|
|
|
... bort. A massza harmadát a tészta közepére simítjuk, a széleit a tojássárgájával megkenjük, majd meleg sütőben 15 percig sütjük. A tüzet mérsékeljük, és még 10 percig sütjük. Közben a birsalmasajtot megolvasztjuk, a szőlőszemeket meghámozzuk. Amikor a tészta megsült, 10 percig a formában hagyjuk hűlni, majd grillrácsra borítjuk. A maradék masszát a közepére simítjuk, a szőlőszemekk... |
|
|
|
|
|
|
|
... éppen csak forráspontig hevítve kínálom.
Hosszú fondüvillára szúrva lehet belemártogatni piskótakockákat, megfőzött fél di... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... csak elment apácának. Befogadták a szürkenővérek. Egy reggelen Ádám pakolt össze, beállt Erdei Ferenc szigetszentmiklósi kisbirtokára hagymaszedő napszámosnak. Anyám pénzt csinált: birsalmasajtot készített eladásra, vadgesztenyéből és házi zsírmaradékokból Annussal mosószappant főzött, megtanult műstoppolni.
Nyomasztó, bár csak elmosódott emlékeim vannak arról, hogy L. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... ne túl barnára, mert akkor megkeseredik
8. A süteményekbe, például püspökkenyérbe, szánt cukrozott gyümölcsöt - vagy bármit, ami összeragad ( dinnye- és narancshéját, birsalmasajtot) - vágjuk apró kockákra, és forgassuk cukorba, így nem tapadnak össze az apró darabok.
9. Könnyebben elválik a tészta a tepsitől, ha azt sütés után hideg kőpadlóra tesszük.
1... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... megpirítjuk - de ne túl barnára, mert akkor megkeseredik
8. A süteményekbe, például püspökkenyérbe, szánt cukrozott gyümölcsöt - vagy bármit, ami összeragad ( dinnye- és narancshéját, birsalmasajtot) - vágjuk apró kockákra, és forgassuk cukorba, így nem tapadnak össze az apró darabok.
9. Könnyebben elválik a tészta a tepsitől, ha azt sütés után hideg kőpadlóra tesszük.... |
|
|
|
|
|
|
|
... Azerbajdzsánból hozták, vérvörös, édes. Mióta azt ott megkóstoltam, magyar földön nem veszek gránátalmát, mert ég és föld a különbség.
Ilyenkor ősszel még arra emlékszem nagymama birsalmasajtot készített nekünk, mennyire finom volt és a kompótja, az édes illata.Amióta meghalt a drága öregasszony, nem ettem ezt a finomságot.
20 évet éltem a Tisza mellett. Minden évben jöt... |
|
|
|
|
|
|
|
... Vékonyra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kis korongokat szúrunk ki, melyeket kizsírozott sütőlapra teszünk. A tetejüket megkenjük felvert tojással, közepükre egy darabka kemény lekvárt, birsalmasajtot teszünk, de megszórhatjuk kristálycukorral, darabolt dióval is. Forró sütőben sütjük és a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Creme Brulée
Hozzávalók:
2 rúd vanília|... |
|
|
|
|
|
|
|
... morzsát és a többi anyagot.
A máktöltelék készítése:
A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adhatunk m... |
|
|
|
|
|
|
|
... gyerekek akármikor bemehettünk kamrájába, mely akkora volt, mint egy terem, s ott mindig leltünk valamit, ami reánk várt, hosszú deszkákon aranysárga piskótákat, szultánkenyeret, birsalmasajtot, szürettájt édes, lila lében úszó töklekvárt. Mindenét széthordták és ellopták. A vincellér: szőlője termését, gondnokai: különböző járandóságait, Panna, öreg, tolvaj cselédje: fehérneműit,... |
|
|
|
|
|
|
|
...
DPG Recepttár 271.
Barangolás Nagy-Magyarországon
Tartalomjegyzék
DPG Recepttár 271. 1
B... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukorral, azután hozzáadunk 14 deka vágott diót, 4 deka
reszelt főzőcsokoládét, 10 deka apróra vágott mazsolaszőlőt, 3 deka kis darabokra szeletelt citronádot
vagy esetleg birsalmasajtot és legutoljára 10 deka liszttel kevert fél csomag sütőport dolgozunk hozzá.
Kikent, kiszórt őzhát-formában sütjük. Sütés után a süteményt egy napig hagyjuk állni, azután szeleteljük... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Betakaríthatjuk a birset és a naspolyát is, bár akár várhatunk ezzel egy hónapot is, mert ezeknek nem árt a kisebb fagy.
A birs hónapokon keresztül eláll, hűvös, szellős helyen, de birsalmasajtot is készíthetünk belőle.
Néhány csemegeszőlőnk nagyon jól tárolható, pl a Teréz, Pölöskei Muskotály, Afuz Ali, Itália, Téli Muskotály.
A tároláshoz 2-10... |
|
|
|
|
|
|
|
... Betakaríthatjuk a birset és a naspolyát is, bár akár várhatunk ezzel egy hónapot is, mert ezeknek nem árt a kisebb fagy.
A birs hónapokon keresztül eláll, hűvös, szellős helyen, de birsalmasajtot is készíthetünk belőle.
- Néhány csemegeszőlőnk nagyon jól tárolható, pl a Teréz, Pölöskei Muskotály, Afuz Ali, Itália, Téli Muskotály.
A tároláshoz 2-10°C-os, 80-... |
|
|
|
|
|
|
|
... hűvös helyen. Kiváló és értékes táplálék a téli hónapokra. Nyersen kemény húsú, fanyar gyümölcs, és ez akkor sem változik, ha színe érett sárgára változik. Leggyakrabban kompótot és birsalmasajtot készítenek belőle, de az utóbbi időkben újra divatba jött alapanyagként, így egyre több ízletes és különleges recept főszereplője.
A birsgyümölcs húsában sok a csersav, szénh... |
|
|
|
|
|
|
|
... legszebbnek. Ezért már az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsévé vált. Édeskésen fanyar ízű, pompás erős illatú gyümölcs. Magas pektintartalma miatt kocsonyásít, ezért mennyei birsalmasajtot készíthetünk belőle!
Gazdag A-, B1-, B2-, C-, E- és P-vitaminban, valamint ásványi anyagokban. Almasavat és csersavat is tartalmaz. A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb... |
|
|
|
|
|
|
|
... használható húsételek kísérőjeként, avagy az ősz másik slágerével, a sütőtökkel kombinálva. És nem kell szétkaszabolni a kezünket a kemény gyümölccsel birkózva akkor sem, ha éppen birsalmasajtot, zselét vagy lekvárt készítenénk belőle. A birseket ugyanis a szőreltávolító mosás után sütőben is meg lehet sütni. 150 fokon, egészben. Így a magházat kiszedni már igazán nem ördöngösség,... |
|
|
|
|
|
|
|
... hűvös helyen. Kiváló és értékes táplálék a téli hónapokra. Nyersen kemény húsú, fanyar gyümölcs, és ez akkor sem változik, ha színe érett sárgára változik. Leggyakrabban kompótot és birsalmasajtot készítenek belőle, de az utóbbi időkben újra divatba jött alapanyagként, így egyre több ízletes és különleges recept főszereplője.
A birsgyümölcs húsában sok a csersav, szénh... |
|
|
|
|
|
|
|
Vegyünk 25 deka igen nagy szemű mazsolát, 25 deka datolya szilvát, 25 deka mandulát 25 deka czitronádot, 25 deka birsalmasajtot, 25 deka aszalt magolt szilvát, 25 deka vegyes finom czukrozott déli gyümölcsöt, 50 deka fügét és 50 deka héjától megtisztított diót. Mindezen gyümölcsöket fel kell vágni lehetőleg egyenlő, de nem igen vékony laskákba. A felvagdalt gyümölcsöket tegyük t... |
|
|
|
|
|
|
|
...10 dkg vajat habosra keverünk, 25 dkg cukorral, és 1/2 cs. Váncza-vanilincukorral, azután hozzáadunk egyenként 5 tojás sárgáját, 15 dkg apró kockákra vágott birsalmasajtot, és 15 dkg liszttel kevert 1/2 cs. V.-sütőport. Legvégül könnyedén hozzákeverjük az 5 tojás fehérjének keményre vert habját. Vajazott, lisztezett őzgerincformába tesszük, és forró sütőben sütjük. Tálaláskor sz... |
|
|
|
|
|