|
|
|
... között változik. A bányászatot a közeli falvak népe űzi, meglehetős ősi, kezdetleges módon; 20-40 méter mély aknákat vájnak és abból szedik ki az átlag közepes almanagyságú tajtékgumókat. Az agyagtól és egyéb reájuk tapadt szennytől megtisztított darabokat meghámozzák, hogy piszkos, érdes kérgüket eltávolítsák; a nagyobb példányokat megfelelő darabokra vágják, majd az egész mennyi... |
|
|
|
|
|
|
|
... megfelel, itt nem elég jó: 5-10 éves "vermelt", állni, letisztulni hagyott meszet használnak, hogy elkerüljék az utóoltódás következtében fellépő kipattogzásokat, repedéseket. A homoknak agyagtól és sótól mentesnek kell lennie, csak édesvízi vagy folyami homok jöhet számításba, és azt is jól át kell szitálni, mosni. A habarcs készítésekor viszont a homoknak száraznak kell lennie.|... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... kagylókat, csigákat, csillagokat. Várjunk, míg megdermed, majd forró víz alá tartva húzzuk ki a pohárból.
Kellékek: viaszgranulátum, kanóc, kagylók, csigák, kiöntőforma.
Kellékek: agyagtál, kavicsok, mécsesek, gipszpor vagy homok.
9. Szélcsengő kagylókból
Ha a tengerparti üdül... |
|
|
|
|
|
|
|
... kakukkfű
étolaj
A fűszerekkel egy olajos pácot készítünk, ebbe tesszük a csirkedarabokat. Közben megtisztítjuk és feldaraboljuk a zöldségeket. Az agyagtálat hideg vízbe áztatjuk 20 percre. Miután letelt az idő, a tál alsó részét szalonnával átdörzsöljük és néhány vékony szeletet elhelyezünk belőle a tálban. Krumpli karikákat teszünk a... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... hasüregébe töltjük, és összetűzzük. A meghívott vendégek számától és a kiválasztott tepsi méretétől függő mennyiségű burgonyát héjában félpuhára főzzük. A tepsit - lehet nagyméretű mázas agyagtál, de megteszi a zománcozott vagy teflonozott fémtepsi is - füstölt szalonnával kikenjük. A meghámozott, karikára vágott burgonyával beterítjük a sütőtál alját és oldalát. Erre ... |
|
|
|
|
|
|
|
Virágtartó
Anyagok:
* 20 cm 36 cm magas rózsacserép
* 14 cm cserépalátét
* 22 cm agyagtál
* rafia vagy háncs
* 2 db nagyobb mozgó szem
* 2 cm piros fagolyó
A cserépalátét belsejébe ragasztunk rafiasz... |
|
|
|
|
|
|
|
... őrölt borsot, csipetnyi chilit és 1 nagy lime levét tesszük hozzá. Sót ne használjunk! Ezzel a masszával megkenjük a csirkedarabokat (comb, mell, szárny is jó hozzá). Egy vízbe áztatott agyagtál aljára olajat öntünk, arra fektetjük a megkent csirkéket. Tehetünk mellé negyedbe vágott hagymát és fokhagymát, esetleg félbe vágott szilvát és felkockázott krumplit is. Letakarva 200 foko... |
|
|
|
|
|
|
|
... őrölt borsot, csipetnyi chilit és 1 nagy lime levét tesszük hozzá. Sót ne használjunk! Ezzel a masszával megkenjük a csirkedarabokat (comb, mell, szárny is jó hozzá).
Egy vízbe áztatott agyagtál aljára olajat öntünk, arra fektetjük a megkent csirkéket. Tehetünk mellé negyedbe vágott hagymát és fokhagymát, esetleg félbe vágott szilvát és felkockázott krumplit is. Letakarva 200... |
|
|
|
|
|
|
|
... egy szakadékban
melyben sötét és ferde fény van
s látok, mint siket, élesebben
szótlanságomat megszerettem
elvetted tılem, szókat adtál
gyümölccsel púpozott agyagtál
vagyok, erıs és oly törékeny
vérem szivárog repedésen
liános erdı, Te, suhogva
körülcsavarsz, de angyalodra
bízod esetlen tántorgásom
tündöklése a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... őrölt borsot, csipetnyi chilit és 1 nagy lime levét tesszük hozzá. Sót ne használjunk! Ezzel a masszával megkenjük a csirkedarabokat (comb, mell, szárny is jó hozzá). Egy vízbe áztatott agyagtál aljára olajat öntünk, arra fektetjük a megkent csirkéket. Tehetünk mellé negyedbe vágott hagymát és fokhagymát, esetleg félbe vágott szilvát és felkockázott krumplit is. Letakarva 200 foko... |
|
|
|
|
|
|
|
GEORGE ELIOT
A VÍZIMALOM
FORDÍTOTTA SZINNAI TIVADAR
TARTALOM
ELSŐ RÉSZ
A FIÚ MEG A LÁNY
1 A DORLCOTE-I MALOM
2 A DORLCOTE-I MALOM GAZDÁJA KIJELENTI, MIT HATÁROZOTT TOM JÖVŐJÉRŐL
3 MR. RILEY TANÁCSOT AD TOM ISKOLÁJA DOLGÁBAN
4 TOMOT HA... |
|
|
|
|
|
|
|
... vaklangyoltunk aztán az apró tisztáson, a bokrok tövén, hajoldozva szedtük a szárazabb rőzsét, falevelet, gyökeret, és éreztem, hogy perceg közben hátamon a szitáló köd. Síkos volt a kezem a homokos agyagtól, és nem lepett volna meg, hogy asszonyosan sikítozok, ha vízisiklót markolok meg faág helyett. Minden egyforma volt itt, az ágat markolva is szinte felsikoltottam.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... várakozó Zsiguli mellett éppen egy másiknak meséli, miért:
- ... különben itt nem állhatnék meg!
Látván bennünket, lecsukja a tetőt, bevágódik a volánhoz, indít, agyagtól kérges ujjain olajmáz, csuklóját nyújtja, ingujja rojtjai szennyesek. Kéziszőttes inget visel a plasztikdzseki alatt: Liszti vagyok.
Nyelek egyet.
Az utcavége... |
|
|
|
|
|
|
|
... őrölt borsot, csipetnyi chilit és 1 nagy lime levét tesszük hozzá. Sót ne használjunk! Ezzel a masszával megkenjük a csirkedarabokat (comb, mell, szárny is jó hozzá). Egy vízbe áztatott agyagtál aljára olajat öntünk, arra fektetjük a megkent csirkéket. Tehetünk mellé negyedbe vágott hagymát és fokhagymát, esetleg félbe vágott szilvát és felkockázott krumplit is. Letakarva 200 foko... |
|
|
|
|
|
|
|
... őrölt borsot, csipetnyi chilit és 1 nagy lime levét tesszük hozzá. Sót ne használjunk! Ezzel a masszával megkenjük a csirkedarabokat (comb, mell, szárny is jó hozzá). Egy vízbe áztatott agyagtál aljára olajat öntünk, arra fektetjük a megkent csirkéket. Tehetünk mellé negyedbe vágott hagymát és fokhagymát, esetleg félbe vágott szilvát és felkockázott krumplit is. Letakarva 200 foko... |
|
|
|
|
|
|
|
... erőt, amely Életet ad. Testnek, léleknek és szellemnek.
Életem egyik legszebb időszaka volt, amikor fazekas tanuló voltam. Minden lépést meg kellett tanulnunk, amely a szürke agyagtól egy műalkotás elkészültéig vezetett. Kellett hozzá erő, találékonyság, ritmusérzék, szépérzék, az arányok meglátása, színek, mázak, tűz, víz, levegő és sorolhatnám még. Minden érzéket és e... |
|
|
|
|
|