|
|
|
...
Végy hozzá
4 tojássárgáját,
1 gerezd fokhagymát,
3 dkg lisztet,
4 dkg vajat,
2 evőkanál borecetet,
borsot,
sót.
A tojásokat keverd simára a liszttel és a borecettel, majd sózd, borsozd. (Ha keverés közben lassan szitálod a lisztet a tojásba, akkor biztosan nem lesz csomós.) Egy lábasban olvassz vajat, s tedd bele a megtört... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
1 evőkanál kukoricaliszt
1 evőkanál méz
1 evőkanál szójamártás
1 evőkanál sűrített paradicsom
2 evőkanál borecet
3 evőkanál olaj
100 g vöröshagyma szeletelve
2 gerezd fokhagyma összezúzva
100 g sárgarépa hosszú vékony csíkokra vágva
100 g zöldpaprika szeletelve
100 g gomba szeletelve
100 g uborka ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
1 kg burgonya
25 dkg vöröshagyma
borecet
metélőhagyma
cukor
őrölt bors
só
A krumplit főzd meg héjában és karikázd fel. A hagymát karikázd fel, szedd szálaira, tedd szűrőbe, és öblítsd le forró vízzel. Cukorral, borssal, sóval és borecettel készíts erősen ízesített salátalevet. A krumplit és a hagymát rétegezd egy salátás tálba, adj ho... |
|
|
|
|
|
|
|
... (például: sárga rókagomba, vargánya, barna tinóru) megtisztítva és szeletelve, fél gerezd fokhagyma zúzva, 3 dl marhahúsleves, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1 kiskanál dijoni mustár, 1 kiskanál borecet, 5 evőkanál édes tejszín.
Elkészítése:
ĺzesítsük a hússzeleteket fekete borssal, majd kenjük be olajjal. Tegyünk egy nagy serpenyőt erős lángra. A hússzeleteket 6-... |
|
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
1 kg cseresznye
3 szegfűszeg
3 dl borecet
1 kávéskanál só
1 csokor tárkony
12 szem fekete bors
ELKÉSZÍTÉS
A cseresznyét megmossuk, és lecsöpögtetjük. Jól kimosott, kiforrázott, száraz befőttesüvegekbe töltjük, a tetejükre tesszük a megmosott, leszárított tárkonyt, a szegfűszeget és a borsot. A bor... |
|
|
|
|
|
|
|
... zöldbab
30 dkg konzerv tonhal
9 kisebb paradicsom (25 dkg)
só
bors
Az öntethez:
4 evőkanál olívaolaj
1 tört fokhagymagerezd
3 evőkanál fehérborecet
2 kiskanál (francia) mustár
A tálaláshoz:
4 nagy salátalevél (elhagyható)
3 főtt tojás (elhagyható)
1 nagy fej lilahagyma (elhagyható)
3 evőkanál kimagoz... |
|
|
|
|
|
|
|
... bort készítenek belőle. Az alkoholt ezután az ecetsavterelő baktériumok ecetté alakítják. Mivel az almaborban kevesebb az alkohol, mint a szőlőborban, az almaecet kevésbé savanyú, mint a borecet. Az almaecet kellemesen savanykás ízű. Értékes nyomelemek és ásványi anyagok vannak benne, pl. kalcium, magnézium, nátrium, foszfor és különösen kálium, amely rendkívül fontos a szívnek. É... |
|
|
|
|
|
|
|
Saláták
Burgonyasaláta
-Hozzávalók:
50 dkg burgonya
2 fej hagyma
1,25 dl zöldségleves
2 keményre főzőtt tojás
3 ek borecet
½ kk csípős mustár
só
frissen őrölt fehér bors
6 ek salátaolaj
1 gerezd fokhagyma
-Elkészítés:
A... |
|
|
|
|
|
|
|
...
1 tojássárgája, , 1,2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj,
1 teáskanál citromlé, , 1 teáskanál mustár,
néhány csepp balzsamecet, só, az öntethez: 1 evőkanál fehérborecet,
1 evőkanál olaj, só, bors
A megtisztított, rózsáira szedett karfiolt nagyon vékonyan felszeleteljük.
A megmosott retket felkarikázzuk. ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 1 l húsalaplé, bors, só, római kömény, borecet, 0,5 dl bor, reszelt citrom, 20 dkg tejföl, 1 db avokádó, 1 csomag petrezselyemzöld.
1. A burgonyát előre megfőzzük. Az alaplevet vagy húslevest feltesszük a tűzhelyre, a hámozott főtt burgonyát apró kockára vágjuk, beletesszük az alaplébe, megsózzuk, borsozzuk. Beleöntjük a tejfölt, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... g
Görög saláta
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg paradicsom
1 zöldpaprika
40 dkg kígyóuborka
3 szál újhagyma
3 evőkanál magozott olajbogyó
2 evőkanál borecet
3 evőkanál olívaolaj
20 dkg feta vagy gomolysajt
Elkészítés: A paradicsomokat kisebb kockákra, a zöldpaprikát 2x2 cm-es darabokra vágjuk. Az uborkát hoss... |
|
|
|
|
|
|
|
... 6,8 g
Színes babsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg fehér szárazbab
10 dkg barna szárazbab
40 dkg zöldbab
10 dkg lilahagyma
2-3 evőkanál fehérborecet
1 evőkanál olívaolaj
mustár ízlés szerint
Elkészítés: A szárazbabot egy éjszakára vízben előáztatjuk. Másnap enyhén sós vízben puhára főzzük, majd hagyjuk kihűlni. (Vehetünk... |
|
|
|
|
|
|
|
... sajt.
A körethez: 1-1 piros, zöld és sárga húsú paprika, 2 közepes fej lila hagyma, diónyi friss vagy negyed mokkáskanál őrölt gyömbér, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 1 babérlevél, 2 ek. borecet, 2 ek. méz.
1. A fasírthoz a zsemléket beáztatjuk a langyos tejbe. A vörös- és a fokhagymát meghámozzuk, az előbbit finomra vágjuk, megfonnyasztjuk 1 ek. forró olajban, ... |
|
|
|
|
|
|
|
Saláták
Burgonyasaláta
-Hozzávalók:
50 dkg burgonya
2 fej hagyma
1,25 dl zöldségleves
2 keményre főzőtt tojás
3 ek borecet
½ kk csípős mustár
só
frissen őrölt fehér bors
6 ek salátaolaj
1 gerezd fokhagyma
-Elkészítés:
A... |
|
|
|
|
|
|
|
... érett avokádó,
1 tojássárgája, , 1,2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj,
1 teáskanál citromlé, , 1 teáskanál mustár,
néhány csepp balzsamecet, só, az öntethez: 1 evőkanál fehérborecet,
1 evőkanál olaj, só, bors
A megtisztított, rózsáira szedett karfiolt nagyon vékonyan felszeleteljük.
A megmosott retket felkarikázzuk.
A borecetet kikeverjük ... |
|
|
|
|
|
|
|
... szülőföldje ugyanis a Franciaország délnyugati részén található Béarn).
Hogyan készül a béarni mártás?
Egy kis lábasba vagy serpenyőbe öntsünk kevés fehérbort vagy borecetet, tárkonyecetet! Beletesszük a nagyon finomra vágott, félfejnyi vöröshagymát és 1-2 cikk fokhagymát, s a szintén apróra metélt tárkonyt és kakukkfüvet. Megsózzuk, borsozzuk (fehérborssal),... |
|
|
|
|
|
|
|
Hering saláta
Hozzávalók: 2 nagyobb hering, 1 fej saláta, 1 csomó újhagyma, 2 paradicsom, 2 zöldpaprika, 3 evőkanál borecet, 3 evőkanál salátaolaj, só, cukor, őrölt bors.
A heringet néhány órára beáztatjuk, bőrét lehúzzuk, kicsontozzuk, és apró kockára vágjuk.
A salátát, zöldhagymát csíkokra vágjuk, a paradicsomot és paprikát felszeleteljük. Az ece... |
|
|
|
|
|
|
|
...
HOZZÁVALÓK:
1 literhez
1,5 kg paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 narancs (leve)
1 kávéskanál cukor
4 evőkanál borecet
3 szegfűszeg
pirospaprika
őrölt bors
mustármag
só
olaj
ELKÉSZÍTÉS
A paradicsomot kockákra, a hagymát apróra vágjuk, és ... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojás, 2 ek. reszelt parmezán, 2 ek. liszt, 2 ek. zsemlemorzsa, olaj a sütéshez. Az uborkás mártáshoz: 1 csemegeuborka, 1 gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyem, 2 dl tejföl, 1 ek. fehérborecet.
Előkészítés: A csirkemájat megmossuk, a hártyáktól megtisztítjuk, majd konyhai papírtörlővel szárazra törölgetjük.
Elkészítés:
1. A tojásokat tálba ütjük, hab... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK: 6 személyre
50 dkg zöldbab
1 kis fej lollo rosso saláta
6 dkg dió
1-1 evőkanál mustár, balzsamecet és borecet
1 kávéskanál apróra vágott borsikafű
5 evőkanál olaj
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A zöldbabot megtisztítjuk, sós vízben roppa... |
|
|
|
|
|