|
|
|
Hozzávalók:
1 doboz sűrített paradicsom,
l szál zeller,
2 kanál olaj,
2-3 kanál liszt,
1 szál zeller,
só,
cukor.
Az olajból, lisztből rántást készítünk, beleöntjük a sűrített paradicsomot, felöntjük vízzel. Belerakjuk a zellerlevelet, a sót, cukrot, sűrű keverés mellett néhány percig forraljuk. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... Közben elkészítjük a szirupot. A mézet, a cukrot, a vizet és a gyömbérport széles serpenyőben összeforraljuk. Legalább negyed órán át főzzük, amíg a cukor teljesen felolvad. Óvatosan belerakjuk a csigákat a szirupba, lefedjük és lassú tűzön fél órán át szép barnára főzzük. Közben lyukas kanállal óvatosan megmozgatjuk őket, nehogy összeragadjanak. Amikor kész van, egy csésze hideg ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... magházukat eltávolítjuk, és meglocsoljuk citromlével. A citrom héját lereszeljük, a levét kinyomjuk. A bort, a cukrot, a citromhéjat és a maradék citromlevet lábasba öntjük, felforraljuk, belerakjuk a birsalmát. 10 percig főzzük, közben időnként megkeverjük. Beletesszük az almákat és a körtéket, és addig főzzük, míg a gyümölcsök megpuhulnak, de nem esnek szét. Ekkor a citromhéjat... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukorral, a citromlével, a keményítővel, a fahéjjal és a mandulaaromával elkeverjük. 22 cm átmérőjű, cakkos szélű tortaformát kivajazunk, és liszttel meghintünk. Zsírpapírt teszünk bele, belerakjuk a tortalapot, és rászórjuk a cseresznyés keveréket. A torta szélét felvert tojással megkenjük, majd meleg sütőben megsütjük. A sütés vége előtt 5 perccel a mandulaforgáccsal megszórjuk.... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... cukrot, az ananászlét, a citromlét, és a habbá vert to... |
|
|
|
|
|
|
|
... levet, továbbá oly mértékben öntjük fel, hogy a halat teljesen ellepje. (Egyenletes, lassú tűznél főzzük, míg a hal megpuhul. Ugyanabban az edényb... |
|
|
|
|
|
|
|
... - és cseresznyepaprikával feltesszük főni. Amíg az alaplé lassan forr, a pontyfiléket egyenlő darabokra vágjuk, és erősen lesózzuk.
Egy órai főzés után leszűrjük az alaplevet, belerakjuk a megsózott pontyrészeket, az ikrát vagy tejet - aszerint, hogy a ponty tejes vagy ikrás, - és még 30--35 percig lassú forralással főzzük.
Ezután próbát veszünk a hal levéből egy k... |
|
|
|
|
|
|
|
... rizst, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsurgatjuk, és a hússal összek... |
|
|
|
|
|
|
|
... elkeverjük, azután feleresztjük, és a káposztára öntjük. A berántást úgy is végezhetjük, hogy kiszedjük a tölteléket, és úgy rántjuk be, majd ha a berántott káposzta felforrt, ismét belerakjuk a tölteléket, és csen-des forralással ismét felfőzzük. Nagyon jó ízű a töltött káposzta, ha a káposzta között egy sertés farkát vagy fülét, vagy egy kis füstölt húst főzünk. Tálaláskor egy k... |
|
|
|
|
|
|
|
... héjukat könnyen lehúzhassuk, majd mindet meghámozzuk, kettévágjuk, kimagozzuk. A cukrot oldódásig keverjük a vízben, majd beletesszük a kettévágott, kikapart vaníliarudat. Felforraljuk, belerakjuk a barackokat, és 15 percig kislángon forraljuk, majd a lábosban hagyjuk kihűlni. A ribizlit megtisztítjuk, simára turmixoljuk. A mentát megmossuk, leszárítjuk. Fél liter kihűlt szirupot ... |
|
|
|
|
|
|
|
... szegfűszeg
5 dl víz
3 kávéskanál teafű
ELKÉSZÍTÉS
Teáskannába tesszük a fahéjat, a szegfűszeget és a hámozott kardamommagot. Lábasban vizet forralunk, belerakjuk a teafüvet, és 2 percig állni hagyjuk, közben kevergetjük. A teát a kannába öntjük, és még 3 percig állni hagyjuk. Lábasba szűrjük, és kislángon, állandóan kevergetve újramelegítjük. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... kifőtt tésztát beletesszük a forró zsírba. Meghintjük és összekeverjük a juhtúróval,tejföllel és a töpörtyűt a tálra rakott tés... |
|
|
|
|
|
|
|
... vágva
babérlevél
fokhagyma
sáfrány
só
bors
kakukkfű
2,5 dl fehérbor
7,5 dl hal-alaplé
3 evőkanálnyi olívaolaj
A hag... |
|
|
|
|
|
|
|
... formákat szaggatunk belőle.
Kikent tepsibe helyezzük és bekenjük tojásfehérjével, majd negyedre vágott dióval díszítjük. A tepsibe egy órát hagyjuk állni. A sütőt 240 C-ra hevítjük és belerakjuk a tepsit. Amikor a tészta felemelkedett, 180 c-ra viszavesszük a hőt, és rózsaszínűre sütjük.
Kihűlve kettesével megkenjük a gyümölcs dzsemmel és összeragasztjuk. Ez a sütemény... |
|
|
|
|
|
|
|
Levesek
Borleves 1.
Hozzávalók 6 személyre: 1 l fehér asztali bőr, 0,5 l víz, 10 csapott evőkanál cukor, 1 citrom leve és hámozott héja, kis darabka fahéj, 2-3 szegfűszeg, 2 teáskanál liszt, 6-8 tojás sárgája.
A bort a vízzel, a citrom levével, hámozott héjával, a fahéjjal és a szegfűszeggel felforraljuk úgy, hogy az egész felszíne habos legyen, de forra... |
|
|
|
|
|
|
|
... őket, és a tölteléket elosztjuk rajtuk. Becsavarjuk, és a tekercsek két végét benyomkodjuk.
3. Egy lábas alját olajjal, zsírral kikenjük, és a kimosott káposzta nagyobbik részét belerakjuk. Hozzátesszük a zsírban megpirított, apróra vágott vöröshagymát és pirospaprikát. A töltelékeket körbe rakjuk, közepére tesszük a füstöltoldalas-darabokat, betakarjuk a maradék káposztával,... |
|
|
|
|
|
|
|
... három megszólalóból egy nem tudott beszélni, egy viccesen beszélt magyarul, egy meg baromságokat mondott. Kínomban röhögtem. Aztán azt határoztuk el, hogy a tulaj legértelmesebb mondatát belerakjuk (az sem volt valami hűdepenge szöveg), a borász megmutatja, hogyan kell helyesen bort kóstolni (akkor keveset kell beszélnie ), a csajt meg kihagyjuk egy az egyben. Végül is elég jó... |
|
|
|
|
|
|
|
... legalább 2 órát /de akár 1 napot is/ állni hagyjuk.
Ezután a húst kiszedjük a tejből.
Fogunk egy szeletet, ráteszünk egy szelet szalonnát és egy szelet sajtot, majd feltekerjük, belerakjuk a tálba a göngyöleget.
Ha feltekertük az összes húst, megszórjuk a tetejét egy csipet pirospaprikával.
A krumplit felkockázzuk.
A tejfölbe belerakjuk a maradék fűszerek... |
|
|
|
|
|
|
|
... körbetekerjük a csirkemellel, majd a baconnal. Megtűzzük fogpiszkálóval vagy hústűvel. A sütőt 1... |
|
|
|
|
|
|
|
... legalább 2 órát /de akár 1 napot is/ állni hagyjuk.
Ezután a húst kiszedjük a tejből.
Fogunk egy szeletet, ráteszünk egy szelet szalonnát és egy szelet sajtot, majd feltekerjük, belerakjuk a tálba a göngyöleget.
Ha feltekertük az összes húst, megszórjuk a tetejét egy csipet pirospaprikával.
A krumplit felkockázzuk.
A tejfölbe belerakjuk a maradék fűszereke... |
|
|
|
|
|