Belépés
Süssünk a szabadban!
Mi kell a jó grillpartihoz, avagy a kerti sütögetéshez? Jó idő, jó társaság, jó sütni való hús vagy zöldség.

Aki húst szeretne sütni, fémrostélyt vagy rácsot helyezzen a lehetőség szerint téglából összeállított tűzhelyre. Akinek pedig faszénparázzsal működő, lábakon álló kerti grillezője van, annak igazán nem lesz nehéz dolga.

Grillezni csak parázson lehet, a ...
Fókuszban: a citrom, a kivi
... vízzel hígítva igyuk. Ha vegyszermentes - vagy saját termelésű - citromhoz jutunk, annak a héja is igen jó. A máj méreglerakódásait tisztítja, féreghajtó és puffadásgátló hatása van. A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat: A vízfelhalmozódás a szervezetben a sós, főtt, sütött, fagyasztott ételek fogyasztásána...
Paradicsomos halleves
... paradicsompüré, erőspaprika-krém, a levesbe: 40 dkg pontyfilé csíkokra vágva, besózva, arasznyi póréhagyma karikákra vágva, fél zeller tisztítva, gyufaszálnyi csíkokra vágva, 8 dkg gyufametélt, citromlé.

Elkészítése:

Az alaplevet felforraljuk, a paradicsompürét belekeverjük, és 10 percig főzzük. Leszűrjük, az erőspaprika-krémmel tüzesítjük. Újra a tűzre tessz...
Nektarinos-habos csokoládépudi
... kihűlni, aztán letakarjuk, és legalább 2 órára behűtjük.
2. Tálalás előtt egy órával a nektarinokat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, 4 vékony gerezd kivételével felaprózzuk. Az átszűrt citromlét, az őszibaracklikőrt/-vodkát elkeverjük a maradék 2 ek. cukorral, beleforgatjuk a nektarint (óvatosan a díszítésre szánt gerezdeket is), lefedjük, hidegre tesszük. A ribizlifürtöke...
MAJONÉZ
...
Hozzávalók:

2 tojássárgája
1,5 dl olívaolaj (esetleg napraforgóolaj)
teáskanálnyi mustár
csipetnyi fehér bors
só és 2 evőkanálnyi citromlé


A tojáshoz először a mustárt add hozzá, s csak utána az olajat.
A tojás sárgájához folyamatos keverés közben csepegtesd hozzá az olajat. (Az is jó, ha géppel dolgozod össze.) Ha a tojá...
TARTÁRMÁRTÁS (háziasan sűrűen)
...
Végy
két tojássárgáját,
1 nagy tubus majonézt (18 dkg),
2 dl tejfölt,
1 púpozott teáskanálnyi porcukrot,
2 teáskanálnyi mustárt,
néhány csepp citromlevet,
őrölt fehérborsot,
sót.

A tojásságáját keverd simára a porcukorral, egy kis sóval és borssal. Lassan add hozzá a majonézt, a mustárt és a citromlét is. A tejfölt...
Franciasaláta 4-6 személyre
...
30 dkg főtt sárgarépa
10 dkg főtt fehérrépa
20 dkg főtt burgonya
20 dkg főtt zöldborsó
20 dkg alma
20 dkg ecetes uborka
tartármártás
mustár
citromlé
őrölt bors


A répákat, a krumplit, az almát és az uborkát vágd kis kockákra és keverd össze a zöldborsóval. (Ha a zöldséget frissen főzted, vagy pároltad, akkor a tov...
Currys tojássaláta
...
1 közepes lilahagyma
1 kisebb kígyóuborka,
1 húsos,
piros kaliforniai paprika

Az öntethez:
7 evőkanál majonéz,
2,5 dl joghurt
1 kiskanál citromlé,
só,
őrölt bors,
mustár
1 evőkanál currypor,
fél csokor petrezselyem

A díszítéshez:
2 főtt tojás,
fél fej saláta
...
Szilvás kifli
...

Hozzávalók:

1 doboz mirelit leveles-vajas tészta,
30 dkg szilvalekvár,
2 tojás,
kevés citromlé,
porcukor ízlés szerint.


A szilvalekvárra annyi citromlevet öntünk, hogy jó
pikáns legyen, majd összekeverjük. (Ha a lekvár nagyon
kemény, akkor még egy-két evokanál vizet is
hozzáönthetünk, és a lekvárt ki...
Almás-szilvás torta
HOZZÁVALÓK:

80 dkg szilva
15 dkg cukor
5 cl szilvapálinka
40 dkg alma
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál őrölt mogyoró

A tésztához
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
1 tojás
1 tojássárgája
a forma kikenéhez vaj
liszt



ELKÉSZÍTÉS

A szilvákat kettévágjuk, kimagozzuk. Húsukat 5 dkg cuk...
Aszalt gyümölcsös torta
... gyümölcsökkel és a mandulaforgáccsal a tortát megszórjuk, majd meleg sütőben megsütjük. 15 percig pihentetjük, csak utána borítjuk ki a formából. A lekvárt turmixoljuk, majd belekeverjük a citromlét. A kész tortát (ecset segítségével) a lekvárral bekenjük, így szép fényes lesz a teteje.


Variáció

Sárgabarack és szilva mellett vagy helyett használhatunk ...
VAJASTÉSZTA KÉSZÍTÉSE
...
50 dkg liszthez
50 dkg vajat,
1 tojássárgáját,
kevés citromlét,
rumot és
csipetnyi sót veszünk.

45 dkg vajat összegyúrunk 5 dkg liszttel, téglává formáljuk, s hűtőbe tesszük. A maradék szitált lisztet és vajat összedolgozzuk a tojássárgájával, a citromlével, a rummal és a sóval. (Közben apránként annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy ...
Gyümölcsös süti
...
4 egész tojás,
4-5 evőkanál liszt,
1 csomag sütőpor,
2-3 dl tejföl,
4 kanál cukor,
2 vaniliáscukor,
5 dkg olvasztott vaj, fahéj - nagyon fontos -,citromlé.

A hozzávalókat összekeverjuk és kikent tepsibe öntjük. Beleszórunk szeletekre vágott barackot, kimagozott meggyet és cseresznyét. 200 fokon kb. 15-20 percig sütjük. Ha kész,...
Baklava
... megkenve
mindegyik. Itt ugy szoktak hogy bemetszik sutes elott, behuzzak a darabokat...
Citromos felfújt csokibundában
... lereszeljük, levüket kinyomjuk. Mély tálban a vajat, a cukrot és a citromhéjat habosra keverjük. Állandóan kevergetve egyesével beledolgozzuk a tojásokat, majd a lisztet, csipetnyi sót, végül a citromlét. Kivajazott, lisztezett kuglófformába öntjük a masszát, vajjal megkent zsírpapírral letakarjuk, és vízgőz felett 1 óráig főzzük. Az öntethez a citromok héját lereszeljük, levüket ...
Fűszeres burgonyakrémleves
... dkg vaj, 1 liter zöldségleves kockából, 1,5 dl fehérbor, 5 ek. olaj, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1 csomag vegyes aprított zöldfűszer (petrezselyem, kapor, kakukkfű, bazsalikom), 2 ek. citromlé.

Előkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, egynegyedét gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, és hideg vízzel teli tálban félretesszük. A többit felkockázzuk, s felhas...
Cseresznyés-mandulás torta
HOZZÁVALÓK:

60 dkg cseresznye
3 dkg cukor
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál kukoricakeményítő
fél kávéskanál őrölt fahéj
fél kávéskanál mandulaaroma
25 dkg vajas tészta (mirelit)

A tetejére:
1 tojás
3 evőkanál mandulaforgács



ELKÉSZÍTÉS

A cseresznyét kimagozzuk, a cukorral, a citromlével...
Cseresznyeszorbet
HOZZÁVALÓK:

4 dl víz
40 dkg cukor
50 dkg cseresznye
1 evőkanál citromlé

A díszítéshez:
cseresznye
mentalevél



ELKÉSZÍTÉS

A vizet és a cukrot állandóan kevergetve kislángon a cukor teljes olvadásáig főzzük, felforraljuk, a forrástól számított 2 percig főzzük, végül kihűtjük. A kimagozott cseresznyét ...
Cukrozott és csokis gyümölcsfa
... dkg cukrozott gyümölcs (narancs, ananász, grapefruit) vegyesen
5 dkg mandula és dió vegyesen

A cukrozott gyümölcsökhöz:
25 dkg porcukor
1 dl víz
10 csepp citromlé
15-15 db eper és fehér cseresznye (szárral együtt)
cukor




ELKÉSZÍTÉS

A gyümölcsökhöz az apróra tört csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. ...
Dinnyés ricotta
...6 személyre


HOZZÁVALÓK:

50 dkg ricotta
1 kis sárgadinnye
2 zselatinlap
2 dl tejszín
1 csokor mentalevél
1 evőkanál citromlé
12 vékony szelet nyers sonka
őrölt bors


A díszítéshez:
1 sárgadinnye (zöld)
mentalevelek



ELKÉSZÍTÉS

A zselatinlapokat néhány percr...
1 2 3 .........227 228 .....340 341 ....453 454 455 
Címkék: VAJASTÉSZTA KÉSZÍTÉSE, kerti sütögetéshez, lehetőség szerint, citromlé fokozza, szervetlen sókat, alaplevet felforraljuk, paradicsompürét belekeverjük, tűzre tessz, nektarinokat megmossuk, átszűrt citromlét, díszítésre szánt, tojáshoz először, tojás sárgájához, tojásságáját keverd, uborkát vágd, zöldséget frissen, szilvalekvárra annyi, lekvár nagyon, forma kikenéhez, szilvákat kettévágjuk, tortát megszórjuk, lekvárt turmixoljuk, kész tortát, lekvárral bekenjük, maradék szitált, hozzávalókat összekeverjuk, citromhéjat habosra, citromok héját, burgonyát megtisztítjuk, többit felkockázzuk, cseresznyét kimagozzuk, cukrot állandóan, cukor teljes, forrástól számított, kimagozott cseresznyét, cukrozott gyümölcsökhöz, apróra tört, zselatinlapokat néhány, nyálelválasztást, őszibaracklikőrt, vízfelhalmozódás, tojássárgájával, zselatinlapokat, paradicsompürét, faszénparázzsal, hozzáönthetünk, napraforgóolaj, paradicsompüré, mandulaforgács, ribizlifürtöke, összedolgozzuk, vegyszermentes, szilvalekvárra,
© 2013 TVN.HU Kft.