|
|
|
... a daru.Ne felejtsétek el,a legvidámabb állat a világun a : JUHéééééé!!!!!!!!!!
(Rigó Peti, paprik... |
|
|
|
|
|
|
|
Elkészítés: Az uborkát alaposan megmossuk, egy erre a célra rendszeresített kefével megsikáljuk. Az uborkák végeit levágjuk, és hosszában kétszer bemetsszük. Egy kétliteres befőttes-üveg aljára a jól megmosott kapor felét behajtogatjuk, 2 gerezd megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdet ráültetünk. Az uborkákat szépen egymás mellé állítjuk az üvegben, a maradék kaprot és fo... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg borjúhús, 1 dl olívaolaj, 2 db citrom, só, bors. A mártáshoz: 2 dl húslé, 2 dl tejszín, só, bors, 1 kávéskanál apróra vágott citromfű, 1 citrom kicsavart leve és reszelt héja, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál durvára tört rózsabors. A sűrítéshez: 1 evőkanál étkezési, keményítő 3 dkg vajjal kikeverve.
Elkészítése: A citromot vékony ka... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
20 dkg burgonya, 12 dkg liszt, 1 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 3 evőkanál tej, 3 dkg vaj, só, olaj.
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, burgonyanyomóval összetörjük. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összegyúrjuk a tojással, a puha vajjal, az élesztős folyadékkal.... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg tisztított zöldborsó, 20 dkg burgonya, két csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyem, 12-16 szál metélőhagyma, 4 szem retek, 2 ek. olaj, 3 dl tej, 2 zöldségleveskocka, 2 dl főzőtejszín.
1. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Felöntjük 1,2 liter vízzel és a tejjel, bele... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg nem szétfövő burgonya, 1 kis kígyóuborka, egy csomó hónapos retek, 1 közepes fej lila hagyma, egy csokor metélőhagyma, 6 evőkanál fűszerecet, 1 teáskanál kristálycukor, 4 evőkanál olaj, só, őrölt bors, a díszítéshez salátalevelek.
1. A burgonyát héjában (kb. 20 perc alatt) megfőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük és meghámozzuk.
2. A hosszába... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg újburgonya, 30 dkg szeletelt bacon, 4 paradicsom, 2 szál újhagyma, 3 ek. olívaolaj, 1 ek. vágott petrezselyem.
1. Kiterítjük a szalonnaszeleteket egy alufóliára, ráterítjük a szeletelt burgonyát, sózzuk, borsozzuk, és szorosan feltekerjük. Tepsibe tesszük, kevés vizet öntünk alá, és a sütőben 30 percig sütjük.
2. A paradicsom héját eltávol... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg pisztráng, 4 db burgonya, 2 dl tejföl, 1 ek. petrezselyem, 1 ek. metélőhagyma, 1 ek. kapor, 2 ek. bazsalikom, 1 ek. kapribogyó, 4 db fekete olívabogyó, 1 db paradicsom, 1 tk. szemes zöld bors, 3 db citrom, 60 g fűszervaj, 2 ek. repceolaj, só, bors, alufólia.
Elkészítése:
A burgonyákat alaposan megmossuk, megszárítjuk és alufóliába... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2-3 szem főtt áttört burgonya, 4 alma, 1 tojás, 1 kiskanál őrölt fahéj, só, 10-15 dkg finomliszt, 3 dkg vaj, 1 evőkanál cukor, 10 dkg zsemlemorzsa.
Elkészítése:
Az almákat megtisztítjuk, magházukat kimetsszük, húsukat kis kockákra vágjuk. A tojást 2 evőkanál vízzel és a fahéjjal felverjük, az almára öntjük, és a tört burgonyával meg anny... |
|
|
|
|
|
|
|
... állóképességén javít, az agyat is nyugtatja - lassan, de tartósan emeli a vércukorszintet, így az agysejtek folyamatosan több energiához jutnak. Legjobb forrása (nyilván tudja) a közönséges burgonya.
Este nyugodtan
Mézes tej és maláta
Este a kellemes ellazulás a cél. A tej önmagában is megteszi, mézzel összekeverve viszont valósággal álomba ringat!... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, pirospaprika, köménymag, só, 80 dkg marhalábszár, 1-2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 dl vörösbor, 1 kg burgonya.
Elkészítése:
A megtisztított, apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát az olajon megfuttatjuk. A tűzről lehúzzuk, a pirospaprikával, a köménnyel meghintjük, és sóval ízesít... |
|
|
|
|
|
|
|
... Hozzávalók:
2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, pirospaprika,
köménymag, só, 80 dkg marhalábszár, 1-2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 dl
vörösbor, 1 kg burgonya.
Elkészítése:
A megtisztított, apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát az olajon
megfuttatjuk. A tűzről lehúzzuk, a pirospaprikával, a köménnyel me... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg tisztított zöldborsó, 20 dkg burgonya, 2 csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyem, 12-16 szál metélőhagyma, 4 szem retek, 2 ek. olaj, 3 dl tej, 2 zöldségleveskocka, 2 dl főzőtejszín.
1. A zöldborsót megtisztítjuk. A burgonyát, az újhagymát és a fokhagymát meghámozzuk. A burgonyát kockákra, az újhagymát 8-10 cm-es... |
|
|
|
|
|
|
|
... megbeszélést tartanak, hogy kitartasanak-e.
Ebéd. Pár szem keksz. Vacsora. Valamilyen pép. Ránézésre bedarált kartonpapír két órán át főzve. Az íze egybevág a kinézetével. Azt mondják burgonyapüré. Ezek még nem láttak burgonyát. A püré sem. Ezek után legyen széklete az embernek.
Reggel kötéscsere. Gyönyörködöm a sebben. Az orvos is. A fájdalom is. Azt mondja szépen gyógy... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
500 g marhahús, zsír, hagyma, fokhagyma, 2 édesnemes paprika, kömény, burgonya, zöldpaprika, paradicsom, só.
Elkészítése:
Alaposan megmossuk a húst, kis kockákra felvágjuk. Lábasban a zsíron megpirítjuk a hagymát, paprikával meghintjük, átpirítjuk benne a húst, hozzáadjuk a fokhagymát, a köménymagot, a sót. Keverjük össze, öntsünk rá v... |
|
|
|
|
|
|
|
... anyagcsere-folyamathoz, pl. a vas felszívódásához.
Mely élelmiszerekben található meg? A táplálkozásban jó C-vitamin-források a zöldpaprika, a saláta, a brokkoli, a kelbimbó, a burgonya, a csipkebogyó, a friss gyümölcsök. A főzés, a sütés, a tartós áztatás, a főzővíz leöntése, az ételek ismételt melegítése jelentős aszkorbinsav-veszteséget okoz.
Kit fenyeget ... |
|
|
|
|
|
|
|
... a csokoládé vagy a hamburger csábításának.
Értékes gesztenye
Az ősszel érő szelídgesztenye fogyasztása hasonlóan jó hatású, mint a gabona- és diófélék, valamint a burgonya beiktatása az étrendünkbe. A gesztenye a Föld egyes területein szinte fő táplálékként szolgál, helyenként még kenyérfélét is sütnek belőle. Fogyasztása előtt ne csak a külső, kemény burkátó... |
|
|
|
|
|
|
|
... sebgyógyuláshoz és számos más anyagcsere-folyamathoz.
Mely élelmiszerekben található meg? A táplálkozásban jó C-vitamin-források a zöldpaprika, a saláta, a brokkoli, a kelbimbó, a burgonya, a csipkebogyó, a friss gyümölcsök.
Kit fenyeget C-vitamin-hiány, és mit okoz a hiányállapot? Hiánybetegsége a skorbut, ami évszázadokig pusztított világszerte. Pl. amikor ... |
|
|
|
|
|
|
|
... kell kipróbálnia. Ne felejtse ki a sorból a friss zöldfűszereket, a ropogós salátákat és a gombákat sem!
Próbáljon ki olyan fajtákat is, amelyeket eddig nem ismert! Az édes burgonya például a krumplihoz hasonlóan készíthető el, kicsit édeskés az íze, és szívvédő karotinokban gazdag.
Minden zöldségféle, saláta és fűszernövény elkészítésére érvényes, hogy felha... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Végy hozzá
egy nagyobb krumplit,
2 dl tejet,
5 dkg vajat,
4 dkg lisztet,
15 dkg lágy juhsajtot,
egy pohárka vodkát,
sót, őrölt borsot.
A meghámozott burgonyát vágd vékony szeletekre és - a
tejhez 1 dl vizet adva - sóval, borssal főzd puhára. Ezután
turmixold össze a lével, majd tedd vissza az edénybe, las... |
|
|
|
|
|