Belépés
A speciális relativitás elméle
... átváltó" konstans. Ezek szerint tehát az energia és a tömeg teljesen ekvivalens egymással. Einstein egybekapcsolta az energia- és a tömegmegmaradás elvét.
A Nap, a csillagok és az atombomba
Ha az energia átalakulhat tömeggé, vonta le a következtetést Einstein, akkor ez fordítva is lehetséges. Tömegből is lehet energia.
Így mûködik az atombomba, vagy az ato...
Állítsátok meg az idiótákat
... nyilatkozata szerint alagutakban 250 tonna, dúsításhoz használt gázt tárolnak, a harmadik pedig az Arak melletti nehézvíz-reaktor, amely a jövőben elégséges plutóniumot termelhet egy atombomba elkészítéséhez.

A vasárnapi brit lap értesülése szerint izraeli harci pilóták az elmúlt hetekben Gibraltárig repültek, gyakorolva az iráni célpontok elleni 3200 kilométeres beveté...
Isaac Asimov
... hónapot szolgált mielőtt leszerelték. Ezen rövidke hadi karrierje során gépelési tudásának köszönhetően a tizedesi rangig vitte, és így épphogy, de elkerülte az 1946-os bikini atolli atombomba tesztekben való részvételt.

Miután ledoktorált, a Boston Egyetem tantestületéhez csatlakozott, amivel később is tartotta a kapcsolatot. 1958-tól kezdve már egyáltalán nem tanított...
Neumann János
... mennyiségu információ megy át. Neumann János jól látta a fejlôdés további irányát, de életmuvét már nem fejezhette be.

Hátralevô éveiben súlyos rákbetegségben szenvedett, amelyet az atombomba elôállításakor szerzett sugárfertôzés okozott. Utolsó muvét 1956-ban írta meg, mely szintén a számítógépekkel foglalkozott.
1957. február 8-án halt meg Washingtonban, Amerikáb...
Matematikusként több volt
... tevékenységének elismeréseképpen 1945-ben kinevezik az Egyesült Államok országos számításfejlesztési programjának, az Electronic Computer Project igazgatójává.

Bábáskodás az atombomba körül

Következő, háború alatt kifejtett tevékenysége az atombomba kifejlesztéséhez kötődik. A chicagói egyetemen Enrico Fermi Nobel-díjas tudós vezetésével működött az a kutatóc...
(109 éve történt)
... kiváltott maghasadásban két új neutron keletkezik. Ezzel karnyújtásnyira került az önfenntartó láncreakció megvalósítása, egyúttal azonban egy minden addiginál pusztítóbb fegyver, az atombomba megalkotásának a lehetősége is.
Szilárd Leó közreműködésével ekkor Albert Einstein írt levelet Roosevelt elnöknek, amelyben sürgetik az amerikai kormányt a megfelelő lépések megtételére...
Bogár László:Hálozatok ura(1)
... legmélyebb szerveződési szintjeire is behatol, és brutális lendületességgel tépi fel a szerveződési szinteket védő burkokat. A műanyagok (és ebben az értelemben a maghasadás elvén működő atombomba és békés célú atom-reaktor fűtőanyaga és égésterméke is műanyag) veszélyessége hihetetlen gyorsasággal nő. Minél erőszakosabban tépjük fel a lét-szintek védőburkait, annál kockázatosabb ...
Náci erőd az Antarktiszon ...
... jégnácikról.

A náci erődítményt állítólag 1945-ben brit speciális alakulatok, 1946-47-ben pedig amerikai egységek is támadták, és csak 1958-ban semmisítette meg "három amerikai atombomba". Az összeesküvés-elmélet legszélsőségesebb hívei azonban azt állítják, hogy a "jégnácik" ezt is kibírták, mert "ufó-...
Honvéd viccek
A százados azt mondja az őrmesternek:
- Azt hallottam, hogy a körletünkben van egy buzi. Ha kideriti, hogy ki az, kap egy hét szabadságot.
- Nem lehetne inkább egy puszika?


- Mi az? Hosszú, kemény és csak a fiúknak van.
- Katonaság.


A laktanyában sorbaállítják a katonákat, mert az őrmester szólni kívánt hozzájuk.
- Álljon el...
A Szent Korona a Szabadság Alk
... ilyenek.". Aki ezt kijelenti, az semmit sem tud a világról, az azon az értelmi és érzelmi szinten áll, amely a szakbarbárság korát ránk szabadította, esőerdő kiirtásával, földszennyezésével, atombomba-ledobásával, levegőmérgezéssel, gyűlöletkeltéssel.

Az értelem nélküli érzelem agymosó megnyilvánulása ez.

Mert fordított a helyzet, mint amit láthatóan érzéke...
Magyar tudós-zsenik 1.
Palló Gábor: Magyar tudós-zsenik 1.

Az tényleg igaz például, hogy Szilárd Leó merengéseivel kezdődik Richard Rhodes gigantikus műve, az atombomba történetéről szóló reprezentatív amerikai sikerkönyv. De az már nem biztos, hogy tényleg ki volt írva valami fontos iroda falára, hogy nem elég magyarnak lenni, érteni is kell valamihez. Bizton állíthatom viszont, hogy eledd...
Magyar tudós-zsenik 2.
... legmarkánsabban a második világháború alatti tevékenységükben nyilvánult meg: Kármán vezető szerepet vállalt az amerikai légierő fejlesztésében, Szilárd, Wigner, Teller és Neumann az atombomba létrehozásában. Magyarországon Szent-Györgyi antifasiszta pártvezető is volt.

Felléptek tehát a világtörténelem színpadára: a forró és a hidegháború időszakának jelentős formálóiv...
Emlékfutás- Hirosima.
Emlékfutással tisztelegnek Hirosima előtt.

Hagyományos emlékfutással tiszteleg ma Pécsett a Magyarországi Munkáspárt 2006 a Hirosima és Nagaszaki elleni amerikai atomtámadás 62. évfordulóján. A rendezvényre minden érdeklődőt várnak, a rajt a Balokánytól indul és a Széchenyi térre ér be.
...
Mai évfordulók:
...2007.08.06. HÉTFŐ

Berta napja van.
Német eredetű név, a bert névelemet tartalmazó német női nevek önállósult becézője is. Jelentése fényes, tündöklő, híres.
További névnapok:Bettina, Géza, Csobán

Holnap Ibolya névnap lesz.

1881-ben, azaz 126 éve megszületett Sir Alexander Fleming, angol orvos a penicillin felfedezője, 1945-ben Nobel-díj...
Hirosima.....
... amerikaiak elérték céljukat: Japán letette a fegyvert, ezzel befejeződött a máso...
Augusztus 6-án történt
... majd mennydörgés következett és az azóta elhíresült gombafelhő szökött az ég felé: 600 méter magasságban felrobbant a Little Boynak elnevezett, 17 ezer tonna TNT-vel egyenlő hatású első atombomba.

A robbanás körzetében 1,2 kilométeres sugarú körben minden a földdel vált egyenlővé, az áldozatok pontos számát soha nem fogjuk megtudni. Csak becslések léteznek: a hirosimai ...
Augusztus 9.
Ezen a napon történt:

- 1173: Elkezdődött a pisai torony építése, amit nem terveztek ferdére.:)
- 1896: Megszületett Jean Piaget svájci pszichológus, polihisztor, fő témája az ember értelmi fejlődésének vizsgálata.
- 1910: A. J. Fisher szabadalmaztatta az elektromos mosógépet.
- 1945: Az Egyesült Államok atombombát dobott Nagaszakira, három napp...
Hálozatok világuralma
... tépi fel a szerveződési szinteket védő ontológiai burkokat, hogy közben teljesen perifériára szorul néhány fenyegető kérdés. A műanyagok (és ebben az értelemben a maghasadás elvén működő atombomba és ,,békés célúú" atom-reaktor fűtőanyaga és égésterméke is ,,műanyagg") olyan technológiákat alkalmaznak, amelyeknek veszélyessége hihetetlen gyorsasággal nő. Nem ...
Szeptember 22.
... egyházat, az "Utolsó Napok Szentjei"-nek (mormonok) első elnöke lett.
- 1910: Megszületett Faludy György költő, műfordító.
- 1949: A Szovjetunió végrehajtotta első sikeres atombomba kísérletét.
- 1991: Bryan Adams (Everything I Do) I Do It For You című Robin Hood filmdalával, 12 héten keresztül vezette az angol slágerlistát.

...
Neumann János
... együtt Amerikába költözött, és 1937-ben amerikai állampolgár lett. A második világháború idején ő is bekapcsolódott a haditechnikai kutatásokba. Tanácsadó volt Los Alamosban, ahol az első atombomba megépítésével kapcsolatos titkos programban vett részt, 1955-ben pedig az öttagú Atomenergiai Bizottság (Atomic Energy Commission) tagjává nevezték ki.
Érdeklődése egyre inkább az ...
1 2 3 .....17 18 ..25 26 ..33 34 35 
Címkék: Isaac Asimov, Neumann János, Bogár László, Szent Korona, Szabadság Alk, Emlékfutás- Hirosima, Boston Egyetem, Egyesült Államok, Electronic Computer Project, Enrico Fermi Nobel-díjas, Szilárd Leó, Albert Einstein, Palló Gábor, Richard Rhodes, Magyarországon Szent-Györgyi, Magyarországi Munkáspárt, Holnap Ibolya, Alexander Fleming, Little Boynak, Megszületett Jean Piaget, Utolsó Napok Szentjei, Megszületett Faludy György, Bryan Adams, Everything Do, Robin Hood, Atomenergiai Bizottság, Atomic Energy Commission, speciális relativitás, tömeg teljesen, tömegmegmaradás elvét, energia átalakulhat, következtetést Einstein, harmadik pedig, jövőben elégséges, atombomba elkészítéséhez, vasárnapi brit, elmúlt hetekben, iráni célpontok, tizedesi rangig, 1946-os bikini, fejlôdés további, atombomba elôállításakor, számítógépekkel foglalkozott, atombomba körül, atombomba kifejlesztéséhez, chicagói egyetemen, önfenntartó láncreakció, minden addiginál, atombomba megalkotásának, amerikai kormányt, megfelelő lépések,
© 2013 TVN.HU Kft.