|
|
|
Mi kell a jó grillpartihoz, avagy a kerti sütögetéshez? Jó idő, jó társaság, jó sütni való hús vagy zöldség.
Aki húst szeretne sütni, fémrostélyt vagy rácsot helyezzen a lehetőség szerint téglából összeállított tűzhelyre. Akinek pedig faszénparázzsal működő, lábakon álló kerti grillezője van, annak igazán nem lesz nehéz dolga.
Grillezni csak parázson lehet, a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... vízzel hígítva igyuk. Ha vegyszermentes - vagy saját termelésű - citromhoz jutunk, annak a héja is igen jó. A máj méreglerakódásait tisztítja, féreghajtó és puffadásgátló hatása van. A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat: A vízfelhalmozódás a szervezetben a sós, főtt, sütött, fagyasztott ételek fogyasztásána... |
|
|
|
|
|
|
|
... paradicsompüré, erőspaprika-krém, a levesbe: 40 dkg pontyfilé csíkokra vágva, besózva, arasznyi póréhagyma karikákra vágva, fél zeller tisztítva, gyufaszálnyi csíkokra vágva, 8 dkg gyufametélt, citromlé.
Elkészítése:
Az alaplevet felforraljuk, a paradicsompürét belekeverjük, és 10 percig főzzük. Leszűrjük, az erőspaprika-krémmel tüzesítjük. Újra a tűzre tessz... |
|
|
|
|
|
|
|
... kihűlni, aztán letakarjuk, és legalább 2 órára behűtjük.
2. Tálalás előtt egy órával a nektarinokat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, 4 vékony gerezd kivételével felaprózzuk. Az átszűrt citromlét, az őszibaracklikőrt/-vodkát elkeverjük a maradék 2 ek. cukorral, beleforgatjuk a nektarint (óvatosan a díszítésre szánt gerezdeket is), lefedjük, hidegre tesszük. A ribizlifürtöke... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
2 tojássárgája
1,5 dl olívaolaj (esetleg napraforgóolaj)
teáskanálnyi mustár
csipetnyi fehér bors
só és 2 evőkanálnyi citromlé
A tojáshoz először a mustárt add hozzá, s csak utána az olajat.
A tojás sárgájához folyamatos keverés közben csepegtesd hozzá az olajat. (Az is jó, ha géppel dolgozod össze.) Ha a tojá... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Végy
két tojássárgáját,
1 nagy tubus majonézt (18 dkg),
2 dl tejfölt,
1 púpozott teáskanálnyi porcukrot,
2 teáskanálnyi mustárt,
néhány csepp citromlevet,
őrölt fehérborsot,
sót.
A tojásságáját keverd simára a porcukorral, egy kis sóval és borssal. Lassan add hozzá a majonézt, a mustárt és a citromlét is. A tejfölt... |
|
|
|
|
|
|
|
...
30 dkg főtt sárgarépa
10 dkg főtt fehérrépa
20 dkg főtt burgonya
20 dkg főtt zöldborsó
20 dkg alma
20 dkg ecetes uborka
tartármártás
mustár
citromlé
őrölt bors
só
A répákat, a krumplit, az almát és az uborkát vágd kis kockákra és keverd össze a zöldborsóval. (Ha a zöldséget frissen főzted, vagy pároltad, akkor a tov... |
|
|
|
|
|
|
|
...
1 közepes lilahagyma
1 kisebb kígyóuborka,
1 húsos,
piros kaliforniai paprika
Az öntethez:
7 evőkanál majonéz,
2,5 dl joghurt
1 kiskanál citromlé,
só,
őrölt bors,
mustár
1 evőkanál currypor,
fél csokor petrezselyem
A díszítéshez:
2 főtt tojás,
fél fej saláta
... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
1 doboz mirelit leveles-vajas tészta,
30 dkg szilvalekvár,
2 tojás,
kevés citromlé,
porcukor ízlés szerint.
A szilvalekvárra annyi citromlevet öntünk, hogy jó
pikáns legyen, majd összekeverjük. (Ha a lekvár nagyon
kemény, akkor még egy-két evokanál vizet is
hozzáönthetünk, és a lekvárt ki... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
80 dkg szilva
15 dkg cukor
5 cl szilvapálinka
40 dkg alma
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál őrölt mogyoró
A tésztához
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
1 tojás
1 tojássárgája
a forma kikenéhez vaj
liszt
ELKÉSZÍTÉS
A szilvákat kettévágjuk, kimagozzuk. Húsukat 5 dkg cuk... |
|
|
|
|
|
|
|
... gyümölcsökkel és a mandulaforgáccsal a tortát megszórjuk, majd meleg sütőben megsütjük. 15 percig pihentetjük, csak utána borítjuk ki a formából. A lekvárt turmixoljuk, majd belekeverjük a citromlét. A kész tortát (ecset segítségével) a lekvárral bekenjük, így szép fényes lesz a teteje.
Variáció
Sárgabarack és szilva mellett vagy helyett használhatunk ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
50 dkg liszthez
50 dkg vajat,
1 tojássárgáját,
kevés citromlét,
rumot és
csipetnyi sót veszünk.
45 dkg vajat összegyúrunk 5 dkg liszttel, téglává formáljuk, s hűtőbe tesszük. A maradék szitált lisztet és vajat összedolgozzuk a tojássárgájával, a citromlével, a rummal és a sóval. (Közben apránként annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
4 egész tojás,
4-5 evőkanál liszt,
1 csomag sütőpor,
2-3 dl tejföl,
4 kanál cukor,
2 vaniliáscukor,
5 dkg olvasztott vaj, fahéj - nagyon fontos -,citromlé.
A hozzávalókat összekeverjuk és kikent tepsibe öntjük. Beleszórunk szeletekre vágott barackot, kimagozott meggyet és cseresznyét. 200 fokon kb. 15-20 percig sütjük. Ha kész,... |
|
|
|
|
|
|
|
... megkenve
mindegyik. Itt ugy szoktak hogy bemetszik sutes elott, behuzzak a darabokat... |
|
|
|
|
|
|
|
... lereszeljük, levüket kinyomjuk. Mély tálban a vajat, a cukrot és a citromhéjat habosra keverjük. Állandóan kevergetve egyesével beledolgozzuk a tojásokat, majd a lisztet, csipetnyi sót, végül a citromlét. Kivajazott, lisztezett kuglófformába öntjük a masszát, vajjal megkent zsírpapírral letakarjuk, és vízgőz felett 1 óráig főzzük. Az öntethez a citromok héját lereszeljük, levüket ... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg vaj, 1 liter zöldségleves kockából, 1,5 dl fehérbor, 5 ek. olaj, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1 csomag vegyes aprított zöldfűszer (petrezselyem, kapor, kakukkfű, bazsalikom), 2 ek. citromlé.
Előkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, egynegyedét gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, és hideg vízzel teli tálban félretesszük. A többit felkockázzuk, s felhas... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
60 dkg cseresznye
3 dkg cukor
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál kukoricakeményítő
fél kávéskanál őrölt fahéj
fél kávéskanál mandulaaroma
25 dkg vajas tészta (mirelit)
A tetejére:
1 tojás
3 evőkanál mandulaforgács
ELKÉSZÍTÉS
A cseresznyét kimagozzuk, a cukorral, a citromlével... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
4 dl víz
40 dkg cukor
50 dkg cseresznye
1 evőkanál citromlé
A díszítéshez:
cseresznye
mentalevél
ELKÉSZÍTÉS
A vizet és a cukrot állandóan kevergetve kislángon a cukor teljes olvadásáig főzzük, felforraljuk, a forrástól számított 2 percig főzzük, végül kihűtjük. A kimagozott cseresznyét ... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg cukrozott gyümölcs (narancs, ananász, grapefruit) vegyesen
5 dkg mandula és dió vegyesen
A cukrozott gyümölcsökhöz:
25 dkg porcukor
1 dl víz
10 csepp citromlé
15-15 db eper és fehér cseresznye (szárral együtt)
cukor
ELKÉSZÍTÉS
A gyümölcsökhöz az apróra tört csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. ... |
|
|
|
|
|
|
|
...6 személyre
HOZZÁVALÓK:
50 dkg ricotta
1 kis sárgadinnye
2 zselatinlap
2 dl tejszín
1 csokor mentalevél
1 evőkanál citromlé
12 vékony szelet nyers sonka
őrölt bors
só
A díszítéshez:
1 sárgadinnye (zöld)
mentalevelek
ELKÉSZÍTÉS
A zselatinlapokat néhány percr... |
|
|
|
|
|