|
|
|
...abálás = (ha eljárás) 80-90 °C-on való főzés (például szalonnánál)
al forno = (ha olasz) sütőben elkészítve vagy sütőben átsütve
al dente = (ha tészta) haraphatóra (azaz nem kifejezetten puhára) főzve
Ambassador módra = (ha bordaszelet) elősütve, majd sonkás-sajtos mártásba forgatva, sonkával borítva, végül panírozva és úgy kisütve
angolosan = (ha zöldség) főzve... |
|
|
|
|
|
|
|
Étlapszótár 1
------------------------------------ ------------------------------------ --------
abálás = (ha eljárás) 80-90 °C-on való főzés (például szalonnánál)
al forno = (ha olasz) sütőben elkészítve vagy sütőben átsütve
al dente = (ha tészta) haraphatóra (azaz nem kifejezetten puhára) főzve
Ambassador módra = (ha bordaszele... |
|
|
|
|
|
|
|
...abálás = (ha eljárás) 80-90 °C-on való főzés (például szalonnánál)
al forno = (ha olasz) sütőben elkészítve vagy sütőben átsütve
al dente = (ha tészta) haraphatóra (azaz nem kifejezetten puhára) főzve
Ambassador módra = (ha bordaszelet) elősütve, majd sonkás-sajtos mártásba forgatva, sonkával borítva, végül panírozva és úgy kisütve
angolosan = (ha zöldség) főzve... |
|
|
|
|
|
|
|
Története
A gombák az emberiség legősibb táplálékai közé tartoznak. Tudjuk például, hogy őskori elődeink vad gombákat fogyasztottak, a kínaiak pedig több ezer éve termesztik a shiitake-gombát, amelyet ma a piacon is megvásárolhatunk. A gombákat kedvelő görögök és rómaiak ismerték a tőkegomb... |
|
|
|
|
|
|
|
Az articsóka (Cynarae scolymus), Észak-Afrikában őshonos fészkesvirágú zöldség- és gyógynövény, Európában termesztik. A görögök óta népszerű zöldségféle. Magyarországon sokáig dísznövényként tartották.
Leírása: Magas termetű, évelő növény. Zöldeskék, osztott, hosszú leveleinek fonákja fehéres színű.
Ránézésre rokonaihoz, a bogáncsfélékhez és a szamárkenyérhez... |
|
|
|
|
|
|
|
...------Husveti etelek-----
-----------Csoben sult sonka sajtal es gombaval
Hozzávalók (4 személyre):
--250 g ricotta sajt
--220 g paraj
--220 g gomba
--220 g fehér vagy Graham-kenyér
--180 g főtt sonka
--30 g parmezán sajt
--30 g vaj
--3 dl tej
--3 tojás
--2 gerezd fokhagyma
--2 kávéskanál ... |
|
|
|
|
|
|
|
... Kelbimbóleves
Szedjük le 30 dg zsenge kelbimbó külső leveleit, majd vágjuk le a kiálló torzsáját, és erős vízsugár alatt mossuk meg. Egy kis csokor apróra vágott petrezselymet 2 dg olvasztott vajon fonnyasszunk meg. Adjuk hozzá a megtisztított kelbimbót, és dinszteljük pár percig. A nagyobb darabokat előzőleg vágjuk ketté, hogy könnyebben megfőjenek. Utána öntsünk rá 1,... |
|
|
|
|
|
|
|
Töltött vegyes zöldség
zöldség vegyesen (nálam most paprika és patlidzsán)
2 ek olívaolaj
1 bögre rizs
vegeta2 kanál vaj200 gr szeletelt gomba (mehet konzervből is)
petrezselyemzöld
3 ek sűrített paradicsom
só, bors
1 hagyma
reszelt sajt
Az olívaolajon megpirítod a felaprított hagymát, erre rádobod a rizst, amikor kezd b... |
|
|
|
|
|
|
|
Töltött vegyes zöldség
zöldség vegyesen (nálam most paprika és patlidzsán)
2 ek olívaolaj
1 bögre rizs
vegeta
2 kanál vaj
200 gr szeletelt gomba (mehet konzervből is)
petrezselyemzöld
3 ek sűrített paradicsom
só, bors
1 hagyma
reszelt sajt
Az olívaolajon megpirítod a felaprított hagymát, erre rádobod a rizst, a... |
|
|
|
|
|
|
|
Sétálva megkeresni a - nem mindennapi - betevőt?
Avagy gombaszedés és -evés helyesen
/Házi Patika/
A gombák között találjuk a világ legnagyobb élőlényét és legdrágább ételét. A gomba egészséges, tápláló és kalóriatakarékos. Aki kedveli a változatos étkezést és a karcsúságot megőrző étkeket, tartson velünk az erdőbe és a konyhába...
Ki talál több e... |
|
|
|
|
|
|
|
Naspolya-birs zselé
1 rész naspolya, 1 rész birsalma levét (gyümölcscentrifugában ,,átnyomhatjuk"), ami kb. 750 ml, felfőzzük 500 gr zselésítő cukorral. Egy darab fahéjat is főzhetünk bele, amit kiveszünk, miután zselépróbát végeztünk. 4-5 perc főzés után leszedjük a tetején keletkezett habot, majd steril üvegekbe töltjük, és 5 percre a lezárt üvegeket fejre állítju... |
|
|
|
|
|
|
|
A tartósítás története dióhéjban
Őseink a leszedett bogyókat, gyümölcsöket napon szárították, majd jégverembe tették, hogy tovább tartósítsák azokat. A görögök és a rómaiak már mézben és mustban tartósították gyümölcseiket, sőt, a cukrozott gyümölcsök receptje is tőlük ered. A befőzve tartósítás alapját egy 18. századi francia cukrászmester teremtette meg azzal, hogy ráj... |
|
|
|
|
|
|
|
Almás csirkefasírt
Hozzávalók (3-4 személyre):
30 dkg csirkemellfilé
20 dkg alma
1,5 zsemle
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
olaj
zsemlemorzsa
tej
borsikafű
só
A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hag... |
|
|
|
|
|
|
|
I. FEJEZET
A reformtáplálkozás egyre nagyobb teret hódít, jelenleg hozzávetőleges becslések szerint 500 millió vegetárius él a világon. Százalékos arányukat tekintve tehát a húsevők száma ma még legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint a természetes módon táplálkozóké. Ez a jelentős arányeltolódás azonban a legtöbb esetben csupán a megszokásnak tudható be. Gasztro... |
|
|
|
|
|
|
|
Ételek
Karácsonyi rágcsálni való édesség: Granula
Müzli rizssziruppal, aszalt gyümölcsökkel, durvára tört pirított olajos magvakkal, liszttel keverve és kisütve
Rizstorta:
Tészta
350 g 70% liszt
1 csipet só
150... |
|
|
|
|
|
|
|
Alaplé: bizonyos élelmianyagok és fűszerek hosszan tartó kifőzésével előállított ízesítő anyag.
Abálás: kb 90 fokon bő folyadékban 3-5-10 percre belehelyezett élelmianyagok előpuhítása
(füstölt húsok, szalonna, halak, hurkafélék, bevert tojás, ...).
Bardírozás: húsoknak szalonnaszeletekkel való befedése, vagy az edény szalonnával való
kibélelése.
Blansír... |
|
|
|
|
|
|
|
Bain-marié:
Vízfürdő. Az elkészült ételek melegen tartására szolgáló készülék.
Bardírozás:
Kisebb húsok, vadszárnyasok szalonnalapokkal történő sütés előtti burkolása.
Barna rántás:
A barna rántáshoz a lisztet barnára pirítjuk. A forró zsiradékban először egy kevés cukrot
pirítunk, ezután tesszük csak hozzá a lisztet, és készr... |
|
|
|
|
|
|
|
Csőben sütés (lásd. még gratnírozás):
A "csőben sütést", más néven gratinírozást sütőben - vagy grillsütőben - végezzük.
Pirítást jelent, mert a különböző csőben sült ételeket először meg kell főzni, esetleg a
megfelelő mártással bevonni, így csak rövid ideig kell sütni, azaz csak a felső rétegüket
kell megpirítani. Az ily módon sült ételek elkészítés... |
|
|
|
|
|
|
|
...4 isteni, laktató főétel 400 kcal alatt
Ananászos csirkemell
Hozzávalók 8 személyre:
1,5 kg csirkemellfilé
60 dkg ananászkarika
15 dkg nem zsíros sajt
1 csomag sültcsirke-fűszerkeverék
1,5 dl olívaolaj
8 dkg liszt
80 dkg rizs
3 dkg kurkuma
15 dkg sárgarépakocka
só
A csirkemellet vágd szeletekre, klopfold k... |
|
|
|
|
|
|
|
...
A brokkoli különleges táplálkozási értékei Nógrádi Katalin
Dietetikusunk cikkéből megtudhatja, miért nagyon egészséges a brokkoli fogyasztása, receptjeinek kipróbálásával pedig máris egy lépéssel közelebb kerülhet egészségének megőrzéséhez.
Egyre kedveltebb a brokkoli
Az utóbbi évtizedben számos országban vizsgálták a brokkoli hatóanyagait, vegyülete... |
|
|
|
|
|