Belépés
Az óévtől az újévig
Az óévtől az újévig: Szilveszter hagyománya

Mint minden ünnephez, szilveszterhez is szokások, hagyományok és hiedelmek sora kötődik, amelyek közös célja egészséget és bőséget varázsolni az új évre, és elűzni a balszerencsét, az ártó szellemeket.

A pápától a malac farkáig

Ez utóbbit szolgálják az év utolsó éjszakáján ősi idők óta megtartott színes-...
Bibliai szakácskönyv 6
Húsételek

"... vághatsz barmot és ehetel húst..." (Mózes V. 12, 15.)

"Czédrusfát vág magának, tölgy és cserfát hoz, ... felét tűzben megégeti, felénél húst eszik: pecsenyét süt és megelégszik..." (Ézsaiás 44, 14, 16.)
"...Bár megholtunk volna az Úr keze által Egyiptom földén, a mikor a húsos fazék mellett ülünk vala..." (Mózes II. 16, 3.)
"Ne ...
Bibliai szakácskönyv 7.
A SZÁRNYASOK

A Bibliában legfontosabb madár a galamb. A legrosszabb esetben áldozati madár. Sőt, gyaníthatóan a leggyakoribb áldozati állat, hiszen sokan voltak, akik nem tudtak nagyobb állatot venni, ill. adni. A Bibliában megengedett, hogy a juhot a galambbal helyettesítsék.
A libát ugyan sehol nem említi a Biblia, de okkal feltételezhető, hogy szerepelt az...
Bibliai szakácskönyv
Bibliai szakácskönyv

I. "A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma" (Máté 6, 11)

A kenyér a Biblia emberének az alaptápláléka. Elképzelhetetlen olyan étkezés, amelynél nincs kenyér.
A Biblia 4 gabonafajtát jelöl meg, melyet sütéshez használnak: az árpát, a búzát, a tönkölybúzát és a kölest.
A frissen őrölt gabonából nemcsak kenyeret készítettek...
Ókori táplálkozás 2
Az egyiptomi táplálkozás fő forrása már az ősi időkben a Nílus volt. Megújuló áradásai, sűrű fekete iszapja tette termékennyé az egyiptomi földeket. Ennek a folyónak köszönhető az itt kialakult civilizáció. A folyószéleken, mocsarakban vadon termő lótusz magvát megszárítva, lisztet, pépet készítettek belőle. A papirusznád alsó szárrészét kifőzték vízben, ahogy ma a spárgát készítik...
Napallergia
Napallergia

Napallergiáról akkor beszélünk, amikor leégés nélkül keletkeznek kiütésekkel, hólyagokkal és bőrpírral járó - viszkető tünetek a bőrön test szerte. Ennek hátterében a legtöbbször az áll, hogy el van mérgeződve szintetikus anyagokkal (ételadalékok, színezékek, tartósító szerek, mesterséges illatanyagok, gyógyszermaradványok, szintetikus kozmetikumok, nehéz ...
Milyen élelmiszerben fordul elő a legtöbb cink?
A legtöbb cink a kagylókban, különösen az osztrigában van.

A cink a következő élelmiszerekben található meg: marhahús, sertéshús, a baromfifélék húsa, a tojás, a sajt, a bab, a mogyoró, a mandula és a búzacsíra.

Jó tudni, hogy a cink a húsfélékből szívódik fel a legjobban. ...
Négymilliárd forint jut baromfi állatjóléti támogatásokra 2011-ben
...
A szaktárca közleménye szerint korábban a támogatható baromfiféléket a Belföldi Termékosztályozási Rendszer (BTO) számaival látták el a támogatási kérelmen. A rendelet módosítására azért volt szükség, mert a BTO megszűnésével a rendszer számai már nem alkalmazhatók, ezért a számmal ellátott támogatható baromfifélék meghatározását, a szárnyasokra vonatkozó pontos magyarázat vá...
Enyhít a vágópontok szabályozásán a Vidékfejlesztési Minisztérium
...
A szaktárca szerdai közleménye szerint a rendelet felemeli a vágóponton levágható állatok számát és megduplázza a beszállítási távolságot, valamint újdonságként a baromfi vágópontokat is szabályozza. A jogszabályt szerdán aláírta a miniszter.
A rendelet értelmében, vágóponton éves átlagban hetente legfeljebb 100 sertést, juhot, kecskét, 20 szarvasmarhát, és évente legfe...
A kisvágóhidakra vonatkozó könnyítések lépnek hatályba augusztus 1-jén
...
A helyi termelés ösztönzése érdekében egyértelműbbé és átláthatóbbá teszi a vágópontokra vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályokat a Vidékfejlesztési Minisztérium rendelete, amely felemeli a vágóponton levágható állatok számát, megduplázza a beszállítási távolságot, és szabályozza a baromfi vágópontokat is.
A jogszabály szerint egy vágóponton éves átlagban hetente legfe...
BTT: A baromfiágazat jó minőségű, biztonságos termékeket kínál
...
A BBT szerint az utóbbi időben több elektronikus médiumis teret adott hitelrontó és riogató kijelentéseknek a magyar baromfitermékekről, és ez valódi élelmiszerbiztonsági, sőt jelentős gazdasági kockázatot is hordoz - mondta Bárány László, a BTT elnöke az MTI megkeresésére.
A Baromfi Termék Tanács ismerteti: a baromfitartásban és -hizlalásban - hasonlóan a humánegészségü...
Mire jó a borsmenta?
A növény illóolajat, cseranyagot, keserű anyagot, klorogénsavat tartalmaz. Gyümölcssalátáknak egy két levelecske kellemes ízt ad, de pompás ízt kölcsönöz a baromfifélék töltelékének ,ha kakukkfűvel és majoránnával használjuk.Használható emésztési zavaroknál, felfúvódásnál ,epegyulladásnál, menstruációs zavaroknál.Használják még likőripari, és kozmetikai készítményeknél.
Gyógy...
KSH: növekvő szarvasmarha-, csökkenő sertésállomány
...
A sertések száma az idei év közepére 3 millió alá, 2,913 millióra csökkent, amire tíz éve nem volt példa. Az elmúlt hat hónap alatt 112 ezerrel, 3,7 százalékkal csökkent a sertésállomány, az egy évvel korábbinál 229 ezerrel (7,3 százalékkal) volt kevesebb az állatok száma.A sertések száma az elmúlt tíz évben 3 és 5,3 millió között változott - fűzte hozzá a KSHés emlékeztetett...
Az Alpha-Vet Kft. gyógypremixeket fejlesztett 281 millió forintból
...
A gyógypremixek olyan állatgyógyászati készítmények, amelyek takarmányba keverve, gazdasági haszonállatok gyógykezelésére használhatók, állatorvosi rendelvényre. A hatféle granulált gyógypremix elsősorban a baromfifélék, nyulak és sertések légző- és emésztőszervi betegségeinek gyógykezelésére szolgálnak.
A poralapú gyógypremixekkel szemben az új granulált formula számos ...
Kacsazúza pörkölt II.
Kacsazúza pörkölt II.

Hozzávalók:

60 dkg kacsazúza
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg zsír (jobb a kisütött füstölt szalonna zsírja)
10 dkg házi lecsóalap (szezonban paprika és paradicsom)
őrölt pirospaprika
őrölt bors
őrölt kömény
majoránna
tört chili
1 ba...
A Baromfi Terméktanács elnöke a baromfihúsra is alacsonyabb áfát szeretne
...
Csorbai Attila hangsúlyozta, a sertéshús és a baromfifélék helyettesítő termékek, ezért nem lehet csak az egyik esetében jelentősen változtatni az áfatartalmat, mert az kedvezőtlenül hathat más ágazatokra. A sertés tőkehúsok áfája január elsejétől 5 százalékra csökkent 27 százalékról.
Csorbai Attila megemlítette, hogy a gyümölcsök és zöldségek esetében sincs eltérő adóku...
Így még nem irigykedtek a disznótenyésztőkre
Látványosan csökkent az elmúlt hetekben a sertéstőkehúsok ára a boltokban, amellett, hogy az élő sertés ára is zuhant, a január elsejétől élő áfamérséklés is megtette a hatását. A láthatóan sikeres lépésen felbuzdulva, több más termékpálya szereplői is lobbizni kezdtek, és szintén kedvezményes, 5 százalékos áfát szeretnének...
VHT: megjelent a sertéshúsok árában az áfacsökkentés hatása
...
Németh Antal kedden az M1 aktuális csatornának elmondta: a nagy kereskedelmi láncok szinte egy az egyben - vagy még az áfacsökkenés mértékét is megfejelve - csökkentették a sertés tőkehúsok fogyasztói árát.
A piacok, kisebb húsboltok közül egyesek csökkentették, mások a régi áron vagy annak közelében árulják a különböző tőkehúsokat. Összességében azonban 17-22 százaléko...
KSH: nőtt a mezőgazdasági gazdálkodó szervezetek és csökkent az egyéni gazdaságok száma
...
Tóth Péter ismertette, a gazdasági szervezetek 68 százaléka tekinthető szakosodott növénytermesztőnek, 17 százaléka pedig szakosodott állattartónak. Az egyéni gazdaságok fele növénytermesztő, 37 százalékuknak az állattartás a meghatározó jövedelemforrása. Az egyéni gazdaságok 46 százaléka saját fogyasztásra, 54 százaléka értékesítésre is termel. (Ez az arány 2013-ban is hason...
Pulykaszövetség: megtorpant az ágazat növekedése
...
Az idén több kihívással is meg kellett küzdenie az ágazatnak - mondta, és példaként említette a globálisan csökkenő árakat, és keresletet, a madárinfluenzát, és azt, hogy az EU-ban a legnagyobb pulykatermelő országok közül Németország, Franciaország, Olaszország, és Lengyelország is jelentősen növelte termelését.
Az EU-ban mintegy 6 millióval több napos pulykát telepíte...
1 2 
Címkék: Vidékfejlesztési Minisztérium, Alpha-Vet Kft, Baromfi Terméktanács, Mózes, Mózes II, Belföldi Termékosztályozási Rendszer, Bárány László, Baromfi Termék Tanács, Csorbai Attila, Németh Antal, Tóth Péter, legtöbb cink, vágópontok szabályozásán, kisvágóhidakra vonatkozó, sertéshúsok árában, áfacsökkentés hatása, mezőgazdasági gazdálkodó, egyéni gazdaságok, ágazat növekedése, ártó szellemeket, malac farkáig, húsos fazék, legrosszabb esetben, leggyakoribb áldozati, galambbal helyettesítsék, libát ugyan, frissen őrölt, egyiptomi táplálkozás, egyiptomi földeket, folyónak köszönhető, papirusznád alsó, spárgát készítik, bőrön test, következő élelmiszerekben, baromfifélék húsa, húsfélékből szívódik, szaktárca közleménye, támogatható baromfiféléket, támogatási kérelmen, rendelet módosítására, rendszer számai, számmal ellátott, szárnyasokra vonatkozó, szaktárca szerdai, rendelet felemeli, vágóponton levágható, beszállítási távolságot, baromfi vágópontokat, jogszabályt szerdán, rendelet értelmében,
© 2013 TVN.HU Kft.