|
|
|
... cukor.
A megtisztított hüvevelyknyi darabokra vágott spárgát sós-cukros vízben megfőzzük és leszűrjük. A vékonyra szelt sonkát olajban kisütjük és a felével kibélelünk egy tűzálló tálat. Belefektetjük a megfőtt spárgát, és a következő mártással öntjük le: a vajból meg a lisztből világos rántást készítünk, a spárgalével felengedjük, és tejföllel gazdagítjuk. Végezetül az... |
|
|
|
|
|
|
|
... vöröshagymát beleszórjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy jócskán ellepje. Nagy lángon fölforraljuk, majd 10-15 percig kis lángon főzzük. Egy tepsit kivajazunk, a kissé besózott pontyfiléket belefektetjük. A bort meg ugyanannyi leszűrt halalaplevet ráöntjük, megvajazott alufóliával letakarjuk, és közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 15 percig sütjük. A go... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... hurkát felkarikázzuk. (Nálam mélyhűtött hurkából készült, így könnyen lehúztam a héját, mert azt nem nagyon szeretem.)
4. Egy kb. 25x30-as magas tepsit olajjal kikenünk. Belefektetjük a káposzta bő 1/3 részét. Egyenletesen szétosztjuk rajta a rizst. Ráhelyezzük a hurkakarikákat. Egy kevés tejföllel megkenjük.
5. Erre egy vékonyabb réteg káposztát teszünk. Megbo... |
|
|
|
|
|
|
|
... megmosott mazsolát. A kinyújtott rétest olvasztott vajjal bőségesen meglocsoljuk, vastagon megkenjük a töltelékkel, és feltekerjük. Kizsírozott, nagyméretű lábasba kígyó alakban feltekerve belefektetjük és megsütjük. Nagy kerek tálon vaníliás cukorral bőségesen meghintve kínáljuk.
Ezt a különlegesen finom, igen drága tésztát a rákospalotai asszonyok ma már ritkán, elsősorban ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... vöröshagymát beleszórjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy jócskán ellepje. Nagy lángon fölforraljuk, majd 10-15 percig kis lángon főzzük. Egy tepsit kivajazunk, a kissé besózott pontyfiléket belefektetjük. A bort meg ugyanannyi leszűrt halalaplevet ráöntjük, megvajazott alufóliával letakarjuk, és közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 15 percig sütjük. A go... |
|
|
|
|
|
|
|
... becsomagoljuk, és végeit összekötjük. Lábasban vizet forralunk, a nyers sárgarépával, a vöröshagymával, a citromlével meg a fehérborral ízesítjük, a babérlevéllel fűszerezzük. A fogastekercset belefektetjük, és kis lángon 20-25 percig főzzük. A léből kiemelve tepsire tesszük, kissé hűlni hagyjuk, végül deszkát borítunk rá, súlyokat vagy dobozos tejet, üdítőt rakunk a tetejére, s í... |
|
|
|
|
|
|
|
... árpagyöngyöt levétől leszűrjük, hozzáadjuk a megtisztított és nagyon apróra vagdalt vöröshagymát, szétzúzott fokhagymát, és beleöntjük a cseréptálba. A babban kis fészket mélyítünk, és belefektetjük az előző nap hideg vízbe áztatott füstölt húst. Köré rakjuk az alaposan megmosott héjas, nyers tojásokat. Meghintjük pirospaprikával és borssal, ráöntjük a felolvasztott zsírt, és anny... |
|
|
|
|
|
|
|
... vízzel elkeverjük, és állni hagyjuk. A tejszínt kemény habbá verjük.
6. A tortaforma alját és oldalát sütőpapírral kibéleljük - újrahasznosíthajuk a leszedett papírt - belefektetjük a mogyorós lapot.
7. A zselatint mérsékelt tűzön éppen csak felolvasztjuk. Gyors mozdulatokkal belekeverünk 2 evőkanál rizst, és a többi rizshez adjuk az egészet. Több részletbe... |
|
|
|
|
|
|
|
... csipet sóval felverjük, majd a maradék 200 g, apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük, és beledolgozzuk a krémbe. A tortaforma oldalát újrabéleljük sütőpapírral, belefektetjük a tésztalapot, a tetejére simítjuk a krémet, és 12 órára behűtjük.
A díszítéshez 2 k. vízzel és a citromlével aranysárgára pirítjuk a cukrot. Egyenként megmártogatunk benne 17 for... |
|
|
|
|
|
|
|
... Amikor kihűlt akkor tölthetjük a tésztára. A tésztát kivesszük a hűtőből és kettő cipóvá vesszük szét. Az egyik cipót tepsi nagyságúra nyújtjuk,a tepsi alját kivajazzuk, kimorzsázzuk. Belefektetjük a kinyújtott lapot a tepsibe, rákanalazzuk a tölteléket majd a másik lapot a tetejére tesszük. Megkenjük a felvert tojással és villával megszurkáljuk.180 fokra előmelegített sütőbe tes... |
|
|
|
|
|
|
|
... osztjuk.
Egy nagyobb (38*30 cm) méretű tepsit kikenünk margarinnal és megszórjuk liszttel. Az egyik tésztát lisztezett felületen elnyújtjuk a tepsi méretére, a nyújtófára feltekerve belefektetjük úgy, hogy a tepsi oldalán is legyen a tésztából.
Egy villával megszurkáljuk. Megszórjuk a búzadarával. A meggyet ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és... |
|
|
|
|
|
|
|
... összekeverjük.
A cukkini levét leöntjük és a fenti sorrendben bepanírozzuk. A sütőt előmelegítjük. 2 nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, kikenjük 2-3 k olajjal.
Belefektetjük a szeleteket és lespricceljük kevéske olajjal. Ha nincs ilyen eszközünk, akkor egy ecsettel szép vékonyan lekenhetjük a tetejüket.
180 fokon 30 perc alatt hőlégkeveréssel szé... |
|
|
|
|
|
|
|
... kicsit ki gloffoljuk, majd sózzuk, borsozzuk őket.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. (légkeveréssel)
Sütőpapírt terítünk egy gáztepsibe, szét... |
|
|
|
|
|
|
|
... hozzávalóit egy tálban alaposan összedolgozzuk. Lisztezett felületen egy közepes méretű (33*20 cm) tepsi méretére nyújtjuk.
A tepsit kikenjük margarinnal, kilisztezzük és belefektetjük a kinyújtott tésztát úgy, hogy legyen egy kis pereme is a tepsi oldalán. Egy villával megszurkáljuk.
Az epret alaposan megtisztítjuk, a zöld részeket eltávolítjuk. Ha nagyobb s... |
|
|
|
|
|
|
|
... hagyjuk. A tejfölt összekeverjük a fahéjjal, és az almapépbe dolgozzuk. Hidegre tesszük, és megvárjuk, amíg a krém elkezd megdermedni.
A tortaformát ismét kibéleljük sütőpapírral, és belefektetjük az első lapot, /a legszebbet hagyjuk a tetejére/ kenjük rá a krém negyedét, majd ismét lap következik! Az utolsó lapot először tortacikk szerűen 12 szeletre vágjuk és a torta tetejé... |
|
|
|
|
|