|
|
|
A borkészítés során a kipréselt szőlő leve erjedni kezd, amely során a benne lévő cukor alkohollá alakul. Ahogy csökken a lé cukortartalma, úgy nő az alkoholtartalma. Amikor már nem, vagy csak minimális cukor maradt benne, a bort száraznak nevezzük. Attól függően mennyi cukor maradt a borban, száraznak, félszáraznak, félédesnek vagy édesnek nevezhetjük.
A hazai szabályoz... |
|
|
|
|
|
|
|
A borkészítés során a kipréselt szőlő leve erjedni kezd, amely során a benne lévő cukor alkohollá alakul. Ahogy csökken a lé cukortartalma, úgy nő az alkoholtartalma. Amikor már nem, vagy csak minimális cukor maradt benne, a bort száraznak nevezzük. Attól függően mennyi cukor maradt a borban, száraznak, félszáraznak, félédesnek vagy édesnek nevezhetjük.
A hazai szabályoz... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... volt sört inni, mint folyóvizet, mert a sörfőzéshez a vizet felforralták.
A sör tökéletes táplálék: vizet, szénhidrátot, fehérjét is tartalmaz (1. táblázat). Enyhe alkoholtartalma javítja a vérkeringést, s a mértékletes sörivóknál kisebb a szívbetegségek kockázata, mint a sör rabjainál és az absztinenseknél.
1. táblázat. Italok összehasonlítása. Az adato... |
|
|
|
|
|
|
|
... apátsági sörök fontos jellemzője, hogy nem mennek át szűrési procedúrán. Erős, magas alkoholtartalmú téglavörös-mahagóni színű, különleges gyümölcsös aromával bíró sörök, amelyek alkoholtartalma 5-10%. Különleges ízvilágukat a minőségi komlón és árpán kívül az ízesítők adják, a gyümölcs aroma (amely legtöbbször szilva illetve mazsola) és a karamellizált cukor. Erősségüket az Enkel... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...-Melyik zöldségnek a legnagyobb az alkoholtartalma?
-A falra hányt borsónak! ... |
|
|
|
|
|
|
|
... megakadályozzák, hogy a kis sűrűségű lipoproteinek "rossz", érszűkületet okozó zsírokká oxidálódjanak. Más feltevések abból indulnak ki, hogy a vörösbor alkoholtartalma hat a vérben levő zsírokra.
S ha valaki úgy érzi, hogy a csoki "feldobja", talán nem jár messze az igazságtól. A csokoládé ugyanis fenil-etil-amint tartalmaz. Ez az amfet... |
|
|
|
|
|
|
|
... megakadályozzák, hogy a kis sűrűségű lipoproteinek "rossz", érszűkületet okozó zsírokká oxidálódjanak. Más feltevések abból indulnak ki, hogy a vörösbor alkoholtartalma hat a vérben levő zsírokra.
S ha valaki úgy érzi, hogy a csoki "feldobja", talán nem jár messze az igazságtól. A csokoládé ugyanis fenil-etil-amint tartalmaz. Ez az amfet... |
|
|
|
|
|
|
|
... megakadályozzák, hogy a kis sűrűségű lipoproteinek "rossz", érszűkületet okozó zsírokká oxidálódjanak. Más feltevések abból indulnak ki, hogy a vörösbor alkoholtartalma hat a vérben levő zsírokra.
S ha valaki úgy érzi, hogy a csoki "feldobja", talán nem jár messze az igazságtól. A csokoládé ugyanis fenil-etil-amint tartalmaz. Ez az amfet... |
|
|
|
|
|
|
|
... alkoholtartalom közlése előírás. Minőségtől függően a borok általában 11-13% alkoholt tartalmaznak. A magyar könnyebb borok ennek az értéknek jóval alatta vannak. A testesebb borok alkoholtartalma felmehet 17%-ig. Szigorúan tilos a borhoz alkoholt tölteni. Kivételek a likőrök (pl. sherry).
Hízlal?
A bor kalóriaértéke cukor- és alkoholtartalmától függ. A szá... |
|
|
|
|
|
|
|
... ???
- A farkamra.
- Melyik állat ragaszkodik leginkább az emberhez?
- ???
- A pióca.
- Melyik az a zöldség, amelyiknek a legmagasabb az alkoholtartalma?
- A falra hányt borsó!
- Melyik a kakukktojás?
- Melyik a világ legtanácstalanabb állata?
- A mitévő legyek.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... talpára esik, és egy vajaskenyér
mindig a vajas oldalára, akkor egy macska hátára kötözött
vajaskenyér melyik oldalára esik?
- Melyik zöldségnek a legnagyobb az alkoholtartalma?
- ???
- A falra hányt borsónak.
Az utasszállító hajóról egy hosszú szakállú férfit pillantanak meg az egyik szigeten, aki vadul kiabál és integet.
- Ki az az ... |
|
|
|
|
|
|
|
... fertőtlenítő szerepét. Úgy találták, a vörösbor valamivel hatásosabb a baktériumok ellen, de a fehér sem marad el mögötte jelentősen. Megfigyelésük szerint nem a bor savassága, alkoholtartalma játszik szerepet a baktériumok pusztításában, ezt a hatást a borban található bizonyos szerves vegyületek idézik elő.
Vörös hús helyett baromfit vagy halat
A vastagbélr... |
|
|
|
|
|
|
|
Szinte minden társadalomban fogyasztanak alkoholt, melyet elsősorban gabonafélék, gyümölcsök vagy zöldségek lepárlásával állítanak elő. Az erjesztett ital alkoholtartalma desztilláció révén tovább fokozható, így készítik a tömény italokat, például a rumot vagy a pálinkát.
Az ily módon előállított ital fogyasztása, amennyiben az az egyén vagy a közösség, vagy mindkettő ká... |
|
|
|
|
|
|
|
... pezsgőt. Talpas előhűtött poharakba töltjük és ana... |
|
|
|
|
|
|
|
... ételdarabka?
- Szemrehányás!... |
|
|
|
|
|
|
|
...95 százaléka a májban bomlik le szén-dioxidra és vízre, a maradék 5 százalék a vizelettel vagy a kilélegzett levegővel ürül ki
Mit művel az alkohol a testünkkel?
Magas energiatartalmuk miatt egyes alkoholfajták, például a tömény italok (500-1000 kJ/dl) vagy a koktélok (500-900 kJ/dl) csökkentik ugyan az étvágyat, de nagy mennyiségben gátolják a tápanyago... |
|
|
|
|
|
|
|
AGY-GYÖTRŐ BLŐDLIK
((saját és gyűjtés))
Itt a Pravda, Ványa, heti,
ettől leszel hányaveti!
Kérdezte egy naív geológus Tellert,
szerinte hogy kaphat egy teológus gellert?
Hová rohansz ballada?
Szerződ tán Hans Fallada?
Azt mondja a fáma máma
fába botlik láma lába.
tenapelőtt laga szőlök én,
te... |
|
|
|
|
|
|
|
... italfajta:
Lepanto: Spanyol brandy.
Malaga: Spanyol csemegebor.
Sherry: Többnyire száraz spanyol csemegebor, me... |
|
|
|
|
|