|
|
|
...
TÉL. KÖDÖS, FÉLELMETES, sötét tél. Csikorgó éjszakák kísértetjárása. Sötétbevesző halálos délutánok, fojtogató magány. Mikor a mély völgyeket lila árnyékok lakják s a néma fehér mezőkön, ha elfut a szemünk, eszünkbe jut, hogy meghalunk egyszer.
Tél. Komisz, kegyetlen, régi ismerős. Titkos évezredek mélyéről emlékszem reá. Ott volt velünk a pusztán. Orromban é... |
|
|
|
|
|
|
|
... csirkemell)
3 evőkanál Vénusz olaj
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál bazsalikom
só
bors
80 dkg magvaváló szilva (kompót is lehet)
2 db birsalma vagy alma
Elkészítés:
A húsdarabokat jól megmosom, majd a vizet leitatom. A fokhagymát átpréselem, lassan hozzácsurgatok 2 evőkanál olajat, 2 evőkanál meleg v... |
|
|
|
|
|
|
|
Az őszi hónapok egyik legegészségesebb gyümölcse a birsalma. Fanyar íze miatt sokan ódzkodnak fogyasztásától, pedig felhasználásának számtalan módja van, a belőle készült kompótnak vagy sajtnak egyszerűen képtelenség ellenállni!
Igazi vitaminbomba.
A ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Birsalmás káposzta füstölt oldalassal
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta
2 birsalma
2 babérlevél
80 dkg húsos füstölt oldalas
3 evőkanál olaj
1 paprika (piros színű)
1 csokor petrezselyem
őrölt bors
1,5 dl zöldségleves
Elkészítés:
Egy kiolajozott tepsiben terí... |
|
|
|
|
|
|
|
Birs - fedezzük fel újra!
Nagyanyáink a szekrény tetején illatosításra használták és birsalmasajtot készítettek belőle, a modern háziasszonyok salátának, levesnek és köretként is tálalják. Szerencsére újra egyre divatosabb a birs.
Birsalma és birskörte
A tudományos név - Cydonia Oblonga - fordítása krétai alma, a köznyelv büdösalmának, bir... |
|
|
|
|
|
|
|
... amely nagyanyáink, sőt dédanyáink szobáiban illatozott egykor, és micsoda fantasztikus ízek keltek életre általa! Ma is különleges csemege minden belőle készülő finomság, legyen az kompót, birsalmasajt, de ezeken túl is sokféle fogásba kerülhet birs!
Birs, a legendák aranyalmája
A birs növénytanilag a rózsafélék családjához tartozó Cydonia nemzetség egyetlen... |
|
|
|
|
|
|
|
Birsalmasajt, a finom orvosság
A birsalmasajt az egyik legjobb dolog, ami a legendás múltú birssel csak történhet a konyhában. Nem véletlen, hogy régóta készítik a világ számos táján, és napjainkban újra egyike lett az egészséges, újrafelfedezett és sokféle módon készíthető, tálalható finomságnak.
Birsalmasajt, az ősi gyógyító
A birs, amit sokái... |
|
|
|
|
|
|
|
Birsalmasajt, birsalmalekvár hétszeres termelékenységgel
Hozzávalók:
3 kg birsalma
2,5 kg cukor
Elkészítés:
Kb. 3 kg birsalmát megmosva beteszünk egy nagy kuktába (alulra kell a távtartó!), 1 pohár vizet öntünk rá. A kuktában 10-25 (általában 20) percig forraljuk - a birsalmák méretétől és érettségétől függően -, amíg a hú... |
|
|
|
|
|
|
|
... kivágtam és közben megettem)
2 kg vörös káposzta
3 zacsi egész bors 3*20g
3 zacsi babérlevél 4*5g
eg... |
|
|
|
|
|
|
|
... termesztik őket.
Úgy tartják, hogy a mitikus aranyalmák, melyet Paris adott Afroditének - szerelem istennőjének - valójában birsalmák voltak.
Az ókori görögök és rómaiak számára a birsalma a boldogságot, szerelmet és a termékenységet jelentette
A XVI. századtól a XVIII. századig Britanniában széltében termesztették, de utána népszerűsége megcsappant. Spanyolországba... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejjel rottyanásig összefőzni, hűteni, majd a dióshoz hasonlóan ráteszünk baracklekvárt, meg beáztatott mazsolát.
Ha nincs baracklekvár, akkor egy reszelt savanyú alma, vagy 20 dkg birsalma is megteszi.
Sütésnél nagyon jó ötletet láttam, mert sütőpapírt használ a beiglik köré, így nem ragadnak össze és ki tudja venni könnyen a tepsiből. Legközelebb én is így sütöm!... |
|
|
|
|
|
|
|
... mák töltelékhez (3 rúdhoz):
50 dkg mák
40 dkg cukor
kevés tej
2 csomag vaníliás cukor
ízesíteni lehet reszelt citrom héjjal, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, birsalma sajttal, stb.
A dió töltelékhez (3 rúdhoz):
50 dkg dió
40 dkg cukor
kevés tej
2 csomag vaníliás cukor
ízesíteni hasonlóképpen lehet, mint a mákot... |
|
|
|
|
|
|
|
Sült apróhal birsalmás aioli mártogatóssal
Hozzávalók:
A mártogatóshoz:
1 nagy birsalma
fél teáskanál cukor
1 gerezd fokhagyma
2 tojássárgája
1 evőkanál citromlé
fél teáskanál mustár
1dl olívaolaj
A halhoz:
4 evőkanál liszt
1 teáskanál cayenne bors
8... |
|
|
|
|
|
|
|
Baconba tekert pulykamell borban
Különlegesen finom karácsonyi fogás. Nem egyszerű, de nem is ördöngösség! A végeredmény pedig kárpótol. :)
Hozzávalók / 6 adag
A töltelékhez
50 dkg gomba... |
|
|
|
|
|
|
|
... völgy.
Hófehér takaró
a hegyi kunyhó fölött.
Itt az Advent,
az illatos Advent!
Nézzétek, ég a harmadik gyertya!
Pattogó tűz
bevilágítja a házat.
Alma, birsalma,
sütemények halma!
Itt az Advent,
a szent Advent!
Nézzétek, ég a negyedik gyertya!
Eljövendő Jézuska
mennybe vezet minket.
Szent orgon... |
|
|
|
|
|
|
|
... mák töltelékhez (3 rúdhoz):
50 dkg mák
40 dkg cukor
kevés tej
2 csomag vaníliás cukor
ízesíteni lehet reszelt citrom héjjal, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, birsalma sajttal, stb.
A dió töltelékhez (3 rúdhoz):
50 dkg dió
40 dkg cukor
kevés tej
2 csomag vaníliás cukor
ízesíteni hasonlóképpen lehet, mint a mákot... |
|
|
|
|
|
|
|
... gyömbér, egres, grapefruit, guave, retek, póréhagyma, citrom, fejes saláta, lime, málna, mangó, dinnye, gomba, nektarin, okra, hagyma, narancs, körte, borsó, paprika, ananász, burgonya, tök, birsalma, torma, rebarbara, szójabab, mandarin, gyógyteák, tofu, paradicsom, karalábé, vizitorma
Savasító ételek: aszparágusz, szárazbab, marhahús, szárított kókusz, tojás sárgája, mogyor... |
|
|
|
|
|
|
|
A birsalma az őszi időszak egyik legértékesebb termése, hiszen bőven tartalmaz C-vitamint, és emésztőrendszerünk, közvetve pedig immunrendszer működését is támogatja. Természetes pektinekben gazdag, mely szabályozza a vér cukor- és koleszterinszintjét, illetve bélgyulladás esetén is hatásos. Ezen kívül kiváló A-, B1-, B2-, B3- és E-vitamin-forrás, és gazdag ásványi anyagokban (réz,... |
|
|
|
|
|