|
|
|
... hőmérsékletét, majd a fedővel letakart húst puhára pároljuk. Szükség szerint egy kevés bort ... |
|
|
|
|
|
|
|
... 50 dkg liszt, 1 dl tejföl, 2 dl tej, 3 tojássárgája, őrölt fahéj, 1 dkg kristálycukor, szalalkáli,
A cukrot serpenyőben karamelizáljuk, meglocsoljuk 1 evőkanál vízzel és beforraljuk. A mézet, a tejet és a tejfölt keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a felvert tojássárgáját, a karamellát, a szalalkálit, kevés lisztet, majd jól összekeverjük. Lassan adagolva beleszórjuk a több... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... olaján megfuttatunk egy fej apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a tonhalat és összepirítjuk. Rádobjuk az összeaprított fekete olajbogyót és kapribogyót, leöntjük pizza-szósszal, kicsit beforraljuk, s esetleg utóízesítjük sóval, borssal, oregánóval. A főtt tésztát lecsurgatjuk, összeforgatjuk a mártással és reszelt vagy gyalult parmezán sajttal, valamint friss bazsalikommal tálaljuk.... |
|
|
|
|
|
|
|
... tartjuk.
A húst vágódeszkára emeljük, lehántjuk róla a zsineget, alufóliával betakarva melegen tartjuk.
A pecsenyelét kevés vízzel összeforraljuk, leszűrjük, erős tűzön sűrűre beforraljuk, és külön csészébe szedjük.
A húst felszeleteljük, előmelegített tálra rendezzük, és a szőlőszemekkel körítve, a mártás kíséretében tálaljuk.
Burgonyapüré, krokett, párolt r... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... összedolgozunk a puha vajjal és 3 evőkanálnyi, a hús párolásából visszamaradt mártás levével. Simára keverjük, elegyítjük a lábasban levő mártással. Nagy lángon, állandóan keverve, beforraljuk. Hozzáadjuk a reszelt sajt 2/3 részét és szerecsendióval ízesítjük. Folyamatosan kevergetve hagyjuk, hogy a sajt felolvadjon. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl sűrű! Levéve a tűzről apránként b... |
|
|
|
|
|
|
|
... öszszedolgozunk a puha vajjal és 3 evőkanálnyi, a hús párolásából visszamaradt mártás levével. Simára keverjük, elegyítjük a lábasban levő mártással. Nagy lángon, állandóan keverve, beforraljuk. Hozzáadjuk a reszelt sajt 2/3 részét és szerecsendióval ízesítjük. Folyamatosan kevergetve hagyjuk, hogy a sajt felolvadjon. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl sűrű! Levéve a tűzről apránként ... |
|
|
|
|
|
|
|
... rádobjuk a paradicsomot és a babérlevelet, fedő nélkül néhány percig rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és fedő nélkül puhára főzzük, rövid lére beforraljuk.
Kivesszük a koszorút a sütőből, 5 percig pihentetjük a formában, majd lapos tálra borítjuk, és a közepébe halmozzuk a forró lecsót. Petrezselyemmel vagy majoránnalevéllel díszíthetj... |
|
|
|
|
|
|
|
... l
Paradicsom
Hagyományos befőzés
Az érett paradicsomot öszszenyomkodjuk, kevergetve főzzük, amíg a héja össze nem sodródik. Ekkor átpasszírozzuk, levét sűrűre beforraljuk, s az előkészített üvegekbe öntjük. Száraz gőzbe tesszük. (Ha az üvegek tetejére kb. kétujjnyi, szalicillal felforralt vizet öntünk, nincs szükség a száraz gőzölésre. Felhasználás előtt... |
|
|
|
|
|
|
|
... liszttel, csontlével felengedjük, sózzuk, fűszerezzük, babérlevelet adunk hozzá, két és fél, három óra hosszáig főzzük, ezután szűrszitán átszűrjük.
Hozzáadjuk a vörösbort, és beforraljuk.
A csirkemájat kockákra vágjuk, és leforrázzuk.
A gombát megmossuk, kockára vágjuk,a megtisztított mandulát éleskéssel metéltre vágjuk.
Serpenyőben vajat olvaszt... |
|
|
|
|
|
|
|
... olaján megfuttatunk egy fej apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a tonhalat és összepirítjuk. Rádobjuk az összeaprított fekete olajbogyót és kapribogyót, leöntjük pizza-szósszal, kicsit beforraljuk, s esetleg utóízesítjük sóval, borssal, oregánóval. A főtt tésztát lecsurgatjuk, összeforgatjuk a mártással és reszelt vagy gyalult parmezán sajttal, valamint friss bazsalikommal tálaljuk.... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukor,
8 db tojássárgája,
400 ml tejszín
Elkészítés:
800 ml vizet a szegfűszeggel, a fahéjjal és a citrommal ízesítve felforraljuk, majd hozzáöntjük a bort és beforraljuk. Négy tojássárgáját a cukorral habosra keverjük.
Majd a leveshez adjuk és állandó keverés közben még egyszer felforraljuk. A tűzről levesszük, és ugyancsak állandó keverés köz... |
|
|
|
|
|
|
|
... még 1,5 órán át sütjük. Ha megsült, kivesszük a sütőből a pulykát, és melegen tartjuk.
A pecsenyelét felfőzzük, leszűrjük, felöntjük a húslevessel, és magas hőmérsékleten beforraljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, majd a hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel csomómentesen elkeverjük, fűszerezzük.
A sárgarépát megtisztítjuk, a babot megmossuk, a kelbimbók kü... |
|
|
|
|
|
|
|
... Delikát ételízesítővel ízesített húslevesben kipároljuk. A fóliát eltávolítjuk, a roládokat kissé rézsútosan felszeleteljük. A visszamaradt levet kevés tejszínnel mártás sűrűségűre beforraljuk. Tálaláskor bevonjuk vele a húst. Párolt zöldségekkel, sült burgonyaropogóssal körítjük.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1890 kJ/450 kcal
Ajánlott ital: száraz rosé -... |
|
|
|
|
|
|
|
... meghintjük kevés liszttel, és felengedjük a tejszín... |
|
|
|
|
|
|
|
... beleteszünk 1 kg megmosott, szárától megtisztított meggyet, egyszer felforraljuk, de vigyázunk, nehogy a szemek felrepedjenek. Ezután a gyümölcsöt leszűrjük, a visszamaradt levet kb. a felére beforraljuk, majd hozzákeverünk 10 dkg mustárt. A kihűlt meggyet üvegekbe rakjuk, ráöntjük a mustáros mártást, az üveget lekötjük és hűvös helyre tesszük.
Ecetes őszibarack.
|... |
|
|
|
|
|
|
|
... vaníliarúddal ízesítjük, és a meghámozott, félbe vágott, kimagozott körtéket beletéve puhára főzzük. A körtéket kiszedve, magházukkal felfelé üvegtálra egymás mellé fektetjük, a levét a felére beforraljuk, majd a barackízzel simára keverjük. A leszűrt szilvákat a körték magházába halmozzuk, a maradékkal körülrakjuk, és az egészet leöntjük a barackos mártással. Végül meghámozott, f... |
|
|
|
|
|
|
|
... tartjuk, miközben óvatosan beleöntjük az almaecetes keveréket: ilyenkor erős sistergés hallatszik és gőz csap föl, de ez nemsokára elcsitul, megszűnik. Ekkor 2-3 perc alatt kevergetve beforraljuk a mártást.
Tálaláskor megöntözzük a mártással a lazacot, mellétesszük a sült almát és kis halmokban rákanalazzuk a Tabasco-majonézt is, majd az egészet meghintjük az apróra vágott ko... |
|
|
|
|
|
|
|
... Mindegyik húsdarabot 2-2 baconszeletbe göngyöljük, forró olajban körbepirítjuk, alájuk öntjük a bort, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Végül fedő nélkül mártássűrűségűre beforraljuk a levét. A körethez felkarikázzuk a hagymát és a paprikát, egyharmadát félretesszük a díszítéshez. Az aszalt paradicsomot vékony csíkokra szeljük. A hagymát olívaolajon megfonnyasztjuk, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... darabolt vagy tört fokhagymát olajon megfuttatjuk, h... |
|
|
|
|
|