|
|
|
... négyfelé vágjuk, eltávolítjuk a magházat, és héjastul vékonyan felszeleteljük. A tojásfehérjét habbá verjük, és óvatosan a tésztába keverjük. Palacsintasüt... |
|
|
|
|
|
|
|
... élesztő, 2-3 dl tej, reszelt citromhéj. Tojások sárgáját habosra keverjük a fruktózzal és az olvasztott margarinnal. A tejben megfuttatjuk az élesztőt, a lisztet a masszához öntjük, végül beletesszük a futtatott élesztőt. Ekkor keverjük bele a reszelt citromhéjat is. kelesztjük, szaggatjuk, sütjük.
Fitness keksz (2)
25dkg tk liszt, 1/2 dl olíva olaj, 2db toj... |
|
|
|
|
|
|
|
CSIRKE RAGÚ
ELOSZOR IS SZALONNÁT PIRÍTANI,MAJD KISZEDNI,BELEVÁGNI A HAGYMÁT ÉS DÍSZTELNI KICSIT.ERRE FELVÁGUNK PAPRIKÁT,GOMBÁT,BELETESSZUK ÉS TOVÁBB DÍNSZTELJUK,MAJD AZ APRÓRA VÁGOTT CSIRKE BELSOSÉGEKET.ELOBB A ZUZÁT ÉS A SZÍVET MIVEL TOVÁBB SULNEK - FONEK, MAJD AMIKOR MAJDNEM KÉSZ AZ APRÓR... |
|
|
|
|
|
|
|
... narancslével, a gyümölcspéppel elkeverjük, ízesítjük tetszés szerinti mézzel vagy folyékony édesítővel, kevés őrölt fahéjjal és őrölt szegfűszeggel, majd a felkockázott gyümölcsöt is beletesszük. Tálalásig a hűtőben parkoltatjuk.
Nálunk kizárólag barackból készült a leves, de lehetne hozzá sárgadinnyét, szőlőt, epret, szedret, málnát, cseresznyét, meggyet is haszn... |
|
|
|
|
|
|
|
... rész vodka
1/2 rész citromlé
1 rész narancslé
1/2 tk. grenadine
szódavíz
A shakerbe jeget teszünk és beleöntjük a citrom- és narancslevet, a vodkát, majd beletesszük a grenadine-t. Az egészet alaposan összerázzuk és egy pohárba töltjük. Végül a szódát rátöltjük és már kínálhatjuk is a koktélt.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... fej karfiol
1,5 dl víz
só, húsleveskocka
Elkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk, majd felaprítjuk. Egy fazékban vizet forralunk, megsózzuk, majd beletesszük a karalábét és a sárgarépát. Addig főzzük, amíg félig meg nem puhul.
Hozzáadjuk a többi zöldséget, és puhára főzzük. Néhány zsenge karalábélevelet is belefőzhetünk. A húslevesko... |
|
|
|
|
|
|
|
... bors
ételízesítő
A zöldségeket megtisztítjuk, apróra vágjuk, kevés margarinon, kevés vízzel, ételízesítővel puhára pároljuk. Merülő mixerrel elturmixoljuk, felengedjük vízzel, beletesszük a húsleveskockát. 1 evőkanál lisztet kevés meleg vízzel simára keverünk, hozzáadjuk a tejfelt, és ha a leves felforrt,
behabarjuk. Őrölt fehér borssal ízesítjük. Pirított zs... |
|
|
|
|
|
|
|
... fehérbors
félmaréknyi mosott és rumba áztatott mazsola
Elkészítés: Az almákat meghámozzuk és kicsumázzuk, vékony gerezdekre vágva egy kisebb fazékba tesszük, ráöntve a bort, beletesszük a cukrot és felforraljuk. Egy másik edényben 4 dl vizet forralunk a fűszerekkel, és kb. 10 percig főzzük, majd a fűszerekről leszűrt vizet hozzáöntjük az almához. A pudingot simá... |
|
|
|
|
|
|
|
... majd egy negyedet még három részre.
Tölteléket tehetünk bele: lekvárt, sajtot, kakaót - ízlés szerint.|... |
|
|
|
|
|
|
|
... köménymag
lecsó. illetve paprika paradicsom.
1dl tejfel
i kiskanál liszt
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát az olajon megpároljuk megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a lecsót, felöntjük egy kis vizzel és kicsit főzzük.
Beletesszük az összevágott karfiolt a füszereket és készre főzzükA végén a tejfölös liszttel behabarjuk a tetejét megszórh... |
|
|
|
|
|
|
|
... csirkemáj,
1 vöröshagyma,
4 e.k olaj,
1 tejföl,
1dl tejszín,
3 e.k mustár,
só,
bors.
Az olajon aranysárgára pirítjuk a hagymát, beletesszük a májat, állandó kevergetés mellett fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és kiforralva készre főzzük. Csak a végén sózzuk! Tört burgonya vagy rizs illik hozzá.
[li... |
|
|
|
|
|
|
|
... kiöblítjük és lecsöpögtetjük. Az almák magházát eltávolítjuk, nyolcadoljuk, majd a káposztával, babérlevéllel, borssal együtt mély sütőedénybe terítjük. Serpenyőben olajat forrósítunk, beletesszük a húst, meghintjük őrölt borssal, és mindkét oldalát megkapatjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a gerezdekre szelt hagymát, és a bort, és 4 percig pirítjuk, végül a káposzta tetejére fektetjü... |
|
|
|
|
|
|
|
... kakaó
50 dkg darált keksz
A tejben felolvasztjuk a rámát
A cukrot összekeverjük a kakaóval
Majd a tejes rámát,és a cukros kakaót összekeverjük
Beletesszük a rum aromát
Végül hozzá keverjük a darált kekszet
Egy téglalap formájú jénaiba vagy tálcába,aminek kis pereme van, jól belenyomkodjuk
Majd leöntjük csokimá... |
|
|
|
|
|
|
|
... vágott füstölt szalonnát a bográcsban kisütjük. Hozzáadjuk a fölszeletelt vöröshagymát és a karikára vágott kolbászt és az egészet, addig sütjük, míg a hagyma üvegesre párolódik. Ekkor beletesszük a cikkekre szelt paprikát és a paradicsomot, meghintjük pirospaprikával, sóval, és jól átforgatjuk. Lassú tűzön főzzük. Ha a szétfőtt paradicsomtól már jó szaftja lett, beleszórjuk a kül... |
|
|
|
|
|
|
|
... szódabikarbóna, fűszere ízlés szerint: szegfűszeg, fahéj, reszelt citromhéj
Elkészítés: A mézet gőz fölött meglágyítjuk, hozzáadjuk a margarint, és óvatosan összedolgozzuk. Ha kihűlt beletesszük a tojást, és végül hozzáadjuk a lisztet, meg a fűszereket, és a szódabikarbonát. Összedolgozzuk, majd kb 2 órát hűvös helyen pihentetjük. Kb 1 cm vastagra kinyújtjuk, kiszaggat... |
|
|
|
|
|
|
|
... megfonnyasztjuk rajta az apróra vágott hagymát, majd a tűzről lehúzva meghintjük a pirospaprikával. Beledobjuk a felkockázott paradicsomot, rászűrjük a halalaplevet, és fedő alatt sűrűre főzzük. Beletesszük a halszeleteket, és lassú tűzön gyöngéden puhára főzzük. A liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, megöntözzük tejföllel. A kapros galuskával tálaljuk. Galuska: A lisztet elkev... |
|
|
|
|
|
|
|
... történő sütés:
A sütést minimális, de forró zsiradékban kezdjük, hogy a hús felületén a rostok és a fehérjék a hő hatására védőréteget képezzenek. A hússzeleteket beletesszük a forró zsírba, egyik, majd másik oldalát is szép pirosra, ropogósra sütjük.
Kiforralás (lsd. még átforralás):
A liszttel sûrített ételek sû... |
|
|
|
|
|
|
|
... nem illik az ételbe, akár ki is dobhatjuk.
Az oxidálódott ezüsttárgyak, ékszerek tisztításához nem kell vegyszer. Megfőzünk néhány darab burgonyát, és langyosra hűlt vizébe beletesszük a tisztítandó ezüstöt. Ha az oxidréteg eltűnt, leöblítjük, és szárazra töröljük.
Ha szemüvegünket átdörzsöljük nyers burgonyaszelettel, majd puha ruhával, kevésbé fog bepárás... |
|
|
|
|
|
|
|
... 1 órát kell főzni. (Gyerekkoromban ezt úgy szoktam, hogy 12 másodpercig látható legyen a főzőkanál által húzott csík. :-) ). Ha nem elég sűrű, kifolyik a krém. Miután hűlt egy kicsit, beletesszük a vajat, majd a mandulaaromát ízlés szerint. Mi szeretjük, ha sok van benne, van, aki csak pár cseppet tesz. A zöldet szoktuk használni, mert szép színt is ad a krémnek. A krémmel megtölt... |
|
|
|
|
|
|
|
... gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, sós vízben megfőzzük. Ha mirelit borsót használunk, azt is megfőzzük. A sűrített paradicsomot, vagy ketchupot elkeverjük az ananász levével, és a húsra öntjük. Beletesszük a sárgarépát, kukoricát, zöldborsót, és a kisebb darabokra vágott ananászt és összeforraljuk. Curys rizzsel tálaljuk.
Orsika rovata (orsika.virtus.hu)
... |
|
|
|
|
|