|
|
|
... le, végül pedig felbomlik a gyomorban. Ráadásul az enyhén hashajtó hatású szorbittartalma miatt segíti az emésztést is.
Másnaposság ellen legjobb a ráadás
Az alkoholtartalmú italok csak felerősítik a másnaposság tüneteit, mert egy újabb pohár legurításával a szervezetnek még hosszabb ideig tart lebontani az előző napi menynyiséget. A ráivás negatív következmé... |
|
|
|
|
|
|
|
A borkészítés során a kipréselt szőlő leve erjedni kezd, amely során a benne lévő cukor alkohollá alakul. Ahogy csökken a lé cukortartalma, úgy nő az alkoholtartalma. Amikor már nem, vagy csak minimális cukor maradt benne, a bort száraznak nevezzük. Attól függően mennyi cukor maradt a borban, száraznak, félszáraznak, félédesnek vagy édesnek nevezhetjük.
A hazai szabályoz... |
|
|
|
|
|
|
|
|
A borkészítés során a kipréselt szőlő leve erjedni kezd, amely során a benne lévő cukor alkohollá alakul. Ahogy csökken a lé cukortartalma, úgy nő az alkoholtartalma. Amikor már nem, vagy csak minimális cukor maradt benne, a bort száraznak nevezzük. Attól függően mennyi cukor maradt a borban, száraznak, félszáraznak, félédesnek vagy édesnek nevezhetjük.
A hazai szabályoz... |
|
|
|
|
|
|
|
... véleményen volt, de úgy látszik, ő nem tartotta fontosnak, hogy a gyümölcsöt eredeti zamatával tálalják. Columella ezzel szemben az aszúborra esküszik. Az aszúbor jó édes, és kellő alkoholtartalmú, a gyümölcs így megőrzi ízét, s amellett megízesíti a bort is. Főleg körte és a szilva tárolására ajánlja. A recept: a gyümölcsöt röviddel érés előtt szedjük le, és tegyük égetett agyage... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... volt sört inni, mint folyóvizet, mert a sörfőzéshez a vizet felforralták.
A sör tökéletes táplálék: vizet, szénhidrátot, fehérjét is tartalmaz (1. táblázat). Enyhe alkoholtartalma javítja a vérkeringést, s a mértékletes sörivóknál kisebb a szívbetegségek kockázata, mint a sör rabjainál és az absztinenseknél.
1. táblázat. Italok összehasonlítása. Az adato... |
|
|
|
|
|
|
|
... holott a pocaklakó mindössze napi 300 kalóriával több energiát igényel. Az alábbi élelmiszerek és italok fogyasztását azonban ajánlott ilyenkor minimálisra csökkenti. Koffein- és alkoholtartalmú italok, fetasajt, kecskesajt (a liszteriózis nevű, szennyezett lágy sajt által okozott fertőző betegség miatt) makréla, és más tengeri halak, a bennük felhalmozódott nehézfémek miatt.... |
|
|
|
|
|
|
|
... célszerű betartani:
1. Ne adjunk halat kedvenceinknek, mert a szálkái könnyen megakadhatnak a torokban, esetleg belefúródhatnak a belekbe.
2. Ne itassunk velük alkoholtartalmú italokat, még ha egyesek számára mókás is, ahogy a leitatott állat mámorában dülöngél.
3. Ha szilveszterkor állatunk fél a petárdák okozta robajoktól, adjunk neki nyugtatót, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsiradéktól, hártyáktól, nyesedékektől
fingerfood = kézzel ehető, egy harapásra bekapható (falatnyi) étel, melyet rendszerint valamilyen mártogatóval kínálnak
flambírozva = magas alkoholtartalmú folyadékkal leöntve és meggyújtva
Florentin módra = (ha fogasfilé) főzve, majd parajjal, besamellel és sajttal átsütve
franciásan = (ha máj) tűzdelve, majd vajba valami... |
|
|
|
|
|
|
|
... ízüket bőséges komlótartalmuknak köszönhetik. Fontos jellemzője még a tartós habkorona, illatos, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... hogy ma már általában nem a szerzetesek főzik a sört, csupán a nevet, és a receptet adják. Az apátsági sörök fontos jellemzője, hogy nem mennek át szűrési procedúrán. Erős, magas alkoholtartalmú téglavörös-mahagóni színű, különleges gyümölcsös aromával bíró sörök, amelyek alkoholtartalma 5-10%. Különleges ízvilágukat a minőségi komlón és árpán kívül az ízesítők adják, a gyümölcs a... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsiradéktól, hártyáktól, nyesedékektől
fingerfood = kézzel ehető, egy harapásra bekapható (falatnyi) étel, melyet rendszerint valamilyen mártogatóval kínálnak
flambírozva = magas alkoholtartalmú folyadékkal leöntve és meggyújtva
Florentin módra = (ha fogasfilé) főzve, majd parajjal, besamellel és sajttal átsütve
franciásan = (ha máj) tűzdelve, majd vajba valam... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsiradéktól, hártyáktól, nyesedékektől
fingerfood = kézzel ehető, egy harapásra bekapható (falatnyi) étel, melyet rendszerint valamilyen mártogatóval kínálnak
flambírozva = magas alkoholtartalmú folyadékkal leöntve és meggyújtva
Florentin módra = (ha fogasfilé) főzve, majd parajjal, besamellel és sajttal átsütve
franciásan = (ha máj) tűzdelve, majd vajba valam... |
|
|
|
|
|
|
|
...-Melyik zöldségnek a legnagyobb az alkoholtartalma?
-A falra hányt borsónak! ... |
|
|
|
|
|
|
|
... király Chamegnéből és Burgundiából vörös szőlőfajtákat hozatott. Uralkodása alatt került be a Kadarka. A középkori európai források kétféle magyar borról emlékeznek meg: egy magasabb alkoholtartalmú vinum frannicumról és egy gyengébb minőségű vinum hunnicumról. Csoma Zsigmond úgy véli, hogy a magas művelésmódot igénylő szőlőfajták (Szilváni, Leányka, Nagyfügér, Kolontár és Csókasz... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsiradéktól, hártyáktól, nyesedékektől
fingerfood = kézzel ehető, egy harapásra bekapható (falatnyi) étel, melyet rendszerint valamilyen mártogatóval kínálnak
flambírozva = magas alkoholtartalmú folyadékkal leöntve és meggyújtva
Florentin módra = (ha fogasfilé) főzve, majd parajjal, besamellel és sajttal átsütve
franciásan = (ha máj) tűzdelve, majd vajba valam... |
|
|
|
|
|
|
|
... fenolok megakadályozzák, hogy a kis sűrűségű lipoproteinek "rossz", érszűkületet okozó zsírokká oxidálódjanak. Más feltevések abból indulnak ki, hogy a vörösbor alkoholtartalma hat a vérben levő zsírokra.
S ha valaki úgy érzi, hogy a csoki "feldobja", talán nem jár messze az igazságtól. A csokoládé ugyanis fenil-etil-amint tartalmaz. Ez ... |
|
|
|
|
|
|
|
... fenolok megakadályozzák, hogy a kis sűrűségű lipoproteinek "rossz", érszűkületet okozó zsírokká oxidálódjanak. Más feltevések abból indulnak ki, hogy a vörösbor alkoholtartalma hat a vérben levő zsírokra.
S ha valaki úgy érzi, hogy a csoki "feldobja", talán nem jár messze az igazságtól. A csokoládé ugyanis fenil-etil-amint tartalmaz. Ez ... |
|
|
|
|
|
|
|
... fenolok megakadályozzák, hogy a kis sűrűségű lipoproteinek "rossz", érszűkületet okozó zsírokká oxidálódjanak. Más feltevések abból indulnak ki, hogy a vörösbor alkoholtartalma hat a vérben levő zsírokra.
S ha valaki úgy érzi, hogy a csoki "feldobja", talán nem jár messze az igazságtól. A csokoládé ugyanis fenil-etil-amint tartalmaz. Ez ... |
|
|
|
|
|
|
|
... itala természetesen a tiszta víz volt, kedvelt italai közé tartozott a bor, amely elkészítési módjának technológiáját még Belső-Ázsiából hozták magával. A zsírosabb ételekhez 1-2%-os alkoholtartalmú erjesztett ló- (kumiszt) vagy birkatejet ittak, kedvelt italuk volt a kölesből - esetleg a búzából - készült sör, a "boza". Ez utóbbi ősi ismeretéről többek között a "komló" és a "sör"... |
|
|
|
|
|
|
|
... alkoholtartalom közlése előírás. Minőségtől függően a borok általában 11-13% alkoholt tartalmaznak. A magyar könnyebb borok ennek az értéknek jóval alatta vannak. A testesebb borok alkoholtartalma felmehet 17%-ig. Szigorúan tilos a borhoz alkoholt tölteni. Kivételek a likőrök (pl. sherry).
Hízlal?
A bor kalóriaértéke cukor- és alkoholtartalmától függ. A szá... |
|
|
|
|
|