|
|
|
... kaptam:
Flódni.
Tészta.50dkg liszt. A tésztát ösze állitjuk 4 egyenlő részre osztjuk.
25 dkg margarin. 1 órát hűtőbe pihentetjük.Utána kinyujtjuk.Minden
lapot megkenünk baracklekváral.Alsó lapon mák,
4 evőkanál cukor. második lapon alma ,harmadik laon dió,
1dl tejföl.
1 cs vaniliáscukor. Almát 3dkg margarinon meg dinszteljük,
fél dl... |
|
|
|
|
|
|
|
... lecsepegtetjük.
6.
Készítünk egy ragut,pirított hagymát főtt babbal /itt nagyobb szemű bab volt/pár percig összefőzünk,ízesítjük tetszőlegesen.
7.
Készítünk egy mártást baracklekvár,kis gyömbér, kevés víz,kis méz.Összeforraljuk,majd ebbe a kisült combokat belemártjuk,és a következő sorrendben mindent egy tényérra teszünk,vagy nagy tálra.
Alul a krumpl... |
|
|
|
|
|
|
|
... recept tehát:
Hozzávalók:
15 dkg aszalt sárgabarack
15 dkg darált dió
2 ek narancslikőr vagy helyette konyak/rum
1 ek víz
2 ek porcukor
1 ek. baracklekvár
fél tk rumaroma/rum
A csokibevonathoz:
15 dkg ét tortabevonó/étcsoki
1 tk olaj
1. A barackokat meglocsoljuk az alkohollal és a vízzel és állni hagyjuk... |
|
|
|
|
|
|
|
... sütőpor
egy kefírdoboznyi olaj
fél deci narancslé
két evőkanál kakaópor
egy csepp mandulaaroma, meg egy másik csepp puncs- vagy rumaroma
két-három evőkanál baracklekvár
Elkészítés:
A szokásos kefírtészta az alap, de duplán, két külön tálba (vagy egymás után ugyanabba a tálba) készítjük: először a fehéret, ehhez a hozzávalók felét plusz a n... |
|
|
|
|
|
|
|
... kávéskanál cukor
2 dkg élesztő
só
Töltelék:
10 dkg cukor
1 csomag vanília ízű pudingpor
5 dl tej
mazsola
dió
60 dkg alma
10 dkg baracklekvár
Elkészítés:
A langyos, cukros tejben elkevert élesztőt a sózott liszttel simára gyúrjuk, letakarva duplájára kelesztjük. Kb. 25 cm átmérőjű kerek formára nyújtjuk, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... ráhelyezzük a következô
lapot, amelyet forró lekvárral lekenünk majd a következô 1/3 rész krémmel megkenünk. Erre ráhelyezzük a harmadik lapot,
amit megint lekenünk forró baracklekvárral és a megmaradt krémmel, végül rárakjuk az utolsó lapot.
Az étcsokoládét az olajjal vízgôzön felolvasztjuk, és ezzel bevonjuk a tetejét. Olvasztott fehércsokoládéból húzott csíkokka... |
|
|
|
|
|
|
|
... leforrázottság undok tanácstalansága kóválygott fölöttük.
- Kosarat adott? - csodálkozott Tatárné.
- Dehogy - magyarázta Vizyné -, ez ilyen. Nem eszik semmi finomat. Még a baracklekvárt is otthagyja. Mit gondolsz, például, mit vacsorázik? Úgyse találod ki. Semmit. Reggel kávét. Ebédre is csak egy kis főzeléket. Egyéb nem kell neki. A piskótát pedig - úgy láts... |
|
|
|
|
|
|
|
...almás pite (diós és baracklekváros)
1/2 kg liszt,1dl tejfől,2db tojás,15dkg ráma,pici sűtőpor pici só vniliás cukor.
tőltelék :1kg alma,fahéj,vaniliás cukor,darált dió,porcukor izlés szerint,1 citrom reszelt héja és a baracklekvár tetszés szerint
a lisztet átszitálom bele teszem a sütőport, sót porcukrot. ráborítom a megolvasztott vajat tojás sárgáját tejfőlt jól öss... |
|
|
|
|
|
|
|
... csak egy van!
A tanítónéni mondja Pistikének, hogy ő is meséljen egy történetet
- A múltkor anyukám mondta nekem, hogy "Kisfiam! Menj be a kamrába, Van ott a polcon két üveg baracklekvár, hozd ki őket!". Én bementem a kamrába és visszakiabáltam: Anya! Csak egy van!
Pistikét az iskolában felszólítja a tanárnő:
- Pistike, ha nagymamid félbevág egy szelet hú... |
|
|
|
|
|
|
|
... tej
2 tojás
10 dkg k.cukor
1 kk. liszt
2 dkg margarin
1 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola
1 cs. vaníliás cukor
2 ek. zsemlemorzsa
baracklekvár
Elkészítés:
1. 15 dkg rizst fél liter tejben 10 dkg cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és a mazsolákkal felforralunk.
2. Ha felforrt, lefedve ki... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Túrós-barackos körtetorta
Hozzávalók: egyszerű tortatésztát készítünk, hűtőben tároljuk. A krémhez 25 dkg tehéntúró, fél pohár tejföl, 2 tojás, 1 db citrom, cukor, 5-6 keményebb körte, baracklekvár, kakaópor.
Elkészítés: a körtéket megtisztítjuk, a krémhez a tehéntúrót összekeverjük a tejföllel, két tojás sárgájával és egy citrom levével, végül hozzáadjuk a h... |
|
|
|
|
|
|
|
... lap a végére. 3 legszebb marad, a többit összetöröm.
Krém: A morzsalékot egy tálba teszem. Nem baj, ha maradnak benne apróbb darabkák! Hozzá: 1/2 ü. rumaroma, 2 v. cukor, 3 ek. baracklekvár, 3 ek. kakaó, 20 dkg darált dió. 6-8 dl tejet forralok. Óvatosan adagolni a tálba tett anyagokhoz. Tésztamennyiségtől függ, mennyit vesz föl.( Ált. mindet felveszi)
Egy fakanállal i... |
|
|
|
|
|
|
|
...-
Juhászné Szunyogh Mária [Mar...
ALMAHÉJTEA
Elkészítése: hámozzunk meg 2 db almát és a héját dobjuk bele 1/2 liter forró vízbe. Fedjük le, és hagyjuk állni kb. 15 percig. Ízesíthetjük barnacukorral, nádcukorral, mézzel, de ihatjuk magában is.
Az áztatás során az almahéj felpuhul, így könnyebben lehet elrágcsálni.... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Rózsafánk
.
Hozzávalók:
.
25 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
2 db tojássárgája
2 evőkanál tejföl
olaj a sütéshez
Valamint:
porcukor
baracklekvár
Elkészítés:
.
A hozzávalókat összegyúrjuk, fél órát pihentetjük a tésztát.
Vékonyra (2 mm-re) kisodorjuk, pogácsaszaggatóval kiszúr... |
|
|
|
|
|
|
|
... ------------------------------------ ------------------------------------ ------------------------------------ ----------------------
Boszorkánypogácsa
********************
Hozzávalók: 10 dkg dió, 1 citrom, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 5 tojás sárgája, 45 dkg finomliszt, 1 tojás fehérje, 10 dkg baracklekvár.
Elkészítése: A diót durvára vágjuk, a citromo... |
|
|
|
|
|
|
|
... evőkanál cukor
2 egész tojás
1 evőkanál rum
3 evőkanál sertészsír (ma már inkább olaj)
1 csipet só
zsiradék a sütéshez
A tálaláshoz:
szilvaröst vagy baracklekvár
A szóráshoz:
2 evőkanál darált mák
3 evőkanál porcukor
1 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk. Az élesztőt ½ dl langyos,... |
|
|
|
|
|
|
|
... tetejét.
Túrós-barackos körtetorta
Hozzávalók: egyszerű tortatésztát készítünk, hűtőben tároljuk. A krémhez 25 dkg tehéntúró, fél pohár tejföl, 2 tojás, 1 db citrom, cukor, 5-6 keményebb körte, baracklekvár, kakaópor.
Elkészítés: a körtéket megtisztítjuk, a krémhez a tehéntúrót összekeverjük a tejföllel, két tojás sárgájával és egy citrom levével, végül hozzáa... |
|
|
|
|
|
|
|
... felnőttek, és az idős emberek is szívesen fogyasztják a következő keveréket:
1 evőkanál (kókuszreszelék) mák, 1 evőkanál mazsola, 1 evőkanál szezámmag vagy lenmag, 1 teáskanál baracklekvár. Ezt öntsük fel 1-2 dl langyos vízzel.
Kis ideig hagyjuk állni, hogy megduzzadjon. Erős székrekedés esetén reggel és este fogyasszuk. Egyéb esetben csak lefekvés (és fogmosás) el... |
|
|
|
|
|
|
|
... ujjukkal fogyasztják, így
mindenki kellően maszatos lesz!)
KÓKUSZ GOLYÓ
50 dkg darált keksz, 3 ek porcukor, 2 ek kakaópor (cukrozatlan), 1 dl kávé,
3-4 ek baracklekvár, szükség szerint befőtt leve (barack vagy meggy), a
végén szükség szerint meggy és kókuszreszelék
A hozzávalókat összedolgozom, a "híg" dolgokat apránként teszem bele,
... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók
300 grétesliszt
150 gporcukor
3 csomagvanília ízű pudingpor
170 gvaj
1 dbnagyobb tojás
Szükségünk lesz még:
baracklekvár
kókuszreszelék
A liszthez hozzáadjuk a cukrot, a pudingport, a vajat, a tojást, majd az egészet egységes tésztává dolgozzuk. A tésztát hűtőszekrénybe tesszük, lehűtjük.
Miután a tész... |
|
|
|
|
|