|
|
|
Citrom
A legértékesebb oldó és méregtelenítő gyümölcs az érett citrom. Sajnos ilyen gyümölcs nálunk nemigen kapható, mert a bolti citrom erősen vegyszerezett, utóérlelő vegyszerekkel permetezett. A fentiek miatt a héja egyáltalán nem fogyasztható, ezért óvakodjunk attól, hogy a régi süteményreceptek alapján a reszelt citromhéjat felhasználjuk: Ez a citrom nem az a citrom... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 4 dkg élesztő, 7 dkg cukor, 1 tojás, csipetnyi só, kevéske reszelt citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztbe öntjük. A cukrot, a citromhéjat, a tojást, a sót és a vaníliás cukrot is a liszthez adjuk, és az egészet jól összedolgozzuk. Legalább egy ó... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
fél kg egres,
12 dkg cukor,
fahéj,
citromhéj,
2 tojás,
2 kanál liszt.
A megtisztított egrest, a cukrot és a fűszereket kevés vízben főni tesszük, s amikor már majdnem puha, a tojásfehérjéből habot verünk, lazán elkeverjük a liszttel és a tojássárgájával, majd a forró egrest beleszedjük. Jól összekeverjük, hidegen és ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
15 dkg vaj vagy margarin
25 dkg porcukor
1/2 csom. sütőpor
1 csom. vaniliacukor
reszelt citromhéj
rum aroma
4 egész tojás
75 dkg liszt
Az olvasztott vajat vagy margarint a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a valiliát, a sütőport,a
4 tojást, ezután hozzádolgozzuk a lisztet.
Viszonylag ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
4 dl natúr, fehérítetlen liszt,
1 evőkanál sütőpor,
1/2 teáskanál só,
0,5 dl főzőmargarin,
1 evőkanál reszelt narancshéj,
1 evőkanál reszelt citromhéj,
1,5 dl puhára főtt krumpli, hámozva és áttörve (püré),
0,5 dl méz,
1 dl (kb.) tej.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
35 dkg rétesliszt,
15 dkg margarin,
1dkg élesztő,
10 dkg cukor,
só,
reszelt citromhéj,
2 tojás,
kevés rum,
szilvalekvár vagy máktöltelék.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Belekeverjük a cukrot, a sót, a citromhéjat, a két tojást, és annyi rumot adunk hozzá, hogy jól nyújtható tés... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
1 tojássárgája,
15 dkg zsír,
10 dkg porcukor,
reszelt citromhéj,
40 dkg liszt,
1/2 csomag sütőpor,
kevés tej,
kakaópor,
baracklekvár.
A tojássárgáját a zsírral, a porcukorral és a citromhéjjal habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és annyi tejet, hogy jól gyúrható l... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók (egy nagyobb famíliának):
1 kg liszt,
1/2 kg porcukor,
6 tojás,
20 dkg méz,
késhegynyi szódabikarbóna,
ízlés szerint reszelt citromhéj,
szegfuszeg,
fahéj,
esetleg ánizs.
A bábozás előtti nap estéjén célszerű összeállítani a tésztát, s be kell tenni a hűtőszekrénybe (akkor majd nem ragad). ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
1/2 dl apróra vágott datolya,
1/2 dl méz,
2 evőkanál durvára darált (pekán/hikori) dió,
2 teáskanál reszelt citromhéj,
1 dl Graham kenyérmorzsa (vagy zsemlemorzsa),
1 teáskanál fahéj,
6 db közepes, savanykás alma,
1 dl olvasztott vaj,
2 dl méz.
Vegyük a fél deci mézet először, ehhez keverjük a... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók a tésztához:
1/2 kg liszt
1/4 l tej
4 dkg élesztő
7 dkg cukor
1 csipet só, citromhéj, vaníliás cukor
1 tojás
A vegyes töltelékhez (beiglitöltelék):
20 dkg darált mák
20 dkg darált dió
0/5 - 1 dl tej (vigyázzunk vele, nehogy túl híg legyen, ha mégis, búzadarával szilárdíthatjuk)
10 - 10 dkg cuk... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
3 tojás
12 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg cukor
csipet só
1/2 liter tej
reszelt citromhéj
Elkészítés:
A liszthez keverjük a sütőport. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a margarint, sót, vaníliás cukrot, cukrot, a 1/2 liter tejet, és a c... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
20-20 dkg sárgadinnye- és görögdinnyehús
2 evőkanál rózsavíz
2 evőkanál porcukor
6 evőkanál akácméz
1 citrom (reszelt héja)
1 dl tejszín
1,25 dl joghurt
4 kész süteménykosárka
ELKÉSZÍTÉS
A rózsavíz és a méz felét salátástálba öntjük, összekeverjük, folpackkal lefedjük, és 1 órára hűtőbe ... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
8 darab körte
2 dl fehérbor
3 evőkanál cukor
3 szál fahéj
4-5 szem szegfűszeg
6 evőkanál dió (darált)
2 evőkanál mazsola
2 evőkanál méz
1 tasak vaníliáscukor
1 citromhéj
1.5 evőkanál zselatin
15 dkg cukor
3 dl víz
ELKÉSZÍTÉS
Hámozzuk meg a körtéket, de a felső ré... |
|
|
|
|
|
|
|
Csőben sült harcsa
Hozzávalók: 80 deka, vagy 1 kiló harcsa, 1 deci fehérbor, egy kis citromhéj, citrom leve, 50 deka főtt burgonya. A mártáshoz: 5 deka vaj, 5 deka liszt, 2 deci tej, 1 deci tejszín, 3 tojássárgája, 5 deka reszelt sajt.
Megtisztítjuk a halat, lehúzzuk a bőrét, egyenlő szeletekre felvágjuk, majd megsózzuk és félretesszük. Jól kivajazott tűzálló porcel... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
Az Amaretto-krémhez: 50 g étcsokoládé, 3 lap zselatin, 3 friss tojás, 5 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 6 cl Amaretto (mandulalikőr), 200 ml tejszín.
A borhabmártáshoz: 3 tojássárgája, 5 dkg cukor, 2 dl fehérbor, 1 tk. reszelt citromhéj, 1 tk. ételkeményítő.
Továbbá: 40 dkg eper, 2 ek. cukor.
1. A csokoládét 10 percre a mélyhűtőbe ... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg margarin
3 dkg cukor
1 dl víz
csipetnyi só
A töltelékhez:
50 dkg kiwi
20 dkg friss sajt vagy krémsajt
1 citrom (reszelt héja)
6 dkg cukor
4 evőkanál zsemlemorzsa
1 dl tejszín
1 tojás
A tetejére:
porcukor
ELKÉ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók: ek - evőkanál
6 ek. búza- és zabpehely vegyesen (kerülhet bele búzacsíra is), 1 ek kókuszreszelék, 5 dkg mazsola, 2 ek szezámmag
2 ek sótlan napraforgómag, 5 dkg dió, 1 ek méz, 1-2 ek ízesített vagy natúr gabonapehely, reszelt citromhéj, őrölt fahéj, házi lekvár, ostyalapok
Elkészítése:
A mazsolát beáztatjuk 15 percre a magokat... |
|
|
|
|
|
|
|
...20 dkg zsiradék (olaj, margarin, vaj) vajjal a legjobb
2 egész tojás
1 bögre cukor - 2,5 dl (fele barna) csak barnát tettem bele, de kicsit sok
1 vaníliás cukor 2 db-ot tettem bele
1 ½ bögre teljeskiörlésű liszt 2 bögre Graham lisztet tettem bele
1 ½ bögre zabpehely 1 bögre zabpehely és ½ bögre búzapehely... |
|
|
|
|
|
|
|
Kókuszos süti közkívánatra.:
7 db. tojás sárgáját 7 kanál cukorral, 7kanál lisztel, egy egész vajjal kikeverjük,
egy sütőpor, egy vaniliás cukor, és egy kevés reszelt citromhéj, valamint kb.
10 deka darált dió hozzá adásával. A tészta ne legyen túl kemény, de túl lágy se.
Ezt tejjel lehet szabályozni. A tepsit meg kell lisztel szórni, majd beleönteni a tésztát,|... |
|
|
|
|
|
|
|
A világhálón kapok recepteket. Némelyik nagyon szuper:) Remélem ha itt gyűjtöm őket másnak is örömöt fognak okozni:)
Jó étvágyt!!!!!!!
Mandulás patkó
Hozzávalók: 20 dkg margarin, 20 dkg liszt, 10 dkg cukor, 15 dkg darált mandula (dió, mogyoró), 1 vaníliás cukor, 12 tojásfehérje. A hozzávalókat összegyúrjuk, rudakat sodrunk belőle és azokat késsel 10 cm-es darab... |
|
|
|
|
|