|
|
|
... pontyfilé csíkokra vágva, besózva, arasznyi póréhagyma karikákra vágva, fél zeller tisztítva, gyufaszálnyi csíkokra vágva, 8 dkg gyufametélt, citromlé.
Elkészítése:
Az alaplevet felforraljuk, a paradicsompürét belekeverjük, és 10 percig főzzük. Leszűrjük, az erőspaprika-krémmel tüzesítjük. Újra a tűzre tesszük, amikor felforrt, a halat, a pórékarikákat, a zel... |
|
|
|
|
|
|
|
... lecsóval - és cseresznyepaprikával feltesszük főni. Amíg az alaplé lassan forr, a pontyfiléket egyenlő darabokra vágjuk, és erősen lesózzuk.
Egy órai főzés után leszűrjük az alaplevet, belerakjuk a megsózott pontyrészeket, az ikrát vagy tejet - aszerint, hogy a ponty tejes vagy ikrás, - és még 30--35 percig lassú forralással főzzük.
Ezután próbát veszünk a hal levé... |
|
|
|
|
|
|
|
... burgonya, 1 l húsalaplé, bors, só, római kömény, borecet, 0,5 dl bor, reszelt citrom, 20 dkg tejföl, 1 db avokádó, 1 csomag petrezselyemzöld.
1. A burgonyát előre megfőzzük. Az alaplevet vagy húslevest feltesszük a tűzhelyre, a hámozott főtt burgonyát apró kockára vágjuk, beletesszük az alaplébe, megsózzuk, borsozzuk. Beleöntjük a tejfölt, majd pici fehérbor, borecet és... |
|
|
|
|
|
|
|
... Egy lábasban felforraljuk a csirkelevest, és beletesszük a csirkemellfilét. Megfőzzük, de vigyázva, nehogy szétfőjön. Ha esetleg nincs otthon kész leves, leveskockából is készíthetünk alaplevet. Vegyük ki a léből a csirkét hűlni, a levet öntsük ki egy tálba.
2. Készítsük el a diópürét: A kenyereket áztassuk be a csirkelevesbe, nyomkodjuk ki, és morzsoljuk szét egy edénybe. Fo... |
|
|
|
|
|
|
|
... forraljuk ki. Nagyon fontos, hogy csak közvetlen tálalás előtt főzzük a levesbe a cukkinit és a lazackockákat. A cukkini ugyanis kb. 6-7 perces állás után elveszti szép zöld színét. Halalaplevet a következőképp készíthetünk. A lazac bőrét, csontjait, fejét tegyük egy fazékba. Öntsünk rá vizet és tegyük fel főni. Adjunk hozzá egy szál sárgarépát, fehér gyökeret, egy hagymát, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... vöröshagymát és a fokhagymát, pároljuk meg - vigyázzunk, hogy meg ne égjen! Adjuk hozzá a paradicsompürét és a felkockázott paradicsomot, majd a húst, kaprot, petrezselymet és az alaplevet. Sózzuk és borsozzuk meg, s pároljuk nagy lángon kb. 5 percig.
3. A lecsepegtetett padlizsánokból óvatosan nyomjuk ki a maradék vizet, majd a felhevített olívaolajon süssük világosbar... |
|
|
|
|
|
|
|
... Kivesszük és a pirított mandulához adjuk.
Lejjebb vesszük a hőfokot, a fokhagymát beletesszük a wokba, és 10 másodpercig kevergetve sütjük. Hozzáadjuk a babot, sárgarépát és a maradék alaplevet, lefedjük, majd az egészet 5 percig pároljuk, hogy még ropogós maradjon.
A kikevert étkezési keményítőt hozzáadjuk és kb. 1 percig főzzük, amíg a folyadék be nem sűrűsödik és nem ... |
|
|
|
|
|
|
|
... a hagymát meg a burgonyát szitán a leszűrt lébe törjük. A halcsontokról és a fejről ha egy kissé kihűltek lefejtjük a húst, és ugyancsak áttörjük. Az így kapott sűrű halalaplevet fölforraljuk, és a pácolt halkockát meg a belsőséget 5-6 percig főzzük benne. Ha kell, utánasózzuk, végül darált cseresznyepaprikával tüzesebbé tehetjük. Úgy is főzhetjük sőt, ez a kl... |
|
|
|
|
|
|
|
... megtisztítom, kibelezzük. A nagyobb halak fejét, farkát levágjuk és fazékba tesszük. Hozzáadjuk a tisztított, apróbb halakat, a durvára összevágott hagymát és a burgonyát, 2 liter vizet ráöntve alaplevet főzzünk. (Addig forraljuk, amíg a halhús a csontokról magától le nem válik.) Ezután leszűrjük, és fakanállal átnyomkodjuk szűrőn az egészet. A halakat felszeleteljük, megsózzuk, m... |
|
|
|
|
|
|
|
... a homeopátia csodákat tud tenni minden mellékhatás nélkül. Azt is tudjuk, hogy mindenből elő lehet állítani ilyen cseppeket. Vérből, nyálból, vizeletből. Készítünk egy tinktúrát (egy alaplevet), és ezt hígítással és rázással hozzuk olyan állapotba, hogy gyógyítson. Vannak 10-es, 100-as 1000-es hígítások. Mindegyiknek megvan a jótékony hatása.
Otthon is elkészíthetünk magunkna... |
|
|
|
|
|
|
|
... A répát kockázd fel, majd a hagymával együtt pirítsd halványbarnára az olívaolajon, sózd meg, majd öntsd fel a narancslével, a konyakkal és a vörösborral. Ezután add hozzá a húsleves-alaplevet, a reszelt narancshéjat, a babérlevelet, a borsot, a fahéjat, valamint a rozmaringot. Forrald fel, és lassú tűzön párold meg, amíg a répa és a hagyma megpuhul, majd vedd ki a zöldséget, és t... |
|
|
|
|
|
|
|
... csontozzuk ki, majd a hagymával és az alaplével együtt turmixoljuk össze és szűrjük át.
Olajon pirítsunk fűszerpaprikát, öntsük fel egy kis vízzel és adjuk hozzá az átpasszírozott alaplevet. Ezután rakjuk bele a halászlékockákat, a sót, a borsot és a csípős paprikát. Az egészet forraljuk fel és adjuk hozzá a halszeleteket. Körülbelül fél óra szükséges ahhoz, hogy teljes... |
|
|
|
|
|
|
|
... mód:
A csirkéből és a többi hozzávalóból klasszikus húslevest készítünk. A megtisztított rákfarkak páncéljából kis vízzel szintén levest készítünk.
A leszűrt alaplevet újra felforraljuk, összeöntjük a szintén leszűrt ráklevessel. A zöldségeket (sárgarépa, újhagyma, gyömbér stb.) vékony csíkokra, a thai citromfüvet pedig félbevágjuk. Belecsavarjuk a levesb... |
|
|
|
|
|
|
|
... gombafej
4-5 db hónapos retek
1 db keményre főzött tojás
olaj, víz, só,bors
ecet,cukor
metélőhagyma
Elkészítés: A vízből, cukorból és ecetből a szokásos módon saláta alaplevet készítünk. A salátát metéltre, a párolt gombát szeletekre vágjuk. A retket felkarikázzuk, a tojást apró kockákra vágjuk. A hozzávalókat óvatosan összekeverjük, ráöntjük a saláta... |
|
|
|
|
|
|
|
... a borral és a brandyvel és pár percig beforralom. (Az alkoholt a hagymán is felére lehet forralni, de akkor a spárga és az alma nem tud pirulni, de én most így tettem.) Hozzáöntöm az alaplevet és ha még nem lenne puha, készre párolom. Akkor az egészet botmixerrel pürésítem, és annyi tejszínt teszek hozzá, hogy kellően sűrű legyen, majd beleteszem a félretett spárgafejeket és néhán... |
|
|
|
|
|
|
|
... törött bors
2dkg vöröshagyma
1 csomag zöldpetrezselyem reszelve
4 db.tojás
Elkészítés: A zöldséget, burgonyát megtisztitjuk, és apró kockára vagdaljuk.
Zöldséges alaplevet készitünk: a vöröshagymát zsirban megpiritjuk, rászórjuk a fűszerpaprikát, és vizzel felengedjük.Belerakjuk a zöldségféléket, és lassú tűzön készre főzzök. Ebbe szaggatjuk a májgaluskát|... |
|
|
|
|
|
|
|
... és lassú, egyenletes tűzön kb. 2 óráig főzzük.
A tűzről levéve leszedjük a zsí... |
|
|
|
|
|
|
|
... is.
Gyömbéres-citrusos
Egy lábasba tegyünk egy evőkanál olajt, fonnyasszunk meg benne egy kis fej összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Sóval, őrölt borssal ízesítsük. Öntsünk rá 3,75 dl zöldség-alaplevet vagy vizet és egy zöldségleves kockát. Adjunk még hozzá egy darab kis kockákra vágott piros paprikát, fél teáskanál őrölt gyömbért és egy fél citrom... |
|
|
|
|
|
|
|
... felgyult halzsírra pirospaprikát szórunk, jó boven. A halászlé akkor jó, ha a föléje tartott kezünk a párájától ragacsossá válik.
Vegyes halból is készítheto halászlé: szokás az alaplevet apró halakból elkészíteni és azután belefozni a nagyobb halak felszeletelt húsát.
Halászlé burgonyával
Hozzávalók: személyenként 2-3 burgonya és 2-3... |
|
|
|
|
|
|
|
... Egy lábasba tegyünk egy evőkanál olajt, fonnyasszunk meg benne egy kis fej összevágott vöröshagymát és fokhagymát.
Sóval, őrölt borssal ízesítsük.
Öntsünk rá 3,75 dl zöldség-alaplevet vagy vizet és egy zöldségleves kockát.
Adjunk még hozzá egy darab kis kockákra vágott piros paprikát, fél teáskanál őrölt gyömbért és egy fél citrom reszelt héját.
Forraljuk f... |
|
|
|
|
|