Az eGFR alacsony: Mit jelent, és milyen lépéseket tehetsz?

Az egészségedről gondoskodni mindig fontos, különösen akkor, ha valamilyen vizsgálati eredmény eltérést mutat. Az egyik ilyen eredmény az eGFR (glomeruláris filtrációs ráta), ami a veseműködésedet jelzi. De mit jelent, ha alacsony? Miért fontos, és mit tehetsz, ha az eredmény aggasztó? A horizontmagazin.hu cikke alapján gyűjtöttük össze a legfontosabb tudnivalókat.

Mi az eGFR, és miért fontos?

Az eGFR egy vérvizsgálati eredmény, amely a veséd szűrőképességét mutatja meg. A veséid kulcsszerepet játszanak abban, hogy a szervezeted megszabaduljon a felesleges anyagcseretermékektől és méreganyagoktól. Az eGFR érték azt jelzi, hogy a veséid mennyire hatékonyan végzik ezt a feladatot. Minél magasabb az érték, annál jobban működnek a veséid. Az eGFR normál értéke 90 ml/perc felett van, és ha ez az érték 60 ml/perc alá csökken, az a veseműködés beszűkülését jelezheti.

Miért lehet alacsony az eGFR?

Az alacsony eGFR mögött több ok is meghúzódhat. A leggyakoribb ezek közül az idősödés, mivel az eGFR értéke az életkor előrehaladtával természetes módon csökken. De nem csak az öregedés lehet a probléma, számos egyéb tényező is hatással lehet a veseműködésre:

  • Magas vérnyomás: A kezeletlen magas vérnyomás károsíthatja a veséket.
  • Cukorbetegség: A hosszú távon rosszul kontrollált vércukorszint szintén ronthatja a veseműködést.
  • Krónikus vesebetegségek: Ha valaki már korábban is vesebetegségben szenvedett, nagyobb eséllyel alakulhat ki nála alacsony eGFR.

Mit tehetsz, ha alacsony az eGFR értéked?

Amennyiben egy orvosi vizsgálat során kiderül, hogy alacsony az eGFR értéked, ne ess pánikba! Az első és legfontosabb lépés az, hogy beszéld meg az eredményt orvosoddal, aki részletesebb vizsgálatokat és kezelési tervet is javasolhat. Emellett van néhány életmódbeli változtatás, amellyel te is hozzájárulhatsz a veséid védelméhez és az eGFR javításához:

1. Tartsd karban a vérnyomásodat!

Az alacsony eGFR egyik legfőbb kiváltó oka a magas vérnyomás. Érdemes rendszeresen mérni a vérnyomásodat, és ha magas értékeket észlelsz, mindenképpen keress fel egy szakembert! Az étrendedbe iktass be több zöldséget, és kerüld a túlzott sófogyasztást, hogy csökkentsd a vérnyomást. A rendszeres testmozgás is segít fenntartani az egészséges vérnyomásszintet.

2. Kontrolláld a vércukorszintedet!

A cukorbetegség súlyosan károsíthatja a veséidet, különösen, ha a vércukorszinted hosszabb ideig nincs megfelelően szabályozva. Rendszeres vércukorszint-ellenőrzéssel és az orvos által javasolt étrend betartásával elkerülheted a vesekárosodás súlyosbodását.

3. Fogyassz elegendő folyadékot!

A megfelelő hidratáció elengedhetetlen a vesék egészséges működéséhez. Azonban nem kell túlzásba esni – a túl sok folyadék is terhet jelenthet a veséknek. Általánosságban napi 1,5-2 liter víz fogyasztása ajánlott, de érdemes figyelembe venni az orvosod javaslatait, különösen, ha már diagnosztizálták nálad a krónikus vesebetegséget.

4. Kerüld a vesekárosító anyagokat!

Bizonyos gyógyszerek, például fájdalomcsillapítók hosszú távú alkalmazása károsíthatja a veséket. Emellett a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás is negatívan hat a veseműködésre. Ha alacsony az eGFR értéked, próbáld kerülni ezeket a káros szokásokat.

Mikor kell aggódni?

Az alacsony eGFR nem minden esetben jelent súlyos problémát, de érdemes odafigyelni rá, különösen, ha az érték tartósan alacsony marad, vagy tovább csökken. Az orvosod segíthet abban, hogy kiderítsétek, mi áll az alacsony érték hátterében, és milyen lépéseket kell tenned a további vesekárosodás megelőzésére. A legfontosabb az, hogy ne hagyd figyelmen kívül a tüneteket, és rendszeresen konzultálj orvossal, ha bármilyen egészségügyi problémát észlelsz.

Akár komoly dolog is lehet a háttérben

Az eGFR egy fontos mutatója a veséid egészségének, és ha alacsony az értéked, az komoly figyelmeztetés lehet. Azonban nem kell kétségbeesni, hiszen az életmódváltás és az orvosi kezelések kombinációja segíthet megóvni a veséid egészségét. Figyelj oda a vérnyomásodra, vércukorszintedre, hidratáltságodra és kerüld a vesekárosító anyagokat. Ha alacsony az eGFR értéked, keresd fel orvosodat, és kövesd a tanácsait.

Olvass további érdekes, egészséggel kapcsolatos cikkeket a Horizont Magazin egészség rovatában!