Belépés
WASS ALBERT: Csaba (2.fejezet)
...


TÉL. KÖDÖS, FÉLELMETES, sötét tél. Csikorgó éjszakák kísértetjárása. Sötétbevesző halálos délutánok, fojtogató magány. Mikor a mély völgyeket lila árnyékok lakják s a néma fehér mezőkön, ha elfut a szemünk, eszünkbe jut, hogy meghalunk egyszer.
Tél. Komisz, kegyetlen, régi ismerős. Titkos évezredek mélyéről emlékszem reá. Ott volt velünk a pusztán. Orromban é...
Heti menü ajánlat – 2014 november 3 - 9.
Heti menü ajánlat - 2014 november 3 - 9.

Hétfő:

Előétel: Zöldségkrémleves pirított zsemlekockákkal
Főétel: Sült csirke őszi gyümölcságyon
Desszert: Szőlő
Vegetáriánus ajánlat: Barátfüle vagy lekváros derelye krumplis tésztából

Kedd - ma főzzünk árpagyönggyel!

Előétel: Gazdag leves gerslivel
Főétel: Gerslis riz...
Sült csirke őszi gyümölcságyon
... csirkemell)
3 evőkanál Vénusz olaj
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál bazsalikom

bors
80 dkg magvaváló szilva (kompót is lehet)
2 db birsalma vagy alma

Elkészítés:

A húsdarabokat jól megmosom, majd a vizet leitatom. A fokhagymát átpréselem, lassan hozzácsurgatok 2 evőkanál olajat, 2 evőkanál meleg v...
A birsalma jótékony hatásai
Az őszi hónapok egyik legegészségesebb gyümölcse a birsalma. Fanyar íze miatt sokan ódzkodnak fogyasztásától, pedig felhasználásának számtalan módja van, a belőle készült kompótnak vagy sajtnak egyszerűen képtelenség ellenállni!
Igazi vitaminbomba.



A ...
Birsalmás káposzta füstölt oldalassal
Birsalmás káposzta füstölt oldalassal

Hozzávalók:

50 dkg savanyú káposzta
2 birsalma
2 babérlevél
80 dkg húsos füstölt oldalas
3 evőkanál olaj
1 paprika (piros színű)
1 csokor petrezselyem
őrölt bors
1,5 dl zöldségleves

Elkészítés:

Egy kiolajozott tepsiben terí...
Birs - fedezzük fel újra!
Birs - fedezzük fel újra!

Nagyanyáink a szekrény tetején illatosításra használták és birsalmasajtot készítettek belőle, a modern háziasszonyok salátának, levesnek és köretként is tálalják. Szerencsére újra egyre divatosabb a birs.

Birsalma és birskörte

A tudományos név - Cydonia Oblonga - fordítása krétai alma, a köznyelv büdösalmának, bir...
Birs, a legendás alma
... amely nagyanyáink, sőt dédanyáink szobáiban illatozott egykor, és micsoda fantasztikus ízek keltek életre általa! Ma is különleges csemege minden belőle készülő finomság, legyen az kompót, birsalmasajt, de ezeken túl is sokféle fogásba kerülhet birs!

Birs, a legendák aranyalmája

A birs növénytanilag a rózsafélék családjához tartozó Cydonia nemzetség egyetlen...
Birsalmasajt, a finom orvosság
Birsalmasajt, a finom orvosság

A birsalmasajt az egyik legjobb dolog, ami a legendás múltú birssel csak történhet a konyhában. Nem véletlen, hogy régóta készítik a világ számos táján, és napjainkban újra egyike lett az egészséges, újrafelfedezett és sokféle módon készíthető, tálalható finomságnak.

Birsalmasajt, az ősi gyógyító

A birs, amit sokái...
Birsalmasajt, birsalmalekvár hétszeres termelékenységgel
Birsalmasajt, birsalmalekvár hétszeres termelékenységgel

Hozzávalók:

3 kg birsalma
2,5 kg cukor

Elkészítés:

Kb. 3 kg birsalmát megmosva beteszünk egy nagy kuktába (alulra kell a távtartó!), 1 pohár vizet öntünk rá. A kuktában 10-25 (általában 20) percig forraljuk - a birsalmák méretétől és érettségétől függően -, amíg a hú...
Savanyú káposzta házilag
... kivágtam és közben megettem)
2 kg vörös káposzta
3 zacsi egész bors 3*20g
3 zacsi babérlevél 4*5g
eg...
Gyümölcsök, gyümölcsös receptek
... termesztik őket.
Úgy tartják, hogy a mitikus aranyalmák, melyet Paris adott Afroditének - szerelem istennőjének - valójában birsalmák voltak.
Az ókori görögök és rómaiak számára a birsalma a boldogságot, szerelmet és a termékenységet jelentette
A XVI. századtól a XVIII. századig Britanniában széltében termesztették, de utána népszerűsége megcsappant. Spanyolországba...
Karácsonyi beigli
... tejjel rottyanásig összefőzni, hűteni, majd a dióshoz hasonlóan ráteszünk baracklekvárt, meg beáztatott mazsolát.
Ha nincs baracklekvár, akkor egy reszelt savanyú alma, vagy 20 dkg birsalma is megteszi.

Sütésnél nagyon jó ötletet láttam, mert sütőpapírt használ a beiglik köré, így nem ragadnak össze és ki tudja venni könnyen a tepsiből. Legközelebb én is így sütöm!...
Heti menü ajánlat – 2014 november 17-23.
Heti menü ajánlat - 2014 november 17-23.

Hétfő:

Előétel: Tejszínes-tárkonyos zöldségleves
Főétel: Milánói rizottó
Desszert: Alma
Vegetáriánus ajánlat: Sütőtökös rizottó

Kedd - káposzta-nap

Előétel: Káposztaleves füstölt kolbásszal
Főétel: Aszalt szilvás húsos káposzta
Desszert: Káposztás-sajtos pogácsa...
Bejgli kelesztés nélkül
... mák töltelékhez (3 rúdhoz):
50 dkg mák
40 dkg cukor
kevés tej
2 csomag vaníliás cukor
ízesíteni lehet reszelt citrom héjjal, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, birsalma sajttal, stb.


A dió töltelékhez (3 rúdhoz):
50 dkg dió
40 dkg cukor
kevés tej
2 csomag vaníliás cukor
ízesíteni hasonlóképpen lehet, mint a mákot...
Sült apróhal birsalmás aioli mártogatóssal
Sült apróhal birsalmás aioli mártogatóssal

Hozzávalók:

A mártogatóshoz:
1 nagy birsalma
fél teáskanál cukor
1 gerezd fokhagyma
2 tojássárgája
1 evőkanál citromlé
fél teáskanál mustár
1dl olívaolaj

A halhoz:
4 evőkanál liszt
1 teáskanál cayenne bors
8...
Baconba tekert pulykamell borban
Baconba tekert pulykamell borban



Különlegesen finom karácsonyi fogás. Nem egyszerű, de nem is ördöngösség! A végeredmény pedig kárpótol. :)

Hozzávalók / 6 adag
A töltelékhez

50 dkg gomba...
Burghardt Klára - Advent
... völgy.
Hófehér takaró
a hegyi kunyhó fölött.

Itt az Advent,
az illatos Advent!
Nézzétek, ég a harmadik gyertya!
Pattogó tűz
bevilágítja a házat.
Alma, birsalma,
sütemények halma!

Itt az Advent,
a szent Advent!
Nézzétek, ég a negyedik gyertya!
Eljövendő Jézuska
mennybe vezet minket.
Szent orgon...
Finom sütirecept
... mák töltelékhez (3 rúdhoz):
50 dkg mák
40 dkg cukor
kevés tej
2 csomag vaníliás cukor
ízesíteni lehet reszelt citrom héjjal, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, birsalma sajttal, stb.


A dió töltelékhez (3 rúdhoz):
50 dkg dió
40 dkg cukor
kevés tej
2 csomag vaníliás cukor
ízesíteni hasonlóképpen lehet, mint a mákot...
Lúgosító ételek
... gyömbér, egres, grapefruit, guave, retek, póréhagyma, citrom, fejes saláta, lime, málna, mangó, dinnye, gomba, nektarin, okra, hagyma, narancs, körte, borsó, paprika, ananász, burgonya, tök, birsalma, torma, rebarbara, szójabab, mandarin, gyógyteák, tofu, paradicsom, karalábé, vizitorma
Savasító ételek: aszparágusz, szárazbab, marhahús, szárított kókusz, tojás sárgája, mogyor...
A birsalma
A birsalma az őszi időszak egyik legértékesebb termése, hiszen bőven tartalmaz C-vitamint, és emésztőrendszerünk, közvetve pedig immunrendszer működését is támogatja. Természetes pektinekben gazdag, mely szabályozza a vér cukor- és koleszterinszintjét, illetve bélgyulladás esetén is hatásos. Ezen kívül kiváló A-, B1-, B2-, B3- és E-vitamin-forrás, és gazdag ásványi anyagokban (réz,...
1 2 3 .......26 27 ....39 40 42 43 44 ..52 53 
Címkék: WASS ALBERT, Burghardt Klára, Cydonia Oblonga, Eljövendő Jézuska, birsalma jótékony, legendás alma, finom orvosság, mély völgyeket, néma fehér, vizet leitatom, fokhagymát átpréselem, őszi hónapok, belőle készült, kiolajozott tepsiben, szekrény tetején, modern háziasszonyok, köznyelv büdösalmának, legendák aranyalmája, birs növénytanilag, rózsafélék családjához, egyik legjobb, legendás múltú, világ számos, nagy kuktába, kuktában 10-25, birsalmák méretétől, mitikus aranyalmák, ókori görögök, termékenységet jelentette, dióshoz hasonlóan, reszelt savanyú, beiglik köré, végeredmény pedig, hegyi kunyhó, illatos Advent, harmadik gyertya, szent Advent, negyedik gyertya, őszi időszak, felhasználásának, legegészségesebb, zöldségkrémleves, spanyolországba, zsemlekockákkal, újrafelfedezett, birsalmalekvár, fogyasztásától, hozzácsurgatok, kísértetjárása, termékenységet, birsalmasajtot, mártogatóssal, gyümölcsökkel, hasonlóképpen, mártogatóshoz, növénytanilag, illatosításra, immunrendszer, gyümölcságyon, legértékesebb,
© 2013 TVN.HU Kft.