegeuborka (kb 10 dkg)
* 2 pár virsli
* 2 tojás
* 1 tojásból majonéz / 1 kis tubus majonéz
* 1 nagy pohár tejföl
* só
* bors
* 1-2 t... |
|
|
|
|
|
|
|
Apró csemegeuborka
..................
Egészen apró, hibátlan uborka tetszés szerinti mennyiségben, a levéhez
literenként 1 csapott evőkanál só, 1,5 evőkanál kristálycukor, 4
szem egész bors, 4 szem szegfûbors, 2 szem szegfûszeg, 1 szál friss
kaporzöld, 1 szál tárkonyzöld, kis darabka torma, késhegynyi őrölt
gyömbér, ké... |
|
|
|
|
|
|
|
...
1 cikóriasaláta 1 főtt tojás
4 minikukorica (konzervként kapható) 2 paradicsom
1púpozott evőkanál ecetes torma
1 hegyes erős paprika 2 szép hónapos retek 2-3 csemegeuborka
a hússalátához:
25 dkg sült hús (maradék is lehet)
4 közepes csemegeuborka 1 alma
2 főtt burgonya
l0 dkg kész majonéz 1 evőkanál mustár néhány csepp... |
|
|
|
|
|