|
|
|
Ratatouille (ejtsd: ratatuj)
Hozzávalók:
20 dkg kockára vágott padlizsán
20 dkg kockára vágott cukkíni
20 dkg kockára vágott piros színű paprika
20 dkg kockára vágott hámozott paradicsom (dobozos is jó)
1 fej kockára vágott vöröshagyma
só
bors
fokhagyma
1 csokor majoránna
1 csokor kakukkfű
1 csokor petrezselyem
... |
|
|
|
|
|
|
|
Húsos savanyú zöldségleves
Hozzávalók:
50 dkg birkahús
30 dkg marhahús
1 liter víz
4 db savanyú uborka
2 fej vöröshagyma
4 db sárgarépa
1 csomó petrezselyem
4 db fehérrépa
2 fej zeller
4 evőkanál zsír
1 kis paradicsom
12 szem olajbogyó
1 db citrom
1 pohár joghurt
só, bors, kapor íz... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
Gyors bekaptam pár falatot és még megnéztem a Drum towert, a muszlim utcát és a Great mosquet. A muszlim utca kicsit csalódás volt, me semmi muszlimos nem volt benne szerintem. Leszámítva a birkahús saslikot, meg egy két fejfedőt.
És volt ott eg yilyen igazi kínai szuveníres piacos utca is... jó kis dolgok voltak:D Nehéz volt megállnom nem venni megint sok hasznos d... |
|
|
|
|
|
|
|
... kerül az asztalra a csicseriborsós marhahús, hozzá fehérrépa, tök, és édesburgonya társul; ezeket követi a levesben főtt csirke- és a fogolyhús puha lencsével vagy rizzsel körítve, majd némi birkahús jön különböző belsőségek kíséretében; és aki nem kér paradicsomot, az rögtön eszegetheti a káposztával tálalt füstölt kolbászt vagy a híresen finoman spanyol sonkát. Ugye, milyen fens... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
90 dkg csontos birkahús (lapockanyak), 15 dkg zsír, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika, őrölt kömény, 2 dl száraz vörösbor, 20 dkg birkabelsőség (máj, tüdő, szív).
Elkészítése:
A nagyobb kockára vágott birkahúst leforrázzuk. A finomra vágott vöröshagymát zsírban megpirítjuk, m... |
|
|
|
|
|
|
|
... megfonnyasztjuk. Ezalatt a húst egycentis kockákra vágjuk, a hagymára dobjuk, és kevergetve megpirítjuk. Enyhén megsózzuk, egy kevés vizet öntünk alá, s lefödve puhára pároljuk. Ez a marha- és a birkahús esetében fontos, a csirke és a pulyka ugyanis a zöldségekkel együtt megfő.
2. Az összes zöldséget megtisztítjuk, egycentis kockákra vágjuk (a répát és a petrezselymet félkar... |
|
|
|
|
|
|
|
... golfpálya is várja a látogatókat.
A városban rövid sétát tettünk és megebédeltünk: én ír stew-t ettem, amit talán gulyásnak nevezhetnénk, mivel leves formátumú és együtt főzik a birkahúst a zöldségekkel, de nem nagyon ízlett, mivel a fűszerezése hagyott némi kívánnivalót maga után és a birkához sem vagyok szokva. Zoli halat evett krumplival és zöldborsóval, ami nagyon í... |
|
|
|
|
|
|
|
Banános birkaragu rizskoszorúval
HOZZÁVALÓK:
20 dkg hosszú szemű rizs
70 dkg kockára vágott birkahús
2 evőkanál olaj
7,5 dkg vaj
5-5 dkg fenyőmag és cérnametélt
4 nagy banán
40 dkg paradicsom
1 gerezd fokhagyma
csipetnyi őrölt fahéj és reszelt szerecsendió
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
őrölt bors
só... |
|
|
|
|
|
|
|
... azt mondám, hogy tartsad magadnál. Akkor a szakács felhozta a czombot, és ami rajta volt, és Saul elé tevé..." (Sámuel I. 9. 23. és 24.)
A MARHA
A kecske- és birkahús mellett a marha húsát fogyasztották leggyakrabban. Legjobban a borjút kedvelték, mert omlósabb volt a húsa.
Ábrahám borjúszelete
4-6 szelet hús, só, 2 ek. vaj.
A for... |
|
|
|
|
|
|
|
Birkapörkölt
Hozzávalók 4 személyre:
- kevés zsír
- fűszerpaprika ízlés szerint
- 15 dkg vöröshagyma
- 50 dkg birkahús
- 1 csöves paprika
- 1-1,5 dl bor
Elkészítés: A zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, elkeverjük a fűszerpaprikával. Beletesszük a kockára vágott húst, a csöves paprikát, megsózzuk. A húst 10-15 percig páro... |
|
|
|
|
|
|
|
Mici hús
Hozzávalók:
1 kg sertéshús
1/2 kg marhahús
1/2 kg birkahús (legyen egy kicsit faggyús)
só
bors
fokhagyma
gyömbér (csak egy késhegynyi)
2-3 dl csontlé
2 kávéskanálnyi szódabikarbóna
A (nagy lyukon) megdarált húst összekeverjük a fűszerekkel. Öntünk hozzá 2-3 dl csontlét és egy éjszakát hagyjuk állni ... |
|
|
|
|
|
|
|
...2,5 kg birkahús (hasaalja, vagy combja), fél kg leveszöldség, 2 fej hagyma, 10 gerezd fokhagyma, 1 ek egész bors, 2 fej kelkáposzta, 1,2 kg burgonya, borsikafű, majoranna, kömény, 3-4 babérlevél, 2 ek vágott zöldpetrezselyem, 4 dkg só.
A húst megszabadítom a faggyútól és az inaktól, megmosom, majd forró ecetes vízzel leforrázom. 6-8 percig forró vízben áztatom, majd apró kock... |
|
|
|
|
|
|
|
... vöröshagyma
• 40 dkg cukkini
• 30 dkg paradicsom
• 1 csomó petrezselyemzöld
• só
• késhegynyi őrölt szegfűbors
• 5 ek. vaj
• 60 dkg birkahús
• bors, szerecsendió, cayenni bors
• 2-3 csípős zöldpaprika
Elkészítése:
A megtisztított hagymát és a cukkinit hajs... |
|
|
|
|
|
|
|
... más néven mititei) várnak benünket, no meg az elmaradhatatlan
pálinkával, amiből nekem egy korty is bőven elég, szinte orvosságként hat a f... |
|
|
|
|
|
|
|
... nagyon halkan, s elbújt valahova, ahonnan mindent hallhatott.
A vadkutya pedig szépen megérkezett a barlang szájához, a száraz lóbőrt orrával félretolta, s nagyokat szippantott a sült birkahús illatából. Az asszony a lapockát bámulva megérezte, hogy ott van, elmosolyodott, s így szólt:
- Itt jön az első. Mit akarsz, vadon erdő vad jószága?
A vadkutya így szólt:... |
|
|
|
|
|
|
|
... étrendjükből.
Napjainkban a görög konyha sok hasonlóságot mutat más mediterrán országokéval. Sertéshúst - az éghajlati viszonyok miatt - csak ritkán fogyasztanak, inkább a marha- és birkahús a jellemző. A húsok számos elkészítési formáját ismerik (sült, pörkölt, grill), különféle fűszereket használva, pedig ízek ezreit produkálják. Ételeik főszereplői így tehát a fűszer... |
|
|
|
|
|
|
|
Birkaszeletek salátával
Hozzávalók
- 8 szelet birkahús
- tengeri só
- őrölt feketebors
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál apróra vágott mogyoróhagyma
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 2 evőkanál a... |
|
|
|
|
|
|
|
Birkaszeletek salátával
Hozzávalók:
8 szelet birkahús
tengeri só
őrölt feketebors
2 evőkanál vaj
2 evőkanál apróra vágott mogyoróhagyma
1 teáskanál dijoni mustár
2 evőkanál apróra vágott koriander
4 evőkanál fehérborecet
4 evőkan... |
|
|
|
|
|
|
|
... a harira melyeket mindig hússal, zöldséggel vagy száraz magvakkal kevernek.
A másik a nomád életmód hatása, amelynek következtében oly gyakori a kecsketej, a datolya, a kecske- és birkahús felhasználása.
A harmadik a spanyol terjeszkedés hatása. Ennek köszönhetően váltak ételkészítési alapanyagokká az olívabogyó és különféle gyümölcsök. Az édességek készítése is jórész... |
|
|
|
|
|
|
|
...2,5 kg birkahús (hasaalja, vagy combja), fél kg leveszöldség, 2 fej hagyma, 10 gerezd fokhagyma, 1 ek egész bors, 2 fej kelkáposzta, 1,2 kg burgonya, borsikafű, majoranna, kömény, 3-4 babérlevél, 2 ek vágott zöldpetrezselyem, 4 dkg só.
A húst megszabadítom a faggyútól és az inaktól, megmosom, majd forró ecetes vízzel leforrázom. 6-8 percig forró vízben áztatom, majd apró kock... |
|
|
|
|
|