|
|
|
...
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta, 2 db csirkemell filé, 1-1 db sárga és piros kaliforniai paprika, 2-3 evőkanál olívaolaj, 6-8 levél bazsalikom, só, darált bors, 1 ág kakukkfű.
Elkészítése:
Mossuk meg jól a paprikákat, majd forró sütőben addig süssük, míg a bőre barnulni kezd. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, majd amikor... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg pisztráng, 4 db burgonya, 2 dl tejföl, 1 ek. petrezselyem, 1 ek. metélőhagyma, 1 ek. kapor, 2 ek. bazsalikom, 1 ek. kapribogyó, 4 db fekete olívabogyó, 1 db paradicsom, 1 tk. szemes zöld bors, 3 db citrom, 60 g fűszervaj, 2 ek. repceolaj, só, bors, alufólia.
Elkészítése:
A burgonyákat alaposan megmossuk, megszárítjuk és alufóliába... |
|
|
|
|
|
|
|
... fél kk. szárított oregánó, 1-2 csipet csilipor, só, bors, 1 tasak (125 g) mozzarellagyöngy, 12-16 szem fekete olívabogyó, 50 g pácolt, nyers sonka vékony szeletben, egy dús szál bazsalikom, 4 kk. olívaolaj.
1. A paradicsomokat (egy kivételével) 2 percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, meghámozzuk, magjaikat eltávolítjuk, húsukat felaprózzuk. A vörös- és a fokhagymát meg... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
8 közepes, kemény paradicsom, só, őrölt fehér bors, fél citrom, 3 ek. olívaolaj, 100 g kígyóuborka, egy csokor újhagyma, 2 dús szál bazsalikom, 100 g gépsonka, 100 g trappista/Pannónia sajt, néhány salátalevél.
1. A paradicsomokat megmossuk, kalapkájukat levágjuk (félretesszük a díszítéshez), belsejüket karalábévájóval/kiskanállal kivájjuk, enyh... |
|
|
|
|
|
|
|
... szervezete nem tudott az újabb fertőzésnek ellenállni.
Ebben az esetben is általános tisztító kúrával lehet segíteni. Már a méregtelenítő tea is megöli a cérnaférgeket. A beleket a bazsalikom, a kakukkfű, a diólevél, a borsikafű, a szurokfű, az orvosi zsálya, a majoránna, a levendula és a citromfű is fertőtleníti. A felsorolt gyógynövényekből teakeveréket is lehet készí... |
|
|
|
|
|
|
|
... fej vöröshagyma, 2 dkg vaj, 1 liter zöldségleves kockából, 1,5 dl fehérbor, 5 ek. olaj, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1 csomag vegyes aprított zöldfűszer (petrezselyem, kapor, kakukkfű, bazsalikom), 2 ek. citromlé.
Előkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, egynegyedét gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, és hideg vízzel teli tálban félretesszük. A többit fel... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukkini, 1 közepes fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 piros húsú paprika, 1 csilipaprika (vagy 1-2 csipet csilipor), 40 g olajos, aszalt paradicsom, 2 ek. olívaolaj, só, bors, 2 dús szál bazsalikom, 400 g hosszúmetélt.
1. A cukkiniket megmossuk, két végüket levágjuk, és hámozatlanul vékony karikákra gyaluljuk őket. A vörös- és fokhagymát meghámozzuk, az előbbit finomra... |
|
|
|
|
|
|
|
... lábat. Ez a főzet, kivonat a gombát, vagyis a megfehéredett és fellazult bőrt összehúzza, fertőtleníti és regenerálja.
A következő receptet ajánlom: 100 g diólevelet, 100 g bazsalikomot, 30 g babérlevelet, 30 g tölgyfakérget összekeverünk, 3-4 evőkanálnyi mennyiséget 5-10 percig főzünk 2-3 liter vízben, majd ha kicsit kihűlt, leszűrjük és 20-30 percig ebben áztatjuk a b... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg darált hús, 1 ek. vágott paradicsom, 2 tojás, 5 ek. zsemlemorzsa, 4 ek. olívaolaj, 1 üveg bazsalikomos paradicsomszósz, 15 dkg mozzarella sajt
Előkészítés: A húst összegyúrjuk a bazsalikommal, tojással, zsemlemorzsával, és sóval, borssal ízesítjük.
Elkészítés:
1. Nedves kézzel kis golyókat formázunk a húsmasszá... |
|
|
|
|
|
|
|
Tojáskrém
Hozzávalók:
4 db tojás
5 dkg margarin
1-2 evőkanál tejföl vagy kefír
mustár, vöröshagyma,
petrezselyemzöld, bazsalikom, só ízlés szerint
A tojásokat keményre főzzök, majd lereszeljük és jól
kikeverjük a többi anyaggal. Ha elég sima és krémszerű,
akkor a kenyérre ken... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg áttört főtt burgonya, 1 csomag szárított élesztő, 1 csipetnyi cukor, 40 dkg búzaliszt, fél teáskanál só, 3 ek. olívaolaj. A feltéthez: 40 dkg vargányagomba, 2 szál újhagyma, 2 ek. bazsalikomos peszto, 1 doboznyi koktélparadicsom, 4 evőkanál reszelt parmezán sajt, 2 szál friss oregano, darált feketebors.
Elkészítése:
A tésztához tegyünk lisztet egy keverő... |
|
|
|
|
|
|
|
... fertőtlenít, egyben gyulladásgátló hatású, és jobb minőségűvé teszi az antibiotikumos kezelést. Erre a célra felhasználhatók az aromatikus illóolajokat tartalmazó gyógynövények, mint például a bazsalikom, édeskömény, kakukkfű, szurokfű, majoránna, porcsinfű és a levendula. Ezeket kiegészítjük olyan gyógynövényekkel, amelyek vizelethajtóként és egyben fertőtlenítőként hatnak.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... fertőtlenítik a fellazult, fájós nyálkahártyát. Balzsamként hat a fájós, gyulladásban lévő szájüreg nyálkahártyájára az apróbojtorján (repík), az orvosi zsálya (šalvia lekárska) és a bazsalikom (bazalka pravá). Ezt a három gyógynövényt 1:1 arányban összekeverjük, s 2 evőkanálnyi keveréket 5 percig fél liter vízben főzzük, majd leszűrjük és naponta legalább kétszer öblögetjük vele ... |
|
|
|
|
|
|
|
... mustár
A tálaláshoz:
4 nagy salátalevél (elhagyható)
3 főtt tojás (elhagyható)
1 nagy fej lilahagyma (elhagyható)
3 evőkanál kimagozott fekete olivabogyó
bazsalikom (ha lehet, friss)
Elkészítése:
A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük, megvárjuk míg kihül, majd a héját lehúzzuk és kockára vágjuk. A zöldbabot megti... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg halfilé, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg zeller, 10 dkg konzervkukorica, 4 evőkanál olaj, petrezselyem, bazsalikom, só.
Elkészítése:
A sózott halszeleteket, szórjuk meg apróra vágott bazsalikommal és fektessük egy olajjal kikent tűzálló tál aljába. A répát és a zellert vágjuk vékony szeletekre, majd a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg darált hús (sertés és pulyka), 20 dkg mozzarella, 4 db paradicsom, 50 dkg brokkoli, 2 szikkadt zsemle, 1 tojás, 2 dl tejszín vagy tejföl, 4 fej vöröshagyma, 1 póréhagyma, 1 csokor bazsalikom, 5 dkg vaj, olaj, 5 dl húsleves (leveskockából), só, bors.
Elkészítése:
A beáztatott, kifacsart zsemlét, darált húst, tojást, 1 fej apróra vágott, kevés olajon megpá... |
|
|
|
|
|
|
|
... szurokfű, édeskömény, kamilla és a keserű anyagokat tartalmazó gyógynövények (ezerjófű, ürömfüvek, narancshéj, vidrafű). A gyomorsavtúltengés ellenszere az apróbojtorján, palástfű, orbáncfű, bazsalikom. Gyomorfájdalom, savtúltengés és gyomorfekély ellen a következő receptet ajánlom: 100 g apróbojtorjánt, 50 g orbáncfüvet, 30 g citromfüvet, 50 g szurokfüvet és 50 g bazsalikomot kev... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
8-10 darab érett paradicsom, 1 ág friss bazsalikom, 1 ág friss kakukkfű, 2 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 2-3 szelet fehérkenyér, 1 evőkanál méz, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl tejszín, só, darált bors.
Elkészítése:
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy fazékban, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és az összezúzott fokha... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
20 dkg kukoricadara, 4 evőkanál bazsalikomos pesztó, 1 db cukkíni, 1-1 db színes kaliforniai paprika, 1 szál sárgarépa, 1 db lilahagyma, 3 evőkanál parmezán sajt, 4 evőkanál olívaolaj, durvára darált bors.
Elkészítése:
Öntsünk egy nagy lábasba egy liter vizet, csorgassunk bele két evőkanálnyi olívaolajat, ízesítsük sóval, majd forraljuk ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg krumpli, 30 dkg sárgarépa, 2 szál szárzeller, 2 közepes fej hagyma, 8 közepes paradicsom, 2 szál bazsalikom, 2 dkg vaj/margarin, 2 ek. olaj, só, bors, szerecsendió, 20 dkg ementáli sajt, 2 dl tejföl, 2 tojás.
1. A krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzzük, aztán leszűrjük, meghámozzuk és hűlni hagyjuk. Közben a zöldségeket m... |
|
|
|
|
|