Belépés
Étlapszótár 1
...abálás = (ha eljárás) 80-90 °C-on való főzés (például szalonnánál)
al forno = (ha olasz) sütőben elkészítve vagy sütőben átsütve
al dente = (ha tészta) haraphatóra (azaz nem kifejezetten puhára) főzve
Ambassador módra = (ha bordaszelet) elősütve, majd sonkás-sajtos mártásba forgatva, sonkával borítva, végül panírozva és úgy kisütve
angolosan = (ha zöldség) főzve...
Étlapszótár
Étlapszótár 1



------------------------------------ ------------------------------------ --------


abálás = (ha eljárás) 80-90 °C-on való főzés (például szalonnánál)
al forno = (ha olasz) sütőben elkészítve vagy sütőben átsütve
al dente = (ha tészta) haraphatóra (azaz nem kifejezetten puhára) főzve
Ambassador módra = (ha bordaszele...
Étlapszótár 1
...abálás = (ha eljárás) 80-90 °C-on való főzés (például szalonnánál)
al forno = (ha olasz) sütőben elkészítve vagy sütőben átsütve
al dente = (ha tészta) haraphatóra (azaz nem kifejezetten puhára) főzve
Ambassador módra = (ha bordaszelet) elősütve, majd sonkás-sajtos mártásba forgatva, sonkával borítva, végül panírozva és úgy kisütve
angolosan = (ha zöldség) főzve...
Csiperkegomba


Története
A gombák az emberiség legősibb táplálékai közé tartoznak. Tudjuk például, hogy őskori elődeink vad gombákat fogyasztottak, a kínaiak pedig több ezer éve termesztik a shiitake-gombát, amelyet ma a piacon is megvásárolhatunk. A gombákat kedvelő görögök és rómaiak ismerték a tőkegomb...
Articsóka
Az articsóka (Cynarae scolymus), Észak-Afrikában őshonos fészkesvirágú zöldség- és gyógynövény, Európában termesztik. A görögök óta népszerű zöldségféle. Magyarországon sokáig dísznövényként tartották.

Leírása: Magas termetű, évelő növény. Zöldeskék, osztott, hosszú leveleinek fonákja fehéres színű.

Ránézésre rokonaihoz, a bogáncsfélékhez és a szamárkenyérhez...
Csoben sult sonka
...------Husveti etelek-----

-----------Csoben sult sonka sajtal es gombaval

Hozzávalók (4 személyre):
--250 g ricotta sajt
--220 g paraj
--220 g gomba
--220 g fehér vagy Graham-kenyér
--180 g főtt sonka
--30 g parmezán sajt
--30 g vaj
--3 dl tej
--3 tojás
--2 gerezd fokhagyma
--2 kávéskanál ...
Kelbimbóleves
... Kelbimbóleves

Szedjük le 30 dg zsenge kelbimbó külső leveleit, majd vágjuk le a kiálló torzsáját, és erős vízsugár alatt mossuk meg. Egy kis csokor apróra vágott petrezselymet 2 dg olvasztott vajon fonnyasszunk meg. Adjuk hozzá a megtisztított kelbimbót, és dinszteljük pár percig. A nagyobb darabokat előzőleg vágjuk ketté, hogy könnyebben megfőjenek. Utána öntsünk rá 1,...
Csirke ételek
Töltött vegyes zöldség

zöldség vegyesen (nálam most paprika és patlidzsán)
2 ek olívaolaj
1 bögre rizs
vegeta2 kanál vaj200 gr szeletelt gomba (mehet konzervből is)
petrezselyemzöld
3 ek sűrített paradicsom
só, bors
1 hagyma
reszelt sajt

Az olívaolajon megpirítod a felaprított hagymát, erre rádobod a rizst, amikor kezd b...
Csirke és zöldség
Töltött vegyes zöldség

zöldség vegyesen (nálam most paprika és patlidzsán)
2 ek olívaolaj
1 bögre rizs
vegeta
2 kanál vaj
200 gr szeletelt gomba (mehet konzervből is)
petrezselyemzöld
3 ek sűrített paradicsom
só, bors
1 hagyma
reszelt sajt

Az olívaolajon megpirítod a felaprított hagymát, erre rádobod a rizst, a...
Sétálva megkeresni a - nem..1.
Sétálva megkeresni a - nem mindennapi - betevőt?
Avagy gombaszedés és -evés helyesen
/Házi Patika/

A gombák között találjuk a világ legnagyobb élőlényét és legdrágább ételét. A gomba egészséges, tápláló és kalóriatakarékos. Aki kedveli a változatos étkezést és a karcsúságot megőrző étkeket, tartson velünk az erdőbe és a konyhába...

Ki talál több e...
Naspolya-birs zselé
Naspolya-birs zselé
1 rész naspolya, 1 rész birsalma levét (gyümölcscentrifugában ,,átnyomhatjuk"), ami kb. 750 ml, felfőzzük 500 gr zselésítő cukorral. Egy darab fahéjat is főzhetünk bele, amit kiveszünk, miután zselépróbát végeztünk. 4-5 perc főzés után leszedjük a tetején keletkezett habot, majd steril üvegekbe töltjük, és 5 percre a lezárt üvegeket fejre állítju...
A tartósítás
A tartósítás története dióhéjban

Őseink a leszedett bogyókat, gyümölcsöket napon szárították, majd jégverembe tették, hogy tovább tartósítsák azokat. A görögök és a rómaiak már mézben és mustban tartósították gyümölcseiket, sőt, a cukrozott gyümölcsök receptje is tőlük ered. A befőzve tartósítás alapját egy 18. századi francia cukrászmester teremtette meg azzal, hogy ráj...
Húsfélék
Almás csirkefasírt

Hozzávalók (3-4 személyre):
30 dkg csirkemellfilé
20 dkg alma
1,5 zsemle
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
olaj
zsemlemorzsa
tej
borsikafű


A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hag...
Egészséges ételek ínyenceknek
I. FEJEZET


A reformtáplálkozás egyre nagyobb teret hódít, jelenleg hozzávetőleges becslések szerint 500 millió vegetárius él a világon. Százalékos arányukat tekintve tehát a húsevők száma ma még legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint a természetes módon táplálkozóké. Ez a jelentős arányeltolódás azonban a legtöbb esetben csupán a megszokásnak tudható be. Gasztro...
Karácsonyi és téli receptek

Ételek

Karácsonyi rágcsálni való édesség: Granula

Müzli rizssziruppal, aszalt gyümölcsökkel, durvára tört pirított olajos magvakkal, liszttel keverve és kisütve

Rizstorta:

Tészta

350 g 70% liszt
1 csipet só
150...
Idegen szakkifejezések
Alaplé: bizonyos élelmianyagok és fűszerek hosszan tartó kifőzésével előállított ízesítő anyag.
Abálás: kb 90 fokon bő folyadékban 3-5-10 percre belehelyezett élelmianyagok előpuhítása
(füstölt húsok, szalonna, halak, hurkafélék, bevert tojás, ...).
Bardírozás: húsoknak szalonnaszeletekkel való befedése, vagy az edény szalonnával való
kibélelése.
Blansír...
Gasztronomiai Lexikon 2.
Bain-marié:
Vízfürdő. Az elkészült ételek melegen tartására szolgáló készülék.
Bardírozás:
Kisebb húsok, vadszárnyasok szalonnalapokkal történő sütés előtti burkolása.
Barna rántás:
A barna rántáshoz a lisztet barnára pirítjuk. A forró zsiradékban először egy kevés cukrot
pirítunk, ezután tesszük csak hozzá a lisztet, és készr...
Gasztronomiai Lexikon 3.
Csőben sütés (lásd. még gratnírozás):
A "csőben sütést", más néven gratinírozást sütőben - vagy grillsütőben - végezzük.
Pirítást jelent, mert a különböző csőben sült ételeket először meg kell főzni, esetleg a
megfelelő mártással bevonni, így csak rövid ideig kell sütni, azaz csak a felső rétegüket
kell megpirítani. Az ily módon sült ételek elkészítés...
4 isteni, laktató főétel
...4 isteni, laktató főétel 400 kcal alatt

Ananászos csirkemell
Hozzávalók 8 személyre:
1,5 kg csirkemellfilé
60 dkg ananászkarika
15 dkg nem zsíros sajt
1 csomag sültcsirke-fűszerkeverék
1,5 dl olívaolaj
8 dkg liszt
80 dkg rizs
3 dkg kurkuma
15 dkg sárgarépakocka


A csirkemellet vágd szeletekre, klopfold k...
A brokkoli különleges táplálko
...

A brokkoli különleges táplálkozási értékei Nógrádi Katalin
Dietetikusunk cikkéből megtudhatja, miért nagyon egészséges a brokkoli fogyasztása, receptjeinek kipróbálásával pedig máris egy lépéssel közelebb kerülhet egészségének megőrzéséhez.
Egyre kedveltebb a brokkoli
Az utóbbi évtizedben számos országban vizsgálták a brokkoli hatóanyagait, vegyülete...
1 2 3 4 5 
Címkék: Gasztronomiai Lexikon, Házi Patika, Nógrádi Katalin, brokkoli különleges, emberiség legősibb, kínaiak pedig, gombákat kedvelő, kiálló torzsáját, megtisztított kelbimbót, nagyobb darabokat, olívaolajon megpirítod, felaprított hagymát, gombák között, világ legnagyobb, gomba egészséges, változatos étkezést, karcsúságot megőrző, darab fahéjat, tetején keletkezett, lezárt üvegeket, tartósítás története, leszedett bogyókat, cukrozott gyümölcsök, befőzve tartósítás, csirkét daráld, almát gyaluld, hagymát vágd, zsemlét áztasd, ledarált húshoz, reformtáplálkozás egyre, húsevők száma, nagyságrenddel nagyobb, természetes módon, jelentős arányeltolódás, legtöbb esetben, megszokásnak tudható, edény szalonnával, elkészült ételek, barna rántáshoz, lisztet barnára, forró zsiradékban, kevés cukrot, különböző csőben, felső rétegüket, csirkemellet vágd, brokkoli fogyasztása, lépéssel közelebb, utóbbi évtizedben, brokkoli hatóanyagait, petrezselyemzöld, kalóriatakarékos, megvásárolhatunk, szalonnalapokkal,
© 2013 TVN.HU Kft.