|
|
|
Mustármag (Sinapis alba)
Őshazája Dél-, Délkelet-Európa. Régi idők óta ismert és használatos fűszer. A fehérmustár magja gömbölyű, fakósárga, szagtalan, enyhén csípős ízű. Illó olajat, zsírolajat, fehérjét tartalmaz. Konyháinkban a fehér mustármagot használjuk különböző páclevek, vegyes saláták, savanyúságok, hideg sült húsok, virslik, kolbászok, pástétomok ízesítéséhez.... |
|
|
|
|
|
|
|
Burgonyás szendvics
Hozzávalók:
2 közepes nagyságú burgonya,
5 dkg vaj (vagy margarin),
1 tojás,
4 evokanál tej,
5 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta jó),
1 púpozott mokkáskanál só,
1 csapott mokkáskanál orölt szerecsendióvirág,
1 gerezd fokhagyma,
1 késhegynyi törött fehér bors,
12 szelet sze... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg áttört főtt burgonya, 1 csomag szárított élesztő, 1 csipetnyi cukor, 40 dkg búzaliszt, fél teáskanál só, 3 ek. olívaolaj. A feltéthez: 40 dkg vargányagomba, 2 szál újhagyma, 2 ek. bazsalikomos peszto, 1 doboznyi koktélparadicsom, 4 evőkanál reszelt parmezán sajt, 2 szál friss oregano, darált feketebors.
Elkészítése:
... |
|
|
|
|
|
|
|
Burgonyás lángos tejföllel
A nyár egyik slágere a lángos, amiért sokat állunk sorba a strandon. Lángost otthon is készíthetünk!
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg főtt és áttört burgonya, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 1 csipet cukor, só, étolaj a sütéshez
Tálaláshoz: friss tejföl, trappista sajt, fokhagyma
A... |
|
|
|
|
|
|
|
|
A száraztészta-készítmények távol-keleti története több évezredes, igazi hazájuk azonban Itália
Nagyanyáink korában nehéz fizikai munkával gyúrt tészta került az asztalra. A vékonyra nyújtott finom tészta a háziasszony ügyességét, konyhaművészetét dicsérte. Azóta nagyot haladt az idő és a technika. A mai háziasszonyok többsége készen kapható száraztészta-készítményeket v... |
|
|
|
|
|
|
|
Burgonyás lepény - reggelihez
Ezt az átlagosnál valamivel vastagabb palacsintaszerű lepényt az ún. ír reggeli mellé szokták adni.
Hozzávalók:
- 1/2 kg burgonya
- 2 kávéskanál só
- 3 dkg vaj
- kb. 10-12 dkg liszt
- 1 tojás
Főzzük meg a meghámozott burgonyákat. Öntsük le a vizét, és gondosan törjük össze, hogy ne maradjo... |
|
|
|
|
|
|
|
Három koldus elhatározza, hogy koldusegyletet hoz létre, ami abból áll, hogy
mindent, amit koldulásból szereznek együtt élvezik majd. Első nap kimennek és a
napi eredmény a következő: - Az első egy burgonyát kap, a második egy kis rizst, a
harmadik pedig néhány csontot. Az est leszálltával elhatározzák, hogy csontos
rizset főznek burgonyával korábbi megállapodás... |
|
|
|
|
|
|
|
Sajtos-burgonyás lepény
5 nagy burgonya
4 tojas
5 dl tej
2,5 dl liszt
2 dl reszelt sajt
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 teáskanál só
Verjük fel a tojást a tejjel, adjuk hozzá a lisztet, sajtot, fokhagymát és a sót. Majd keverjük bele a hámozott, reszelt burgonyát. Egy tepsit kib... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2 nagyobb burgonya, 1 db tojás, 1 evőkanál vaj, 20 dkg liszt, 15 dkg spenótlevél, 5 db szárított paradicsom, 3 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg krémsajt, 1 dl tejszín, só, darált bors, őrölt szerecsendió, reszelt parmezán sajt.
Elkészítése:
Főzzük meg héjában, sós vízben a burgonyákat - ha héjastul főzzük, finomabb l... |
|
|
|
|
|
|
|
Előttem a termék. Gusztusos csomagolásban burgonyás ropogtatnivaló. Afelirat szerint hagyományos recept alapján, a legkiválóbb alapanyagokbólkészült. A tradícionális burgonyás tésztát megdagasztják, nyújtják, majd apró, kerek korongokat szaggatnak belőle, melyeket kemencében sütnek aranybarnára. Hmmm...szinte összefut az ember szájában a nyál.
A leírásbékebeli ízeket, h... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
80 dkg héjában főtt burgonya, 40 dkg alma, 25 dkg túró, 15 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, só, 2 tojás, cukor, 1 citrom reszelt héja, vaj, 1 tk. őrölt fahéj
Elkészítése:
A burgonyát és az almát lereszeljük, a túrót a liszttel, a sütőporral, a sóval, 2 ek. cukorral és a citromlével a burgonyás almához adjuk. A tojásokat felverjük, a tésztához a... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
80 dkg forró krumpli, 40 dkg dara, 10 dkg zsír, szalonna vagy vaj, 1-2 tojás vagy csak a sárgája, fél kanálnyi só, pirított zsemlekockák.
Elkészítése:
A gyúródeszkára szórjuk a darát és bele az áttört forró burgonyát. Hozzáadjuk a tojást, a sót és öszszedolgozzuk tésztává. A tésztához adhatunk pirított zsemlekockákat is. Kis kerek... |
|
|
|
|
|
|
|
CHIPS
Előttem a termék. Gusztusos csomagolásban burgonyás ropogtatnivaló. A felirat szerint hagyományos recept alapján, a legkiválóbb alapanyagokból készült. A tradícionális burgonyás tésztát megdagasztják, nyújtják, majd apró,kerek korongokat szaggatnak belőle, melyeket kemencében sütnek aranybarnára.
Hmmm... szinte összefut az ember szájában a nyál. A leírás békeb... |
|
|
|
|
|
|
|
Kétféle túró, tejföl, szalonna és ízletes nokedli elegye ez a finom csemege.
Hozzávalók:
4 db burgonya
15 dkg liszt
1 tojás
20 dkg füstölt szalonna
25 dkg juhtúró
25 dkg tehéntúró
4 dl tejföl
só
bors
Egy lábosban vizet forralunk, amelyet sóval és szalonnával ízesítünk. A burgonyát apró lyukú reszelőn lereszelj... |
|
|
|
|
|
|
|
Az alábbiakban egyszerű és finom ételek receptjével próbálunk ötleteket adni a szülőknek, mivel kedveskedjenek csemetéjüknek; olyan ételek ezek, amelyek elősegítik egészséges fejlődésüket és amelyeket bizonyára élvezettel fogyasztanak majd az apróságok.
Banánturmix
2 dl felforralt, majd kihűtött vízhez vagy tejhez negyed banánt és 1 kávéskanál porcukrot vagy m... |
|
|
|
|
|
|
|
A mediterrán országok kedvelt fűszere, a majoránna erőteljesebb ízű változata, de a kakukkfűre is hasonlít.
Virágzó hajtásai vágva vagy morzsolva kerülnek forgalomba.
Divatos fűszer, az olaszos tésztákhoz, elsősorban a pizzákhoz, levesekhez, töltelékekhez, paradicsomos, burgonyás, halas, babos ételekhez, ... |
|
|
|
|
|
|
|
Túl magas a vérnyomása? Sószegényen kell táplálkoznia?
Próbálja ki ízletes receptjeinket! Meglátja, családja is Önnel fog tartani...
A legfontosabb szabály a magas vérnyomásban szenvedők számára eddig a sótilalom volt. A legújabb tanulmányok azt igazolták, hogy a ... |
|
|
|
|
|
|
|
Az a jó öreg chips
Előttem a termék. Gusztusos csomagolásban burgonyás ropogtatnivaló. A felirat szerint hagyományos recept alapján, a legkiválóbb alapanyagokból készült. A tradícionális burgonyás tésztát megdagasztják, nyújtják, majd apró, kerek korongokat szaggatnak belőle, melyeket kemencében sütnek aranybarnára. Hmmm... szinte összefut az ember szájában a nyál. A leírás bé... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
- 25 dkg burgonya
- 45 dkg liszt
- 25 dkg vaj/ margarin
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl
- 10 dkg tisztított napraforgómag
- 1 tojás a kenéshez
Előkészítés: A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük, majd leszűrjük, meghámozzuk, és azonnal forrón burgonyanyomón áttörjük. Hagyjuk kihűlni.
Elkész... |
|
|
|
|
|
|
|
Sárgarépa mint köret
A sárgarépa vagy karotta köretként akkor lesz szép fényes, hagy egy kevés vizet öntünk alá, és a tetejére vajat meg cukrot rakunk. Lefedve a sütőben megpuhítjuk, végül a fedőt levéve elpárologtatjuk a felesleges nedvességet.
Próbáljuk ki
az ananászt!
Sokan a tisztítása miatt félnek ananászt vásárolni. Pedig csak éles kés és egy kis ügy... |
|
|
|
|
|