|
|
|
... Bor
Õsidők óta az ember issza a bort sejtve a jó hatását. Az utóbbi idők kutatásai bebizonyítatták, hogy a bor valóban jó hatással van az egészségre, ha mértékkel fogyasztják, vagyis naponta maximum három decit. Egy-egy alkalommal egy decit fő étkezés után.
Növeli a HDL koleszterint:
A rendszeres borfogyasztás növeli a jó k... |
|
|
|
|
|
|
|
Bor
Õsidők óta az ember issza a bort sejtve a jó hatását. Az utóbbi idők kutatásai bebizonyítatták, hogy a bor valóban jó hatással van az egészségre, ha mértékkel fogyasztják, vagyis naponta maximum három decit. Egy-egy alkalommal egy decit fő étkezés után.
Növeli a HDL koleszterint:
A rendszeres borfogyasztás növeli a jó koleszterin szintet a sz... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Borivó és termelő nemzet hírében állunk, a nemes nedű kulturált fogyasztásának íratlan szabályaival mégis kevesen vannak tisztában. A borokkal együtt a borivási szokások is változtak az idők folyamán. Manapság/ a régebbiektől valamelyest gyengébb borok világában is az a szokás, hogy többnyire étkezés közben vagy legalábbis fehér asztal mellett isszuk a szőlőhegyek aranyló levét. Eg... |
|
|
|
|
|
|
|
Egy pohár jó bor egészségünkre válik
A jó bor mértékletes, rendszeres fogyasztása egészséges - erre a megállapításra a szigorú absztinensek nyilván felkapják a fejüket.
Szívvédő nedű
Nemzetközi kutatások igazolták, amit a tudósok régen sejtettek: a mérsékelt alkoholfogyasz... |
|
|
|
|
|
|
|
|
A VII. PANNON BORSZÁGGYŰLÉS BORFESZTIVÁL ÉS KÖZÉPKORI VÁSÁRI SOKADALOM
2007. JÚNIUS 08-09-10.-én került megrendezésre Budapesten a Városligetben a Vajdahunyad Vár környékén.
A Főváros egyik legjelentősebb turisztikai eseménye idén várhatóan a VII. Pannon Bországgyűlés lesz. A célkitűzés az, hogy Budapesten szervezzünk egy olyan nagyszabású, értékes fesztivált,... |
|
|
|
|
|
|
|
Borral a szájüreg baktériumai ellen
A mérsékelt borfogyasztás jótékony hatását már sokféle kutatási eredmény alátámasztotta. Különösen a vörösborról ismert, hogy - az úgynevezett mediterrán étrend részeként - a nyers zöldség-, gyümölcsfélékkel, a nyers, szűz étkezési olajokkal, tengeri halakkal együtt fogyasztva szívvédő hatású. A bor egyes összetevői segítik... |
|
|
|
|
|
|
|
Igyunk a percre
Igyunk a borúízű percre,
a mézédes pillanatra,
arra a tovatűnő-benned úszó
hamis-édes illanatra;
A vágyainkra mik sosem teljesültek,
álmodra mi sóhaj maradt;
a valószerű ködben semmivé let... |
|
|
|
|
|
|
|
Borban az egészség
A szőlő és a bor régi, megbízható táplálékunk. Ám míg a szőlőfogyasztást besorolják az egészséges táplálkozáshoz, addig a mérsékelt borfogyasztás gyógyhatásáról még megoszlanak a vélemények.
A szőlő már a bibliai idők óta tartja népszerűségét; az özönvíz után Noé vette ... |
|
|
|
|
|
|
|
Több A-vitamin lehet a kukoricában
Amerikai kutatóknak hála, lehetővé válik a kukorica A-vitamintartalmának növelése. Az A-vitamin hiánya súlyos gondot jelent a világ számos országában. Az elégtelen, egyoldalú étrend következtében fellépő avitaminózis okolható a gyermekeknél kialakuló vakság számos esetében, vagy az immunrendszer nem megfelelő működéséért. Sok országban,... |
|
|
|
|
|
|
|
Egy pohár bor hasznos, kettő már ártalmas
Forrás: MTI
Egy deciliter vörösbor vagy ugyanannyi szesznek megfelelő etilalkohol értékelhetően javítja a szívműködést, ennek a kétszerese viszont már kedvezőtlen hatású a szívre és az erekre. A vizsgálatot kanadai kutatók végezték és tanulmányuk eredményei az egyik vezető élettani folyó... |
|
|
|
|
|
|
|
Bayer Zs.: A háromnapos bor
2008-07-15 06:36:30
Egy hete Szentesi Zöldi kolléga már beszámolt arról a méltánytalanságról, amely a soltvadkerti borosgazdákkal esett meg. Mert hát ugye, Soltvadkert és Kecel - ez volt a hazai "bortermelés" Bermuda-háromszöge. Itt készültek a jóféle kannás borok évtizedeken át, fagyállóból, sok-sok cukorból, rejtett, föld alatti t... |
|
|
|
|
|
|
|
Angyalok ligete
,,Add tovább a történetet:
Fáraón átcsap az áradás,
mert ezt kell még megértened,
add tovább a történetet,
s a tenger tovább él veled,
mert más a hír, s a víz hatalma más,
add tovább a történetet -
Fáraón átcsap az áradás."
Gergely Ágnes: Mondd el fiadnak
1. Szavak
... |
|
|
|
|
|
|
|
A szépítő szőlő és a gyógyító bor titka
Vitaminok, ásványi anyagok, rostok és a magas víztartalom teszi a szőlőszemeket pompás, ideális ,,kúragyümölccsé". Szőlő mindenütt terem a világon - nemesítve és vadon is. Már a rómaiak is felismerték jótékony hatásait: testüket, szellemüket frissítették fel vele.
Mi minden is található benne?... |
|
|
|
|
|
|
|
Néphagyomány
A magyar borkultúrában közismert a borivó-tízparancsolat, amelyet több szakkönyv is idéz, azonkívül borospincékben, jobb kocsmákban bekeretezett feliratként teszik közszemlére, illetve prospektus (nyomtatvány) formájában is terjesztik.
A Borivó Tízparancsolata tulajdonképpen a borfogyasztás alapszabályait szedi egy csokorba. A borivásnak me... |
|
|
|
|
|
|
|
Hiányos brit tanulmány támadja a magyar borokat
Nagy koncentrációban tartalmazhatnak veszélyes fémionokat egyes fehér- és vörösborok - állítja egy brit kutatás. A tanulmány szerint ebből a szempontból a magyar és a szlovák borok a legveszélyesebbek az egészségre. A megkérdezett hazai szakértők szerint a tanulmány hiányos, és következtetései nem korrektek, sőt rosszindul... |
|
|
|
|
|
|
|
Hiányos brit tanulmány támadja a magyar borokat
Nagy koncentrációban tartalmazhatnak veszélyes fémionokat egyes fehér- és vörösborok - állítja egy brit kutatás. A tanulmány szerint ebből a szempontból a magyar és a szlovák borok a legveszélyesebbek az egészs... |
|
|
|
|
|
|
|
A sör növeli a tüdőrák kockázatát.
Kanada
- A kutatók szerint a sör növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát, míg a bor és a gyümölcs csökkenti e kór veszélyét.
A montreali McGill University kutatói két korábbi, a 80-as és a 90-es években Quebec-tartományban elvégzett vizsgálatra támaszkodtak, amikor 1793 tüdőrákos nő és férfi életmódját, étkezési szokásait ... |
|
|
|
|
|
|
|
Mértékletes ivás
[origo]
Az alkoholt már Babilonban, Egyiptomban és az antik Görögországban élők is ismerték, és többek között vallási célokra használták. A jó minőségű italok rendszeres és mértékletes fogyasztása még nem számít alkoholizmusnak és nem is káros az egészségre.
Az alkohol fo... |
|
|
|
|
|
|
|
Ki mit vesz a bor vagy a sör mellé?
Dán kutatók arra keresték a választ, hogy a borfogyasztáshoz társuló étrend egészségesebb-e a sörkedvelőkéhez képest. Elsőként igazolták, hogy a bornak tulajdonított előnyös hatások az étrenddel is összefüggésben állnak.
Táplálkozási és alkoholfogyasztási szokásaink egybefonódása részint magyarázatot adhat arra, hogy a sö... |
|
|
|
|
|